Skocz do zawartości
giecek

Wybieramy opony (letnie, zimowe czy też wielosezon)

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś potrzebuje. Mam na sprzedaż letnie Micheliny Primacy 4 215/65/17 z 04/21. 

Opony ściągnięte przed wydaniem z nowego auta więc nówki. Cena 1200. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bridgestone Potenza Sport
Continental PremiumContact 7
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6
Hankook Ventus S1 evo 3
Michelin Pilot Sport 5
Yokohama Advan Sport V107

Pirelli brak z racji ograniczonych mocy testowych + portal czeka na nowe P Zero

Tutaj tabela z wynikami, gdzie można sobie swobodnie przydzielić procentowo na czym najmocniej nam zależy:
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/Results-Grid/2023-Tyre-Reviews-Performance-Tyre-Test.htm

Jest również test hamowania zużytej opony + test trwałości bieżnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 kupione, założone i trochę testowane.

Ogólnie nie są specjalnie głośne, jedzie się na razie bez różnicy z letnimi, ale i pewnie dopiero po przejściu wszystkich "sezonów" będzie wiadomo więcej. 😉

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem 2 lata opony całoroczne 205/55R16 Nexen NBLUE 4S 91H w Kombi Opel Astra. 

W lato sprawowały się bardzo dobrze, nawet przy intensywnym deszczu. 

W zimę, gdy była gołoledź czy "ciapa" na drodze też nie było problemów. Były na pewno sporo lepsze niż moje stare zimówki, które kupiłem w jakimś serwisie ogumienia.

Gdy napadało już na prawdę sporo śniegu (bardzo dużo, a w mojej byłej pracy parkingi dla samochodów za bardzo nie były odśnieżone) to dawały radę. Wielu ludzi z oponami zimowymi musiało posiłkować się pomocą innych osób. Ja natomiast na luzie jeździłem i wyjeżdżałem z mniejszych zasp. Dwa razy tylko nie wjechałem pod nie odśnieżoną górkę (uklepany śnieg). Ktoś kto miał dobre zimówki, wjechał bez problemu (chyba, że miał napęd na 4 koła, ale tego wtedy nie umiałem stwierdzić).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

v2HjXWO.png

Czas na nowe zimówki - wg. tyrereviews wybór między Kleber a Hankook (bardziej te bo na mokrym i suchym lepsze) ale wielu z widocznych powyżej nie było w teście, ktoś coś może się wypowiedzieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak bym miał teraz brać to chętnie bym przetestował Frigo HP2 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mój Ojciec ma - opona jak opona ale to dziaders, co mu więcej w Zafirze potrzeba :E w moim rozmiarze Frigo w cenie Kumho mniej więcej z tego co pamiętam. Nie twierdzę, że to zła opona ale szukam czegoś ciut lepszego - 80% mojego przebiegu to Ski.

Edytowane przez lesiu155

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Hankooka RS2 - jest oki. Nie wiem jak RS3.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam RS3 i też spoko, jestem zadowolony.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G-Punto jeździło na RS2, teraz na HP3:

Na RS2 czułem się lekko pewniej na mokrym, na HP3 na suchym;
Na śniegu podobnie, może RS2 ciut lepiej. HP3 są cichsze;
Co do ścieralności podobnie, 185/65/r15 i tak średnio sobie radzi z autem po programie :E;

Także losowałbym między RS3 a HP3;

Fuldy HP miałem w E38 i dawały radę (i to wąskie 215/65/r16 na ~2 tony + brak ASR / ESP, jedynie ledwo działający ABS), ale przy braku różnicy w cenie vs RS3/HP3 nie są opłacalne.
Do Firestone zraziłem się po WH3 na VC zimowych, a RoadHawk letnich na E38 (choć tu testy były dość... krótkie... ekhm :E)

Frigo HP2 znam z auta używanego przez typowego kierowcę (czyli skill w sytuacjach krytycznych 'polski') w kompakcie i w zasadzie jeździ to.
Z drugiej strony w popularnym 205/55/r16 vs HP3 Klebery to ~150zł różnicy tylko. W 195/65/r15 to już tylko ~30zł (komplet, nowy max 2022r produkcja).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jechałem ze 3 razy Insignią teścia zimą na Frigo HP2 i miałem mieszane uczucia. Niby ok, ale miałem wrażenie, że czasami auto uciekało z obranego kursu.

W identycznych warunkach Bravo żony na miksie Hankook RS3 na przodzie i RS2 na tyle prowadziło się idealnie.

W swojej Delcie mam z kolei miks Hankook RS3 i Kleber HP3. :) I też jest spoko.

Gdybym miał teraz inwestować w zimowe opony to postawiłbym ponownie na Hankook RS3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też powoli zaczynam rozglądać się za kompletem opon zimowych.

W Julce miałem Kleber Krisalp HP3 205/55R16. Zrobiłem na nich jakieś 40tyś.km i nie przypominam sobie, by kiedykolwiek mnie zawiodły. Ciche, komfortowe i przewidywalne opony w rozsądnej cenie. W ubiegłym tygodniu ojciec je kupił do swojej Kijanki w rozmiarze 235/45R18.

Ja z kolei zastanawiam się czy przy Kleberze pozostać (tym razem 225/40R18), czy spróbować czegoś dla odmiany.

Po głowie chodzą mi Toyo Snowprox S954. Miał ktoś z Was z nimi do czynienia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz sprawdzoną gumę, to nie ma co kombinować. Lepsze jest wrogiem dobrego 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumho Solus 4S - ktoś miał do czynienia? Chcę opony wielosezonowe ale ma taki z dupy rozmiar (215/45/16), że wszystko co firmowe kosztuje miliony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Miałem w zeszłą zimę w rozmiarze 225/45/17, oczywiście nówkę, na osi napędzanej. Jest bardzo głośna, a poza tym to się sprawdziła. Zrobiłem na niej ok. 11000km w warunkach głównie mokrych, a jest jeszcze sporo bieżnika.

Na tę zimę na przód biorę Klebery Q3.

Edytowane przez Everyman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.09.2023 o 13:09, huudy napisał:

Jak masz sprawdzoną gumę, to nie ma co kombinować. Lepsze jest wrogiem dobrego 

Niby tak, ale jeździłem na nich przez ostatnie 5 sezonów. Teraz kupił je ojciec do swojego auta. Opatrzyły mi się już te gumy :E 

Nie jest to też "świeży" model, dlatego zacząłem się zastanawiać czy znajdę sensowną alternatywę w rozsądnych pieniądzach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HP3 to ~1750,00 zł za komplet (2022 produkcja max);

Ze świeżych opon, ale już ~1950-2000,00 zł za komplet masz:
- Firestone WinterHawk 4 - niekoniecznie lepsze
- Hankook Evo3 (brak RS3 w tym rozmiarze)
- nowe Falkeny HS02 Pro - asymetryczny bieżnik, brak testów
- Uniroyal WinterExpert - bieżnik bliźniaczy z wielosezonowym Barum

A potem wchodzimy na pułap ~2100-2450,00 zł (w tym nowe Goodyear UG Performance 3)
Stąd po prostu HP3 cena / jakość / hałas są najbardziej opłacalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, serwal4 napisał:

HP3 to ~1750,00 zł za komplet (2022 produkcja max);

Czyli Klebery nie są już produkowane?! 😮

15 godzin temu, serwal4 napisał:

Ze świeżych opon, ale już ~1950-2000,00 zł za komplet masz:
- Firestone WinterHawk 4 - niekoniecznie lepsze
- Hankook Evo3 (brak RS3 w tym rozmiarze)
- Uniroyal WinterExpert - bieżnik bliźniaczy z wielosezonowym Barum

Jak nie HP3 to chodziły mi po głowie Toyo, ale opinie mają mieszane. Z czegoś "nowego" kuszą jako alternatywa Falkeny HS02 Pro lub Yohohama BluEarth Winter V906

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój błąd, miałem napisać, że min produkcja 2022r, 2023 ciut droższe - zakręciłem się :E
Kleber będzie najcichszy z całej trójki moim zdaniem, jeśli to też ma jakieś znaczenie.
(Mimo, że to 'jodełka' symetryczna, a HS02 Pro asymetryczne);

Tak czy siak... zaryzykuj - kup, ocenisz :D 
U nas Punto dostało kolejny komplet zimówek w formie HP3, bo dorwałem nowe leżaki z 2020r (w zeszłym roku) za 800,00 zł komplet (185/65/r15);
Przyszły z fabrycznymi naklejkami bez śladów 'toczenia się' na aucie, bez wad, łat itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.09.2023 o 21:26, Kubuch napisał:

Kumho Solus 4S - ktoś miał do czynienia? Chcę opony wielosezonowe ale ma taki z dupy rozmiar (215/45/16), że wszystko co firmowe kosztuje miliony...

Znajomy znajomego ma te oponki w Passeratti (kombiak, 2013) niecałe dwa lata. Kupowałem w tym roku pierwsze wielosezony i zbierałem opinie ogólnie o nich i chłop mówił, że jeździ się dobrze, nie ma wielkich różnic z sezonowymi. Zimą nie miał problemów, a śniegu kilka razy sypnęło w moich okolicach, miałem okazję przejechać się wiosną tym autem i hałas też nie był jakiś wielki (oczywiście słyszalny hałas to kwestia indywidualna).

Sam się chwilę zastanawiałem nad tymi oponami, ale jednak zdecydowałem się na Goodyear Vector 4Seasons Gen-3. Ja tam kupowałem w rozmiarze jeszcze dupniejszym 245/45 R18 i fakt, kosztowały trochę dutków, ale jestem na razie zadowolony. Lato przebrnęły, ale to jeszcze nic nie znaczy. 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.09.2023 o 00:55, serwal4 napisał:

Stąd po prostu HP3 cena / jakość / hałas są najbardziej opłacalne.

W dniu 26.09.2023 o 16:35, seeba03 napisał:

Czyli Klebery nie są już produkowane?! 😮

Jak nie HP3 to chodziły mi po głowie Toyo, ale opinie mają mieszane. Z czegoś "nowego" kuszą jako alternatywa Falkeny HS02 Pro lub Yohohama BluEarth Winter V906

Coś tam już się dzieje jeśli chodzi o testy zimowych:

AutoBild 2023 225/45R18 droga hamowania

Pełny test pewnie pojawi się dopiero za kilka dni, ale można podejrzeć jak hamują na mokrym i śniegu m. in. nowe Falkeny HS02 PRO, Yokohama BluEarth Winter V906, Toyo Observe S944.

Ale z tego testu ponownie wychodzi, że Kleber HP3 ciężką pobić w kategorii cena/jakość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kurde, te Firestone fajnie tutaj wyszły, w 205/55 16 też wysoko. Aż chyba będę się musiał zastanowić czy nie lepiej właśnie firestone wziąć zamiast RS3. Z kolei w teście 215/60 Yokohama wysoko. Chyba wszystko jedno co się weźmie :D Nie ma testów 215/55... :(

W ogóle zwracacie uwagę na rok produkcji? Bo ja tylko rok obecny patrzę, jakby rok w dół dać to sporo taniej ale przy moich przebiegach to ja nie dojadę tej opony do końca jak już będzie do zmiany. Niby odpowiednio przechowywane to bez znaczenia - ale jaka jest pewność, że były odpowiednio przechowywane? Tym bardziej zimowe, które powinny być w chłodzie.

Edytowane przez lesiu155

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla pewności możesz kupić bez pośrednika. Rok leżakowania to nic. Zależy też czy opona jest długo na rynku, czy rok temu na niego wchodziła, wówczas ten rok mógł mieć znaczenie pod względem np. jakościowym. 

Inna sprawa, że producenci często ulepszają swoje modele nawet tego nie ujawniając. Z resztą jak dot 2023 oznacza +60zł do ceny za komplet to ja się nie zastanawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Everyman napisał:

Dla pewności możesz kupić bez pośrednika. Rok leżakowania to nic. Zależy też czy opona jest długo na rynku, czy rok temu na niego wchodziła, wówczas ten rok mógł mieć znaczenie pod względem np. jakościowym. 

Inna sprawa, że producenci często ulepszają swoje modele nawet tego nie ujawniając. Z resztą jak dot 2023 oznacza +60zł do ceny za komplet to ja się nie zastanawiam.

To jest kwestia +60 ale za sztukę mniej więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi