Skocz do zawartości
nt1

Karta sieciowa na slocie PCI-E x4 [czy nie spowolni grafiki PCI-E 3.0?]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dokupiłem bezprzewodową kartę sieciową COMFAST AX3000 WiFi6 WPA3 CF-AX200.

Z uwagi na brak wolnego już krótkiego slotu PCI-E x1 (RTX 2060 zakrywa aż 2 takie porty.), a trzeci slot jest zajęty przez kartę dźwiękową Xonar DGX postanowiłem wpiąć sieciówkę w długi port PCI-E 2.0 x4.

Pytanie: czy będzie mieć to jakiś realny wpływ na pracę karty graficznej w porcie PCI-E 3.0 tak jak to miało miejsce w przypadku adaptera na dysk SSD, który kiedyś okroił mi wydajność karty graficznej z x16 do x8?

Zrobiłem testy syntetyczne grafiki przed i po i nie widzę, żadnych spadków wydajności.

Aplikacje testujące sprzęt wskazują przepustowość portu graficznego na 8.0 GT/s więc raczej wszystko OK.

Jednak dla spokojności wolę usłyszeć to od "mądrzejszych".

Edytowane przez nt1
rozwinięcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź w instrukcji płyty głównej jak dzielone są szyny i między którymi portami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, narmiak napisał:

Sprawdź w instrukcji płyty głównej jak dzielone są szyny i między którymi portami.

Hej, mam tylko takie coś:

image.png.6c60bd0f77a9a280dd79ae20d8694964.png

image.png.2b62cb05178d8a5f6486ee20549dbb58.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze PCIe działa samodzielnie, pozostałe działają razem. Więc na grafikę to nie ma wpływu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, narmiak napisał:

Pierwsze PCIe działa samodzielnie, pozostałe działają razem. Więc na grafikę to nie ma wpływu.

Ślicznie dziękuję za potwierdzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Tematy

• Odpowiedzi

• Współczuje, bo to nic fajnego, zostaje jakieś rozsądne UV i czekać jak będzie się robić coraz gorzej, lub wymiana samemu, lub wysyłka, kto wie jak Inno3D do tego podchodzi. Też przykre jest to, że najwięksi producenci patrzą tylko na to tak, że nawet HS 100+ stopni to teoretycznie bezpiecznie, ale już nie patrzą na to jak się zachowuje chłodzenie i jak karta wtedy pracuje z maksymalnych rpm. Wtedy jeszcze bardziej przykre jest to, że kupujesz świadomie jakieś lepsze  chłodzenie i do niego dopłacasz, przypuśćmy Asus TUF, który później przez wysoki HS wyje, a Asus odrzuci reklamacje.
    • @skunRace wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Jak już trafiłem sztukę co nieźle kręci się na rdzeniu i wręcz fenomenalnie na pamięciach (nie widziałem na forum aby komuś się takie wyniki udawały), nie ma piszczących cewek i od nowości było ideolo (oprócz UV ale to softowa wina) to padło na pastę czego człowiek nie przewidzi. Karta kupiona w kwietniu tego roku. Nie zrozum mnie źle - gdyby nie lewa pasta to byłbym mega zadowolony i nadal nie widziałbym sensu zmiany. Tak samo dojrzałem do tego aby zostać na AC a nie iść w AiO bo zyskałbym raptem 5*C spadku.
    • Moim zdaniem to nie jest żadna przesada. Te Inno3D V2 przy 4000 jest tak słabo wycenione, że często można mieć za dosłownie 150zł więcej konkretne chłodzenie choćby JetStream, Panther. Ostatnio był tutaj taki sam przypadek jak Twój, tylko z takim chłodzeniem,  gdzie po pół roku karta zaczęła mieć dużo wyższe temperatury. Właściciel zrobił UV i zbił temperatury o 20 stopni. Ja zawsze wychodzę z założenia, że lepiej mieć dużo lepsze chłodzenie, skoro różnica w dopłacie jest tak mała. Później choćby w letnie upały, czy w przypadku jak pasta się zdegraduje nie ma takiej tragedii. Niestety ten mały radiatorek i dwa wentyle w V2 nie pomagają. Owszem tutaj trafiła się zła pasta i oryginalnie nie było tak jak jest teraz, ale skoro za 150zł więcej można mieć kartę, która i tak ma jeszcze 10 stopni mniej niż Inno3D V2 przed degradacją karty to jestem za tym żeby jej nie polecać. W dodatku widziałem Inno 3D V2 4060Ti, czyli jeszcze mniejszy pobór niż Twoja i miała ponad 90 stopni po wyciągnięciu z pudełka. Ale rozumiem, że nie każdy chce tak dużej karty i Twój wybór był świadomy. Alternatywą był Asus Dual, ale co z tego jak tam też mogłeś trafić na taką paste  Smutne to naprawdę co ci producenci odwalają z tymi pastami. Zapytam jeszcze z ciekawości kiedy ją kupiłeś ? @edit @Send1N szkoda, że nie robią takich podróbek tych paseczków co łączą płytkę z backplejtem jak te plomby na śrubki. Ktoś jeszcze stosuje takie coś oprócz Inno3D ? W większości przypadków tylko z plombami na śrubki się spotkałem.
    • Też tego w życiu nie zamierzam kupić w tej wersji, ani w promocji, ani tym bardziej w cenie premierowej (bo generalnie w takiej cenie gier nie kupuję, zdarzyło się kilka razy w całym moim życiu, wliczając w to RedFaction za 49,90 daaawno temu ) 
    • Z plombą kupić można ale nie taką  ja kładłem ptm'a u siebie na karcie i nawet nie bawiłem się w ściąganie oryginalnej bo kupiłem 5 sztuk za 10zł które niczym się nie różnią od oryginału i nakleiłem po zabiegu  no może troszeczkę przytarłem pałęczką kosmetyczną nasączoną ipą aby lekko zmatowić druk i nawet jubiler by się nie poznał 🤣 Może i da się gdzieś kupić taką do inno ale ja nie znalazłem bo już szukałem chwile temu  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...