Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Daws

RTX 3060 obniżenie wydajności

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem obniżyć wydajność 3060 w tytułach, które nie wymagają dużej mocy. Ściągnąłem MSI Afterburner, zjechałem suwakiem Power na 60% , kliknąłem na dyskietkę, żeby zapisać i nic się nie dzieje. Karta pokazuje tyle samo fps oraz poboru mocy w teście GPU co przy suwaku na 100%. Coś źle robię czy źle to rozumiem? Powinno chyba obniżyć wydajność, fpsy oraz pobór mocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta działa w okolicach 100% wykorzystania?

Edytowane przez Krisol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Daws napisał:

Chciałem obniżyć wydajność 3060 w tytułach, które nie wymagają dużej mocy. Ściągnąłem MSI Afterburner, zjechałem suwakiem Power na 60% , kliknąłem na dyskietkę, żeby zapisać i nic się nie dzieje. Karta pokazuje tyle samo fps oraz poboru mocy w teście GPU co przy suwaku na 100%. Coś źle robię czy źle to rozumiem? Powinno chyba obniżyć wydajność, fpsy oraz pobór mocy

Lepszym pomysłem będzie włączenie synchronizacji pionowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Karta działa w okolicach 100% wykorzystania?

A nie wiem. Pobór mocy na wykresie dochodzi do 160W więc raczej tak. Po zmianie suwaka na 60% nadal są momenty gdy pobiera 160W i FPSy się kompletnie nie zmieniają. A przecież 60% wydajności to powinno zapotrzebowanie spaść do około 100W. A nic takiego się nie dzieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, JacekRTX napisał:

Lepszym pomysłem będzie włączenie synchronizacji pionowej.

W ogóle dobór takich ustawień, by był osiągnięty docelowy fps (i nie było spadków) następnie wspomniana synchronizacja: ON i profilaktycznie limit fps na docelowy. Ja tak robię i z jednej strony jest płynnie, a z drugiej karta rzadko idzie na 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra. Wszystko działa. Nie klikałem opcji "Akceptuj" tylko od razu "Zapisz". Ta domyślna skórka w afterburnerze jest kompletnie nieczytelna :D Teraz karta nie przekracza 100W przy profilu wydajności 60%. Jeszcze jednak za dużo. Spróbuję coś pokombinować z undervoltingiem. Może jeszcze z 20W obniżę

Próbowałem też vertical sync w sterownikach nvidii. Jest jeszcze lepiej pod względem poboru mocy. Ale jest jeden problem - widoczne opóźnienia w ruchu jeżeli klatki spadają poniżej sztywnych 60. Coś wtedy się dzieje i pomimo wyświetlania 60fps wszystko jest jakby opóźnione. Szkoda bo vertical sync by mi pasował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogranicz tylko klatki za pomocą Riva Tuner. VSync niestety powoduje opóźnienia, dlatego nie polecam go włączać, jeśli niski lag ma znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę ograniczyć też klatki w panelu nvidii. Czy musi to być konicznie riva tuner? A w ogóle ograniczenie klatek nie będzie dawać takiego samego  problemu co vsync? I tu i tu będzie 60 klatek więc mogą być takie same opóźnienia

Edytowane przez Daws

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Engine gry może zareagować różnie.

3 godziny temu, Daws napisał:

Ale jest jeden problem - widoczne opóźnienia w ruchu jeżeli klatki spadają poniżej sztywnych 60.

Wystarczy ustawić tak, by nie spadało - oszczędność energii gratis - poniżej wykres poboru energii przez GPU, chyba z pół godziny gry w Resident Evil 3 Remake w 4K, przy karcie 165W, przy takim ustawieniu by był stały fps:

2326e77880b85.png

3 godziny temu, Daws napisał:

spadają poniżej sztywnych 60. Coś wtedy się dzieje i pomimo wyświetlania 60fps wszystko jest jakby opóźnione.

Nie jest wówczas wyświetlane 60fps, skoro klatki spadły poniżej 60 - chyba logiczne.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Wystarczy ustawić tak, by nie spadało

Nie da się tak. Przecież jak karcie braknie mocy to nie wyświetli 60fps pomimo takiego ustawienia. Wyświetli tyle na ile pozwoli jej wydajność. To tak jakbym ustawił na sztywno 200fps i oczekiwał, że karta tyle wyświetli w każdym przypadku. Zawsze będę spadki więc i opóźnienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Daws napisał:

Mogę ograniczyć też klatki w panelu nvidii. Czy musi to być konicznie riva tuner?

Możesz w panelu Nvidii. Opóźnienia będą mniejsze, niż z włączonym Vsync.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Daws napisał:

Nie da się tak.

Więc jak to zrobiłem w powyższym Resident Evil 3 Remake? HINT: grasz przez pół godziny przy vsync:OFF bez limitów FPS i tak ustawiasz detale, by fps nigdy nie spadł poniżej np. 60 (jak sobie taki wybrałeś). Następnie w sterownikach ustawiasz limity na 60fps, włączasz Vsync:ON i masz STAŁY FPS BEZ SPADKÓW I DZIWNYCH OPÓŹNIEŃ i taki wykres poboru mocy jak widzisz powyżej.

Zawsze będę spadki więc i opóźnienia

Nie będzie (nie licząc standardowego, dosyć stałego LAG'u).

Przecież jak karcie braknie mocy to nie wyświetli 60fps pomimo takiego ustawienia.

Przecież jak karcie "braknie mocy", to fps "spadnie" do 60, bo taki minimalny określiłeś podczas testów tak?

Wyświetli tyle na ile pozwoli jej wydajność.

Czyli minimum 60fps - bo tak to ustaliłeś i zmierzyłeś minimalny fps na poziomie 60 ... to znaczy Ty w sumie nie, tylko Ja.

To tak jakbym ustawił na sztywno 200fps i oczekiwał, że karta tyle wyświetli w każdym przypadku.

Jak wiesz co robisz (bez synchronizacji minimalny fps, czyli najniższy ZMIERZONY fps w momencie spadku ilości klatek na sekundę będzie 200fps). to tak będzie - przez całą grę będzie stałe 200fps, po włączeniu w takiej sytuacji limitu na 200.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Daws napisał:

Chciałem obniżyć wydajność 3060 w tytułach, które nie wymagają dużej mocy.

Tak więc w tych tytułach nie martw się, że karta nie wygeneruje 60 fps, bo sam pisałeś, że chodzi o mało wymagające tytuły.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Przecież jak karcie "braknie mocy", to fps "spadnie" do 60, bo taki minimalny określiłeś podczas testów tak?

No teraz jasne. Na początku musiałbym jednak testować ustawienia i wtedy dopiero określić limit. Czasochłonne i do każej gierki zabawa od nowa

Cytat

Tak więc w tych tytułach nie martw się, że karta nie wygeneruje 60 fps, bo sam pisałeś, że chodzi o mało wymagające tytuły.

Teoretycznie masz rację, ale niektóre starsze tytuły są skopane i nawet przy dużym zapasie mocy zjeżdzają z fpsami. Przykład: Gram w Obliviona, czyli gra prawie 20 letnia. Co prawda z modami, ale te mody też są dosyć stare. Gierka potrafi generować od ponad 200 klatek do 30 w mieście. Nawet jak limit mocy na tym 3060 mam ustawiony 100%, karta pobiera 170W to i tak w mieście mam miejscami do 30 klatek. Nijak tego nie ogarnie. Jedyny sposób to zjazd z limitem mocy, bo nawet jak bierze 100W to i tak są spadki do 30 fps. Jakby się udało na sztywno ustawić limit 50W to też by tak było. No, ale się nie da

Skończyło się na tym, że ustawiłem w harmonogramie zadań przy każdym uruchomieniu komputera włączanie skryptu nvidia-smi ustawiającego limit na 100W. Nic więcej nie zrobię 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Daws dokładnie tak - do każdej gierki taka "kalibracja" jest potrzebna.

2 minuty temu, Daws napisał:

Skończyło się na tym, że ustawiłem w harmonogramie zadań przy każdym uruchomieniu komputera włączanie skryptu nvidia-smi ustawiającego limit na 100W. Nic więcej nie zrobię 

Lepiej ograniczać moc limitem fps, bo teraz jak masz przy 170W spadek do 30fps (z powodu GPU), to po limicie mocy na sztywno do 100W, ten spadek będzie np. do 20fps. Lepiej ograniczać moc w chwilach, kiedy karta jest w stanie wygenerować ogromny fps i "doładowywać" w momentach chwilowego większego zapotrzebowania/w chwilach spadku fps. Średni pobór można uzyskać ten sam, a jednak płynność będzie lepsza na limicie fps aniżeli obniżonym limicie mocy.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po testach widzę, że ograniczanie limitem fps ma gorsze przełożenie na pobór mocy. Przykładowo ograniczyłem limit fps do 60 fps i karta potrawiła pobrać do 140W przy bardziej wymagającym tytule. To zrozumiałe. Ma przecież "lepszą grafikę" do wygenerowania. A przy limicie na 100W nie muszę się martwić niczym. Jeden klik i grafika nigdy nie przekroczy 100W. No, chyba, że klatki spadną poniżej przyjemności z grania to będę musiał ten limit podnieść.

Fakt, płynność będzie lepsza na limicie fps, jednak więcej prądu pożre takie ustawienie. Średnio licząc jakieś 30-40W. Jak będę grał rzadko to pewnie żaden pieniądz. Trzebaby liczyć ile będę grał miesięcznie, mnożyć przez kwh i w przybliżeniu by wyszło czy warto się bawić w limity

Edytowane przez Daws

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 30W w tą czy w tamtą to są pomijalne sprawy, jeśli chodzi o finanse. Bardziej tu się liczy głośność chłodzenia i przez to komfort używania komputera.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam, że MSI afterburner posiada profile i możesz do nich skrót klawiaturowy ustawić :D 

Zrób sobie porzadny uV dla swojej karty, nałóż jej kaganiec na % TDP, podpisz różne ustawienia pod różne profile i heja!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Daws napisał:

Jeden klik i grafika nigdy nie przekroczy 100W.

W małym stopniu liczy się chwilowy max pobór. Przede wszystkim liczy się średni pobór.

33 minuty temu, Daws napisał:

Fakt, płynność będzie lepsza na limicie fps, jednak więcej prądu pożre takie ustawienie.

Obniż detale, to "pożre" mniej. Jeśli ustawienie limitu na 100W pozwala pobrać znacznie mniej energii, niż stałe 60fps przy limicie 170W (czyli to 170W będzie pobierane przez ułamek sekundy, parę razy na całą grę), to Ty przy tych stałych 100W nie masz płynności.

34 minuty temu, Daws napisał:

Po testach widzę,

Pokaż wykresy poboru mocy takie jak Ja pokazałem wyżej.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Zrób sobie porzadny uV dla swojej karty, nałóż jej kaganiec na % TDP

No właśnie tak się zastanawiam czy warto jeszcze wchodzić w undervolting. Załóżmy, że ustawię limit na 100W. Czy undervoltingiem można jeszcze coś z poboru obniżyć, np do maksymalnego poboru 80W? 

Cytat

Pokaż wykresy poboru mocy takie jak Ja pokazałem wyżej.

Nie mam wykresów, mam obserwację. Uruchomiony benchmark Heaven oraz Valley na limicie klatek 60fps. Oba benchmarki generowały 130-140W. I to nie chwilowo. Patrzyłem w te benchmarki po kilkanaście minut. Poniżej 120W ani razu nie zeszło. Potem ustawiłem limit mocy na 100W. I tutaj progu 100W nie przekroczono ani razu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... ale przy sztywnych 100W płynność poszła się paść. Lepiej ustawić tak detale, by średni pobór był 100W, przy stałym fps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli ustawi sobie kilka progów na skrótach to to nie jest taki problem. Tam gdzie skończy się moc/W podniesie próg o kolejne 5 czy 10%. 

@Kyle_PLOczywiście, optymalniej byłoby zmierzyć co się z kartą dzieje przy jakim W, ale tutaj kolega ma obserwacje, więc wiele nie podziałasz :> 

RTX3080 z limitem na 60 fps, oraz uV na 0.88v@1800Mhz, bez kombinacji z PL

Zrzut-ekranu-2024-10-13-185656.png

Dodam tylko, że ta karta potrafi 370W pociągnąć jak jej popuścić lejce.

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi