Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Marches

Praca w januszexie jako informatyk - niestety

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, nie dawno zacząłem pracę jako informatyk w pewnej firmie, zajmującej się głównie handlem przez internet - opiekuje się serwerem, subiektem gt +naviero, wms i i oczywiście komputerami czyli jakieś tam aktualizacje, wymiany, dokładanie sprzętu - ogólnie serwerem zajmuje firma większa z PL, ale ja mam dostęp czyli jak jakaś poczta nie dochodzi etc, bo strona jest postawiona na nim i sklep. Handel opiera się praktycznie tylko przez allegro + jeszcze monitoring, ale to działa na zasadzie "opieki* czyli help desk.

Pracuje dosłownie od tygodnia, a dzisiaj jako że w sumie nie było nic wielkiego do roboty, to mnie szefowa wysłała na magazyn na pakowacza - cały dzień pakowałem paczki, nie wiem jak jutro, ale co byście w takiej sytuacji zrobili? bo coś czuje że jak szefowa widzi że ja nic nie robię, bo po prostu się nic nie dzieje (a nie długo będę wdrażał sellasista bo bl nie pasuje już firmie), to wywala mnie na pakowanie paczek. Pytałem się jednego chłopaka czy to tak jednorazowo czy jak to tak ma wyglądać, a on że "spokojnie w tej firmie będziesz i podłogę zmywał". Z tego co wiem to jest spora rotacja, szczególnie pakowaczy. I co teraz? czekać na rozwój wydarzeń? czy już pierwszy RED FLAG a potem wypad z tej firmy bo to bez sensu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pozwolisz na początku to będzie to tak wyglądać. Następnym razem odmów i tyle. Powiedz, że nie należy to do Twoich obowiązków. Jak Cię wywalą to trudno, ale nigdy nie dostaniesz za takie coś dyscyplinarki. 

Rob swoje. Nie myśl, że ktoś doceni fakt, że starasz się pomóc robiąc więcej niż masz w obowiązkach. 

I wcale firma nie musi być zła. Po prostu odmawiaj takiej fizycznej pracy i może się dobrze ułoży. 

Praca w januszeksie jest świetna na start. W dużej firmie miną lata nim zaczniesz robić coś ciekawego. 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejszy jest ostatni punkt zakresu obowiązków.

Wykonywać polecenia szefa/przełożonych 

Masz taki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten co ci powiedział o zmywaniu podłogi wie co mówi to jedna rzecz.

Druga sprawa jest taka, że jak masz względnie samodzielne stanowisko, to sam musisz sobie szukać roboty kiedy nikt ci coś nie zleca. Chodzi mi oczywiście o robote w zakresie jaki ci powierzono. Zawsze można coś usprawnić, poprawić, nawet głupie kable uporządkować, wyjść z inicjatywą co można zrobić i poprawić.

• Like 3
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://gratka.pl/blog/praca/zakres-obowiazkow-pracownika-co-poza-nimi-mozna-mu-zlecic/50102/

Informatyk Fizycznie nie powinien pracować na hali i tyle. Miałeś chociaż szkolenie BHP do pracy na hali?

Jakieś inne polecenia ale przy kompie nawet np uzupełnianie czegoś w sklepie czy jakies sprawdzanie sprzedaży to tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, skypan napisał:

Najważniejszy jest ostatni punkt zakresu obowiązków.

Wykonywać polecenia szefa/przełożonych 

Masz taki ?

28 minut temu, Wercyngoteryx napisał:

Lol. A jaki masz zakres obowiązków w umowie? Pakowanie paczek wchodzi w grę?

no właśnie to jest najgorsze że mam zakres obowiązków - informatyk (ogólnie) i tyle, także pakow paczek itd to powinienem mieć w dupie, tylko wiecie problem taki że trochę nic na zamianę nie mam i sam nie wiem co robić, ale chyba po prostu z "szefową" porozmawiam ocb, ale wcześniej wybadam teren z pracownikami i zobaczę co mi powiedzą, bo jak będzie tak samo to mam to gdzieś. Zakres obowiązków niby ogólny, ale kurcze no nie rozdwoje się, chyba chcieli wewnętrznego typa co będzie im wiele rzeczy ogarniał, a nie jeszcze paczki pakował. Nie mam pojęcia jak to wygląda, muszę wyczuć temat w najbliższych dniach, a jeśli sytuacja będzie ię powtarzać to robię OUT, szczerze? nie myślałem że jeszcze istnieją firmy które tak walą w hoooja pracownika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To musisz być bardzo młody albo mało doświadczony. Większość "MiŚ" - ów tak robi. Zwłaszcza te bliżej "M".

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Suchy211 napisał:

To musisz być bardzo młody albo mało doświadczony. Większość "MiŚ" - ów tak robi. Zwłaszcza te bliżej "M".

tzn?

25 minut temu, Suchy211 napisał:

Ten co ci powiedział o zmywaniu podłogi wie co mówi to jedna rzecz.

Druga sprawa jest taka, że jak masz względnie samodzielne stanowisko, to sam musisz sobie szukać roboty kiedy nikt ci coś nie zleca. Chodzi mi oczywiście o robote w zakresie jaki ci powierzono. Zawsze można coś usprawnić, poprawić, nawet głupie kable uporządkować, wyjść z inicjatywą co można zrobić i poprawić.

a no właśnie, to robiłem i do tego kompy stare, do tego, cały system od subiekta poprzez całość wms i allegro - strasznie czasochłonna, też włąśnie nad tym pracuje, ale nie będę przeciez  w domu nad tym myślał, bo nie mam tego systemu itd w domu, tylko w pracy i już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mniejsze firmy.

One często na przykład potrzebują człowieka na pół etatu, ale jednocześnie takiego co będzie cały czas w firmie. Porozmawiaj z szefową otwarcie o zakresie swoich obowiązków. Powiedz czego nie chcesz robić. Powiedz co mógłbyś robić zamiast tego, kiedy faktycznie akurat nie masz nic do roboty. Z moich doświadczeń wynika, że ci co jasno stawiają granicę, mówią czego chcą, ale jednocześnie nie nie opierdzielaja wygrywają na tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie masz obowiązków tylko stanowisko to robisz wszystko co związane z IT. Nie rób nic poza tym. 

I nie musisz się zwalniać. Po prostu mów, że to nie należy do Twoich obowiązków i może dać Ci obowiązki zgodne ze stanowiskiem. 

Jeśli nie masz co robić w danej chwili - to nie Twój problem. Dobry IT czasem ma czas pograć na telefonie. A jak trzeba to i nockę walnie. Taka branża. 

• Upvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie nie daj sie wrabiać w żadne ponadnormatywne roboty. Bo jak raz powiesz tak to będziesz dymał na magazynie non stop.

Robisz to co masz w umowie i tyle, nie czepiasz się dodatkowych robót, chyba że będą dodatkowo płatne.

Znajdź sobie zajęcie w swoich ramach, jak akurat wszystko działa to rób archiwizację, albo przeglądaj logi przed naruszeniami dostępu - takie pierdoły, co wprawne oko w 10 min ogarnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Marches napisał:

a no właśnie, to robiłem i do tego kompy stare, do tego, cały system od subiekta poprzez całość wms i allegro - strasznie czasochłonna, też włąśnie nad tym pracuje, ale nie będę przeciez  w domu nad tym myślał, bo nie mam tego systemu itd w domu, tylko w pracy i już.

No to powiedz jej to. Pracodawcy, czy tam kierownicy zwłaszcza starszego pokolenia mają często wryte w beret, że jak siedzisz i gapisz się w monitor, to panie nic nie robisz.  Sam tak dość długo miałem. Kiedy siadałem do biurka żeby zająć się papierologia, to zaraz pojawiały się maile z pomysłami co móglbym zrobić. W końcu nauczyli się, że do tego co robię też muszę dokumenty stworzyć i mam spokój. 

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, michasm napisał:

Praca w januszeksie jest świetna na start. 

Nie jest, bo niewiele się nauczysz i tylko się wykończysz użerając się z patoprzedsiębiorcą.

Poza niskimi zarobkami i żenującymi premiami (o ile w ogóle), u Janusza możesz liczyć na brak podstawowych narzędzi potrzebnych do efektywnej pracy, zero szkoleń, kamery do kontroli pracowników czy pracę zdalną na L4. A jak trafisz naprawdę źle, to nawet o umowie o pracę możesz zapomnieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak może nie być roboty przy serwerze sklepowym? na upartego 24/24 da się coś tam grzebać i poprawiać, od bezpieczeństwa po skrypty do pingów

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz w papierach jakiekolwiek zapisy odnośnie RODO i monitu naruszeń to na samym tym zapisie można miesiącami siedzieć :E nic się nie dzieje, ale sprawdzasz czy aby ktoś Ci serwera nie pinguje, i tyle. Twoja praca jest przed ekranem a nie paleciakiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Galvatron

Praca w janjszeksie uczy przede wszystkim odpowiedzialności za to co się robi, czego w korpo nie ma. W korpo mało kto ma jakiekolwiek poczucie odpowiedzialności i ludzie całe życie robią bezsensowne błędy lub nie są w stanie zrobić czegoś czego nigdy nie robili. Myślenie off i dajcie mi instrukcję. 

Masz prawo do odmiennego zdania, ale IMO januszeksy dają świetne podwaliny na start kariery. 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy bo jak trafisz na kerownika od pana areczka to masz albo zapierd@l albo szuka na Ciebie skunksów żeby Ci premię uwalić albo całego Ciebie, bo przeta miliardy ludków na to stanowisko dybią.

W małych miasteczkach i miastach januszeksy rządzą się swoimi prawami niestety. Tam konkurencji nie ma. Tam dziecko nie może chorować i nie ma czegoś takiego jak L4 :E a urlop to raz na 4 lata, jak akurat się zbiegnie z prezesiątkiem. 

Przez rok takiemu ciulowi obrabiałem wszystko - od tłumaczeń przez serwer danych, po zarządzanie magazynem. Na koniec banan rzucił lojalkę i nie chciał do niej, zgodnie z prawem, dokładać ani grosza :E no ale ja się nie dałem dymać w zad i prócz tego co miał wpisane w papiery nic nie chciałem ruszać. Na utworzenie stanowiska unia wtedy dała mu 200k a mnie próbował min krajową ciągać :/ 

Takie dwa światy można rzec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podstawą w IT januszeksowym a już tym bardziej jak twój szef nie ma technicznej wiedzy z zakresu za który jesteś odpowiedzialny jest tworzenie narracji jak to masz w chuj pracy nad utrzymaniem wszystkiego w stanie pozwalającym na bieżące funkcjonowanie ( bo jak nie działa to szef nie zarabia). Później dodajesz szczyptę proaktywności w postaci rozwiązań zwiększających zysk/wydajność bądź obniżających koszty i jesteś już nie do ruszenia.

Tylko nie przesadzaj z tą proaktywnością bo stanie się standardem poniżej którego nigdy nie będziesz mógł spaść.

Ps. WMSy i wszelkie BL i alternatywy lubią się psuć po update albo po błędach ludzkich, na pewno coś wymyślisz 😁

Ps2. Ja to sobie dla sportu w poniedziałki jak największy peak zamówień po weekendzie lubiłem coś tam pobiegać i pozbierać z półek jak nic się nie działo ale na pewno nigdy nikt mnie o to nawet nie poprosił.

Edytowane przez manuelos
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę, że jesteś tam jedynym informatykiem to zawsze moim zdaniem jest co robić, od tworzenia skryptów po dokumentację, pomijam rzeczy już tak oczywiste jak chociażby odpowiedni poziom uprawnień dla poszczególnych użytkowników.

Edytowane przez Kris194

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ghs napisał:

jak może nie być roboty przy serwerze sklepowym? na upartego 24/24 da się coś tam grzebać i poprawiać, od bezpieczeństwa po skrypty do pingów

sklep mają na idosell a potem głównie allegro + subiekt itp (oczywiście tu jest roboty trochę, ale to nie jest tak ze cały czas siedzisz i coś robisz - ale widocznie trzeba przeciągać godziny xd)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten serwer stoi lokalnie w firmie czy gdzieś w chmurze? Jesteś chociażby przygotowany na atak typu ransomware? Co z siecią bezprzewodową? Da się jakkolwiek podłączyć do niej z zewnątrz?

56 minut temu, Marches napisał:

ale to nie jest tak ze cały czas siedzisz i coś robisz - ale widocznie trzeba przeciągać godziny xd)

Nie trzeba przeciągać godzin, to, że tak twierdzisz świadczy jedynie o tym, że jesteś jeszcze młody a przez to niewiele wiesz i rozumiesz ;) Jako jedyny informatyk w firmie odpowiadasz za wszystko to za co odpowiada cały zespół w korpo, od bezpieczeństwa przez sieć aż po helpdesk.

Edytowane przez Kris194

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Kris194 napisał:

Ten serwer stoi lokalnie w firmie czy gdzieś w chmurze? Jesteś chociażby przygotowany na atak typu ransomware? Co z siecią bezprzewodową? Da się jakkolwiek podłączyć do niej z zewnątrz?

Nie trzeba przeciągać godzin, to, że tak twierdzisz świadczy jedynie o tym, że jesteś jeszcze młody a przez to niewiele wiesz i rozumiesz ;) Jako jedyny informatyk w firmie odpowiadasz za wszystko to za co odpowiada cały zespół w korpo, od bezpieczeństwa przez sieć aż po helpdesk.

no właśnie nie do końca, chodzi np: o to że sklep internetowy mają na Idosell czyli Saas. Tak serwer stoi u nich na win serw 2016 i owszem np: kopie zapasowe bazy sql - się tworzą, co dziennie o północy, nie długo trzeba będzie nowe dyski dorzucić. Ogólnie firma która im to wcześniej robiła czyli konfiguracja serwera etc - zawinęła się, a poprzedni informatyk wprowadził mnie, zrobił w sumie wcześniej 2 etapową rekrutację (kandydatów było z tego co mi mówi z 14), a potem mnie wprowadził zanim zacząłem pracować (oczywicie nie oficjalnie pracować), ale nie przyszło mi do głowy pytać się czemu się zwalnia itd.

Kolejną sprawą jest podejście właścicieli - czyli jak się gapie w monitor to znaczy że oglądam głupie filmiki i się lenie, a ile razy tak było że coś nie działało przez ten głupi tydzień i było naprawione, ale jak widzę spokojniejsze dni są, to od razu kombinują i w głowie ich jest myśl "za my mu płacimy za godzinę", a dodam że mam zdalny dostęp i jak się coś sypnie w nocy to to mam naprawić (o ile się da zdalnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Marches napisał:

też włąśnie nad tym pracuje, ale nie będę przeciez  w domu nad tym myślał, bo nie mam tego systemu itd w domu, tylko w pracy i już.

10 minut temu, Marches napisał:

, a dodam że mam zdalny dostęp i jak się coś sypnie w nocy to to mam naprawić (o ile się da zdalnie).

WTF?

Pokażesz raz że nadajesz się na magazyn, to będziesz tam częściej posyłany... Pokaż że się nie nadajesz, zajmuje Ci to więcej czasu, masz dwie lewe ręce do magazynu itp. kasy więcej nie zarobisz a obowiązków będziesz miał więcej...

Edytowane przez AndrzejTrg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, AndrzejTrg napisał:

WTF?

piszę o np: subiekcie - gdzie na razie nie mam dostępu (to zakaz szefowej bo tam wiecie $$$).

wszystko od strony serwera jest do mojej dyspozycji, wiem jak będę chciał sobie w bazie pogrzebie, ale to nie chodzi o to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi