Skocz do zawartości
Piston

Amiga 500 :)

Rekomendowane odpowiedzi

Tak ja pamiętam Megalomanię i Legion. Dla mnie to gry kultowe i nowatorskie za razem do dzisiaj większość tytułów biją grywalnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łooo pólnoc-południe to była giera ;]

A pamięta ktoś "Jaguara" taka wyścigówka?:D na 4 dyskietkach chyba była xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Była na dwóch, opcjonalnie dyskietka na save'y... Czy były jakieś addony do edytora tras - nie pamiętam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wy wszyscy mieliscie 500 ?

Wlasnie nie wiem czym sie roznila 1200 od 500 xD

Pamietam jak 1997r :D Tata przywiozl mi do domu A1200 :D co to bylo .

Tylko to moja Amiga 1200 nie byla w zadnym towerku tylko jakgdyby wieksza 500cetka. Wiem tylko ze kumple mial 500cetke z jakims przelacznikiem z tylu na 600cetke... ale czy tak naprawde bylo to nie wiem . Moa mucila wszystkie gry z 500cetki natomiast miala tytuly ktore na 500cetce nie chodzily... a Co pamietam ? hmm

Franko

Theme park world

Cannon Folder 1/2

Jaguar Xj220

Północ Południe

oj juz nie pamietram tytulow ... xD Te gry to byla moc .. nie to co teraz ;/

o taka mialem ..

http://allegro.pl/item403027457_amiga_1200...kcesoriow_.html

Edytowane przez rafal875

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem amigę 500 (mój pierwszy "komputer"). Grałem czasem po 15 godzin dziennie w wakacje - Sensible Soccer - teraz mam Xboxa 360 i na szczęście tam też jest Sensible Soccer w identycznej oprawie wizualnej itp - tylko nazwiska są po przekręcane.

Pamiętam jeszcze Cannon Foddera 1 i 2, Skaut Kwatermaster, Lotusa, Skidmarksa, Settlersa 1 na split screenie - grało się dwoma myszkami heh.

Jeszcze pamiętam Mortal Kombat 2 - gdzie przed i po każdej walce zmieniało się dyskietki - ale kto wtedy nad tym myślał - cieszyłem się że mam w co grać :E

Nachodziło mnie nawet ostatnio na kupno amigi 500 na allegro - była z monitorem, joysticami, grami itp za 120 zł - ale doszedłem do wniosku, że ledwo obecnego kompa zmieściłem do pokoju więc amiga nie miałaby gdzie stać :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie to "Jaguar 220" ;)

Wlasnie nie wiem czym sie roznila 1200 od 500 xD

Szybszy procesor, kość graficzna AGA i wbudowany twardy dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaguar wymiatał :) można było własne trasy robić !! :D

ale dyskietka mi się porysowała i nici z grania :[

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego ostatniego nie kojarzę w tych kompach. Aczkolwiek możliwość doinstalowania dysku była/jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi się to, że zarówno na Amisie jak i na C64 są na YT full gameplaye. Dobry pomysł, bo można sobie zobaczyć dalsze momenty i zakończenia gier, których się kiedyś nie przeszło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jaguar wymiatał :) można było własne trasy robić !! :D

ale dyskietka mi się porysowała i nici z grania :[

Na takie 'okazje' przydaje się rozbudowana Amiga ze stacją HD 1,76MB - można odczytywać dyskietki z PC na których są ADF'y i rozpakowywać je jednym kliknięciem na flopa. Poza tym taka stacja odczytuje również dyskietki z Maca.

Dokładnie to "Jaguar 220" ;)

Jaguar XJ220 :D Ta gra zapoczątkowała moją fascynację tym autem. ;)

Dysk był w wersjach HD, ale fabrycznie baaardzo mały. Poza tym było więcej CHIP ramu (2MB), modulator RF, złącze PCMCIA, no i wbudowany kontroler IDE...

Ogólnie rzecz biorąc, A1200 to dzisiaj chyba najlepsza podstawa do rozbudowy. Sprzętu jest dużo, jest w miarę łatwo dostępny, lecz nie można powiedzieć że jest tani... ;) Ale ogólnie, jak ktoś ma zajawkę - polecam, bo warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem że najlepsza strategia(przy okazji 1 w swoim gatunku) nie tylko wg mnie, to DUNE 2. Spędziłem przy niej wiele wiele naprawdę wiele godzin. Co najlepsze była ona(w stosunku do dziś) tak nieskomplikowana i niezłożona jak kartka papieru, a mimo wszystko przeszedłem m ją wiele razy. Nie ma takiej gry na PC (oprócz Herosa I, II III i IV) w którą grał bym tak długo jak właśnie DUNE 2(np po 6-7 godzin).

W ogóle gry na amige i wczesne gry na PC były tak wciągające że w 1 grę grało się non stop po kilka godzin. Pokażcie mi taką grę na dzisiejsze PC.

Oprócz rewelacyjnego DUNA 2, bardzo długo grałem w Settlers ;), Ruff and Tumble(NAJLEPSZA platformówka w dziejach),benefactor, LEGION(czy to aby nie polska gra?), Syndicate, Desert i Jungle Strike, Północ Południe.

Systematycznie co ok 3 miechy wyciągam amige z pudełka i na kilka dni nie dochodzę do PC.(całe szczęście że mam sprawną mysz i dżoja)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruff 'n' Tumble katowałem godzinami, podobnie jak legendarne North&South :) Z innych gier oczywiście Mortal 2, Skaut Kwatermaster(kapitalna przygodówka), Cannon Fodder i Lotus. Jak o tym myślę, to aż się łezka kręci w oku, byłem tak dumny ze swojej Amigi z dodatkową stacją dyskietek i 1MB pamięci :) Podejście do gier było rzeczywiście całkiem inne, co po części wynikało z wieku, lecz także z charakterystycznego dla tamtych pozycji klimatu. Do dziś żałuję, że pozbyłem się tego kultowego sprzętu, ale wspomnienia pozostaną na zawsze.

Edytowane przez Vulc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak swoją drogą, wie ktoś jak odpalić Test Drive (chyba nawet 2) ? Niestety ale samochodem nei da się sterować na klawie, joyu, i szczerze wątpie aby można było grać na kierownicy :szczerbaty: Używałem WinUAE, a gierki mam jeszcze w piwnicy. Niestety sama konsola została komuś ofiarowana, po kupnie pierwszego PC jakoś 8 lat temu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ruff and Tumble(NAJLEPSZA platformówka w dziejach)

Tutaj bym polemizował ;)

Dla mnie najlepszą platformówką na Amigę był SuperFrog :) (te kolce nad którymi się latało :D )

Ale jak to mówią "o gustach się nie dyskutuje" ;)

Z innej beczki: na PC w ogóle już nie gram, ale za to bardzo często odpalam WinUAE i katuję gierki z Amisi :E

Bo prawdziwego klimatu nie zastąpi nawet najlepsza grafika...

Szejdery, bajery - pic na wodę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tutaj bym polemizował ;)

Dla mnie najlepszą platformówką na Amigę był SuperFrog :) (te kolce nad którymi się latało :D )

Wczoraj ją ukonczyłem. Mam wersję która z wersji amigowej jest wmonotowana w instalkę pecetową :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wroce z londynu to moze wam zrobie uploada sporego z masa gier i moim systemem operacyjnym z Ami w wersji na emulator. WinUae ma ten plus, ze podlaczasz twardego od Amigi i cala zawartosc mozna skopiowac na pieca. Wiele osob pewnie nie bedzie do konca wiedzialo jak to zrobic, zeby dzialalo to postaram sie calego gotowca zrzucic. I oczywiscie mam wszystkie najslynniejsze tytuly :) U mnie Amiga jest pelnoprawnym komputerem, Avatar chyba mowi za siebie ;P

Nie do zdarcia sa stare RPG-i (trylogia Eye of the Beholder, Black Crypt, Dungeon Master, Perihelion) i przygodowki (Indiana Jones, Secret of the Monkey Island, Flight of the Amazon Queen, Beneath a Blue Sky, Goblins). Takich tytulow ja te juz nigdy nie ujrzymy, ale nic nie stoi na przeszkodzie by pograc w oryginaly :) Wspaniale gierki nawet teraz, jeszcze nie dawno z kumplami ze szkoly uciekalismy i gralismy u mnie w Goblinsy :) Ale byli zaskoczeni, przyzwyczajeni do swiata 3D, zachwycali sie klimatem i duchem staroci. Ale jakich staroci! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam że jedną z pierwszych gier na amigę taką nie skopiowaną od gościa ze sklepu tylko kupną było Alien Bred czy coś takiego a zaraz potem Simon The Sorcerr (najlepsza przygodowka imo). Pozytywnie wspominam jeszcze:

Superfrog, Flashback, Curse of the monkey island, dune 2, castelvania??, the lost vikings, frontier, space hulk i hired guns, ishar, beholder imo gry wszechczasow.

Edytowane przez gnf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shadoof The Beast III - świetna gra ;). Od kilku dni pogrywam sobie na WinUae :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Shadoof The Beast III - świetna gra ;). Od kilku dni pogrywam sobie na WinUae :)

Nareszcie ktoś ma gust ;)

Wkradła Ci się literówka -Shadow of The Beast III i ogólnie cała seria wymiatają. Grafika jest genialna.

Do tego Nitro, North&South, Lotus, Moonstone, SuperFrog, Dungeon Warrior, Cannon Fodder, Shadow Danger i masa innych, których tytułów nie pamiętam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wkradła Ci się literówka -Shadow of The Beast III i ogólnie cała seria wymiatają. Grafika jest genialna.

No wiesz, po dwóch latach klawiatura mnie nie lubi (albo ja nie lubie jej :D).

Ja grałem tylko w trójkę, musze przetestować poprzednie ;]

jak byłem jeszcze mały to grałem w jakąś platformówkę, chyba Oscar się zwała - grałem na CD32, ale na "pięćsetkę" chyba też jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Emu WinUae przerasta oryginał ;) w najnowszej becie gry dzięki filtrom z AA i Pixel Shader 3.0 wyglądają naprawde pięknie, do tego TV 32/42"... :lovin:, a sama amiga niech sie kurzy w szafie ;)

Edytowane przez zajchow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee tam, jakbym miał amigę to nie miałbym emulatora - jakbys wyciągnął amigę i pograł, to poczulbys ten klimacik.

Grafika nie jest najwazniejsza :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zagorzałych fanów Lotus Esprit Turbo Challenge 1,2,3 Wrzucam soundtracki :) Z 2 cz. udało mi się znaleźć oryginał w MONO! :D Do tego dorzucam jeszcze dwie pioseneczki z 3 części ale już w stereo. Pozdrawiam.

http://www.speedyshare.com/289394789.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja cos dorzuce. Pamietam jak dzis jak kumpel porzyczyl Amige 500 od swojego kolezki a bylo to z 16 lat temu. Pierwsze spotkanie z tym sprzetem to byl szok w porownaniu do mojego wtedy Commodore 64 :-D Nie no brak kaseciaka tylko dyskietki blyskawiczne wczytywanie gier muzyka Stereo no i cala magia tego sprzetu Grafika :-O . Pierwsza gra jaka odpalilismy to byl First Samurai i tu szok i zbieranie szczeki z podlogi. Wiedzialem ze Amiga ma swietna grafike ale to co zobaczylem i uslyszalem w tej grze pozostalo do dzis. Naturalnie jest masa gier na Amige ktore zostaly juz wymienione w tym watku jak i masa innych ktore mozna wymieniac chyba w nieskonczonosc. Jednak dla mnie to First Samurai jest gra ktora przypomina mi ze bylo cos takiego jak Amiga i napewno byl to sprzet marzen niejednego maniaka gier wliczajac w tym mnie.O tych nieprzespanych nocach juz nie wspomne [:|] Szkoda ze te czasy juz minely. Dla mnie i nie tylko dla mnie jak sadze zaden pecet ani najnowsza konsola z najwspanialsza grafika i super gra nie zapewni tyle radosci i szczescia co Amiga.

Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, kilkanaście lat temu A1200 to było moje marzenie (miałem A500), zdecydowałem się wtedy jednak na PC ale zawsze miło wspominało się czasy amigowe i pogrywało na WinUAE / Fellow. Po latach postanowiłem jednak spełnić swoje marzenie i kupiłem niedawno A1200 + 8MB fastu na Allegro, do tego HDD 2.1GB (2.5") i FPU 68882. Trzeba przyznać, że kupno Amigi w dobrym (kolekcjonerskim) stanie nie jest łatwe, a jeśli już coś się znajdzie to ceny osiąga niezłe. Nie wspominając nawet o kartach turbo czy PPC, tutaj kwoty są horrendalne niekiedy. Jednak to zupełnie inna radocha bawić się na prawdziwej Amidze, niż, z całym szancunkiem, na WinUAE :). Wszystkim amigowcom (tym prawdziwym i tym "emulowanym" ;) ) polecam instalację ClassicWB, można też ściągnąć preinstalowane paczki z grami WHDLoad i odplać bezpośrednio z HDD. Z gierek najmilej wspominam i nadal pogrywam w: Perihelion (super klimatyczny cyberpunk RPG), seria Ishar (klasyka RPG), Shadow of the Beast II (chyba najlepszy soundtrack w historii, ściągnąłem moduły z tej gry i po przerobieniu na mp3 często odsłuchuje na komórze :) ). Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi