Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Avernus

Komputer nie uruchamia się po włączeniu Security Boost

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, 

Chciałbym przejść z Windows 10 na Windows 11. 

Niestety mam problem. (załącznik)

Oczywiście włączyłem w BIOS-ie bezpieczny rozruch, wszystko też według wszelakich poradników na YT. 

Problem taki, że po włączeniu i zapisaniu zmian i wyjściu z Biosu, komputer uruchamia się ponownie i nie wczytuje się do pulpitu tylko za każdym razem do Biosu. 

Po wyłączeniu bezpiecznego rozruchu, normalnie przechodzi do pulpitu. 

Moja płyta główna to ASROCK B450 Fatality Gaming K4 

Wersję biosu mam najnowszą wersję stabilną ze strony producenta, gdzie też jest informacja że płyta współpracuje z Windows 11. 

Ogólnie chciałbym zachować wszystkie dane na dyskach, nie chcę robić na czysto instalacji. 

Dziękuję. Screenshot_1.png.8061f7e9009bb64064c5887

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie czy to dobrze, że masz wgrany faktycznie najnowszy BIOS, bo wszystko powyżej 3.40 jest niepolecane dla serii 2000 i 1000.

Ale to nie jest raczej problemem... pytanie: Windows instalowałeś w trybie Legacy (CSM + format dysku MBR) czy UEFI (format dysku GPT)?

Edytowane przez Janke5
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Janke5 napisał:

Pytanie czy to dobrze, że masz wgrany faktycznie najnowszy BIOS, bo wszystko powyżej 3.40 jest niepolecane dla serii 2000 i 1000.

Ale to nie jest raczej problemem... pytanie: Windows instalowałeś w trybie Legacy (CSM + format dysku MBR) czy UEFI (format dysku GPT)?

UEFI i prawdopodobnie mam dysk MBR. 

Po drugie mam problem taki że po aktualizacji BIOS-u jak włącza się komputer i pokazuje logo ASrock, następuje jedno piknięcie przez komputer.

O co to chodzi i jak to wyłaczyć? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli MBR to koniecznie trzeba przejść na GPT.

Uruchom 'Wiersz polecenia' (CMD.EXE) jako admin.

Wpisz: diskpart, potem list disk

Wklej rezultat (zrzut ekranu).

Uruchom 'Zarządzanie dyskami' i daj zrzut ekranu z dolnej części, gdzie widać dysk/i w formie graficznej.

Jedno piknięcie po włączeniu komputera jest normalne. Możesz odłączyć głośniczek, ale nie polecam, czasem sekwencje piknięć pomagają ustalić przyczynę usterki (uszkodzone GPU, CPU, RAM), gdy komp nie odpala.

Edytowane przez Janke5
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Avernus napisał:

UEFI i prawdopodobnie mam dysk MBR. 

jeśli uefi musi być gpt - uefi nie wystartuje z mbr

sprawdź w zarządzanie dyskami czy masz partycje system ok 100mb sformatowaną w fat32- jeśli jest startujesz w uefi, jeśli nie ma albo jest ale nie w fat32 tylko ntfs masz mbr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Janke5 napisał:

Jeśli MBR to koniecznie trzeba przejść na GPT.

Uruchom 'Wiersz polecenia' (CMD.EXE) jako admin.

Wpisz: diskpart, potem list disk

Wklej rezultat (zrzut ekranu).

Uruchom 'Zarządzanie dyskami' i daj zrzut ekranu z dolnej części, gdzie widać dysk/i w formie graficznej.

Jedno piknięcie po włączeniu komputera jest normalne. Możesz odłączyć głośniczek, ale nie polecam, czasem sekwencje piknięć pomagają ustalić przyczynę usterki (uszkodzone GPU, CPU, RAM), gdy komp nie odpala.

Zrzut ekranu.

https://prnt.sc/lZ_-hbd_BU26

Zarządzanie dyskami: 

https://prnt.sc/6YJSwXQCjMA1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że system jest na dysku nr 2, i jest on w MBR.

Odpal 'Wiersz polecenia' jako admin:

mbr2gpt /validate /allowFullOS /disk:2

Jeśli w wyniku nie ma błędów to następnie:

mbr2gpt /convert /allowFullOS /disk:2

Po konwersji uruchom ponownie komputer i przejdź do BIOS. Wyłącz CSM i przełącz BIOS w tryb UEFI, na razie darujmy sobie Secure Boot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Janke5 napisał:

Wygląda na to, że system jest na dysku nr 2, i jest on w MBR.

Odpal 'Wiersz polecenia' jako admin:

mbr2gpt /validate /allowFullOS /disk:2

Jeśli w wyniku nie ma błędów to następnie:

mbr2gpt /convert /allowFullOS /disk:2

Po konwersji uruchom ponownie komputer i przejdź do BIOS. Wyłącz CSM i przełącz BIOS w tryb UEFI, na razie darujmy sobie Secure Boot.

Takie coś wyszło: 

https://prnt.sc/TOTu9qaiGaC2

Ogólnie ja windows 11 Pro  już mam, bo zrobiłem trik z YT ze zmianą jednego pliku i aktualizacja w Windows 10 na Win 11, przeszła. 

https://prnt.sc/De59k0ubOmR0

Faktycznie zmieniać ten dysk MBR na GPT hmm? Jakieś błędy się wysypały 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już będąc na Win11 próbowałeś jeszcze raz zrobić konwersję?

Spróbuj też konwersji w trybie awaryjnym.

Edytowane przez Janke5
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Janke5 napisał:

Już będąc na Win11 próbowałeś jeszcze raz zrobić konwersję?

Spróbuj też konwersji w trybie awaryjnym.

Ale nie odpowiedziałeś mi na pytanie czy muszę robić te konwersje na GPT?

Będąc na Win11 nie robiłem konwersji 

W trybie awaryjnym to znaczy jak? 

Będzie ogólnie jakaś różnica? 

@Janke5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej powinieneś zrobić, bo ten komunikat, że komputer musi obsługiwać bezpieczny rozruch odnosi się właśnie do gpt - rozruch na uefi-gpt jest, według ms, bezpieczny, bo uefi uruchamia tylko bootloadery z odpowiednim, bezpiecznym identyfikatorem; na mbr nie ma takiej możliwości

w rzeczywistości mbr\gpt nie ma raczej znaczenia, bo i na mbr rozruch jest w zasadzie bezpieczny, tzn wirusy na sektorze bootowania mbr to raczej legenda niż rzeczywistość... więc jeśli działa na mbr i nie chcesz reinstalować...

ps - przypadkowo znalazłem w niemieckim magazynie "ct" - cyt

Allerdings erzwingt Windows
11 lediglich den UEFI-Startmodus und
nicht, dass Secure Boot tatsächlich aktiv ist.

czyli - " 11 wymusza start uefi, nie włączenie secure boot (bezpieczny rozruch)

czyli bez włączonego secure boot też wystartuje, jak to chyba? jest w twoim przypadku

co do przyczyn nieudawania się konwersji - cyt

Problematisch wird
es oft, wenn mehr als eine SSD oder Fest-
platte eingebaut sind, wenn der System-
datenträger manuell partitioniert wurde
oder ein zweites Betriebssystem parallel
installiert ist.

czyli mogą być problemy, jeśli jest więcej dysków, jeśli partycje na dysku systemowym były robione ręcznie albo jest zainstalowany drugi system

może więc odłącz dysk 1 i 3, zostaw tylko 2; ewentualnie i na 2 zrób trochę wolnego miejsca, bo masz tylko 3 partycje, czyli jeszcze możesz mieć 1 - może konwersja potrzebuje  na jakąś tymczasową partycję, typu ms reserved, która normalnie jest na gpt- z reguły mała, kilkaset mb (w komunikacie o operacjach konwersji masz trying to shrink os partition, czyli zmniejszenie partycji z systemem - więc albo potrzebuje miejsce na tę dodatkową partycje, albo na efi - ale efi może przecież zrobić z aktywnej)

Edytowane przez glauks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musieć nie musisz, ale jeśli chcesz mieć 100% zgodność z Win11 to wypadało by zrobić.

Ja osobiście bym się nie poddał i próbował przekonwertować na GPT, ale to ja.

Zrób jak sugeruje glauks, odepnij pozostałe dyski i wtedy spróbuj konwersji, w trybie awaryjnym również.

Ostateczność to odpalenie jakiegoś Windows PE, czyli zrobienie konwersji offline, bo taka metoda jest w zasadzie polecana. Mi osobiście online zawsze się udawało, a było już trochę tych przypadków.

Edytowane przez Janke5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi