Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

kacpi278

jaki hub/rozdzielacz do wentylatorów?

Rekomendowane odpowiedzi

cześć jaki hub wentylatorów polecicie? tak żeby obsłużył 4-5 wentylatorów w obudowie.  Najlepiej nie za miliony ,to ma tylko działać i spełniać swoją funkcje -im taniej tym lepiej

Edytowane przez kacpi278

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma być tanio - to polecam TEN od DeepCoola, prosty w "obsłudze", robi co ma robić. Natomiast NIE polecam TEGO modelu, u mnie miał problemy z właściwym wysterowaniem 8 wentylatorów i ciężko było stwierdzić, czy to wina samych wentylatorów, czy też płyty głównej. Ale jakby co, daję znać.

Edit: z tego co zauważyłęm, Arctic również robi sensowny HUB, można przetestować.

Edytowane przez Crypt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten HUB od Arctic bardzo dobrze się spisuje no i masz 6 lat gwarancji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, orange99 napisał:

Ten HUB od Arctic bardzo dobrze się spisuje no i masz 6 lat gwarancji :)

tez na niego patrzylem ale widziałem ze jesli mam wentylatory 3 pinowe ( a takie mam na froncie obudowy) to będą one chodziły cały czas na 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie będą, bo to, jak szybko będą pracować ustawisz w BIOS-ie. Wtedy wszystkie 3 sztuki będą pracować z jednakową prędkością, zależnie od ustawienia.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłącze się pod temat, poza tym deepcoolem jakieś inne jeszcze polecicie? Chodzi mi o jakis mały a w miarę porządny hub do którego podłącze 4 wentylatory 4 pin. Chcialbym po prostu gdzieś go zakitrac najlepiej z boku obudowy i zależy mi na tym żeby był jak najmniejszy (mam już trochę kabli nadzgane i do tego jeden hub argb). Chcę ograniczyć dla estetyki ilość kabli podłączonych do mobo. Montaż zamiast dysku 2.5 odpada bo mam dwa zamontowane. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ten DC jest dla Ciebie idealny. Mały, podłączysz właśnie 4 szt wentylatorów i działa to dokładnie, jak ma działać. Testowałem na różnych wentylatorach, zawsze bez problemu. Nie ma co szukać dziury w całym, kup, przetestuj, będziesz zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.10.2024 o 11:43, kacpi278 napisał:

tez na niego patrzylem ale widziałem ze jesli mam wentylatory 3 pinowe ( a takie mam na froncie obudowy) to będą one chodziły cały czas na 100%

kupiłem ten co poleciliście ale jest tak jak pisałem ,wszystkie 3 chodzą na 100% czyli 1300RPM.

próba zmiany krzywej w biosie lub armoury crate (program od płyty głównej) nic nie daje - wentylatory nie reagują na jakąkolwiek zmiane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przestawiłeś tryb pracy z auto/PWM na dc w biosie mając 3pin :> 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Send1N napisał:

A przestawiłeś tryb pracy z auto/PWM na dc w biosie mając 3pin :> 

Tak, próbowałem na auto/pwm/DC i wszędzie bylo zero reakcji na moje zmiany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A który hub dokładnie kupiłeś? bo tam polecali kilka wyżej :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Send1N napisał:

A który hub dokładnie kupiłeś? bo tam polecali kilka wyżej :E 

Arctic z 2 posta ostatni link 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę już zakładał nowego wątku i zapytam w tym odnośnie rozdzielacza ale ARGB 5v. Potrzebuję podłączyć oświetlenie obudowy i wentylatory pod jedno wejście ARGB na płycie, zrobię to tym:

https://www.morele.net/ek-water-blocks-ek-water-blocks-ek-loop-d-rgb-splitterkabel-3-fach-schwarz-9886631/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=19968945056&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwpbi4BhByEiwAMC8Jncpyr9VlA5lg6bUoN_lxm88PiOJ_tp69ORCztPWJcf46tI3WoC-FfBoCZ4kQAvD_BwE

Jest podpisane jako DRGB i nie wiem czy to to samo czy muszę szukać czegoś innego? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, kacpi278 napisał:

Arctic z 2 posta ostatni link 

No to będzie tak jak mowisz, na tym hubie arctica przy 3pin nie ma regulacji tylko pwm, po co ci w ogóle kontroler jak do jednego gniazda na płycie możesz podpiąć 4 wentylatory wystarczy kupić rozgałęźnik  a jak masz wentylatory z możliwością łączenia szeregowego to nie trzeba niczego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja się też podepne, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale szukam kontolera do 5-6 wentyli na 4pin ( w płycie za mało) i zależy mi na sterowaniu wszystkimi wentylami na raz. I jeżeli dobrze zrozumiałem to ten arctic będzie na to pozwalał na podstawie odczytu wentyla z gniazda "1" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi