Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam Huawei 818 który działa w moim miejscu bardzo dobrze (orange) w dzień mam jakieś 75-100mb/s do wieczora, potem z racji natłoku spada na 25-40mb/s co jest akceptowalne jak najbardziej. Z racji tego iż muszę go przenieść do innej lokalizacji szukam czegoś do domu ...

Na zasięgu WiFi mi nie zależy, mam 4x AP Unifi w domu, które ogarniają Wifi wszędzie także zależy mi tylko na tym aby była moc sygnalu, resztę ogarnie Unifi. Mogę też się przebić przez scianę i wyrzucić antenę na zewnątrz, aczkolwiek nie jest to must have

Brać to co mam czyli kolejnego B818 skoro jest ok, czy może jest już coś lepszego? 

BTS ID 91385 (Bieganów) lub 91045 (Żyrardów) nie wiem do którego się podpina bo jestem +/- po środku tych 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żyrardów ma 5G3600 (dokładniej T-Mobile ale oni działają razem z Orange i powinno być to samo) a bieganów nie.

żyrardów miał w marcu pomiary PEM czyli powinien być zmodernizowany o pasmo 5G3600 (na tym paśmie uzyskasz nawet kilka set Mb)

Na telefonie z Androidem zainstaluj aplikacje Netmonster, tam powinno pisać pod jaki nadajnik się podpinasz.

Jeżeli nie jest aż tak daleko od nadajnika to warto zainwestować w zewnętrzny zestaw np. MC889 a lepiej w wersje Pro, jednak sprzęt do tanich nie należy. Jest  jeszcze tańszy i u niektórych lepszy Zowee 5G CPE MAX 5.

Ps. Jak by coś to mam do sprzedania B818, użytkowałem przez 3 lata a obecnie leży w szafie bo mam dostęp do 5G. Ja bym jednak inwestował w 5G.

Edytowane przez Puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, sciągnąłem apkę pokazało iż jaktorowska 53, czyli wpina się w nadajnik w Żyrardowie.

Kwestia ceny nie ma jakiegoś znaczenia, pracuję w domu także taki wydatek jest uzasadniony z mojego punktu widzenia :) 

Do nadajnika w żyrardowie +/- 1,4km w linii prostej, nadajnik Bieganów 1,6km. Z tym że raczej do nadajnika w Bieganowie mam mniej drzwi i zabudowań moim zdaniem. 

Coś lepszego do 5g? Czy brać na testy MC889 Pro ? 

to chyba najtańszy? https://www.morele.net/router-zte-mc889a-pro-5g-14140803/ 

rozumiem iż musze bezposrednio wpiąć go do switcha/gniazdka lan? To 2in1 router zewnetrzny z wbudowaną anteną? Widze iż ma PoE także nie musze używać zasilacza wystarczy iż wepnę go w switch, który ma gniazda PoE?

https://www.ceneo.pl/172506888?srsltid=AfmBOop9u0z1R9L75edAnwd8qqGbz703v7x-hfhRYA4Kj_GYuNbLx9si

Edytowane przez martingg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co widze na obydwu BTS Orange ma LTE=5g, a T mobile 5g oddzielne pasmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1,4km to nie jest tak dużo i powinno odbierać 5G3600. Bierz na testy MC889 Pro. Niektórzy chwalą Zowee 5G CPE MAX 5. To niestety tylko testy na miejscu u Ciebie wykażą co jest lepsze w danym położeniu.

Modem MC889 Pro montujesz na zewnętrz (które jest anteną) , kablem idzie do dowolnego rutera w domu, wpinasz w LAN. Trzeba uważać gdy kupujesz bo niektóre sklepy sprzedają sam MC889 Pro bez routera do domu, a czasami jest komplet tzn. modem + router.

Edytowane przez Puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam, ale to bez sensu ;) bo mam orange flex unlimited i moge miec 3 kart sim za friko z datą i tak płacę, bo w domu chcieli od nas za podpięcie swiatłowodu 10 koła za 3 maszty :) bo droga prywatna (do podziału na 3 ten koszt), a i tak nie dało się z nimi dogadać. Podobno zrobią nam za friko za 3 lata :)

wziąłem na testy ten bedzie ok? 

https://allegro.pl/oferta/router-zte-mc889a-pro-5g-802-11ax-wi-fi-6-16485228592

Sąsiad ma tmobile kartę ja mam orange, możemy porównać jak to będzie wyglądać bezpośrednio orange vs t mobile na MC889 + porównać z obecnym Huawei na Orange. 

Jutro potestuje jak to wygląda jak znajdę czas

Edytowane przez martingg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma napisane czy to zestaw czy tylko MC889 Pro, mogłeś się dopytać przed kupnem... chyba że jeszcze ten B818 jakoś działa. Nie wiem czy B818 może służyć jako sam router.

Na forum 'bez kabli' są specjaliści którzy wiedzą dużo więcej niż ja.

Flex ma dobrą ofertę. Osobiście mam Orange za 35zł i prawie 600GB na miesiąc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zużywam 1tb + także dla mnie te 80zł za no limit + 3 karty idealnie 

najwyżej odeślę i kupię poprawna wersje :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie posiadam anteny zewnętrznej do B818.

Tak więć ... Orange Flex

Stary huawei w domu 19:20 48mb/s

Nowy za prawie 2k ZTE stojący obok 43mb/s

Zrobiłem kilka prób w domu wygrywa Huawei zawsze o te kilka mb/s

Wywaliłem na chwilę pod garaż ZTE i tutaj już jest sporo lepiej bo 60-62 mb/s a mogę go zamontować na jakiś 4m wysokości bez problemu więc może będzie ciut lepiej jeszcze. Na ZTE niby pokazuje 5g ale te orange 5g jest chyba oszukane. Sąsiad ma Plus  zobaczymy jak bedzie na jego karcie mobilnej Plusa

Edytowane przez martingg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Routery pokazują 5G nawet gdy się nie połączą z 5G... zresztą telefony też tak mają (jeżeli na nadajniku jest 5G). Poza tym jeśli jest to 5G2100 to jest tak samo jak w LTE. 5G to tylko 5G3600.

W Plus jest trochę inaczej, oni mają swoje 5G Ultra czyli nie mają 5G3600 a zamiast tego jest 5G2600 które dają dużo mniejsze osiągi niż 5G3600... ale to wszystko zależy od obciążenia nadajnika.

Tutaj niestety trzeba testować, przestawienie nawet o metr może wyraźnie zmienić parametry sygnału.

Gdybyś chciał to można na testy kupić Zowee 5G CPE MAX 5, masz 14 dni na testy ;) 

Ps. MC889 Pro ma najsilniejsze wzmocnienie anten na pasmo 5G3600.

Edytowane przez Puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzmy iż montaż mogę wykonać w 1 punkcie bez drabiny na 5m ~~ ;) potem mogę conajwyżej regulować uchwytem bo jest lekko obracany

Ogólnie nie widzę efektu wow vs 818 huawei ktory można kupić na olx za 300zł ~~ ale pewnie tutaj chodzi o pasmo, ktorego orange nie obsluguje. 

Moge wrzucic jeszcze sąsiada plusa do niego zeby sprawdzić, t-mobile jest abonament bez 5g jednak 

Szkoda, że Huawei pracuje 0-40 stopnii bo bym go wywalił na nieogrzewany, nieocieplony strych, przebił się przez ścianę i dał po prostu antenę na zewnętrz osiągi pewnie byłyby podobne ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bywa i tak, wszystko zależy jakie masz pasma na nadajniku. W opcjach routera zaznacz tylko N78 (w sekcji 5G, LTE możesz wszystkie zaznaczone pozostawić) , obciąż Internet np. robią speed test i obserwuj czy się połączy z N78.

U mnie był efekt WOW, na B818 miałem ~150Mb a na MC888 mam ~700Mb (mój max to ~1Gb).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko zależy najwidoczniej od dostępnych pasm w nadajniku i tyle :) dla mnie 150mb/s byłoby wystarczające, stabilne

Może kiedyś je zmodyfikują pod 5g

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakąś antenę byście polecili do b818? Pod orange lte/„5g”

Spojrzałem na mapę Orange 5g 1050mb/s max to jest w 1 nadajniku w Żyrardowie w północnej części. W całej Polsce tylko w dużych miastach praktycznie więc im się zejdzie pewnie jeszcze kilkanaście miesięcy zanim ogarną to w większej części kraju. Trochę bez sensu chyba brać teraz 889pro za 2k żeby robił to co Huawei za 250-300 zł. Myślę że może mu zrobię iglo na strychu z wełny i styropianu, wywalę antenę na ścianę i tymczasowo na kolejny rok - dwa będzie ok. Stabilność na zewnętrznej antenie powinna coś tam podskoczyć.

Edytowane przez martingg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup Cybertech-a 1800-2600Mhz z jak najkrótszym kablem, każdy ją poleca. Miałem też kupować 889 ale tydzień temu pod ciągli światłowód do mnie pod dom i jakoś muszy ścierpieć do Lipca 2025 z Play.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu z najkrótszym kablem ? 

I czy muszę dokupić jakąś przejściówkę żeby wpiąć do b818?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze robię testy ...

wrzuciłem pracowy T Mobile z prawdziwym 5g no i .... z routerem w srodku na oknie 240mb/s vs 40mb/s w Orange :) także jest mała różnica ... za 50 pln /msc moglbym mieć no limit T-Mobile ... tylko mi te 50mb/s nawet wystarcza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy okazji jaka jest roznica ZTE MC889 vs ZTE MC889 pro?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja Pro ma lepsze anteny, czym wyższe pasmo tym większe wzmocnienie. Pokazuje 'pazur' na 5G3600 (N78).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze test na zewnątrz.

Orange 70mb/s

T mobile 350, 270, 400 mb/s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TM to już przyzwoite wartości, na tym można praktycznie wszystko robić .... o ile jakoś wybitnie nie obciąża się łącza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi