Skocz do zawartości
kamil2239

Dziwny "problem" z dyskiem i partycjami. Wolumin którego nie mogę scalić. Usunięta partycja Recovery?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam serdecznie, ostatnio re-instalowalem na czysto system windows 11 z usb i przez przypadek formatując wszystkie partycje które mogłem przy wyborze dysku do instalacji systemu, usunąłem pierwszy wolumin z kolei który był nazwany "Windows Recovery System coś tam" lub "Windows RE coś tam". Myślę ze przypadkiem usunąłem jakiś wolumin który był "recovery" dla systemu, ale nie przyjrzałem się dokładnie w 100%. Dziwne tez ze mogłem go tak po prostu usunąć.

Problem mam taki ze ten wolumin jest pierwszy z kolei nawet przed "partycja systemowa EFI" i nie mogę go scalić z normalnymi partycjami: https://ibb.co/7nRLLWz
Dysk mam ogólnie podzielony 500 na 1500, z czego widać na screenach 500 jest systemowy. 
Mogę normalnie utworzyć wolumin NTFS i wgrywać na niego jakieś pliki, mogę go z powrotem usunąć i po prostu widnieje 300mb z niby "zajętym" miejscem gdzie nic tam nie ma, nawet z włączona opcja ukrytych plików nic nie widac: https://ibb.co/ryqxnFz , https://ibb.co/0JXtN24
Wszystko się wydaje normalnie działać tak jak przed formatem i nic dziwnego się nie dzieje jak na razie.

Czy jest jakiś sposób żeby to naprawić i przydzielić to 300mb do któregoś z normalnych partycji? Czy bez hard resetu się nie obejdzie a w moim przypadku z tego co rozumiem jest to na razie nie możliwe bo to jest jedyny dysk który mam w komputerze.
Mógłbym SSD ze starego kompa podpiąć na chwile żeby ten zresetować do 0 i od nowa wgrać na niego windowsa + go podzielić, ale czy to warte zachodu?

EDIT: Załączam jeszcze screeny z programu NIUBI bo jest on bardziej dokładny:
https://ibb.co/dPHk71L
https://ibb.co/w43Fw5d
https://ibb.co/5Y70kcb

Próbując go scalić nie mogę dlatego ze najbliżej on jest partycji systemowej EFI, może jest jakiś sposób żeby przenieść te 300mb np. na maxa na prawo żeby scalić go z normalna partycja?

Czy może musze może jakoś przywrócić ta 1 partycje z powrotem do windows recovery?

Edytowane przez kamil2239

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak nie da rady, można tylko z sąsiadującą partycją to zrobić. Chyba coś namieszałeś podczas instalacji, prawidłowy układ to partycja EFI, systemowa i odzyskiwania. Jak chcesz mieć porządek to instaluj na nowo i podczas wyboru dysku usuń całość i wskaż ten dysk jako ten na którym będzie instalowany system a partycje same się zrobią jak trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

partycja recovery na gpt ma specjalny identyfikator, tak jak ma taki specjalny identyfikator efi i systemowa, tzn partycja danych z windows; musiałbyś więc utworzyć partycję recovery za pomocą diskpart z właściwym identyfikatorem, nie takie trudne, jak można znaleźć w sieci; jak wgrać odzyskiwanie na tę partycję - chyba? można zrobić pen\płytkę ratunkową i przekopiować jego\jej zawartość na tę partycje, to chyba? praktycznie to samo; partycja będzie widziana, jeśli figuruje w pliku bcd, czyli pliku danych bootowania windows - jeśli nie zmieniałeś bootloadera w pliku bcd powinna być, i to tam gdzie jest, czyli na 1 partycji na dysku - można to sprawdzić poleceniem bcdedit /enum all  - będzie w moduł ładujący jako ramdisk; albo poleceniem specjalnym dla odzyskiwania, czyli reagentc /info

jeśliby nie była wpisana do bcd można ją dopisać, polecenia mam, tylko nie wiem, czy na 11 będzie działać

identyfikator tej partycji to chyba de94bba4-06d1-4d40-a16a-bfd50179d6ac, ewentualnie sprawdż

wszystkie potrzebne polecenia mam, tylko nie wiem, czy zadziałają na 11, bo chyba z 10, albo nawet 8; nie wiem, też , czy na 11 można zrobić pen ratunkowy i czy kopiowanie podziała, tzn czy ta partycja zabootuje; jeślibyś chciał wykorzystać tę partycje normalnie, to chyba trzeba ja utworzyć jako partycję dla danych, tzn z odpowiednim identyfikatorem, można go znaleźć w sieci

ale nie wiem, czy warto, to raczej praktycznie ćwiczenia z informatyki - chyba, że zależy ci na odzyskiwaniu; ale to samo ma instalator i ewentualnie pen ratunkowy, itp

ps - gdyby nie dało się skopiować na tę partycję, bo to partycja specjalna, trzeba by zmienić ją na zwykłą, czyli z danymi, i po przekopiowaniu odzyskiwania powtórnie na recovery

Edytowane przez glauks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, amp41 napisał:

Tak nie da rady, można tylko z sąsiadującą partycją to zrobić. Chyba coś namieszałeś podczas instalacji, prawidłowy układ to partycja EFI, systemowa i odzyskiwania. Jak chcesz mieć porządek to instaluj na nowo i podczas wyboru dysku usuń całość i wskaż ten dysk jako ten na którym będzie instalowany system a partycje same się zrobią jak trzeba.

Partycja EFI jest i zarezerwowana jak ze screenow, tylko właśnie odzyskiwania przez przypadek chyba usunąłem przed wyborem partycji do instalacji. Pierwsza partycja jak napisałem to było Windows RE System albo Windows RE Tools czy cos w tym stylu. Nie wiem czy to nawet nie było to: https://learn.microsoft.com/en-us/troubleshoot/windows-client/windows-security/disk-partition-requirement-use-windows-re-tool ??

Co do tego co napisałeś na końcu, ale nie mogę tej 1 partycji wybrać jako do instalacji bo ma za mało miejsca.

8 godzin temu, glauks napisał:

partycja recovery na gpt ma specjalny identyfikator, tak jak ma taki specjalny identyfikator efi i systemowa, tzn partycja danych z windows; musiałbyś więc utworzyć partycję recovery za pomocą diskpart z właściwym identyfikatorem, nie takie trudne, jak można znaleźć w sieci; jak wgrać odzyskiwanie na tę partycję - chyba? można zrobić pen\płytkę ratunkową i przekopiować jego\jej zawartość na tę partycje, to chyba? praktycznie to samo; partycja będzie widziana, jeśli figuruje w pliku bcd, czyli pliku danych bootowania windows - jeśli nie zmieniałeś bootloadera w pliku bcd powinna być, i to tam gdzie jest, czyli na 1 partycji na dysku - można to sprawdzić poleceniem bcdedit /enum all  - będzie w moduł ładujący jako ramdisk; albo poleceniem specjalnym dla odzyskiwania, czyli reagentc /info

jeśliby nie była wpisana do bcd można ją dopisać, polecenia mam, tylko nie wiem, czy na 11 będzie działać

identyfikator tej partycji to chyba de94bba4-06d1-4d40-a16a-bfd50179d6ac, ewentualnie sprawdż

wszystkie potrzebne polecenia mam, tylko nie wiem, czy zadziałają na 11, bo chyba z 10, albo nawet 8; nie wiem, też , czy na 11 można zrobić pen ratunkowy i czy kopiowanie podziała, tzn czy ta partycja zabootuje; jeślibyś chciał wykorzystać tę partycje normalnie, to chyba trzeba ja utworzyć jako partycję dla danych, tzn z odpowiednim identyfikatorem, można go znaleźć w sieci

ale nie wiem, czy warto, to raczej praktycznie ćwiczenia z informatyki - chyba, że zależy ci na odzyskiwaniu; ale to samo ma instalator i ewentualnie pen ratunkowy, itp

ps - gdyby nie dało się skopiować na tę partycję, bo to partycja specjalna, trzeba by zmienić ją na zwykłą, czyli z danymi, i po przekopiowaniu odzyskiwania powtórnie na recovery

Kurde brzmi to trochę skomplikowanie, ale również nie. Jak napisałem powyżej nie wiem czy to nie było właśnie Windows RE Tools jako 1 partycja. EFI i Zarezerwowana widzi normalnie i fajnie to pokazuje program z ostatnich screenow. Może cos pokombinuje z tymi komendami diskpart. Chodzi o to ze ta 1 partycje mogę utworzyć teraz jako normalna partycje NTFS i kopiować w niej pliki, jest ona obecnie "pusta", ale nie mogę jej scalić bo nie sąsiaduje z tymi prawymi, ani nie mogę jej przesunąć.

Pytanie moje jest, dlaczego to była 1 partycja z kolei? Co ja mam teraz dokladnie zrobic zeby to przywrocic, to co napisales czy cos innego?

Tak to wyglada z komend ktore podales: https://ibb.co/WsQx122 , https://ibb.co/Tt5PtnD
Tylko ze w folderze Recovery jest tylko to: https://ibb.co/GMDbX1d

A nie da rady jakoś przy wyborze dysku do instalowania systemu przywrócić go do jednej partycji bez niczego innego, czyli tak jak by zresetować do 0 i potem przy wyborze instalacji żeby sam sobie porobił znowu partycje swoje EFI itd itp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, kamil2239 napisał:

A nie da rady jakoś przy wyborze dysku do instalowania systemu przywrócić go do jednej partycji bez niczego innego, czyli tak jak by zresetować do 0 i potem przy wyborze instalacji żeby sam sobie porobił znowu partycje swoje EFI itd itp?

Dokładnie tak możesz zrobić (oczywiście wszystkie dane znikną) - bezpośrednio w instalatorze możesz usunąć wszystkie partycje. Nie zakładasz nowych, tylko wskazujesz instalatorowi puste miejsce jako miejsce do instalacji systemu. Całość się ładnie podzieli - powstanie mała partycja EFI na początku, potem systemowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Partycję taką potrafią sobie robić w kupnych laptopach aby powrócić w razie czego z systemem i zainstalowanymi aplikacjami, masz laptopa? Ja zamiast się bawić i grzebać postawił bym system na nowo bo to trwa krócej niż takie zabawy...no chyba że w celach edukacyjnych. Usuń po prostu partycję z systemem, uefi i to nieprzydzielone miejsce podczas instalacji. Wskaż to miejsce jako miejsce na system, jak się nie będzie chciał instalować to zrób z tego miejsca jedną partycję i instaluj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, rzymo napisał:

Dokładnie tak możesz zrobić (oczywiście wszystkie dane znikną) - bezpośrednio w instalatorze możesz usunąć wszystkie partycje. Nie zakładasz nowych, tylko wskazujesz instalatorowi puste miejsce jako miejsce do instalacji systemu. Całość się ładnie podzieli - powstanie mała partycja EFI na początku, potem systemowa.

Dobra, za dużo myślę. Myślałem ze podczas instalacji Windowsa nie da się tego tak prosto usunąć a jak bardzo się myliłem. Usunąłem po kolei każdą partycje aż została 1 nie przydzielona. Rodziłem sobie dokładnie jeszcze raz 500 na 1500 aka tyle ile można z niego. I przy rozdzielaniu utworzyło sie EFI i MSR:

https://ibb.co/fNrrrNn
https://ibb.co/yQKQV16

Zastanawia mnie tylko jedno, dlaczego wcześniej to MSR było 128mb a teraz się utworzyło tylko 16mb?

Godzinę temu, amp41 napisał:

Partycję taką potrafią sobie robić w kupnych laptopach aby powrócić w razie czego z systemem i zainstalowanymi aplikacjami, masz laptopa? Ja zamiast się bawić i grzebać postawił bym system na nowo bo to trwa krócej niż takie zabawy...no chyba że w celach edukacyjnych. Usuń po prostu partycję z systemem, uefi i to nieprzydzielone miejsce podczas instalacji. Wskaż to miejsce jako miejsce na system, jak się nie będzie chciał instalować to zrób z tego miejsca jedną partycję i instaluj.

Jak wyżej, za dużo myślenia I kombinowania a po prostu zrobiłem wszystko w instalatorze Windowsa I teraz jest czysto. Nie miałem jakoś dużo po instalowane także luz. Najgorzej gry ściągać znowu teraz. Mam normalnego desktopa, od kilku tyg 7800X3D z 4070 Super.

EDIT: Dobra z poziomu systemu teraz to wygląda tak: https://ibb.co/WVQfryJ
Utworzyła się nawet partycja odzyskiwania dla partycji na której jest system.
Jedyne co mnie zastanawia to dlaczego MSR teraz jest 16mb a nie 128mb jak wcześniej? Czy to dlatego ze rozdzielilem partycje z poziomu instalatora zamiast zainstalować Windows na jednej partycji i potem rozdzielić dopiero z poziomu windowsa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ma tyle samo tylko odzyskiwania mam większą.

Zrzut ekranu 2024-10-01 234600.png

Edytowane przez amp41

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, amp41 napisał:

U mnie ma tyle samo tylko odzyskiwania mam większą.

Hmm bardzo ciekawe dlaczego wcześniej miałem 128mb a teraz mi zrobilo 16mb, normalnie masz Windows 11 Home/Pro i najnowsza aktualizacje? Jeżeli nic dziwnego się nie będzie działo no to git.

W necie pisze ze minimalnie się tworzy 16mb a rekomendowane to 128mb, tylko o co dokładnie w tym chodzi to już się nie znam aż tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MBR, czy GPT?

U mnie GPT i jak instaluję Win10/11 na pustym dysku, to instalator tworzy partycję EFI (boot) w rozmiarze 100 MB (FAT32), a cała reszta leci jako partycja systemowa NTFS, z domyślnie przypisaną literką C:    

Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, rzymo napisał:

MBR, czy GPT?

U mnie GPT i jak instaluję Win10/11 na pustym dysku, to instalator tworzy partycję EFI (boot) w rozmiarze 100 MB (FAT32), a cała reszta leci jako partycja systemowa NTFS, z domyślnie przypisaną literką 😄   

Chodzi o tą zarezerwowana przestrzeń po EFI bo EFI 100mb jest pierwsze przewaznie. To zarezerwowane tez zawsze jest, ale tego zwykły systemowy menedżer dysków nie widzi bo jest ukryty. To zobaczysz w osobnym programie albo z poziomu instalatora windowsa. Tylko mnie zdziwiło ze wczesniej mialem 128mb a teraz mam 16mb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to tak - 16 MB, nie widziałem u siebie innego rozmiaru.

Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli to 16mb jest okay i nie przejmować się ze wcześniej było 128mb a teraz jest 16mb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak.

Tu masz przykład jak to wygląda u mnie (w diskpart widać te małe partycje po 16 mega):

fjDTOOR.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.10.2024 o 08:52, rzymo napisał:

Tak.

Tu masz przykład jak to wygląda u mnie (w diskpart widać te małe partycje po 16 mega):

image.png.a7b4e42df1a5ca594dcfc296702d0e2a.png

U mnie to wyglada tak.

Dysk to Kingston KC3000 2TB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jest wszystko ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chciałem jeszcze chwilo odświeżyć temat na trochę inne pytanie. Co oznacza to 1BD w odnotowanych bledach w crystaldiskinfo? 1657175602_98D62B6A-A75D-42A1-8A32-B6DDF0351FED.png.9ca61a3a2bb28c4a7fde22258fc4c126.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektóre dyski tak mają (jest sporo wątków w necie np. o 970 Evo) - co ciekawe nie na każdej platformie ta wartość rośnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, kamil2239 napisał:

Co oznacza to 1BD w odnotowanych bledach w crystaldiskinfo?

To wartość szesnastkowa - przełącz ten program tak by wyświetlał dziesiętnie:

24496abce02ff.png

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Kyle_PL napisał:

To wartość szesnastkowa - przełącz ten program tak by wyświetlał dziesiętnie:

image.png.197bf37b82950ca0c938f63adaf53592.png

Teraz to wygląda tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

„Dlaczego liczba wpisów dziennika informacji o błędach w wartościach SMART wzrasta wraz z liczbą włączań i wyłączań komputera? Ze względu na fakt, że niektóre platformy wysyłają do dysku SSD sygnały poleceń inne niż NVMe, liczba wpisów dziennika informacji o błędach w wartościach SMART dysku SSD stale rośnie. Obliczenie tej wartości nie będzie miało żadnego wpływu na użytkowanie dysku SSD. Klienci mogą z niego korzystać w spokoju.” „Szczegółowe wyjaśnienie jest takie, że „Dziennik informacji o błędach” to wewnętrzna funkcja używana przez oprogramowanie sprzętowe do rejestrowania błędów zgłaszanych do systemu operacyjnego hosta. Błędy protokołu, awarie transmisji, ostrzeżenia o ograniczeniu temperatury, a nawet informacje zapisywane przez oprogramowanie sprzętowe;. Nie jest to ważne (ma charakter informacyjny) i nie jest uważane przez napęd za wskaźnik jakiejkolwiek usterki lub stanu awarii.

Edytowane przez bourne2008
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi