Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Verbatov

Słuchawki do gier i muzyki do 300zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, w najbliższym czasie planuję się zaopatrzyć w słuchawki i zastanawiam się czy są uniwersalne słuchawki które dobrze będą sobie radziły przy muzyce i grach. Do tej pory miałem słuchawki typowo do muzyki Creative Aurvana Live i jakieś tanie gamingowe za 50zł. Mój budżet to koło 300zł. Najlepiej byłoby wydać 300zł na jedne słuchawki ale czy nie będę zawiedziony na którymś z tych pól? Może macie jakieś doświadczenia i moglibyście mi coś polecić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wezmę je pod uwagę bo mają dużo pozytywnych opinii natomiast nie podoba mi się odpadająca skóra. Mam ten sam problem w Creativach i jest to trochę denerwujące bo później na głowie ma się pełno kawałków skóry. Tylko że Creativy mam już z 10 lat a w tych słuchawkach ludzie piszą że po roku zaczyna odpadać skóra. Do tego Creativy mają trochę wyższe pasmo przenoszenia słuchawek https://www.x-kom.pl/p/24315-sluchawki-przewodowe-creative-aurvana-live.html 
Nie chciałbym żeby się okazało że jednak powrócę do Creativów :D

Może ktoś mógłby mi polecić trochę wytrzymalsze i lepsze słuchawki? Myślę że jeszcze stówę do tego budżetu mógłbym dołożyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak można doprowadzić do odklejania się tej skóry bo jak siądę czasem do multi ze znajomymi to potrafimy po 20 godzinach grania skonczyć w lecie gdzie głowa się poci mając alphy 2 lata ta skórka zarówno na pałąku jak i nausznikach jest kompletnie nie naruszona w stanie jak prosto po zakupie, a same słuchawki do grania czy muzyki w takiej kasie jak najbardziej polecam (ja kupiłem nówki za 82zł :E) ktoś twierdził że dźwięk przerywa i zamiast zwrócić oddał do lombardu a lombard wystawił za 8 dych 🤣jak dotarły do mnie to się okazało że poprzednik miał widocznie problem z pc czy innym urządzeniem u mnie żadnych problemów nie było.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet gdyby, to w zestawie są nauszniki materiałowe, więc można zmienić. Przynajmniej ja miałem w moich, ale to są Cloud 1. Mi popękały, ale ze starości, pałąk też :( Same słuchawki grają rewelacyjnie do dziś :thumb::dj: A gdyby z jakiegoś powodu nie było w zestawie wymiennych nauszników, można dokupić https://allegro.pl/oferta/nauszniki-gabki-pady-hyperx-cloud-ii-alpha-stinger-flight-wireless-13810180841 Ja kupiłem kiedyś, bo ori też za ciekawie nie wyglądały, ale jak pisałem, słuchawki mają ponad 10lat ;) 

Edytowane przez maras2574

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po głębszym zastanowieniu postanowiłem kupić osobno słuchawki do gier i muzyki skoro i tak wymieniam słuchawki raz na 10 lat :D dlatego że jak porównuję parametry słuchawek gamingowych do moich Aurvana Live to zawsze w jakichś aspektach ustępują i boję się że nie będę do końca zadowolony. Ale to już założę osobny temat do słuchawek muzycznych.

Na tle HyperX Cloud Alpha całkiem fajnie też prezentują się słuchawki Razer Blackshark V2 https://www.x-kom.pl/p/589144-sluchawki-przewodowe-razer-blackshark-v2-x-black.html. Miał ktoś może z nimi do czynienia i może coś o nich powiedzieć?

Zastanawiam się też co jest w tych słuchawkach logitecha że są takie drogie i popularne skoro mają parametry jak przeciętniaki za 50zł? https://www.x-kom.pl/p/506272-sluchawki-przewodowe-logitech-g-pro-x.html

Edytowane przez Verbatov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki ale są bardzo mało popularne i mają niepochlebne opinie np: "Za cenę 460 zł spodziewałem się dźwięku jak w kinie i basu wyrzucającego z krzesła. Tymczasem po zdjęciu zwykłych philipsów z auchan za 70 zł i założeniu tych nie widzę kompletnie żadnej różnicy poza tym że jest dźwięk czystszy i... cichszy.... :( Normalnie słucham na 35% głośnika, zeby słuchać "normalnie w tych" dałem na 90% i nadal nie słyszę tej ceny... zero basów.... słuchawki ciężkie, ale wygodne - natomiast no, bardzo ciężkie.... Cieszyłem się na ten zakup, czkeałem na paczkę, tymczasem okazały się zwyczajne, za drogie, ciężkie, zastanawiam się czy nie wrócić do starych słuchawek za 70 zł bo nie słyszę różnicy a tamte tańsze są lżejsze i wygodniejsze.... :( Wyglądają fajnie, mają ten premium wygląd, są wygodne, ale jeśli chodzi o dźwięk warte może ze 100zł... dla laika szaraka nie będzie różnicy między tymi a tymi ze średniej półki z marketu.... :("

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz jakieś "wzmocnienie" do tego typu słuchawek czy lecisz na jakiejś integrze z płyty bez wzmacniacza słuchawkowego typu ALC897 :E ? wtedy owszem nie słychać różnicy bo wszystko gra płytko,cicho i bez basu mimo ustawienia maksymalnej głośności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Send1N a polecisz jaką dźwiękówkę pod USB ?  (musi być bo mam itx). Coś do tych słuchawek wyżej z amazona i edifiery 1280dbs. 

Edit. Nie za miliony monet :E 

Edytowane przez Keel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czego oczekujesz czy po prostu wzmocnienia aby było głośniej i wiecej basu? to wtedy byle co ze wzmacniaczem słuchawkowym wystarczy, czy czegoś co przy okazji zapewni lepszą jakość dźwięku? najgorzej to podłączyć słuchawki pod integrę z płyty która nie ma wzmocnienia  wtedy pchełki za 20zł potrafią grać głośniej niż takie za 500 :E 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tego oczekuje :D  lepszej jakości i głośności

za 2-3stówki kupi się coś sensownego czy nie zrobi mi to różnicy względem integry ?

Edytowane przez Keel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno rozważę zakup między HyperX Cloud Alpha a Razer Blackshark V2 ale raczej zdecyduję się na HyperX bo ma trochę lepsze parametry. Nowszych wersji HyperX nie biorę pod uwagę bo z tego co wyczytałem jakość poleciała w dół odkąd markę przejęła HP.

Nie używam żadnych wzmacniaczy tylko standardowo integre ale jeśli ktoś ma dobrą płytę to chyba nie ma aż takiej różnicy jeśli chodzi o dźwięk?

Dziękuję za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Verbatov napisał:

rozważę zakup między HyperX Cloud Alpha a Razer Blackshark V2 ale raczej zdecyduję się na HyperX bo ma trochę lepsze parametry

A co masz na myśli pisząc "parametry"? Jeśli zakres przenoszenia, to tam producent może sobie wpisać co chce, w żadnym stopniu nie odzwierciedla to jak słuchawki grają. Może miało to sens 30-40 lat temu, gdy rzeczywiście istniały przetworniki, które nie potrafiły przenieść wysokich tonów, ale obecnie nawet najtańszy to potrafi.

3 godziny temu, Verbatov napisał:

Nie używam żadnych wzmacniaczy tylko standardowo integre ale jeśli ktoś ma dobrą płytę to chyba nie ma aż takiej różnicy jeśli chodzi o dźwięk?

Jak masz dobrą integrę to rzeczywiście nie ma większej różnicy, ale integry bywają różne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Verbatov napisał:

Na pewno rozważę zakup między HyperX Cloud Alpha a Razer Blackshark V2 ale raczej zdecyduję się na HyperX bo ma trochę lepsze parametry.

zerknij do sprzedam tam Razera sprzedaje : https://allegrolokalnie.pl/oferta/sluchawki-razer-blackshark-v2-x-mvh?navCategoryId=259427

Edytowane przez pawelsake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, pawelsake napisał:

Dzięki ale ja tylko nówki :)

W dniu 14.10.2024 o 20:11, plopki napisał:

A co masz na myśli pisząc "parametry"? Jeśli zakres przenoszenia, to tam producent może sobie wpisać co chce, w żadnym stopniu nie odzwierciedla to jak słuchawki grają. Może miało to sens 30-40 lat temu, gdy rzeczywiście istniały przetworniki, które nie potrafiły przenieść wysokich tonów, ale obecnie nawet najtańszy to potrafi.

Chodzi mi o pasmo przenoszenia, impendancję i czułość. To już nie te czasy żeby producent wpisywał sobie w parametrach co chce.

W dniu 14.10.2024 o 20:11, plopki napisał:

Jak masz dobrą integrę to rzeczywiście nie ma większej różnicy, ale integry bywają różne...

Obecnie mam płytę MSI B450 a pro max ale niedługo kupuję nowego kompa więc będę miał jeszcze lepszą integre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie będziesz miał wzmocnienia na słuchawki to nie ważne jaką integrę będziesz miał będzie po prostu za cicho, już ci mogę powiedzieć że na obecnej b450 pro max którą masz na zwykłych 32 ohm'owych słuchawkach praktycznie "nic nie słychać" na 100% głośności :E 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na creativach są 32 omy i nie grają za cicho. Nie wiem jak będzie przy 60 omach ale myślę że tragedii nie będzie. Poza tym głośne słuchanie muzyki na słuchawkach może uszkodzić słuch :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w grach na ALC892 prawie że nie słyszałem kroków na wszystkich słuchawkach jakie miałem a ten kodek trafiałem praktycznie na każdej płycie :E byle co ze wzmacniaczem nawet stara maya u5 robiło kolosalną różnicę, przez chwile miałem też okres że podłączałem po prostu słuchawki pod głośnik który robił za wzmacniacz :] 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.10.2024 o 21:06, Verbatov napisał:

Chodzi mi o pasmo przenoszenia, ... To już nie te czasy żeby producent wpisywał sobie w parametrach co chce.

Akurat jeśli chodzi o pasmo przenoszenia, to wśród obecnie produkowanych słuchawek (a właściwie to przetworników), to wszystkie, nawet najtańsze przenoszą co najmniej 20Hz-20kHz, czyli zakres słyszalności, i nijak się ma to do klasy tego jak grają dane słuchawki.
Tym parametrem nie ma się co kierować przy wyborze słuchawek, a właśnie opinie, recenzje są tu dużo bardziej pomocne, zwłaszcza opinie porównujące kilka sprzętów.

W dniu 15.10.2024 o 21:06, Verbatov napisał:

Obecnie mam płytę MSI B450 a pro max

Ja mam w pracy MSI B550M pro-vhd wifi i to jest jedna z najlepszych integr jakie słyszałem, nawet na dość wymagających Fostexach T40rp gra prawie nie do odróżnienia od sporo droższych sprzętów. Z tego co widzę fotki i opis tych płyt, to mają bardzo podobną sekcję audio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież na tej płycie siedzi alc 892/897 bez wzmocnienia na słuchawki, chyba że czegoś nie wiem i na innej płycie ten sam badziewny kodek gra dobrze? :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ALC892 i na moich alphach słyszę wszystkie kroki, oddechy itd, a grywam w horrory i skradanki. I dźwięk jest świetny, kwestia ustawień korektora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta i na głośności 100% jest ciszej niż na 50% na czymś co posiada wzmocnienie na słuchawki nawet w kwocie "50zl" alc892 to jedna z gorszych integr a najczęściej tego typu sprzęty chwalą ci co nie mieli okazji sprawdzić czegoś innego na własnej skórze.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Miczi_82 napisał:

i na moich alphach słyszę wszystkie kroki,

ale hyperx cloud alpha jeśli o nich mowa, mają w pilocie swoją kartę audio ( jeśli podłączasz po usb )która jest naprawdę niezła , jak podłaczysz po jacku to używasz integry

moi synowie mają obaj te słuchawki i gra to naprawdę dobrze, w przeciwieństwie do alc 892 który jeden ma na vdh-pro....  dla mnie dramat, a sam mam tylko starego asusa xonara..

drugi ma na tomahawku alc1200 i ta gra całkiem całkiem

jak widac to bardzo indywidualne odczucia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi