Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

barteqqm

Ocena zestawu proline 7k /8700F/RX 7800/32GGB

Rekomendowane odpowiedzi

Złożenie w 5 dni za 49zł kodem pro24 jest na proline.

Odpuszczając ARGB jest możliwe złożenie zestawu z RTXem 4070Ti SUPER a z ARGB z RXem 7900 XT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasta jest niepotrzebna podobnie jak dodatkowy wentylator czy aktualizacja BIOSu. Nie bierz 8700F, ten procek to porażka, to "mobilny" 8700G z wyłączoną integrą. Oznacza to że ma o połowę mniej cache niż procki desktopowe (jak 7600, 7700) co odbija się negatywnie na wydajności w grach. Niestety Ryzen 7700 wyszedł z Proline. Zasilacz z zapasem:
https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-750-80plus-gold-750w-kabel-pcie-5-0-12vhpwr-p8122077

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc gorszy od Ryzena 7 7700 o ok 10 procent wydajnościowo a wyceniony słabo bo Ryzena 7 7700 w wersji OEM można dostać za ok 1000zł. Dodatkowa pasta termoprzewodząca zbędna bo dostaniesz ją z chłodzeniem (Arctic MX-6 to spoko pasta), jak nie bierzesz RTXa 4000 to nie trzeba brać zasilacza z kablem 12 pin od RTXy, nie widzę potrzeby płacenia prawie 100zł za aktualizację BIOS bo to ci zrobią podczas składania kompa, buda spoko i 4 wentyle starczą te dołączone i nie trzeba 3 dodatkowych na górę.

W celu aktywacji systemu Microsoft Windows 11 niezbędna jest oryginalna licencja Microsoft. Usługa instalacji systemu nie obejmuje licencji oraz aktywacji. Aby aktywować system niezbędne jest dokupienie licencji systemu.

Microsoft ESD Windows 11 Home (OEM) ESD - 64bit Wielojęzyczny Elektronisk (proshop.pl) 

Moja propozycja zestawu:

https://proline.pl/koszyk/5959317a + ASRock Radeon RX 7900 XT Phantom Gaming OC 20GB GDDR6 | Karta graficzna | cena, raty - sklep Komputronik.pl 

Karta do samodzielnego montażu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7900 XT za 2899zł:
https://www.sferis.pl/karta-graficzna-asus-dual-radeon-rx-7900-xt-oc-20gb-gddr6-90yv0iv2-m0na00-i399941

Minus zdaje się 50zł za zapisanie do newslettera. Minus 320zł cashbacku od Asusa:
https://promotion.asus.com/pl/pl/advanced-ai-cashback-2024

Razem nieco ponad 2500zł za kartę na poziomie 4070 ti Super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, kalderon napisał:

7900 XT za 2899zł:
https://www.sferis.pl/karta-graficzna-asus-dual-radeon-rx-7900-xt-oc-20gb-gddr6-90yv0iv2-m0na00-i399941

Minus zdaje się 50zł za zapisanie do newslettera. Minus 320zł cashbacku od Asusa:
https://promotion.asus.com/pl/pl/advanced-ai-cashback-2024

Razem nieco ponad 2500zł za kartę na poziomie 4070 ti Super.

Za tą cenę i tak spoko tylko jak z chłodzeniem? Testów i recenzji tej wersji nie znalazłem bo ich chyba nie ma jak szukałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobrze, Dual ma tylko dwa wentylatory, ale to wielka cegła, spójrz tylko na wymiary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, forskoczek20 napisał:

Proc gorszy od Ryzena 7 7700 o ok 10 procent wydajnościowo a wyceniony słabo bo Ryzena 7 7700 w wersji OEM można dostać za ok 1000zł. Dodatkowa pasta termoprzewodząca zbędna bo dostaniesz ją z chłodzeniem (Arctic MX-6 to spoko pasta), jak nie bierzesz RTXa 4000 to nie trzeba brać zasilacza z kablem 12 pin od RTXy, nie widzę potrzeby płacenia prawie 100zł za aktualizację BIOS bo to ci zrobią podczas składania kompa, buda spoko i 4 wentyle starczą te dołączone i nie trzeba 3 dodatkowych na górę.

W celu aktywacji systemu Microsoft Windows 11 niezbędna jest oryginalna licencja Microsoft. Usługa instalacji systemu nie obejmuje licencji oraz aktywacji. Aby aktywować system niezbędne jest dokupienie licencji systemu.

Microsoft ESD Windows 11 Home (OEM) ESD - 64bit Wielojęzyczny Elektronisk (proshop.pl) 

Moja propozycja zestawu:

https://proline.pl/koszyk/5959317a + ASRock Radeon RX 7900 XT Phantom Gaming OC 20GB GDDR6 | Karta graficzna | cena, raty - sklep Komputronik.pl 

Karta do samodzielnego montażu.

Jak zamawiałem PC w maju tego roku to dostałem zapytanie czy ma być aktualizacja biosu, napisałem że tak i dostałem odpowiedź czy jestem na pewno zainteresowany bo kosztuje 99zł. Stwierdziłem, że to zajmuje kilkanaście minut więc szkoda kasy. 

Proline jedynie robi testy czy wszystko działa, ja dostałem jedną stronę A4 i tam wykresy, temperatury i wszystko fajnie opisane. 

Niektórzy pisali, że nawet system dodają czy zostawiają po testach, wiadomo w wersji bez licencji, ale u mnie nawet tego nie było. 

Może to zależy na kogo się trafi od składania, testowania bo pewnie tam grupa ludzi to robi bo jednak ten sklep jest polecany na wszystkich forach i mają bardzo dużo zamówień. Myślę, że składają więcej kompów miesięcznie niż xkom czy morele. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Bunsen napisał:

Myślę, że składają więcej kompów miesięcznie niż xkom czy morele. 

To raczej wątpliwe, morele czy Xkom to znacznie większe i popularniejsze sklepy. Zobacz sobie jak wygląda montażownia Xkomu na filmiku od Blacka. Tam dziennie kilkaset PC montują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi