Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Naqqur

Giga problem z wentylatorem do zasilacza flex atx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przełamałem kabel od zasilacza flex ATX, w zasilaczu włącza się zabezpieczenie, nie wykrywa obrotów wentylatora, wie ktoś gdzie idzie kupić taki wentylator ? Może zastosowanie jakiegoś adaptera dało by radę bo mam wentylator tych samych rozmiarów tylko tam jest standardowe wejście, walnięty wentylator to wejście jst, tych wersji jst jest od groma, jest ktoś w stanie to rozpoznac? Widziałem przejściówki jst na standard tylko czy to będzie pasować i działać ,pomoże ktoś coś poradzić ?

• Wystawiam jeszcze raz bo poprzedni post dodałem w worklogu co kolwiek to znaczy mam wrażenie że nikt tego tam nie widzi, proszę admina o wyrozumiałość i ewentualne usunięcie z worklogu bądź przeniesienie tego wątku w odpowiednie miejsce pozdrawiam 

IMG_20241005_152946.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej wlutować kabelki bezpośrednio pomijając złącze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomy polutował ten przełamany kabel ale nadal nie działa, twierdzi ze tego nie da się lepiej zrobic, że to problem z wentylatorem że zwarcie go rozwalilo,  załączam zdj, dobrze to polutował? Wole was posłuchać bo moja wiedza na temat lutowania jest zerowa a on tak jakby coś kręcił 

IMG_20241005_235615.jpg

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nasmarkane :) Wygląda źle, ale prąd pewnie przewodzi.

Jaki to w ogóle zasilacz? 
Przełamałeś kabel, czyli co? Pękła izolacja i druciki stykały się ze sobą? Wtedy faktycznie wentylator mógł się uszkodzić, mogło też uszkodzić się coś w sterowaniu wentylatorem w samym zasilaczu - a wtedy wymiana nie pomoże...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz fsp flex guru 500w, przypuszczam ze jak tylko w gniazdo zostanie włożony sprawny wentylator będzie działać, ten zasilacz startuje i wyłącza go przez zabezpieczenie tylko, czy mógłbym zastosować jakiś adapter i wpiąć do gniazda jst w zasilaczu jedna część adaptera kablowego, a do drugiej końcówki adaptera normalny standardowy wentylator, tylko jakie to jest jst w tym psu, albo jak ewentualnie szukać zamiennika wentylatora ,wpisywałem model wentyla w google wyszukalo podobny nawet taki sam ale zwykły 3 pin PWM a tutaj jest potrzebny 4 pin jst wgl wpisałem jst i jak mi Wikipedia pokazała ile jest tych standardów głową mi wybuchla 😅 teraz nie wiem czy to jst wg,odp,za,ph,gh,rcy,itd 🤣

Edytowane przez Naqqur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej to kup wentylator jaki ci się tylko podoba i wypuść jakiś miejscem kabelek na zewnątrz i podepnij pod płytę, sam mam tak zrobione u siebie obecnie od jakiegoś czasu żeby mi zasilacz sam nie decydował jakie sobie chce obroty wrzucać tylko ja o tym decyduje :] 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamysł był taki że praktycznie tak zrobiliem,wymieniłem wentylator na noctue 20mm podłączyłem do płyty, ta noctua to niebo a ziemia w porównaniu z fabryka, postanowiłem odłączyc fabrykę i wtedy pierwszy raz zauważyłem że po 10 sek włącza się zabezpieczenie, podłączyłem stary wentylator jst i wszystko wstało, czyli muszę mieć dwa wentyle, ok nie ma problemu zamontuje go gdzieś z boku niecch leży i pachnie potraktuje go jak kobietę pomyślałem, porobiłem pomiary miernikiem wszystko hula, skręciłem zasilacz podłączyłem wszystko na nowo, i jeb wyłączył się, myślę co jest nie tak znowu, ponownie odłączam wszystko patrzę a tu kabelek przytrzasniety o typowy piczy kłak i teraz się bujam co tu zrobić żeby to jakos ogarnąć 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ugryzę ten temat inaczej, moze ktoś poratować kontaktem nazwa firmy do jakiegoś serwisu serwisanta który zajmuję się takimi rzeczami?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli z tego co rozumiem to zasilacz wykrywa że nie ma podłączonego wentylatora do gniazda na pcb i jak podłączasz jakiś inny pod płytę to dalej włącza zabezpieczenie mimo że jest chłodzenie?

Podaj oznaczenie tego oryginalnego wentylatorka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowa noctua jest podłączana bezpośrednio na płytę główną wentylatorek wydajniejszy cichszy i jest regulacja obrotów, tak zasilacz jak nie ma podłączonego fabrycznego wentylatora do jego PCB (wtyczka męska jst zasilacz) (wtyczka żeńska jst wentylatora), włącza się zabezpieczenie które prawdopodobnie nie wykrywa obrotów i restartuje zasiłke, model wentyla za wiele ci nie da szukałem jak dziki, są podobne jak nie takie same ale na standardowe grubsze wejście 3 pin, a to małe gówienko ma 4 pin jst i to też nie wiadomo jakiego standardu bo jest ich od groma jak wpisałem jst conector w Wikipedii złapałem się za głowę i dostałem konfuzji

Model wentylatora 

Brushless

Afb0412shb

Edytowane przez Naqqur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AFB0412SHB-SP04 to wersja z czterema przewodami jakby co. Tylko gołymi przewodami więc wtyczka od fabrycznego wentylatora do przelutowania i teoretycznie powinno śmigać.

Z końcówką -SP17 jest jakaś mniejsza wtyczka 4-pin, ale na oko inna, niepasująca...

41lemWa8v8S.jpg

Edytowane przez rzymo
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzwoniłem dzisiaj do serwisu lutowniczego zawiozę tam i zobaczą co da się zrobić, puki co nic nie przychodzi mi do głowy co mogę z tym zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie podjedź do serwisu RTV i zrobią Ci to za paredziesiąt zł. Nie wiem jak u Ciebie z wentylatorem, ale jak jest głośny, to możesz przy okazji sobie go wymienić na coś cichego, np. od Noctua czy coś. Tak wspominam, bo po co to robić dwa razy, jak można od razu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko żeby się za chwile nie okazało że inny model wentylatora ma zbyt niskie napięcie startowe i nie będzie się obracał lub będzie się obracał dopiero  jak zasilacz się bardziej nagrzeje i termistor wrzuci wyższe napięcie na wentylator co nie jest wskazane do konstrukcji które nie są przystosowane do takiej pracy typu podrabiana półpasywka :E z takich małych rozmiarów to nie wiem co startuje wysoko a co startuje nisko, z 120/140 to bym jeszcze coś polecił, chyba najlepsza opcja to zrobić to co polecił rzymo 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi