Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

dzik133

LG 27GS95QE-B czy MSI 271QPX czy oled 4K

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Potrzebuję kupić monitor do pracy (między innymi wytwarzanie oprogramowania, czyli praca z tekstem) oraz grania. Filmy oglądam na TV OLED 4K. Obecnie pracuję na macbook-u więc działam na macOS. Natomiast mocno będę potrzebował również pracować na Windows. 

Wstępnie wybrałem LG UltraGear OLED 27GS95QE-B oraz MSI MAG 271QPX QD-OLED. Mam świadomość że OLED boryka się z problemem ostrości czcionek oraz w przypadku QD-OLED dochodzi jeszcze problem czerni gdy pada światło na matrycę.

I tutaj mam pytanie. Światło z zewnątrz jestem w stanie ogarnąć ale jak matryca się zachowuje w oświetleniu sztucznym z lampy na suficie? Po ciemku nie planuję pracować i chciałbym móc oświetlać pokój. Czy w takiej sytuacji QD-OLED odpuścić i celować w WOLED? Ja się skłaniam ku WOLED ale wole dopytać.

Czy jakiś monitor OLED 32 cale 4K rozwiązuje problem ostrości czcionek?

Edytowane przez dzik133

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.10.2024 o 18:38, dzik133 napisał:

I tutaj mam pytanie. Światło z zewnątrz jestem w stanie ogarnąć ale jak matryca się zachowuje w oświetleniu sztucznym z lampy na suficie? Po ciemku nie planuję pracować i chciałbym móc oświetlać pokój. Czy w takiej sytuacji QD-OLED odpuścić i celować w WOLED? Ja się skłaniam ku WOLED ale wole dopytać.

Patrząc na ten film to jednak taki wpływ na czerń nie jest dla mnie do zaakceptowania: https://youtu.be/0-Iu763CPIA

W dniu 25.10.2024 o 18:38, dzik133 napisał:

Czy jakiś monitor OLED 32 cale 4K rozwiązuje problem ostrości czcionek?

W tym samym filmie Stilgar twierdzi że w OLED 4K problem czcionek zostało mocno ograniczony (wg Jego preferencji): https://youtu.be/0-Iu763CPIA?t=548

Zatem, szukam raczej czegoś na panelu WOLED. Obecnie skłaniam się ku LG 27GS95QE-B.

Natomiast, jeśli faktycznie problem ostrości czcionek jest znikomy na OLED 4K to taki monitor również zacząłem brać pod uwagę. Co byście zaproponowali z WOLED 4K w cenie do ~4500zł?

Edytowane przez dzik133

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtańszy OLED 4K 31,5" kosztuje 4700zł także wybór prosty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle_PL masz na myśli ogólnie 4K OLED czy WOLED? Bo jeśli to pierwsze to są za ~4300zł tylko niestety QD-OLED.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na myśli cokolwiek OLED 31,5" 4K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to źle? Regularna cena jest podana na 4449zł. Natomiast to jest QD-OLED i przy oświetleniu pokoju czerń wygląda bardzo problematycznie (patrząc na filmik który wrzuciłem wyżej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, dzik133 napisał:

A to źle?

Wręcz przeciwnie.

Natomiast co do czerni na QD-OLED - nie miałem tego u siebie, więc nie wiem jak duży jest to problem w praktyce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Kyle_PL napisał:

Natomiast co do czerni na QD-OLED - nie miałem tego u siebie, więc nie wiem jak duży jest to problem w praktyce.

No właśnie na filmiku który wrzuciłem nie wygląda to obiecująco. Wiem że miałbym 14 dni na zwrot przy zakupie przez internet ale to zawsze jest ryzyko podczas transportu oraz planuję wziąć sprzęt na fakturę co właściwe utrudnia mi zwrot. Wolałbym gdzieś to zobaczyć w sklepie a jest z tym problem. Jeszcze to przemyślę.

A co sensownego jest z WOLED 4K? Może na black friday pojawią się dobre ceny.

=== EDIT ===

Ewentualnie rozważam wariant, w którym zamiast kupować OLED 4K za ~4500+zł to kupić LG UltraGear OLED 27GS95QE-B + jakiś monitor 4k tylko do pracy nad tekstem (do kwoty ~4500zł za te dwa monitory). Dwa monitory do pracy też będzie dla mnie plusem.

Edytowane przez dzik133

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, Keken napisał:

Tylko ta czerń, nie planuję pracować po ciemku. Muszę mieć możliwość w razie potrzeby doświetlić pomieszczenie. Wieczorem również mogę potrzebować używać monitora przy zapalonym świetle w pokoju. Nie przemawia do mnie idea korzystania z monitora tylko w ciemnym pomieszczeniu. Chyba że ten problem za bardzo demonizuję. Duże są różnicę tego monitora względem nowych generacji QD-OLED?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WOLED jak oświetlisz to też głębokiej czerni nie będzie, do tego musi być piwnica. 

Może pomyśl nad doświetleniem z tyłu monitora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@galakty myślałem o tym i rozważam tą opcję. Jak zrozumiałem WOLED ma znacznie mniejszy ten efekt. Czy w QD-OLED jeśli nie pada bezpośrednio światło na matrycę tylko w pomieszczeniu będzie jasno to rozumiem że nie ma to znaczenia, i tak nastąpi znaczna degradacja czerni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woled pod światło nadal jest czarny ;)

Do tego matowa powłoka i problemu nie ma. 

Lampy chyba nikt do matrycy przykładać nie będzie ;) Ja używałem woled w jasnym salonie i pryma sort. 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Phoenix. Patrząc na Twoją stopkę to miałeś monitor który planuję kupić, czyli LG UltraGear OLED 27GS95QE-B. Czy o tym WOLED mówisz?

Edytowane przez dzik133

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Phoenix. napisał:

Do tego matowa powłoka i problemu nie ma. 

Lampy chyba nikt do matrycy przykładać nie będzie ;) Ja używałem woled w jasnym salonie i pryma sort. 

Mi chodziło o bezpośrednie światło, dużo ludzi ma okna na oścież i wali słońce w monitor, potem zdziwieni że "LCD lepszy" jak podkręcają na 100% :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tak, ja miałem bokiem do okien monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, galakty napisał:

Mi chodziło o bezpośrednie światło, dużo ludzi ma okna na oścież i wali słońce w monitor, potem zdziwieni że "LCD lepszy" jak podkręcają na 100% :D 

Nie będę miał takich warunków. Jasno to i owszem (jeśli potrzebuję). Bezpośrednio słońce nie będzie walić po matrycy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Phoenix. napisał:

Mi jeszcze o coś innego chodzi, może to subiektywne ale jak mam jakieś światło w pokoju wieczorem/nocą i gram w ciemną grę (jakiś horror chociażby) to nie czuję tego efektu czerni i samego OLED, dopiero przy ciemnicy robi na mnie wrażenie. Pewnie chodzi o kontrast czy coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Phoenix. napisał:

No to tak, ja miałem bokiem do okien monitor.

Czy ten monitor ma powłokę matową czy błyszczącą? W spec tylko coś takiego znalazłem:

Obróbka powierzchni: Antyodblaskowy, niskoodblaskowy przedni filtr polaryzacyjny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy woled to mat, Asus ma jeden woled na połysku.

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, dzik133 napisał:

Duże są różnicę tego monitora względem nowych generacji QD-OLED?

Jednak jest inaczej niż myślałem. Ten monitor to 3cia generacja QD-OLED tylko z 240Hz zamiast 360Hz.

Sytuacja się dynamicznie zmieniła i kupiłem MSI MAG 271QPX QD-OLED E2. QD-OLEDy mają wszystko co potrzebuję poza tą degradacją czerni w określonych warunkach. Pomyślałem wiec że dam szansę i sprawdzę skoro jest teraz dobra cena. Jeśli się okaże że w moich warunkach czerń będzie problemem wtedy zrobię zwrot. Trudno, wolałbym nie robić takich zabiegów ale nie ma gdzie sprawdzić takiego monitora przed zakupem.

Edytowane przez dzik133

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Phoenix. napisał:

Każdy woled to mat, Asus ma jeden woled na połysku.

Są jeszcze WOLED-y z gorilla glass ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi