Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Lameismyname

Inno3d RTX 4070 Super Twin X2 OC - temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zaczęły mnie niepokoić ostatnio temperatury na moim Inno3d RTX 4070 Super Twin X2 OC
Na domyślnym profilu (bez UV) jest ponad 97*C na Hot Spocie co zaczyna mnie niepokoić - zrzut z GPU-Z w załączniku.
Jeżeli mam zgadywać, to coś z fabryczną pastą, tj. za wcześnie ulega degradacji, bo karta jako nowa miała lepsze temperatury.
Nie wiem teraz co z tym fantem zrobić bo świeży temat.

1. Czy na Inno3d są plomby? (nie sprawdzałem) i czy mogę zmienić pastę bez utraty gwary?
2. Jakie temperatury kwalifikują się na reklamację? (nie mogę się dogrzebać)

Czytałem, że jakiś koleś wymieniał pastę po pół roku na swoim Inno3d 4080 Super i niestety zerwać musiał plomby:

No producent chyba przydziadował....

4070S TEMP.gif

Edytowane przez Lameismyname

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzę by Inno3d miało plomby na nowych kartach.

Różnica na poziomie 15stopni to normalna różnica, a te 20stopni to ciut za dużo, ale nadal nie trzeba nic z tym robić.

Otwórz budę i podciągnij na maxa wentylatory na karcie i potestuj. Jeżeli różnica wyraźnie się pogłębi to pasta już nie daje rady i rzeczywiście trzeba by to poprawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inno ma taką plombę że prawdopodobnie nie dostaniesz takiej aby nakleić podróbkę w dodatku tej oryginalnej nie ściągniesz tak samo jak takiej ze śrubki bo na 99% ją rozwalisz no i jest problem.... :/ 

f3a78baf135aa.jpg

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie dodam, że nikt ci nie uzna takich temperatur jako nieprawidłowe w procesie GW - potrzymają kartę jakiś czas, a na koniec i tak powiedzą, że mieści się w specce i do widzenia. Także albo zostawiasz jak jest i idziesz w uv, albo kasujesz gw, wymieniasz pastę i termopady. Moim zdaniem nic póki co nie ruszaj, tylko zrób uv. 

Edytowane przez Kelam
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze odradzam Inno3D z dwoma wentylatorami i już nie pierwszy raz się z czymś takim spotkałem, że HS w tych kartach jest wysoki. Różnice w cenie tych kart w stosunku 3 wentyli jak tak mała, a później przynajmniej taka karta dużo lepiej reaguje na nawet lekkie UV, nawet gdy trafiło się sztukę z gówniana pastą @Lameismyname Ty je często polecasz, mówiąc, że 4060/4070 ma taki mały pobór, że w zupełności wystarcza. Tutaj ewidentnie spotkało Cie chyba to co nie jedną osobę, zdarza się u różnych producentów, że pasta bardzo szybko straciła swoje właściwości, bo pewnie nie masz jej zbyt długo ? Taki Asus podobno nawet HS 105 stopni potrafił odrzucać, że w normie, mimo, że karta wyła. Tutaj może być różnie, PNY gdzieś kiedyś czytałem, że wymienia w takich wypadkach z miejsca pastę. Tutaj chyba nie pozostaje cin innego jak wymiana samemu, albo pogodzić się z tym, że karty się chwile nie będzie miało, próbować wysyłać i liczyć na to, że wymienią. 

Na co dzień z jakim UV jej używasz i jakie ma temperatury ?

36 minut temu, sideband napisał:

Nie widzę by Inno3d miało plomby na nowych kartach.

Różnica na poziomie 15stopni to normalna różnica, a te 20stopni to ciut za dużo, ale nadal nie trzeba nic z tym robić.

Otwórz budę i podciągnij na maxa wentylatory na karcie i potestuj. Jeżeli różnica wyraźnie się pogłębi to pasta już nie daje rady i rzeczywiście trzeba by to poprawić.

Tragedii jeszcze może nie ma, ale przez HS na poziomie 97 stopni, wentyle lecą na 2200rpm i wyobrażam sobie jak to musi wyglądać.

Edytowane przez skunRace
  • Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HS wyższy niż u mnie na 6950Xt przy ponad 400W jak odkręcę Limit mocy :E 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sideband Tylko, że karta jak była nowa miała na Hot Spocie ok. 10 stopni więcej od normalnej temperatury rdzenia. Coś jest nie tak z pastą.

@Send1N chyba ostatni raz kupiłem GPU z plombą.

@Kelam idę w UV. Z resztą na codzień mam, jednak zaniepokoił mnie wzrost temperatur to rzuciłem okiem.

@skunRace A co ma piernik do wiatraka? Producent jak widać dał dziadowską pastę która się degraduje. Chłodzenie jest OK, na nowej HS był ok. 10 stopni wyższy więc wzorcowo. Gdyby nie ta pastą nie miałbym żadnych zastrzeżeń. Z resztą widziałem gdzieś analizę komponentów tej GPU to jest porównywalnie z asusem dualem.

A z tymi konstrukcjami 3-wentylatorowymi to trochę przesadyzm. Zobacz zdjęcie Asusa Duala obok Zotaca (chodziło chyba o 7900XT). Poza tym nie każdy chce w budzie klocka którego trzeba podpierać. Mój wybór pod tym kątem był świadomy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z plombą kupić można ale nie taką :P ja kładłem ptm'a u siebie na karcie i nawet nie bawiłem się w ściąganie oryginalnej bo kupiłem 5 sztuk za 10zł które niczym się nie różnią od oryginału i nakleiłem po zabiegu :E no może troszeczkę przytarłem pałęczką kosmetyczną nasączoną ipą aby lekko zmatowić druk i nawet jubiler by się nie poznał 🤣

Może i da się gdzieś kupić taką do inno ale ja nie znalazłem bo już szukałem chwile temu :] 

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Lameismyname napisał:

@sideband Tylko, że karta jak była nowa miała na Hot Spocie ok. 10 stopni więcej od normalnej temperatury rdzenia. Coś jest nie tak z pastą.

@Send1N chyba ostatni raz kupiłem GPU z plombą.

@Kelam idę w UV. Z resztą na codzień mam, jednak zaniepokoił mnie wzrost temperatur to rzuciłem okiem.

@skunRace A co ma piernik do wiatraka? Producent jak widać dał dziadowską pastę która się degraduje. Chłodzenie jest OK, na nowej HS był ok. 10 stopni wyższy więc wzorcowo. Gdyby nie ta pastą nie miałbym żadnych zastrzeżeń. Z resztą widziałem gdzieś analizę komponentów tej GPU to jest porównywalnie z asusem dualem.

A z tymi konstrukcjami 3-wentylatorowymi to trochę przesadyzm. Zobacz zdjęcie Asusa Duala obok Zotaca (chodziło chyba o 7900XT). Poza tym nie każdy chce w budzie klocka którego trzeba podpierać. Mój wybór pod tym kątem był świadomy.

Moim zdaniem to nie jest żadna przesada. Te Inno3D V2 przy 4000 jest tak słabo wycenione, że często można mieć za dosłownie 150zł więcej konkretne chłodzenie choćby JetStream, Panther. Ostatnio był tutaj taki sam przypadek jak Twój, tylko z takim chłodzeniem,  gdzie po pół roku karta zaczęła mieć dużo wyższe temperatury. Właściciel zrobił UV i zbił temperatury o 20 stopni. Ja zawsze wychodzę z założenia, że lepiej mieć dużo lepsze chłodzenie, skoro różnica w dopłacie jest tak mała. Później choćby w letnie upały, czy w przypadku jak pasta się zdegraduje nie ma takiej tragedii. Niestety ten mały radiatorek i dwa wentyle w V2 nie pomagają. Owszem tutaj trafiła się zła pasta i oryginalnie nie było tak jak jest teraz, ale skoro za 150zł więcej można mieć kartę, która i tak ma jeszcze 10 stopni mniej niż Inno3D V2 przed degradacją karty to jestem za tym żeby jej nie polecać. W dodatku widziałem Inno 3D V2 4060Ti, czyli jeszcze mniejszy pobór niż Twoja i miała ponad 90 stopni po wyciągnięciu z pudełka.

Ale rozumiem, że nie każdy chce tak dużej karty i Twój wybór był świadomy. Alternatywą był Asus Dual, ale co z tego jak tam też mogłeś trafić na taką paste :( Smutne to naprawdę co ci producenci odwalają z tymi pastami. Zapytam jeszcze z ciekawości kiedy ją kupiłeś ?

@edit

@Send1N szkoda, że nie robią takich podróbek tych paseczków co łączą płytkę z backplejtem jak te plomby na śrubki. Ktoś jeszcze stosuje takie coś oprócz Inno3D ? W większości przypadków tylko z plombami na śrubki się spotkałem.

Edytowane przez skunRace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@skunRace wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Jak już trafiłem sztukę co nieźle kręci się na rdzeniu i wręcz fenomenalnie na pamięciach (nie widziałem na forum aby komuś się takie wyniki udawały), nie ma piszczących cewek i od nowości było ideolo (oprócz UV ale to softowa wina) to padło na pastę czego człowiek nie przewidzi. Karta kupiona w kwietniu tego roku.

Nie zrozum mnie źle - gdyby nie lewa pasta to byłbym mega zadowolony i nadal nie widziałbym sensu zmiany. Tak samo dojrzałem do tego aby zostać na AC a nie iść w AiO bo zyskałbym raptem 5*C spadku.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Współczuje, bo to nic fajnego, zostaje jakieś rozsądne UV i czekać jak będzie się robić coraz gorzej, lub wymiana samemu, lub wysyłka, kto wie jak Inno3D do tego podchodzi. Też przykre jest to, że najwięksi producenci patrzą tylko na to tak, że nawet HS 100+ stopni to teoretycznie bezpiecznie, ale już nie patrzą na to jak się zachowuje chłodzenie i jak karta wtedy pracuje z maksymalnych rpm. Wtedy jeszcze bardziej przykre jest to, że kupujesz świadomie jakieś lepsze  chłodzenie i do niego dopłacasz, przypuśćmy Asus TUF, który później przez wysoki HS wyje, a Asus odrzuci reklamacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@skunRace w obecnych czasach tego typu kojarzę tylko z inno, jest jeszcze opcja żeby zrobić samemu taki sticker 1:1 ale to trzeba trochę mieć pojęcia, np jak ja sprzedawałem tu przez forum 2070S bez naklejki z numerem seryjnym bo ją oderwałem :E koleś który brał ode mnie był grafikiem, zrobił sobie idealnie taki sam wymiarowo poprzez podgląd na taki sam model w necie i nakleił na nią 🤣

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Send1N Mi do głowy przychodzi aby znaleźć kto prowadzi serwis gwarancyjny na Polskę tej firmy i odezwać się z problemem. Ktoś kojarzy jaka firma oficjalnie zajmuje się naprawami gwarancyjnymi/ich obsługą w PL?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 4060ti 16gb INNo3d 2x Twin i mam podobnie. Okolo 19 stopni roznicy przy katowaniu pod PL. Problemem jest dziadowska pasta a nie chlodzeniee karty. Widzialem film w ktorym chlop po wymianie pasty na tej samej karcie mial juz tylko 10 stopni roznicy pomiedzy GPU a HS, a problem mial identyczny. Plomby raczej nie dostaniesz, sam szukalem swego czasu. Po lekkim UV udalo mi sie dosc fajnie zejsc z temperaturami i zmniejszyc dystans miedzy GPU a HS do 15 stopni przy PL. Podczas codziennego grania bardzo rzadko dobijam do 60 stopni na GPU a HS to okolo 10-12 stopni roznicy.

Edytowane przez Rtx4060tiUser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem - gdy karta była nowa temperatury w stocku były dobre, a różnica z HS ok 10*C więc wzorcowo. Gówniana pastą robi swoje. Przez weekend zastanowię się co z fantem zrobić... po UV HS ma ok 80*C ale wkurza mnie fakt, że było i może być lepiej. Chłodzenie jak na gabaryt jest naprawdę spoko.

Wcześniej miałem RTX 2060 od inno3d i też Twin X2 to tamta była piekarnik i bez UV nie podchodź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałeś inno i był piekarnik, i znowu kupiłeś inno... To tak jak wdepnąć w tą samą 💩 dwa razy 🙂 . Tu już Ci mówili że gwarancja na taką przypadłość nie obowiązuje, tzn wyślesz, ktoś sprawdzi i uzna że wszystko ok. i dostaniesz kartę w identycznym stanie. Jedyna opcja to samodzielna wymiana pasty.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AndrzejTrg tylko że karta od nowości była git, jakby było inaczej bym ją zwrócił. Kto mógł się spodziewać że w serii 4xxx dadzą gówniana pastę. Z resztą na procka mam gd007 i cholernie szybko traci właściwości. Jutro z ME odbieram Arctic MX-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tracic 3 lata gwarancji zeby miec lepsze temperatury to jest glupota moim zdaniem, tymbardziej jesli po UV jest 80 na HS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowa karta takie temperatury to powinna mieć na stocku, no ale to nie zmienia faktu, że producenci olewają tak tanią ale ważna rzecz. Tu co jakiś czas pojawia się temat odnośnie temperatur i to różnych producentów. Płaci się nie mało za kartę, a tam smark... choć producenci dobrze się zabezpieczyli, że jak HS nie ma 110 czy tam 115 stopni i rdzeń ponad 90 to mają to głęboko gdzieś. 

Będziesz wymieniał pastę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AndrzejTrg Na procu tak, na karcie raczej nie. Ew. odezwę się do firmy co ogarnia w PL gwarancję Inno3d i przedstawię problem. Ktoś wie jaka to firma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę teraz wprowadzić w błąd, ale czy przypadkiem inno nie ma serwisu w Chinach i tam są odsyłane karty na gwarancję? Coś mi się tak przez mgłę kojarzy, że któryś z producentów tak miał właśnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Send1N napisał:

Może i da się gdzieś kupić taką do inno ale ja nie znalazłem bo już szukałem chwile temu :] 

Widzę plomba się nie zmieniła tylko teraz ją dają w innym miejscu. Taka sama nawet była w kartoflach pokroju GT630.

W zasadzie jakby by było dobre zdjęcie plomby to jest do zrobienia przez chinola :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyciągnąłem dzisiaj na chwilę grafę z budy. Plomba na PCB jest ponacinana fabrycznie, nie ma szans aby jakoś delikatnie to poluzować aby odchylić chłodzenie i zaaplikować pastę.
Ponoć druga plomba na backplate pomimo, że prostokątna zakrywa jakąś śrubkę ale nie wiem, nie macałem.

No lipa totalna. Napisałem wiadomość do Inno3d Poland, może mnie nakierują i podpowiedzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic nie zrobisz, UV albo utrata gwarancji pozostaje.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Rtx4060tiUser No nie ukrywam, że jestem wk*rwiony na zaistniałą sytuację i to dla mnie ostatnia karta Inno3d, bo trzeciej szansy już nie będzie. Mam nadzieję, że problem się pogłębi aby zakwalifikował się na gwarancję/rękojmię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi