Forum PCLab.pl: Dyskusja ogólna - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (11 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 9
  • 10
  • 11
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dyskusja ogólna

#201 Użytkownik jest niedostępny   lukaspl21 

  • powrót st@rej szkoły
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 11614
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 05

Napisany 28 Marzec 2009 - 08:57

Co do forum UTP to zalogowałem sie ale ruch tam jest znikomy i faktycznie idea nowego forum jest lekko wydaje mi się nie trafiona bo i tak na pjurku idzie cała dyskusja , ruch w "branży" dodatkowo nie za wielki i lecimy w dół

A teraz o E8400 macie możne kogoś kto sprzedaje w miarę dobre sztuki , bo mnie naszło i chętnie bym coś kupił hehe w sumie to nie wiem jak to teraz jest czy z czasem jak to ma intel kręcą sie nowe proce coraz gorzej , muszę poczytać ;)
POZDRO

#202 Użytkownik jest niedostępny   _bartx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 988
  • Dołączył: Wt, 29 Mar 05

Napisany 28 Marzec 2009 - 15:20

Zobacz postJMKS, o 28 Marzec 2009, 04:23, napisał(a):

c) Tutaj o moich sprawach bieżących. Abita BE6 wreszcie skombinowałem [opornie, bo opornie szło, tj. dopiero jak koledze "padł" to mi dał żebym spróbował ożywić {z problemami, ale chyba do pełni życia mobo wróciło}; wcześniej nie chciał pożyczyć ;)], więc są szanse że wreszcie się trochę pobawię, bo proców się pozbierało przez ostatni czas niemało, chociaż do "tony" z poprzedniego podpunktu znacznie brakuje, za to mam m.in. 10x P3-733 :E.
No i coraz silniej mi chodzi po głowie idea Peltiera jednak - jak mówiłem WC raczej składać nie będę z tego powodu, ale coś na procki właśnie typu Slot1/S370 itp, a także starsze grafy się powinno udać.
Tylko o 1 rzecz się martwię, może ktoś w praktyce miał do czynienia i pomoże - czy jeśli Peltier ma powiedzmy 62x62mm, a podstawa coolera 50x50mm, to czy to co wystaje się "zagotuje" i zniszczy w rezultacie czy nie - zdania są podzielone, gdzieś na jakimś anglojęzycznym czymś czytałem że to zupełnie niemożliwe [że się spsuje], ale z kolei dziś sprzedawca [chociaż nie miał jak na moje plany odpowiednich płytek] stwierdził że nie powinno być problemów, po prostu trochę mniej efektywne to będzie.
Bo optymalne moce to na proca typu 250W [@15,4V, czyli normalnie z zasiłki 12V da to 160W, i to do pewnych zabaw starczyć powinno] które raczej jest w formacie 62x62 [a podstawa Infinity to 50x50] i w miarę analogicznie przy grafie - Acc S1 ma 40x40, a takie Peltiery mają 90W, czyli raczej przymało [zwłaszcza @12V], typu 160W to już raczej są 50x50, czyli znów większe niż powierzchnia podstawy radiatora.
Tylko bym chciał uprzedzić ewentualne komentarze na temat sensowności, że lepiej FC, WC czy co tam ktoś wymyśli - z Peltierem wg mnie może być najwięcej zabawy, a mnie głównie właśnie o zabawę chodzi :).

Jeśli chodzi o peltiery to z góry mówię, że nigdy nie próbowałem, ale trochę się interesowałem na ten temat. Na początek - P3 1GHz Coppermine ma TDP 35W, P3 1,4GHz Tualatin 32W - dane z cpu world dla przykładu. Wątpię, żeby TDP wzrosło 3 razy, także peltier 90w powinien styknąć - na allegro dostaniesz takie 40x40 mm w cenie ~30 zł/sztuka o ile dobrze pamiętam. Sam chciałem zrobić taki układ z dwoma peltami do benchowania na starszych grafikach w SLI (7300,7600 etc.) ale jakoś porzuciłem ten pomysł. Pamiętaj też o paru rzeczach:
- raczej potrzeba specjalnego zasilacza, zasilanie tego z takiego do kompa to niezbyt dobry pomysł (chociaż przy tej mocy może się udać)
- trzeba odebrać 2x więcej ciepła niż wydziela procesor, czyli dla 50w na procku masz 100w na peltierze - do tego już potrzeba niezłego coolera, chociaż ja bym już chyba wolał WC

Ja też się kiedyś bawiłem z takimi starociami, ale na TUSL2-C (podstawowy problem to 1,8V only czyli płytka do Tualatinów, do Coppermine za mało) - do chłodzenia używałem 1kg pręta miedzianego (60 mm średnicy, 45 mm wysokość) - do zamrażarki na parę godzin, potem pasta i na procka. 100-200MHz więcej w porównaniu do standardowego coolerka (nic lepszego nie miałem), starczyło na przeprowadzenie jednego testu trwającego ~2 min ;) Ale to jest lipa ogólnie, bo za dużo zachodu z tym. Można też użyć WC, a chłodnicę wsadzić do garnka/wiadra z zimną wodą (5-10l) to powinno już starczyć na przeprowadzenie sporej ilości testów - chłodnica działa perfekcyjnie jako wymiennik ;)

#203 Użytkownik jest niedostępny   JMKS 

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5045
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 28 Marzec 2009 - 17:28

Teorię to śmiem twierdzić że znam lepiej, więc o nie pytałem, chociaż oczywiście zawsze jestem gotów podywagować :).
Załóżmy - ten proc niech bierze 60W*. To wtedy róznica między gorącą a zimną stroną ogniwa wynosi ok. 23K [wzór generalny w razie co: ~69/(moc_ogniwa/moc_proca)] - czyli żeby to miało sens [jakikolwiek, tj. żeby nie było cieplej niż bez tego całego ustrojstwa] muszę utrzymać temperaturę o max 23K większą niż bym chłodził 90W mniej [bez ogniwa].
A wydaje mi się, że łatwiej jest jednak więcej ciepła odprowadzić, za to mieć większe "pole manewru". Np. gdyby mi się udało Accelero S1 do Slota przystosować :E, nie wiem na razie czy to realne, może by się udało, się przymierzę wkrótce [niestety "towery" typu Infinity odpadają, bo przez wysokość na RAM wchodzą, niezależnie że pewnie to pewnie o spód mobo też by zahaczył]. Oczywiście wiem że "narzucające się" rozwiązanie to blok wodny, ale to mi jakoś ideowo nie pasuje ;).

*nic wielkiego - już miałem Klamatha [PII-266, TDP 38,6W] 2V @ 350MHz 2,8V {na zasadzie, zaklej jakiś pin który się najłatwiej zaklei i jedziemy, w BIOSie regulacji VCore nie było] - licząc brutalnie wychodzi moc znacznie przekraczająca 80W ;), a chłodziłem to zwykłym "BOXem" [znaczy się standardowym] + Deltą co prawda :E, ale w pokojowej temperaturze na spokojnie ;) [i przez 4h liczył sobie wPrime1024].

#204 Użytkownik jest niedostępny   lukaspl21 

  • powrót st@rej szkoły
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 11614
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 05

Napisany 03 Kwiecień 2009 - 22:31

właśnie skończyłem z grubsza zabawę z Celereonem D 351;)
ogólnie dało sie do ponad 4400mhz pociągać przy ok 1.6V spróbuję jeszcze trochę go dovoltowąc i może z 4500 padnie, ale trzeba polepszyć chłodzenie bo już jest ok 70 choć super pi 32 poszło (pifast 1024 już niestey nei ) , jutro dodam pewnie na hwoba kilka punktów sie dopiszę

a na deser E8400 E0 który robi 4500mhz przy ok 1,32-6 ;) , tylko u mnie na Abicie przy ok 470 na szynie już są problemy trzeba nowej płyty i może z 5 ghz by sie pociągnęło przy jakimś huraganie na moim BIGu

POZDRO

EDYT
Ostatecznie z Celerona wycisnąłem 4584 http://valid.canardp...c.php?id=540588
i kilka dobrych "pudłowych" pozycji w spi i wprime ;)

Ten post był edytowany przez lukaspl21 dnia: 04 Kwiecień 2009 - 18:18


#205 Użytkownik jest niedostępny   JMKS 

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5045
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 10 Kwiecień 2009 - 11:11

I teraz właśnie wychodzi że P5B-Dlx i pochodne to był najlepszy wybór - wszystko na 775 obsługują i ze wszystkim działają dobrze, a z niektórymi wybitnie ;). Jedyne gdzie są z tyłu to jeśli na FSB rzędu 600 jeszcze DDR3 ~1GHz wejdzie - tego się niestety nie przeskoczy.
Tak czy inaczej fajnie że działasz :), problem z E84 głównie takie że z niego samego bez LN2 itd ciężko jakieś punkty wywalczyć - jak już to z grafiki (raczej starszej, bo nowsze też na CPU ~5,5GHz pewnie by powinny chodzić) z nim działającej.

Osobiście od pewnego czasu się do ofensywy na S370/Slot1 przygotowuję, jak wspomniałem chciałbym Peltiera w to zaangażować, tylko kurczę aukcję przegapiłem (o 7 minut...) gdzie był z oderwanym kablem bardzo tanio 50x50 270W, a 62x62 nie jestem przekonany czy nie będzie jednak za duży, zwłaszcza do proców z gołym rdzeniem, gdzie toto ma jakieś 10x10...

#206 Użytkownik jest niedostępny   lukaspl21 

  • powrót st@rej szkoły
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 11614
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 05

Napisany 10 Kwiecień 2009 - 16:13

Zobacz postJMKS, o 10 Kwiecień 2009, 12:11, napisał(a):

Tak czy inaczej fajnie że działasz :), problem z E84 głównie takie że z niego samego bez LN2 itd ciężko jakieś punkty wywalczyć - jak już to z grafiki (raczej starszej, bo nowsze też na CPU ~5,5GHz pewnie by powinny chodzić) z nim działającej.

No seria E8Xxx jest tak mocno obsadzona na hwbocie że faktycznie ciężko zapunktować , ja mam kilka grafik starszych więc moze coś sie wykombinuje ale na razie nie mam nowej płyty bo nie jest dostępna w hurtowni :mad: ale przyjdzie taki dzień :D
POZDRO

#207 Użytkownik jest niedostępny   JMKS 

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5045
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 13 Maj 2009 - 22:39

Wreszcie się na Peltiera szarpnąłem. 89W 40x40 na Slot1 / starsze grafy [wszędzie gdzie wejdzie Accelero, a nie Inifinity; przy czym rzecz jasna nowsze grafy już są zbyt ambitne na 90W] i 266W na "sockety" [S370 i wyższe ;), przy odpowiedniej regulacji napięcia].
No i mam też E85 z CoreClubu przez 3 tygodnie jeszcze, z 4,8GHz do 3D01 itd powinien wyrobić.
Więc wkrótce planuję zacząć Slot1 na poważnie [Abit BE6-II + Accelero + pelt] i pewnie coś jeszcze.

Tak wygląda wersja bardzo wczesna [nawet pasty nie dawałem :E, ale generalnie działało, "szczegóły" dopracuję w swoim czasie, w tym zasilacz na ~15V by się przydał, zwłaszcza do tego słabszego ogniwa]: Accelero na Slot1 [dziurki dodatkowe się zrobiło ;)] i wersja z Peltierem:
Dodaj obrazekDodaj obrazek

#208 Użytkownik jest niedostępny   pablopawel 

  • Uzalezniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1720
  • Dołączył: Wed, 31 Sty 07

Napisany 14 Maj 2009 - 19:55

Jakim zasilaczem to napędzasz ??
Czekam na wyniczki ;)

#209 Użytkownik jest niedostępny   JMKS 

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5045
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 14 Maj 2009 - 22:00

Ten 40x40 to każdy zasilacz uciągnie, bo Peltier jest w porywach 90W, a reszta kompa kolejne z 80W. Ten drugi, 266W, to już trzeba nieco pokombinować, bo z jednego moleksa max może iść ponoć 9A [moc ~110W], więc trzeba z kilku pobierać i zrobić w tym celu jakąś "przejściówkę". Tyle że te ogniwa są na 15,4V oficjalnie - co oznacza że zasilając je z 12V w porywach nawet 40% mniej się uzyskuje [15,4^2/12^2 = ~60%].
15V najłatwiej uzyskać przez połączenie szeregowe trzech linii 5V z 3 zasilaczy [stare zasilacze mają najmocniejszą właśnie linię 5V, więc prawie każdy się nadaje; 2 takie mam {"śmieciowe" ;)}, trzeci chyba kolega wynajdzie i można działać] - cała zabawa wygląda tak: http://www.blazingpc...-169/index.html
Chyba żeby zbudować dedykowaną zasiłkę, ale to może kosztować niemało i nie wiadomo jak by wyszło - jeszcze zobaczę, ale myślę że LGA775 niezbyt się da tym chłodzić [pozostając przy chłodzeniu powietrznym, jakoś do wody nigdy przekonany nie byłem], a do S370 starczy te 60% z 266W.
Drugi z "problemów" Peltiera to fakt, że jest ściśle zależny od temperatury otoczenia, więc obowiązują te same "reguły" co przy zwykłym powietrzu - optymalna temperatura jest zimą :].

A Ty jak, działasz / próbujesz coś jeszcze?
Właśnie mija rok [zeszłoroczne juwenalia; w tym roku były na UW tydzień temu] odkąd ostatnie subzero miałem [właśnie u Ciebie], ale co zrobić - sprzętu przede wszystkim nie było, ani okazji specjalnej [Slot1 i inne stare "nie uciekną", więc się powoli zbroję, bez pośpiechu].
Teraz bym niby mógł tego E85 chociaż na DI wrzucić, ale nie widzę w tym jakiegoś specjalnego sensu - ~5,7GHz czy coś to już nic specjalnego, aczkolwiek jest inny, bardziej "brutalny" powód - niezbyt mam ochotę pamięci ubijać, bo nie wiem czy mam takie które zrobią 600 CL4, a niewątpliwie w to trzeba celować z takim procem [głupio by było się w subzero ładować na CL5].
E86 @ LN2 nadal w planach niby, ale profesor się nie odzywa, albo zajęty albo zapomniał :P [trza się będzie przypomnieć, chociaż żebym miał dużo wolnego czasu to tak czy inaczej nie powiem {tj. de facto nie powinienem mieć prawie wcale wolnego czasu}].

#210 Użytkownik jest niedostępny   pablopawel 

  • Uzalezniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1720
  • Dołączył: Wed, 31 Sty 07

Napisany 18 Maj 2009 - 14:06

Zobacz postJMKS, o 14 Maj 2009, 22:00, napisał(a):

A Ty jak, działasz / próbujesz coś jeszcze?
Właśnie mija rok [zeszłoroczne juwenalia; w tym roku były na UW tydzień temu] odkąd ostatnie subzero miałem [właśnie u Ciebie], ale co zrobić - sprzętu przede wszystkim nie było, ani okazji specjalnej [Slot1 i inne stare "nie uciekną", więc się powoli zbroję, bez pośpiechu].
Teraz bym niby mógł tego E85 chociaż na DI wrzucić, ale nie widzę w tym jakiegoś specjalnego sensu - ~5,7GHz czy coś to już nic specjalnego, aczkolwiek jest inny, bardziej "brutalny" powód - niezbyt mam ochotę pamięci ubijać, bo nie wiem czy mam takie które zrobią 600 CL4, a niewątpliwie w to trzeba celować z takim procem [głupio by było się w subzero ładować na CL5].
E86 @ LN2 nadal w planach niby, ale profesor się nie odzywa, albo zajęty albo zapomniał :P [trza się będzie przypomnieć, chociaż żebym miał dużo wolnego czasu to tak czy inaczej nie powiem {tj. de facto nie powinienem mieć prawie wcale wolnego czasu}].


Plany jak zwykle są ;)
Nie chcę narazie pisać, bo po co zapeszać, ale być może na początku czerwca szykuje się gruba akcja :) Jak będę wiedział na 100% to ofc. wszystko opiszę ;)

Obecnie nie miałem czasu za bardzo{strasznie trudny rok dla mnie, dobrze, że już na początku czerwca wszystko mi się kończy} ale od czerwca/wakacji planuję "wziąść się do roboty" ;)

#211 Użytkownik jest niedostępny   JMKS 

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5045
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 01 Czerwiec 2009 - 00:53

Wygląda na to, że fyfnasty raz Commando uwaliłem :E (tak naprawdę to trzeci, ale kto by to liczył) - na powietrzu źle nie było: http://valid.canardp...c.php?id=577240 to postanowiłem Peltiera dołożyć. I strasznie go nie doceniłem [ew. nie doceniłem małej mocy cieplnej Wolfa] - o ile przy testach tydzień temu na E6400 o jakimś konkretnym zagrożeniu skraplaniem pary wodnej nie było mowy [30-40st.Cm na 1,4-1,55V], tak tutaj 2 minut nie było potrzeba aż się skropliło i to perfidnie, bo powodując zwarcie zanim się zdecydowałem przerwać celem zaizolowania :kwasny:.
Nic, P5Q-Pro na powietrzu [chyba że jednak zaryzykuję, tym razem z izolacją rzecz jasna...] będzie trza męczyć w takim układzie [76GS, 3870, 4870, ew. 4870+4850], ale na oko to trochę MHz się traci w tym układzie...

#212 Użytkownik jest niedostępny   lukaspl21 

  • powrót st@rej szkoły
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 11614
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 05

Napisany 13 Sierpień 2009 - 19:55

coś widzę brak jakiś akcji na labie - sam nie ma jakoś czasu na testy ale wakacje w pełni a u nic sie nie dzieje :hmm:
sam chętnie zwodował bym swój zestaw ale w koło same wydatki i ciągle odkładam akcje
POZDRO i do roboty :Up_to_s:

#213 Użytkownik jest niedostępny   Kamil Grzbiecik 

  • Overclocker
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 699
  • Dołączył: So, 25 Kwi 09

Napisany 06 Wrzesień 2009 - 18:09

Witajcie wczoraj sobie podkręcałem swojego Q9550 i wykręciłem 13 czas w SUPER PI 1M na HWBot.org
Ale na koncie nie mam żadnych punktów http://hwbot.org/lis...d...e&limit=100

Dlaczego?
Jak w złym temacie napisałem to przepraszam.

Edit: już wszystko jest jak powinno musiałem skasować wynik i dodać ponownie z odznaczoną jedną opcją.

Ten post był edytowany przez Kamil Grzbiecik dnia: 07 Wrzesień 2009 - 21:06


#214 Użytkownik jest niedostępny   Pieczen 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 797
  • Dołączył: Nd, 02 Lis 08

Napisany 28 Listopad 2009 - 20:32

Cześć, właśnie meczę parę starszych procków i mam problem z wprime - mianowicie moje wyniki są strasznie niskie mimo systemu postawionego pod spi i niezłego taktowania. Zna ktoś jakieś przydatne twaki do tego wrednego benchmarka?

#215 Użytkownik jest niedostępny   Oskaliber 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7213
  • Dołączył: Nd, 13 Mar 05

Napisany 05 Grudzień 2009 - 12:33

Zobacz postPieczen, o 28 Listopad 2009, 20:32, napisał(a):

Cześć, właśnie meczę parę starszych procków i mam problem z wprime - mianowicie moje wyniki są strasznie niskie mimo systemu postawionego pod spi i niezłego taktowania. Zna ktoś jakieś przydatne twaki do tego wrednego benchmarka?

Wysokie taktowanie, bardzo ciężko jest go stweakować. Możesz spróbować ustawić 2x tyle wątków co liczba rdzeni, niby to coś czasem daje choć mi nie pomogło. Poza tym win vista wychodzą odrobine lepsze wyniki.

#216 Użytkownik jest niedostępny   Ashariel 

  • ???????????
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1287
  • Dołączył: Wed, 29 Lis 06

Napisany 15 Styczeń 2010 - 18:21

Myślę że to odpowiednie miejsce na szukanie pomocy w tej sprawie.
Mój topic :
http://forum.pclab.pl/t551091.html

Temat dotyczy budowy chłodzenia ciekłym azotem.

Ten post był edytowany przez Ashariel dnia: 15 Styczeń 2010 - 18:25


#217 Użytkownik jest niedostępny   Wilu88 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: Wt, 16 Cze 09

Napisany 18 Czerwiec 2010 - 09:11

Mam pytanie. Kilka dni temu dodałem dwa wyniki z SuperPi i CPU-z i nie mam żadnych punktów za to. Na jakiej zasadzie sa one przyznawane? Może zrobiłem coś źle?

Tutaj mój link do profilu: http://hwbot.org/com...88?tab=personal

#218 Użytkownik jest niedostępny   Marecki306 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1079
  • Dołączył: So, 15 Mar 08

Napisany 23 Czerwiec 2010 - 21:46

Cytuj

ranking
Wilu88 does not participate in the HWBOT rankings.


Musisz przy dodawaniu wyników zaznaczyć tą opcję. Ale za twoje wyniki miałbyś w sumie 0.2 punktów...

  • (11 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 9
  • 10
  • 11
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych