Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

dawid8896

Czy karta RTX 4060 da radę

Rekomendowane odpowiedzi

Czy karta RTX 4060 da radę na takim zestawie

Procesor AMD Ryzen 5 3600 BEZ OC+ENDORFY Fera 5 120mm

Płyta główna Socket AM4 MSI B450M PRO-VDH MAX

Pamięć RAM DDR4 32GB (2x16GB) 3200MHz CL16 Vengeance LPX Black

Karta graficzna NVIDIA Gigabyte RTX 2060 6GB

Zasilacz SilentiumPC Vero L3 500W 80 Plus Bronze

Dysk Kingston 500GB M.2 A2000+Crucial 500GB MX500+Samsung 250GB 850 EVO

Obudowa SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black 5xwentylatorów

Wiem zasilacz trochę za słaby, ale za jakiś czas chcę go wymienić na mocniejszy, czy przez ten czas, jak będę miał ten zasilacz nie będą występować braki mocy zasilacza, czy lepiej od razu zmienić zasilacz o większej mocy i kartę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz da radę z tą kartą RTX 4060.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Rtx4060tiUser napisał:

Luźna guma :)

Lepiej nie... :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, dawid8896 napisał:

Czy karta RTX 4060 da radę na takim zestawie

Procesor AMD Ryzen 5 3600 BEZ OC+ENDORFY Fera 5 120mm

Płyta główna Socket AM4 MSI B450M PRO-VDH MAX

Pamięć RAM DDR4 32GB (2x16GB) 3200MHz CL16 Vengeance LPX Black

Karta graficzna NVIDIA Gigabyte RTX 2060 6GB

Zasilacz SilentiumPC Vero L3 500W 80 Plus Bronze

Dysk Kingston 500GB M.2 A2000+Crucial 500GB MX500+Samsung 250GB 850 EVO

Obudowa SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black 5xwentylatorów

Wiem zasilacz trochę za słaby, ale za jakiś czas chcę go wymienić na mocniejszy, czy przez ten czas, jak będę miał ten zasilacz nie będą występować braki mocy zasilacza, czy lepiej od razu zmienić zasilacz o większej mocy i kartę.

Karta - maks 130-140W

Proc stock ma locka na 88W.

Reszta gratów w obudowie - 50W

Matematyka mówi że będzie w najgorszym momencie 270-280W, a zasilacz ma maks obciążenie 12v - 492W. Na luzie.

Edytowane przez Qrdello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Qrdello napisał:

Mam takie pytanie

A jakiej firmy wybrać, bo mam tego rtx260 właśnie z gigabyte i czasami się grzeje do 81C, bo gram na 144hz monitorze bez blokady klatek, czy może być tak z tym gigabyte rtx 4060, że będą też wysokie temp, czy lepiej wybrać od MSI GeForce RTX 4060 Ventus 2X Black OC 8 GB GDDR60, która ma niby pod obciążeniem 67,4C tylko niby ona potrzebuje 550W tak przynajmniej pisze w specyfikacji na x-kom i niby ludzie piszą, że MSI ma słabą wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, dawid8896 napisał:
A jakiej firmy wybrać, bo mam tego rtx260 właśnie z gigabyte i czasami się grzeje do 81C, bo gram na 144hz monitorze bez blokady klatek, czy może być tak z tym gigabyte rtx 4060, że będą też wysokie temp, czy lepiej wybrać od MSI GeForce RTX 4060 Ventus 2X Black OC 8 GB GDDR60, która ma niby pod obciążeniem 67,4C tylko niby ona potrzebuje 550W tak przynajmniej pisze w specyfikacji na x-kom i niby ludzie piszą, że MSI ma słabą wydajność.

Bierz jakąś wersję z 3 śmigłami :) chłodno cicho . Gigabyte wziąłem u siebie i jestem zadowolony .Przesiadka z 1660s mega różnica , gry , fusion 360 i lightroom :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten GB który masz u siebie ma ponad 4 lata :/ ma prawo się grzać jak tam pewnie pasta to suchar jest. Nowa karta będzie pracować znacznie ciszej, i tak jak kolega wyżej napisał - nie bierze ventusa tylko jakąś 3 wentylatorową, chyba że różnica w cenie będzie zbyt duża.

Poza tym, Twój procesor spokojnie może pracować wydajniej niż stock. W ustawieniach płyty głównej ustaw na stałe mnożnik na 42x, na stałe napięcie na poziomie 1.25v na początek i testuj. Jeżeli będzie stabilnie, możesz obniżać po 100mV lub 50mV, aż zacznie się komp restartować albo wieszać podczas pracy. Ostatnie stabilne ustawienia będą tymi najlepszymi dla tego 3600. Mój domowy po leciutkim o/c na 4.4 ghz pracuje stabilnie przy napięciu 1.32v i efekty w wydajności są namacalne. W c23 tak podkręcony R5 3600 przekracza lub zbliża się do 10k pkt. Cały ten zabieg też uwolni jeszcze moc Twojej nowej karty i sprawi że np. 1%low będziesz miał nieco wyższy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, dawid8896 napisał:

ASUS Dual lub MSI Gaming, tą którą znajdziesz taniej, obecnie będzie to ASUS z xkomu za 1259 zł. ASUS GeForce RTX 4060 Dual EVO OC 8GB GDDR6 - Karty graficzne NVIDIA - Sklep komputerowy - x-kom.pl

Gigabyte ja osobiście nie polecam, problemy z GPU od strony oprogramowania (wentylatory wchodzące na max obroty przy wychodzeniu z trybu pasywnego) i sprzętowej (pękające PCB). MSI Ventus to budżetowy model, nie będzie cichy i chłodny.

cooler-performance-comparison-gpu.png

Edytowane przez Krisol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyko to jest pewnie test starego dobrego Asusa Dual. Teraz te wersje z dopiskiem EVO, są gorsze, mają mniejszy radiator i mniej ciepłowodów i na pewno nie wypadają tak dobrze jak stary Asus Dual ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, opisujesz wersję V2, EVO ma dokładnie takie same wymiary jak V1 z powyższego testu.

ASUS Dual GeForce RTX™ 4060 OC Edition 8GB GDDR6 | Graphics Card| ASUS Global

ASUS Dual GeForce RTX™ 4060 V2 8GB GDDR6 | Graphics Card| ASUS Global

ASUS Dual GeForce RTX™ 4060 EVO OC Edition 8GB GDDR6

Edytowane przez Krisol
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie zwracam honor do kieszeni, pomyliła mi się wersja EVO z V2 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem odpiął się ten plastik od blokady karty i teraz nie mogę wypiąć karty próbuję przez dłuższy czas podważyć plaskim plastikiem by ją odpiąć ale przeszkadza mi chłodzenie procesora co w takiej sytuacji robicie wziąłem tego Gigabyte GTX 4060

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, dawid8896 napisał:

przeszkadza mi chłodzenie procesora

Może zacznij od jego ściągnięcia.

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Kyle_PL napisał:

Może zacznij od jego ściągnięcia.

Dlatego napisałem co w takiej sytuacji robicie chłodzenie ściągnięte ale plastik nie  chce wejść:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnego rodzaju są te blokady przy PCI-E, także bym powiedział co bym zrobił, gdybym zobaczył w czym problem i jaki masz patent.

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnego rodzaju są te blokady przy PCI-E

Jaką mam płytę widać na początku mojego postu 🤨

gdybym zobaczył w czym problem i jaki masz patent.

Już napisałem  plastik nie  chce wejść

Wszytko jest w postach chyba że nie czytasz?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden producent nie wrzuca na fotki promocyjne dokładnie gniazda pci-e. Wiemy jak wygląda płyta, ale jak Ci pomóc już nie, bo nie widzimy dokładnie gniazda. Zrób nam porządne zdjęcie jak to obecnie wygląda to coś podpowiemy.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wsadzić nie możesz ? Chyba wyciągnąć nie możesz. Zrób fotkę zaczepu i pokaż, bo po omacku nic nie zrobimy.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gniazdo jest uniwersalne, powinno pasowac. Odkreciles srubki montazowe laczace karte z obudowa (tyl obudowy).

Edytowane przez Rtx4060tiUser
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz już nie masz zablokowanej karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to zrobiłeś tak zdalnie ze mi ją odblokowałeś🤔 ten plastik zdążył odskoczyć jak jeszcze miałem chłodzenie i teraz nie che wejść na swoje miejsce by ją odblokować z pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delikatnie jakimś plastikowym ryglem spróbuj ten czarny element zsunąć z haczyka zabezpieczającego pci-ex. Zanim to zrobisz, porządnie DOCIŚNIJ kartę do slotu, bo widać na tym pierwszym zdjęciu że jest nierówno i może stawiać dodatkowy opór.:/ 

Czytaliśmy, wiem o co chodzi ale te zabezpieczenia albo schodzą całe - wtedy masz odbezpieczone gniazdo całkowicie - albo się rozwarstwiają - jak u Ciebie - i wtedy trzeba zabezpieczenie zsunąć zgodnie z pracą mechanizmu.

@Rtx4060tiUser może być tak w budżetówkach, że zaczep PCI-ex jest zintegrowany z wzmocnieniem gniazda. Wtedy to już nie prosta operacja, bo wzmocnienia potrafią być lutowane na reversie :/ 

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi