Forum PCLab.pl: Rzut okiem na Abit AB9 Pro - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Rzut okiem na Abit AB9 Pro Recka amatorska ;) - UPDATE o O/C

#1 Użytkownik jest niedostępny   Squbii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2693
  • Dołączył: So, 20 Mar 04

Napisany 19 Listopad 2006 - 23:21

Powrót Abita do wielkiego świata??

Uwagi ogólne i krótka charakterystyka
Tak można określić wydanie przez Abita płyty AB9 Pro. Płyta jest oparta o chipset Intel'a 965P. Towarzyszy mu mostek południowy ICH8R (w przeciwieństwie do wersji AB9 gdzie znajduje się tylko ICH8). co powoduje, iż do dyspozycji mamy aż 9 wewnętrznych portów SATA II (6 obsługiwanych przez ICH8R+3 przez układy dodatkowe). Z powodu usunięcia z najnowszych chipsetów Intela obsługi portów PATA płyta Abita została wyposażona w dodatkowy kontroler JMicron® JMB363, który jednocześnie dodaje nam 2 porty SATA II ze wsparciem dla RAID 0 i 1. Drugim układem z obsługą SATA II jest Silicon Image 3132. Poza portami wewnętrznymi znajdziemy 1 port eSATA. Pełną specyfikację płyty znaleźć można na stronie producenta: KLIK!! .

Pierwsze wrażenia
Płytę dostajemy w ładnym opakowaniu z wizerunkiem pociągu przypominającym słynne ekspresy. W opakowaniu poza płytą znajdziemy instrukcję (niestety w języku angielskim), 4 dyskietki ze sterownikami do RAID'u, płytę CD z oprogramowaniem, kabel do FDD, taśmę do napędów PATA oraz aż 9 kabli SATA :exclam: . Widać, że Abit postarał się aby niczego nie zabrakło przy składaniu komputera ;) ...

BIOS
Z wersji na wersję kolejne BIOS'y do tej płyty stają się lepsze. Nie są to gołe słowa, gdyż jak zauważono już na zachodnich serwisach, poprawiane są możliwości O/C (samych funkcji również dodano kilka) oraz stabilność. Niestety nie miałem kiedy sprawdzić ile się wyciągnie z E6300, ale o tym również za chwilę...

Budowa płyty
Z powodu wcześniej wspomnianego wykluczenia obsługi napędów PATA z najnowszych chipsetów Intela, Abit umiejscowił w dość nietypowym miejscu port IDE - jak można zauważyć z ilustracji na stronie porducenta, znajduje się on pod PCI-Express a nad portami PCI. W rezultacie podłączenie kabla do tego portu skutecznie utrudnia nam korzystanie z portu PCI, a bliskość SATA II z układu JMicron® JMB363 może powodować kolejne niedogodności. Faktem, na który należy zwrócić uwagę jest długość potrzebnego kabla, którym podłączymy nasze napędy z portem (w przypadku mojej konfiguracji, gdzie na PATA są podpięte 2 napędy optyczne usytuawane na górze obudowy Logik 402K potrzebny był kabel o długości 60cm --> Revoltec 60cm okrągły). Poza tym mankamentem innych niedociągnieć kontrukcyjnych ciężko się doszukać... Dla ciekawych do czego służy gniazdo Molex na płycie bez dwóch złącz PCI-Express x16 napiszę: według Abit'a mają one zasilać urządzenia podpięte do portów PCI (Express??).

Testy
Testy przeprowadziłem na trochę prowizorycznej (tymczasowej) konfiguracji, jednak dają one pogląd na ogólną wydajność jaką prezentuje powyższa płyta (jeśli uda mi się złapać szybsze pamięci, wtedy powtórzę testy, aby odnieśc je do testów z Lab'a).

Konfiguracja:
Procesor: Intel Core 2 Duo E6300 BOX
Pamięć: 1x512MB DDR2 667MHz CL5 Twinmos
Karta graficzna: Galaxy GF7300GT 128MB DDR3 1.4ns (Zalman)
HDD: Seagate 250GB 16MB cache, 7200orb/min (...AS)
Zasilacz: Modecom FEEL 400W
(Tu mała uwaga: płyta wymaga 24-pinowej wtyczki zasilania, jednak powyższy zasilacz posiada jedynie 20-pin. W czasie testów i obciążenia system jednak nie wykazywał oznak niestabilności, co by wskazywało na fakt, że 20-pin wystarczy w zupełności. Napięcia również były w normie (blisko ideałów).
Obudowa: Logic 402K (2x12cm wentyle)
Stery: 91.47

Wyniki:

3D Mark 2001 --> 23784pkt

3D Mark 2003 --> 11125pkt

3D Mark 2005 --> 4315pkt

PC Mark 2005 --> 5161pkt

Aquamark 3 --> 72398pkt (GFX: 10932; CPU: 10713)

Na razie to wszystko. Jeśli macie jakieś sugestie co do testów to w miarę możliwości je wykonam.

EDIT: podaje linki do profesjonalnych testów na zachodnich serwisach:
AnandTech
Neoseeker

UPDATE:

O/C

Zanim przystąpiłem do testów O/C wymieniłem zasilacz na BeQuiet E5-500W oraz chłodzenie na Arctic Cooling Freezer 7 Pro. Testy zacząłem od wbicia wszystkich napięć "na sztywno" (najniższe na jakie pozwalała płyta, czyli:
CPU: 1.325V
NB: 1.25V
DRAM(tu z automatu pamięci dobrały sobie 2.0V więc zostawiłem tak): 2.0V

Jeszcze tylko magistrala PCI-Express na 100Mhz i Timingi na loozie 5-5-5-15...

Pierwsze podejście:

Z drżeniem ręki (mój pierwszy raz w O/C :red: ) ustawiłem FSB na 333Mhz (pamięci na 666Mhz czyli 1:1 FSB:DRAM, NB Strap: 1066)... Zapisanie ustawień i restart. Płyta na chwile odcięła zasilanie i po paru sekundach komp wstał bez problemu. Windows zameldował się poprawnie. Przeszedłem do testów stabilności. Na pierwszy ogień Orthos i CPU stress test - wszystko stabilne po 60 minutach ani jednego błędu. No to jedziemy dalej ;) ...

O/C akt następny...

Nie zastanawiając się wiele zaserwowałem w BIOS'ie FSB 400Mhz (a co ;) - najwyżej nie wstanie komp :D ). FSB:DRAM nadal 1:1 przy identycznym STRAP'ie jak wyżej. Save i restart... Znowu chwila niepewności i komp wstał bez zająknięcia :) . Orthos start i po 30 minutach CPU Stress oraz 30 minutach CPU+RAM Stress test wszystko działa stable :) . Dodam, że procesor działa na 2.8Ghz na stokowym napięciu (czyli 1.325V).

Pozwolę sobie jeszcze na chwilę refleksji na temat temperatur. Według wskazań Everesta i Core Temp'a prezentują się one następująco:

Idle: 42/37 stopni
Stress (Orthos): 55/51 stopni


Panie i Panowie

Abit spełnił pokładane w nim nadzieje i stabilnie prowadzi procesor na szynie 400Mhz (efektywnie: 1600Mhz).

Na koniec kilka wyników jako zaspokojenie ludzkiej ciekawości:

3D Mark 2001 --> 28565pkt

3D Mark 2003 --> 11619pkt

3D Mark 2005 --> 4546pkt

Aquamark 3 --> 77825pkt (GFX: 10368; CPU: 15596)

PC Mark 2005 --> 6518pkt


Pozdrawiam

(wszystkie prawa zastrzeżona ;) )


UPDATE 2:

Jeden z Forumowiczów (pozdro pluszak) wgrał do AB9 bete BIOS o numerku 23. Daje on wsparcie dla Core 2 Duo w 45nm procesie wykonania. Na razie niestety nie wiadomo czy zostanie wprowadzone wsparcie dla Core 2 Quad.

LINK DO TESTÓW Z E8400

Ten post był edytowany przez Squbii dnia: 26 Maj 2008 - 12:59


#2 Użytkownik jest niedostępny   Squbii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2693
  • Dołączył: So, 20 Mar 04

Napisany 29 Grudzień 2006 - 23:27

Mała aktualizacja:

Konfiguracja:
Procesor: Intel Core 2 Duo E6300 BOX
Pamięć: 2x512MB DDR2 800MHz CL5 GoodRAM PRO
Karta graficzna: Galaxy GF7300GT 128MB DDR3 1.4ns (Zalman)
HDD: Seagate 250GB 16MB cache, 7200orb/min (...AS)
Zasilacz: Modecom FEEL 400W
Obudowa: Logic 402K (2x12cm wentyle)
Stery: 91.47

Wymiana Twinmos 1x512MB DDR2 667MHz na zestaw GoodRAM PRO 2x512MB DDR 2 800MHz (CL5) dała następujące rezultaty:

Wyniki:

3D Mark 2001 --> 24343pkt

3D Mark 2005 --> 4383pkt

3D MArk 2006 --> 2231pkt

PC Mark 2005 --> 5214pkt

Aquamark 3 --> 73776pkt (GFX: 10872; CPU: 11475)

Różnice w wydajności są raczej niewielkie. Na pewno można odczuć wyższy komfort pracy, jednak wynika on z dwa razy większej pamięci operacyjnej niż z powodu szybszej szyny (i zastosowania trybu Dual Channel).

Ten post był edytowany przez Squbii dnia: 07 Styczeń 2007 - 01:15


#3 Użytkownik jest niedostępny   surix 

  • sudo killall
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 662
  • Dołączył: Wed, 22 Cze 05

Napisany 30 Grudzień 2006 - 15:26

Jakiej marki są zastosowane kondy??

#4 Użytkownik jest niedostępny   Squbii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2693
  • Dołączył: So, 20 Mar 04

Napisany 07 Styczeń 2007 - 01:16

Przy najbliższej okazji otworze budę i sprawdzę ;)

BTW: Dodałem wynik z 3D Mark'a 2006.

Pozdro

#5 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 07 Styczeń 2007 - 03:05

Ten dodatkowy molex nie tyle jest tylko pod porty ale sam czpiset. Mam to i na swoim Gigazlomie pod 775. A , ze brat robi w serwisie jednego z glownych to wlasnie mnie o tym informowal. Poprawia to zasilanie i stabilnosc mobasa.

Cytuj

Tu mała uwaga: płyta wymaga 24-pinowej wtyczki zasilania, jednak powyższy zasilacz posiada jedynie 20-pin. W czasie testów i obciążenia system jednak nie wykazywał oznak niestabilności, co by wskazywało na fakt, że 20-pin wystarczy w zupełności. Napięcia również były w normie (blisko ideałów


Tak bo tutaj lazilo tylko o norme io to by nie nadwyrezac kabli w zasilaczu. Sam na 939 nie mam tej przelotki. Ponadto malo , ktory zasilacz ma faktycza separacje galwaniczna tego dodatkowego 4 pinowego wejscia...i w sumie wszystkie te do 200 zl maja z tej samej lini ciagniete..wiec bez tego tez plyta bedzie smigac...(moj 939 bez tego jest )


A mam tez pytanie , czy ten winik z 3D2001SE robiles kilkukrotnie??
Twoj wynik mnie lekko zadziwia. To jest C2D i wynik ok , ale powiem , ze ja mam kolo 22k na mojej kreconej Celinie. Fakt , ze krecona wysoko , ale to proc za 200 zl wiec dziwie sie , ze taki C2D ma tylko tyle(na bank wiecej po o/c ale nie w tym rzecz).

Ten post był edytowany przez Firekage dnia: 07 Styczeń 2007 - 03:09


#6 Użytkownik jest niedostępny   Squbii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2693
  • Dołączył: So, 20 Mar 04

Napisany 07 Styczeń 2007 - 13:24

Wyniki sie powtarzaja za każdym razem gdy robię testy... Sądzę, że mocno zaniża tutaj wynik karta, która mimo wszystko ma tylko 4 TMU, więc nawet wysoki zegar GPU i pamięci nie nadgoni tego parametru.

Co do Molex'a to masz rację - napisałem to co znalazłem w materiałach prasowych Abit'a ;) .

Pozdro

#7 Użytkownik jest niedostępny   RealChief 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 434
  • Dołączył: Wt, 06 Kwi 04

Napisany 11 Styczeń 2007 - 20:50

Mam pytanko odnośnie płyty. Czy ma ona radiatory na mosfetach? Widziałem już bowiem jej zdjęcia z i bez i jestem nieco skołowany w tej materii. I pytanie numer 2: Ile jest od środka socketu do górnej krawędzi płyty? Nie wiem czy Big Typhoon nie wejdzie mi w zasilacz.

Ten post był edytowany przez RealChief dnia: 11 Styczeń 2007 - 20:53


#8 Użytkownik jest niedostępny   Squbii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2693
  • Dołączył: So, 20 Mar 04

Napisany 15 Styczeń 2007 - 22:07

Tak, wersja, którą posiadam ma radiatory na mosfetach (wbrew temu co jest na stronie ABIT'a i Komputronika :E ... Co do ilości miejsca... Ciężko mi powiedzieć, więc może choć częściowo postaram się odpowiedzieć na to pytanie: Freezer 7 Pro wszedł bez problemów i do zasiłki zostało kilka centymetrów (zmierze jutro ;) ).

#9 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 16 Styczeń 2007 - 01:54

Zobacz postSqubii, o 7 Styczeń 2007, 13:24, napisał(a):

Wyniki sie powtarzaja za każdym razem gdy robię testy... Sądzę, że mocno zaniża tutaj wynik karta, która mimo wszystko ma tylko 4 TMU, więc nawet wysoki zegar GPU i pamięci nie nadgoni tego parametru.


Problemem jest to , ze mam San Diego 3700 i GB 7300GT TF...wynik bez o/c cos kolo lub ponad 20k i bez krecenia. Nadal cos mnie on zastanawia,

#10 Użytkownik jest niedostępny   PCF 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1055
  • Dołączył: Nd, 26 Lis 06

Napisany 16 Styczeń 2007 - 15:10

Czyżby C2D nie taki szybki nade wszystko?? ;) W 2001 bardziej liczyła się grafika niż CPU.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Squbii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2693
  • Dołączył: So, 20 Mar 04

Napisany 16 Styczeń 2007 - 18:33

Przypominam, że 3DMark 2001SE jest programem, który NIE wykorzystuje dwóch rdzeni, zatem jest bardzo możliwe, że Twój San Diego z zegarem 2.2GHz (do 1.86GHz dla C2D) będzie miał podobne osiągi... Po prostu program będzie używał jedynie jednego rdzenia. Podobną sytuację miał mój znajomy, który po zamianie Venice'a 1.8GHz@2.4GHz na X2 3800+ stwierdził ze zdziwieniem, że coś procek nie domaga w 3DMarku 2001SE ;) ...

Pozdro

Ten post był edytowany przez Squbii dnia: 16 Styczeń 2007 - 18:35


#12 Użytkownik jest niedostępny   molu69 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: So, 16 Gru 06

Napisany 19 Styczeń 2007 - 17:24

Powiem jeszcze ze plyta jako nieliczna ;) oferuje dolby digital live czyli puszcza po spidifie do ampla dolby digital z gier :Up_to_s: i wszystkiego innego :)
Fsb 400 na e6400 bez problemu-dalej nie probuje bo mam 50 stopni na skreconym wentylu :cool:

pozdro

#13 Użytkownik jest niedostępny   AlonsO* 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 203
  • Dołączył: Pt, 09 Cze 06

Napisany 05 Marzec 2007 - 17:44

Zobacz postSqubii, o 19 listopada 2006, 23:21, napisał(a):

Tak można określić wydanie przez Abita płyty AB9 Pro. Płyta jest oparta o chipset Intel'a 965P. Towarzyszy mu mostek południowy ICH8R (w przeciwieństwie do wersji AB9 gdzie znajduje się tylko ICH8).

A czym się dokładnie różni ICH8 od ICH8R? Ten pierwszy nie ma w ogóle RAID'a? Mnie szczerze mówiąc wystarczy w zupełnośći to co jest na AB9 non-pro bo i tak wykorazystam tylko jeden, może kiedyś 2-3 porty SATA. Chyba, że jest coś o czym nie wiem?

Ten post był edytowany przez AlonsO* dnia: 05 Marzec 2007 - 17:47


#14 Użytkownik jest niedostępny   Gosia 

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 2033
  • Dołączył: Nd, 01 Wrz 02

Napisany 05 Marzec 2007 - 17:50

A gdzie OC?...


;-)

#15 Użytkownik jest niedostępny   Squbii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2693
  • Dołączył: So, 20 Mar 04

Napisany 08 Marzec 2007 - 21:31

Według życzenia...

Update pierwszego postu ;)

Cytuj

A czym się dokładnie różni ICH8 od ICH8R? Ten pierwszy nie ma w ogóle RAID'a? Mnie szczerze mówiąc wystarczy w zupełnośći to co jest na AB9 non-pro bo i tak wykorazystam tylko jeden, może kiedyś 2-3 porty SATA. Chyba, że jest coś o czym nie wiem?

Różnica pomiędzy ICH8 a ICH8R polega na wbudowanej obsłudze RAID w tym drugim. W przypadku AB9 non-PRO RAID jest obsługiwany przez "zewnętrzny" kontroler. Poza tym różnica pomiędzy tymi płytami polega na ilości kart Ethernet (AB9: x1; AB9 PRO: x2).


Pozdro

Ten post był edytowany przez Squbii dnia: 08 Marzec 2007 - 21:57


#16 Użytkownik jest niedostępny   DaRkstaR2111 

  • Ginekolog z FBI
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3597
  • Dołączył: Pn, 04 Wrz 06

Napisany 17 Marzec 2007 - 15:44

Zobacz postFirekage, o 7 Styczeń 2007, 03:05, napisał(a):

Twoj wynik mnie lekko zadziwia. To jest C2D i wynik ok , ale powiem , ze ja mam kolo 22k na mojej kreconej Celinie. Fakt , ze krecona wysoko , ale to proc za 200 zl wiec dziwie sie , ze taki C2D ma tylko tyle(na bank wiecej po o/c ale nie w tym rzecz).


A jaka to celina ? 352 kręcona do 4Ghz ?

#17 Użytkownik jest niedostępny   rozykspeed 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 821
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 06

Napisany 21 Marzec 2007 - 21:09

AB9 ma takie same możliwości OC jak wersja pro?

#18 Użytkownik jest niedostępny   Cygan_ 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1028
  • Dołączył: Pn, 20 Lut 06

Napisany 23 Marzec 2007 - 12:05

Zobacz postrozykspeed, o 21 marca 2007, 21:09, napisał(a):

AB9 ma takie same możliwości OC jak wersja pro?

Wg mnie - tak. W końcu ilość SATA czy 2 karty ethernet (w wersji Pro) nie wpływają na ogólną wydajność czy podatność na podkręcanie. Jeśli się myle to niech mnie ktoś poprawi bo sam sie zastanawiam na AB9 :E

#19 Użytkownik jest niedostępny   NeRv 

  • owulator
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5203
  • Dołączył: So, 28 Maj 05

Napisany 28 Marzec 2007 - 16:59

A gdzie zdjecia :D ?

#20 Użytkownik jest niedostępny   lesiux 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 746
  • Dołączył: Pt, 07 Lip 06

Napisany 15 Kwiecień 2007 - 19:15

Mam pytanie do co do AB9: czy jeśli podepnę nagrywarkę DVD pod Sata (Asus 1612) to czy bedę mogł się bez problemu zbotować z płyty CD/DVD?

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych