Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

m0nika_

2 stare laptopy (czy jeszcze do czegoś się nadają?)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko czy poniższe laptopy byłby w stanie jeszcze posłużyć do prostych rzeczy takich jak. oglądanie zdjęć, oglądanie filmów, pisanie, ewentualnie sprawdzenie poczty albo wchodzenie na jakieś strony informacyjne typu wp, onet, pogoda itp.? Jeśli tak to jaki system polecilibyście na nich zainstalować? Wiem jedynie tyle, że ten lenovo thinkpad z procesorem core 2 duo jest bardzo stary i raczej nie będzie szans instalacji tam W10 bo nawet sterowników nie ma. 

Pierwszy:

Cytat

Intel Core i5 2430M

6GB RAM

Kingston sa400s37480g

Drugi:

Cytat

intel core 2 duo t7700 2.40ghz

3GB RAM

SanDisk SDSSDP-128G 

O karcie graficznej niestety nie mam żadnych informacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy model pociągnie jeszcze, drugi też ale nie będzie to zbyt ciekawe doznanie. Pytanie co to dokładnie za model ThinkPada? niektóre są sporo warte jako retro ;)

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie znasz linuxa to zainstaluj na tym z i5 win7 x64 + zaciągnij wszystkie update za jednym razem aby nic nie mieliło w tle, na drugim możesz postawić win7 thinPC skoro i tak nie masz więcej jak 4gb ramu. W 10 bym się nie pakował przy tych cpu nawet tych najbardziej "odchudzonych"

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Win7 to obecnie niestety jedna, wielka, krytyczna luka bezpieczeństwa.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej pory jest masa ludzi która siedzi na 7 bo wolą aby 15 letni lapek wykazywał jakąś responsywność zamiast nie mieć tych "luk" kosztem tego że nie będzie dało się nic zrobić :E stawiam że autorka nie zna linuxa jak większość osób.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mniejszość. Linux do tej pory obrósł takimi legendami, że niektórzy z samego faktu przestrachu nawet nie chcą spróbować go postawić.

Też uważam, że porządnie skonfigurowany Win7 da tutaj radę - aczkolwiek nie otwierałbym na nim nic, co miałoby chociaż pół hasła do banku czy czy instytucji krytycznych typu profil zaufany czy mobywatel.

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady. Linux z miejsca odpada, bo laptopy byłby i tak dla starszych osób, które potrafią obsługiwać jedynie systemy od microsoftu.

Czyli mówicie, że Windows 7 Home Premium 64-bit dla tego laptopa z i5 2430M i jakaś odchudzona wersja Windowsa 7 (z winclub albo basewin) dla tego z Core 2 Duo?

Windows 10 na 100% nie? Nawet jeśli wyłączyłabym na stałe defendera i automatyczne aktualizacje? 

Jeszcze co do Windowsa 7 64-bit - jak bardzo ten system jest "dziurawy"? Co prawda laptopy i tak byłby wykorzystywane do bardzo podstawowych zadań, ale raz na ruski rok może się zdarzyć, że z takiego komputera trzeba się będzie zalogować na stronę banku, albo sprawdzić maila. Co w takim wypadku? Te dane logowania mogą w jakiś sposób wyciec, czy o co dokładnie chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstaluj 10 x64 na obu, jako, ze oba maja dyski ssd bedzie dalo sie na tym przegladac internet. nie wgrywaj zadnego syfu, wszystkie stery z windows update i nie wylaczaj defendera ale nie instaluj innego AV, wtedy 10 nie powinna na starcie zezrec wiecej niz 2gb RAM, wiec 1GB zostanie na www a przeciez dziadki i tak pewnie przez 90% czasu beda mialy otwarte 1-2 zakldaki, wiec powinno byc to jako tako uzywalne.

i beda wtedy laptopy bezpieczne do bankowosci itp

pamietaj: stery z WU i TYLKO przegladarka, nic wiecej, zero syfu

Edytowane przez daerragh
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogą bo Microsoft od lat nie wspiera żadnych łatek bezpieczeństwa na Win7, i wprawdzie są jakieś tam fanowskie kompilacje, które mają zaimplementowane przeróbki WU z Win8 i 8.1, ale nie dałbym sobie za nie ręki uciąć. 

Przede wzystkim na stare kompilacje Windows nie ma nowych wersji przeglądarek - i tutaj protokół https nie działa wcale lub dziurawo - więc wszelkie ataki pshisingowe, z podstawionym stronami etc są dużo łatwiejsze :E bezpieczniej będzie jak te osoby starsze będą się logować przez telefon niż przez ten system, bo nawet osoby wprawione i doświadczone mogą przeoczyć próby włamania przez np. rutynę, a co dopiero osoby starsze, nieobeznane. 

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w10 tylko starsze buildy + dodatkowe wywalenie zbędnego syfu i optymalizacja z zablokowanym update, współczesne buildy działają gorzej na tego typu sprzętach, wiem bo w większości przypadków w okolicy robie takie zabytki i mam masę różnych systemów na dany sprzęt :E nie chodzi tylko o ram ale w10 od strony cpu też będzie gorzej działał niż 7. Chcesz w10 to spróbuj ten https://winclub.pl/topic/11797-win-10-1703-extreme-pctablet-x86-x64-2k17/ + po instalacji wyłącz permanentnie update. (bluetooth nie będzie na nim działać jak coś) 

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Qrdello napisał:

Przede wzystkim na stare kompilacje Windows nie ma nowych wersji przeglądarek - i tutaj protokół https nie działa wcale lub dziurawo

Czyli może być tak że na przykład chcąc zainstalować na windowsie 7 jakąś popularną przeglądarkę typu Google Chrome z oficjalnej strony to ona nie będzie nawet działać na tym systemie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@m0nika_ Nie moze ale tak bedzie. Win 7 jest za stary. Najnowszy Chrome na nim nie zadziala.

Pamietaj tez, ze W10 ma wbudowanego antywirusa od razu, darmowego bez kombinowania, wiec radzilbym zainstalowac W10.

Edytowane przez daerragh
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Send1N napisał:

w10 tylko starsze buildy

Który dokładnie polecałbyś zainstalować? To chodzi o te oznaczenia 22H2, 21H2, 21H1, 20H2 itp.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, m0nika_ napisał:

Czyli może być tak że na przykład chcąc zainstalować na windowsie 7 jakąś popularną przeglądarkę typu Google Chrome z oficjalnej strony to ona nie będzie nawet działać na tym systemie? 

chrome normalnie działa na w7 tylko w starszej wersji, tydzień temu instalowałem w7 + chrome na starym samsungu.

19 minut temu, m0nika_ napisał:

To chodzi o te oznaczenia 22H2, 21H2, 21H1, 20H2 itp.?

Tak, wysłałem wyżej link z propozycją takiego który wgrywałem na nie jeden sprzęt i działa dobrze jak na połączenie W10 + stary trup :E To na ten pierwszy, na ten z C2D t7700 bym został przy w7.

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na i5 2430m i 6GB RAM da i od biedy W10 22H2 bez kombinacji. Używałem takiej ilości RAM'u z najnowszymi buildami i system w zastosowaniach biurowych radził sobie z tym bardzo dobrze. Sam procesor też ujdzie, nie jest jeszcze tak tragiczny niż się wydaje. Na podobnej i5 22H2 latał mi aż miło tyle że Defendera trzeba było wymienić na coś innego bo on rzeczywiście spowalniał. Na tym drugim z c2d max W7 lub 8.1, można się bawić w te ultra odchudzone wersje 10 ale to sztuka dla sztuki.

Edytowane przez mjd79
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, m0nika_ napisał:

Dzięki za rady. Linux z miejsca odpada, bo laptopy byłby i tak dla starszych osób, które potrafią obsługiwać jedynie systemy od microsoftu.

[..]

Przypomniało mi się jak kiedyś ojcu zainstalowałem jakąś dystrybucję linuxa podobną do winXP, wyciągnąłem skrót do Firefoxa, Thunderbirda i pasjansa na pulpit. Nawet nie dzwonił z jakimiś pytaniami.

Starsze osoby nie obsługują systemu czy to Windows czy linux. One obsługują przeglądarkę i inne aplikacje.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Lenovo Thinkpad T61 jednak idzie na sprzedaż. Nie da się tego już używać... Tutaj procesor ledwo wyrabia nawet z wczytywaniem obrazków albo filmików na stronach internetowych. Za ile go wystawić na allegro albo na olxie żeby ktoś go w ogóle chciał kupić? Jego parametry to:

Cytat

intel core 2 duo t7700 2.40ghz

3GB RAM

NVIDIA Quadro NVS 140M

I jest w pełni sprawny. Tzn. wszystko w nim normalnie działa łącznie z baterią. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, m0nika_ napisał:

Nie da się tego już używać... Tutaj procesor ledwo wyrabia nawet z wczytywaniem obrazków albo filmików na stronach internetowych. 

I jest w pełni sprawny. Tzn. wszystko w nim normalnie działa łącznie z baterią. 

Tutaj mamy paradoks :) bo nie da się go używać, a jednocześnie jest w pełni sprawny :) 

Wyrzuć lub oddaj komuś potrzebującemu, nawet jak go za 10 zł wystawisz to raczej nikt na niego nie spojrzy ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.10.2024 o 19:47, m0nika_ napisał:

Mam pytanko czy poniższe laptopy byłby w stanie jeszcze posłużyć do prostych rzeczy takich jak. oglądanie zdjęć, oglądanie filmów, pisanie, ewentualnie sprawdzenie poczty albo wchodzenie na jakieś strony informacyjne typu wp, onet, pogoda itp.? Jeśli tak to jaki system polecilibyście na nich zainstalować? Wiem jedynie tyle, że ten lenovo thinkpad z procesorem core 2 duo jest bardzo stary i raczej nie będzie szans instalacji tam W10 bo nawet sterowników nie ma. 

Pierwszy:

Drugi:

Na czymś podobnym I3 2330M, jak ten pierwszy mam zainstalowany W10 22H2 i chodzi dobrze, mam też starszego I3 380M taż też jest W10 i chodzi dobrze, nawet jutuba da radę oglądać w 720p, tylko min. tak jak tu jest to 6-8GB RAM DDR3 w dualchannel i dysk SSD, można jeszcze wtedy takie lapki z W10 używać, co do tego z C2D to już za słaby na W10 jest no i 3GB RAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, AndrzejTrg napisał:

Wyrzuć lub oddaj komuś potrzebującemu, nawet jak go za 10 zł wystawisz to raczej nikt na niego nie spojrzy ;) 

No chyba żartujesz. Za te stare thinkpady nawet z core 2 duo to ludzie nadal dają po 200-300zł o ile nie są uszkodzone i sobie na tym linuxy instalują.

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to nie wiedziałem, choć z drugiej strony, trafi się na jakiegoś padalca i coś mu się nie spodoba i będzie za te 200-300 zł robił problemy i się więcej człowiek nadenerwuje niż to będzie warte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Duncan_ napisał:

No chyba żartujesz. Za te stare thinkpady nawet z core 2 duo to ludzie nadal dają po 200-300zł o ile nie są uszkodzone i sobie na tym linuxy instalują.

Dokładnie, często ktoś bierze np do warsztatu samochodowego aby posłużył tylko do obsługi jakiegoś softu diagnostycznego, te think pady do najdelikatniejszych co się od patrzenia łamią nie należą i dobrze się do tego nadają :] 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi