Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

luki172

Problem po wymianie ryzena 3600 na 5700x3d

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż, nie mogę w ogóle kompa odpalić tzn jedynie do biosu (po okolo 3 restartach).

Bios mam najnowszy, płyta to b450 a pro max

Zasilacz seasonic 550w, 32 GB ram Goodram 3600mhz

Bios w ogóle nie daje żadnego info co może byc nie tak, wentylatory się kręcą, procka też widzi w biosie. Dawałem ustawienia optymalne 

No po prostu NIC

Ktoś ma jakiś pomysł, bo już ku.. dostaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dajesz optymalne to ram idzie w xmp? Może trzeba ręcznie podciągnąć V do 1,35V 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@krzysiak Było pite? :E

22 godziny temu, luki172 napisał:

Bios mam najnowszy, płyta to b450 a pro max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej takie klocki rozpatrywać na pająka, tzn. płyta na stole + jedna kość ram + karta grafiki no i zasilanie. Wtedy odpalasz płytę i patrzysz co jest grane. Na początek jeden moduł RAM montujesz zaczynając od slotu najbliżej procesora. Jak uda się wejść do biosu, ustaw dzielnik pamięci na 2666mhz, CL nie ruszaj. Zatwierdź to F10 i enter. Jak platforma ruszy, spróbuj wejść do systemu. Napisz co jest grane.

Próba uruchomienia tak trudnego przypadku w obudowie będzie męczarnią, jeżeli w ogóle się uda.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, krzysiak napisał:

Ja bym nie dał rady pić przez tyle czasu :rotfl:

• Haha 3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Pentium D napisał:

Ja bym nie dał rady pić przez tyle czasu :rotfl:

Ja z tych co po 0.7 na głowę kończą rozgrzewkę i dopiero siadają do picia :E I tu akurat nie żartuję :E

W uj drogo wychodzi gdy chcę popić, bo lubię "droższe" trunki (nie czystą) a tu ekonomia leży patrząc przez ilość... :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, leven napisał:

Najlepiej takie klocki rozpatrywać

u niego wystarczyło zdecydowanie prostsze rzeczy

przestawienie UEFI na CSM, bo ma partycję rozruchową w MBR

w temacie obok już miał to wyjaśnione, pomogło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zabawnie. Wymienił CPU i BIOS sam się przestawił z CSM na UEFI (skoro chodziło mu wszystko dobrze na starym CPU, a po wymianie sprzestało)?! Swoją drogą, niech już planuje zmianę na UEFI i Win 11, a nie trzyma przestarzałych rozwiązań.

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Kyle_PL napisał:

a po wymianie sprzestało)?!

przestało, bo wgrał nowy bios, gdzie domyślnie jest UEFI z GPT, nie ma w tym nic dziwnego... gdzie wcześniej miał kilkuletni bios z CSM

co do reszty się zgodzę.

• Thanks 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że ludzie dalej siedzą na MBR to się w mojej pale nie mieści, typowy problem w stylu "burza w szklance wody" przez nieuwagę usera. Dobrze, że istnieją takie fora to chociaż jest gdzie zapytać bo nie każdy ogarnie i skojarzy fakty.

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, mimuszek napisał:

przestało, bo wgrał nowy bios, gdzie domyślnie jest UEFI z GPT, nie ma w tym nic dziwnego... gdzie wcześniej miał kilkuletni bios z CSM

co do reszty się zgodzę.

Tyle, ze ja ten bios zmienilem jeszcze na Ryzenie 3600 i wtedy komputer nadal chodzil. Dopiero jak wymienilem procesor to przestał (nawet zrobilem podmianke ponowna na ryzena 3600 i tez juz sie nie chcial odpalic)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli wgrałeś nowy bios na 3600 z tydzień temu, normalnie chodził, resetowałeś, w biosie nic nie musiałeś ruszać itd itp, no cuda

potem zmieniłeś na 57x3d, po trzech restartach odpalił, zapewne miałeś info że procesor zostal zmieniony, naciśnij f1 , bios do domyślnych,w chodzi do biosu, tu już normalnie...

dostałeś tip w innym temacie żebyś zmienił z uefi na csm, bo masz partycję w MBR, ruszyło, pomogło...

o wiele prościej by było gdybyś pisał w jednym temacie i tez tutaj było wszystko, 

to w końcu masz partycję w tym MBR czy nie ?

wiersz poleceń i wklep:

diskpart

a następnie:

list disk

Jeżeli dysk korzysta z partycji GPT  będzie przy listingu takowa oznaczona gwiazdką

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.10.2024 o 14:38, mimuszek napisał:

czyli wgrałeś nowy bios na 3600 z tydzień temu, normalnie chodził, resetowałeś, w biosie nic nie musiałeś ruszać itd itp, no cuda

potem zmieniłeś na 57x3d, po trzech restartach odpalił, zapewne miałeś info że procesor zostal zmieniony, naciśnij f1 , bios do domyślnych,w chodzi do biosu, tu już normalnie...

dostałeś tip w innym temacie żebyś zmienił z uefi na csm, bo masz partycję w MBR, ruszyło, pomogło...

o wiele prościej by było gdybyś pisał w jednym temacie i tez tutaj było wszystko, 

to w końcu masz partycję w tym MBR czy nie ?

wiersz poleceń i wklep:

diskpart

a następnie:

list disk

Jeżeli dysk korzysta z partycji GPT  będzie przy listingu takowa oznaczona gwiazdką

Wszystko mi działa, tylko doprecyzowalem, że na nowym biosie i starym cpu też działało, do momentu włożenia nowego CPU

Trzeba było przestawić na mbr żeby działało na nowym CPU bo inaczej start zawsze kończył się na biosie

Tylko się dziwię, że skoro po wgraniu nowego biosu przestawia na nowszy rodzaj partycji to czemu już wcześniej komp nie działał..

Wychodzi na to, że się przestawił dopiero w momencie wyciągnięcia procesora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.10.2024 o 12:31, luki172 napisał:

Tylko się dziwię, że skoro po wgraniu nowego biosu przestawia na nowszy rodzaj partycji to czemu już wcześniej komp nie działał..

Wychodzi na to, że się przestawił dopiero w momencie wyciągnięcia procesora

Jak zrobisz clear CMOS to wszystko przestawi do domyślnych ustawień. Kiedy zmieniasz CPU na inny model prawie zawsze jest wymagany clear CMOS.

Edytowane przez hopes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi