Uwagi ogólne i krótka charakterystyka
Tak można określić wydanie przez Abita płyty AB9 Pro. Płyta jest oparta o chipset Intel'a 965P. Towarzyszy mu mostek południowy ICH8R (w przeciwieństwie do wersji AB9 gdzie znajduje się tylko ICH8). co powoduje, iż do dyspozycji mamy aż 9 wewnętrznych portów SATA II (6 obsługiwanych przez ICH8R+3 przez układy dodatkowe). Z powodu usunięcia z najnowszych chipsetów Intela obsługi portów PATA płyta Abita została wyposażona w dodatkowy kontroler JMicron® JMB363, który jednocześnie dodaje nam 2 porty SATA II ze wsparciem dla RAID 0 i 1. Drugim układem z obsługą SATA II jest Silicon Image 3132. Poza portami wewnętrznymi znajdziemy 1 port eSATA. Pełną specyfikację płyty znaleźć można na stronie producenta: KLIK!! .
Pierwsze wrażenia
Płytę dostajemy w ładnym opakowaniu z wizerunkiem pociągu przypominającym słynne ekspresy. W opakowaniu poza płytą znajdziemy instrukcję (niestety w języku angielskim), 4 dyskietki ze sterownikami do RAID'u, płytę CD z oprogramowaniem, kabel do FDD, taśmę do napędów PATA oraz aż 9 kabli SATA

BIOS
Z wersji na wersję kolejne BIOS'y do tej płyty stają się lepsze. Nie są to gołe słowa, gdyż jak zauważono już na zachodnich serwisach, poprawiane są możliwości O/C (samych funkcji również dodano kilka) oraz stabilność. Niestety nie miałem kiedy sprawdzić ile się wyciągnie z E6300, ale o tym również za chwilę...
Budowa płyty
Z powodu wcześniej wspomnianego wykluczenia obsługi napędów PATA z najnowszych chipsetów Intela, Abit umiejscowił w dość nietypowym miejscu port IDE - jak można zauważyć z ilustracji na stronie porducenta, znajduje się on pod PCI-Express a nad portami PCI. W rezultacie podłączenie kabla do tego portu skutecznie utrudnia nam korzystanie z portu PCI, a bliskość SATA II z układu JMicron® JMB363 może powodować kolejne niedogodności. Faktem, na który należy zwrócić uwagę jest długość potrzebnego kabla, którym podłączymy nasze napędy z portem (w przypadku mojej konfiguracji, gdzie na PATA są podpięte 2 napędy optyczne usytuawane na górze obudowy Logik 402K potrzebny był kabel o długości 60cm --> Revoltec 60cm okrągły). Poza tym mankamentem innych niedociągnieć kontrukcyjnych ciężko się doszukać... Dla ciekawych do czego służy gniazdo Molex na płycie bez dwóch złącz PCI-Express x16 napiszę: według Abit'a mają one zasilać urządzenia podpięte do portów PCI (Express??).
Testy
Testy przeprowadziłem na trochę prowizorycznej (tymczasowej) konfiguracji, jednak dają one pogląd na ogólną wydajność jaką prezentuje powyższa płyta (jeśli uda mi się złapać szybsze pamięci, wtedy powtórzę testy, aby odnieśc je do testów z Lab'a).
Konfiguracja:
Procesor: Intel Core 2 Duo E6300 BOX
Pamięć: 1x512MB DDR2 667MHz CL5 Twinmos
Karta graficzna: Galaxy GF7300GT 128MB DDR3 1.4ns (Zalman)
HDD: Seagate 250GB 16MB cache, 7200orb/min (...AS)
Zasilacz: Modecom FEEL 400W
(Tu mała uwaga: płyta wymaga 24-pinowej wtyczki zasilania, jednak powyższy zasilacz posiada jedynie 20-pin. W czasie testów i obciążenia system jednak nie wykazywał oznak niestabilności, co by wskazywało na fakt, że 20-pin wystarczy w zupełności. Napięcia również były w normie (blisko ideałów).
Obudowa: Logic 402K (2x12cm wentyle)
Stery: 91.47
Wyniki:
3D Mark 2001 --> 23784pkt
3D Mark 2003 --> 11125pkt
3D Mark 2005 --> 4315pkt
PC Mark 2005 --> 5161pkt
Aquamark 3 --> 72398pkt (GFX: 10932; CPU: 10713)
Na razie to wszystko. Jeśli macie jakieś sugestie co do testów to w miarę możliwości je wykonam.
EDIT: podaje linki do profesjonalnych testów na zachodnich serwisach:
AnandTech
Neoseeker
UPDATE:
O/C
Zanim przystąpiłem do testów O/C wymieniłem zasilacz na BeQuiet E5-500W oraz chłodzenie na Arctic Cooling Freezer 7 Pro. Testy zacząłem od wbicia wszystkich napięć "na sztywno" (najniższe na jakie pozwalała płyta, czyli:
CPU: 1.325V
NB: 1.25V
DRAM(tu z automatu pamięci dobrały sobie 2.0V więc zostawiłem tak): 2.0V
Jeszcze tylko magistrala PCI-Express na 100Mhz i Timingi na loozie 5-5-5-15...
Pierwsze podejście:
Z drżeniem ręki (mój pierwszy raz w O/C

O/C akt następny...
Nie zastanawiając się wiele zaserwowałem w BIOS'ie FSB 400Mhz (a co

Pozwolę sobie jeszcze na chwilę refleksji na temat temperatur. Według wskazań Everesta i Core Temp'a prezentują się one następująco:
Idle: 42/37 stopni
Stress (Orthos): 55/51 stopni
Panie i Panowie
Abit spełnił pokładane w nim nadzieje i stabilnie prowadzi procesor na szynie 400Mhz (efektywnie: 1600Mhz).
Na koniec kilka wyników jako zaspokojenie ludzkiej ciekawości:
3D Mark 2001 --> 28565pkt
3D Mark 2003 --> 11619pkt
3D Mark 2005 --> 4546pkt
Aquamark 3 --> 77825pkt (GFX: 10368; CPU: 15596)
PC Mark 2005 --> 6518pkt
Pozdrawiam
(wszystkie prawa zastrzeżona

UPDATE 2:
Jeden z Forumowiczów (pozdro pluszak) wgrał do AB9 bete BIOS o numerku 23. Daje on wsparcie dla Core 2 Duo w 45nm procesie wykonania. Na razie niestety nie wiadomo czy zostanie wprowadzone wsparcie dla Core 2 Quad.
LINK DO TESTÓW Z E8400
Ten post był edytowany przez Squbii dnia: 26 Maj 2008 - 12:59