Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

kamil12341

Niestabilna praca pod obciążeniem Ryzena 7950X3D na płycie głównej ASRock B650E

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z procesorem Ryzen 7950X3D pracującym na płycie głównej ASRock B650E. Niby wszystko działa jak należy, ale gdy  raz zresetował mi się samoczynnie po kilkudziesięciu godzinach używania komputera bez awarii postanowiłem go na wszelki wypadek przetestować pod obciążeniem.

Fakty:

1. Chłodzenie wydajne, niska temperatura. 

2. Bios płyty głównej zaktualizowany do najnowszej wersji

3. Windows 10 22H2 plus wszystkie najnowsze sterowniki

4. Moja pamięć ram jest na liście QVL producenta płyty głównej

Prime95 30.19 Build 20 na domyślnych  ustawieniach zawiesza komputer po kilku minutach pracy (możliwe że chodzi o moment gdy kończy jeden rodzaj testu i zaczyna inny). Ustawienia domyślne w biosie, jedynie profil EXPO. Później zmieniłem EXPO na XMP,  następnie  daje domyślne  ustawienia biosu i taktowanie 4800mhz bez xmp i expo. Ciągle to samo. Komputer zawiesza się (ekran zastyga, nie da się ruszyć myszką) po niemal identycznym upływie czasu od uruchomienia Prime95 30.19 Build 20. Co tu się może dziać? Słyszałem że pierwsze biosy nie były stabilne dla Ryzena 7950X3D ale mam najnowszy bios. Czy coś mogę jeszcze w biosie zmienić dla poprawy stabilności. Czy może to wina prime95  a z komputerem jest wszystko w porządku ? Na OCCT nie chce się skubany zawiesić, ale on trochę inaczej testuje stabilność niz prime95. Napiecie soc  domyślnie ustawione przez bios to 1,25v czyli wydaje się jak najbardziej ok.

UPDATE - 2 podejście:
Soc zwiększony na 1,27v, test Prime95 30.19 Build 20 nie spowodował zawieszenia komputera podczas testów ale po zatrzymaniu testu i kliknięciu w windowsie "Uruchom ponownie" komputer zawiesił się (ekran zastygł) w trakcie zamykania windowsa, nigdy wcześniej tak mi się nie stało.

UPDATE_2 - 3 podejście:
Soc zwiększony na 1,27v, +5 na wszystkich rdzeniach, zawieszenie prime95 podczas testów. -10 na wszystkich rdzeniach to samo, zawieszenie prime95 po tym samy czasie. Napiecie dla ddr5 podbite do 1,37v, bez zmian

Edytowane przez kamil12341

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DEL

Edytowane przez bourne2008
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowe pytanie czy ram umieściłeś w slotach A2 i B2 (jeżel posiadasz 2 moduły a nie 4) :>  zasilacz jakiś posiadasz? z ciekawości ta niska temperatura w prime to jaka? bo prime + ryzen to zawsze się kojarzyło z gotowaniem :E zobacz też jakie napięcie trzyma średnio podczas testu occt a jakie w prime bo może podczas tego momentu jak zaliczasz reset jest większy drop i trzeba przykładowo ustawić bardziej agresywne LLC na sekcji zasilania cpu w biosie.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, 2 i 4 slot od strony procesora, temperatura około 60 stopni (chłodzenie wodne). Zasilacz firmowy platinum 1200W. Po dłuższych testach wyszło jednak że moment zawieszenia jest losowy, raz po 20 sekundach raz po 2 minutach etc. Sprawdziłem też tryb EXPO obniżony recznie o 200mhz, troche stabilniej ale nadal komputer się zawiesił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widziałem sztuki ZEN4 która by miała problem z ramem 6000mhz co innego gdyby to było expo 6200/6400, przetestuj samą pamięć TM5 zamiast wszystkiego na raz programami typu OCCT/prime to się dowiesz czy sam profil jest stabilny. https://github.com/CoolCmd/TestMem5/releases odpal exe i wybierz load config&exit wybierz config anta777 extreme z folderu z profilami, uruchom jeszcze raz exe (prawym jako administrator) cały test powinien zakończyć się po 3 długich cyklach bez ani jednego błędu (errors 0) 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TestMem5 po kilkudziesięciu minutach na anta777 extreme zero błędów na EXPO 6000mhz cl30. Na zagranicznym forum podobny przypadek co u mnie z tym samym procesorem, losowe frezzy albo resetowanie komputera jak przy użyciu przycisku reset na obudowie, raz kilka dni komputer chodzi ok, aż nagle zawieszenie albo reset.  Jedynie u tej osoby problem występuje częściej niż u mnie. Może aktualizacja biosu trochę pomogła w moim przypadku ale nie rozwiązała całkowicie problemu... Jest jedna odpowiedź w wątku:

Zwróć płytę główną.

Wszystkie płyty B650E-E/ITX mają ten problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W podglądzie zdarzeń > widoki niestandardowe > zdarzenia administracyjne - sprawdź czy nie masz nigdzie WHEA w historii błędów, jeżeli masz to kliknij dwa razy w któryś z nich i wrzuć screena.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żadnych WHEA, nigdy nie miałem ani jednego blue screena, zawsze tylko nagły reset (max raz na kilka dni) albo freeze ekranu podczas pełnego obciążenia w prime95. Chłodzenie recznym  wentylatorem sekcji zasilania nie pomogło, włączenie eco mode 105W i zmniejszenie infinity fabric z 2000mhz do 1800mhz również nic nie dało. Komputer ogólnie śmiga,  gry chodzą, 3dmark przechodzi bez problemów, można pracować nawet tydzień bez żadnej awarii, ale wytrzymuje max kilka minut testów w najnowszym prime95 nawet gdy w ogóle nie ruszam myszką :( Jeśli podczas testu prime 95 spróbuje coś zrobić np. odpalić menadżer zadań, przeglądarkę, lub zacznę przeglądać strony to dosyć często kończy to się natychmiastowym zamrożeniem ekranu np. w chwili gdy odpalam chrome albo otwieram nową zakładkę. Na starym ryzenie 5700X mogę podczas testu tej samej wersji prime95  robić co chce i nic się nie zawiesza, jedynie wszystko działa dużo wolniej. Nigdy nie udało mi się doprowadzić do zawieszenia komputera przeszkadzając programowi prime95 podczas pracy na 5700x, na 7950x3d jak zacznę coś majstrować podczas testu to szansa na natychmiastowe zamrożenia ekranu znacznie rośnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak procu brakuje sporo napięcia do stabilności to właśnie zaliczasz taki restart bez żadnego bsoda, często tak miałem przy zabawie z PBO czy jak po prostu przekręciłem manualnie lub zrobiłem za duże UV, przy mniejszych niestabilnościach pluje błędami od niestabilnych rdzeni ale się nie restartuje a whea w dzienniku nie muszą iść w parze z bluescreenami, mogą zostać w historii zarejestrowane sekundę przed restartem pc. Spróbuj mu testowo dołożyć więcej napięcia niż ma fabrycznie czyli nie robisz curve negative a dajesz positive np +10 zamiast tych -10 o których pisałeś, jak bez zmian to +20 itd albo LLC ustaw na bardziej agresywne bo zazwyczaj mobo ma fabrycznie ustawione tak po środku.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiłem recznie wszystkie limity mocy na 250W, podbiłem soc do 1.3v,  dałem + 20 na wszystkich rdzeniach, wyłączałem nawet c-state chociaż to akurat jest od problemów w idle. Dalej to samo, prime95 powoduje zamrożenie ekranu po kilku minutach w domyślnym trybie blend oraz Large FFTs, jak coś w tym czasie próbuje robić to zamrożenie może wystąpić jeszcze szybciej. Czy to by wskazywało na pamieć ram? Spróbować wyjąć jedną kość i zapuścić testy ponownie ? Niby TestMem5 przeszedł pomyślnie bez błędów.

DODANO: uruchomiłem komputer z 1 kością ram w trybie expo 6000mhz cl30,  pierwsza kość przy teście Large FFTs powoduje zamrożenie ekranu po 1 sekundzie, druga kość włożona w ten sam slot wytrzymuje kilkadziesiąt sekund zanim ekran się zamrozi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj zapuścić jakąś starszą wersję biosu jeszcze. Po aktualizacji biosu nie tykaj żadnych dodatkowych ustawień typu PBO czy profile EXPO. Wszystko na ma być defaultowo. Wyjmij wszystko co niepotrzebne np. jakieś dodatkowe dyski NVMe czy inne karty rozszerzeń jak masz. Dodatkowo zapuść kompa tylko na jednej kości ale też w innym slocie niż dotychczas. Wrzuć go np. do slotu B2. 

Edytowane przez madDog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem starszy bios bez zmian. W sloty a2 i b2 wkładałem po jednej pamięci bez wkładania drugiej kości i testowałem na domyślnych ustawieniach biosu oraz na EXPO. Zarówno na pierwszej jak i na drugiej testy prime95 obciażajace ram i kontroler pamieci (czyli "blend" oraz large FFTs -  stresses memory controler and RAM") powodują zamrożenie ekranu. Testy obciążające procesor przechodzą bezproblemowo, nawet te co Cisną na 140W. Sprawdziłem 2 wersje prime 95, na obydwu to samo. Dałem też ram na 3200mhz, nadal to samo. Ktoś ma pojęcie co tutaj sie dzieje ? System działa stabilnie, gry działają, 3dmark przechodzi, ale  testy obciążające ram w prime95 za nic nie chcą przejść. Dwie kości ram nie mogły się chyba uszkodzić jednocześnie. Coś tutaj ewidentnie nie gra. Kości ram są lexara 2x16GB 6000mhz cl30 expo oraz znajdują sie na liście kompatybilnych z tą płytą główną. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety sprzęt poszedł do zwrotu. Ogólnie katowałem komputer wszystkim co się dało i był stabilny, ale testu obciążeniowego ramu w prime95 nie przechodzi. Wymiana ramu na inny również nie pomogła. Na innym forum podobny przykład, komputer chodzi elegancko od wielu miesięcy ale ryzen 7950X3d nie przechodzi testu szyfrowania w passmarku. Kilka osób to potwierdziło, mieli dokładnie te same przygody z tym procesorem, komputer działa im jak złoto np od roku , ale test szyfrowania w passmarku go zawiesza (zamraża ekran) albo resetuje. Żadne zmiany ustawień w biosie im nie pomagały i dalej używają bezproblemowo tego procesora uznając tą wadę za nieistotną. Jedna osoba wymieniła procesor na inny z nowszą datą produkcji i dopiero wtedy problem zawieszania się w passmarku zniknął.

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy temat, pewnie nikt tutaj nie katował prime ryzena od dawna jak poszło w świat info o degradacji i dlatego nic o tym wcześniej nie było słychać tutaj :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi