Forum PCLab.pl: Aktualizacja biosu płyt głównych - wątek zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (17 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Aktualizacja biosu płyt głównych - wątek zbiorczy Procedury aktualizacji biosów

#21 Użytkownik jest niedostępny   steemm 

  • koko dżambo i do przodu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2280
  • Dołączył: Nd, 10 Sie 08

Napisany 23 Listopad 2008 - 11:42

Zobacz postgeo78, o 30 Kwiecień 2008, 08:08, napisał(a):

ja również pod windą flashowałem bios na płycie MSI i niestety w trakcie wyskoczył jakiś error i kość poszła do znajomego który odratował ją na programatorze... dlatego już nie ryzykuję z windą :)

a tu prosty sposób na przygotowanie pendriva do aktualizacji biosu na płytach MSI, polecam:
1. ściągamy ze stronki MSI interesujący nas bios (zosatwiamy go w postaci spakowanej)
2. ściagamy programik MSIHQ_Tool_1.16_Stand_Alone (wrzuciłem go na rapida żeby nie trzeba było logować się na forum MSI)
http://rapidshare.co..._Alone.zip.html
3. wkładamy czystego pendriva (partycja FAT lub FAT32)
4. odpalamy programik MSIHQ...
5. postępujemy zgodnie z instrukcjami (wskazujemy spakowany plik biosu)
6. restart kompa (ustwaimy w biosie bootowanie z usb lub bodajże F11 przy stracie i tam też jest wybór źrodła bootowania)
7. resztę robi za nas program umieszczony na pendrivie :)
8. mamy nowy bios bez żadnych problemów z dyskietkami itp.

Powyższa instrukcja zostala wykonana na płycie MSI Neo2 FR (działa bez zastrzeżeń)



coś mi nie działa wyżej wymieniony sposób, a mam płytę niby taką samą, jednak podczas przygotowywania pliku wyskakuje u mnie jakis błąd :./

#22 Użytkownik jest niedostępny   danielos_87 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 64
  • Dołączył: Wed, 19 Lis 08

Napisany 23 Listopad 2008 - 14:35

Kto mi powie skąd mogę pobrać najnowszy bios do płyty głównej: Gigabyte GA-7VT880 i w ogóle jak w najprostszy sposób zrobić ową aktualizację...? Jestem kompletnie zielony w tym temacie, a być może jest to ostatnia szansa, by HD3650 wreszcie działała normalnie...

#23 Użytkownik jest niedostępny   NOBI_ONE 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: So, 15 Lis 08

Napisany 24 Listopad 2008 - 08:35

Przy płyciwach msi MAMY PROGRAM Live Update tym programem wgrywamy nowy bios.

Wchodzimy live ubdate online.
UWAGA: Większoś opcji jest zablokowana na IE7 SP3 klikamy odblokuj czy tam zezwalaj....

1. Po lewej stronie klikamy LIVE BIOS
2. Następnie go to MSI coś w tym stylu
3. Program pokaże starą wersje biosu i nową klikamy jak pisze przycisk po prawej stronie i jedziemy z koksem next next next
4. Można wybrac z pocycji dos lub Windy wybieram winde sam robiłem i jest ok do dos potrzebna bedzie dyskieta.

Zobacz poststeemm, o 23 Listopad 2008, 11:42, napisał(a):

coś mi nie działa wyżej wymieniony sposób, a mam płytę niby taką samą, jednak podczas przygotowywania pliku wyskakuje u mnie jakis błąd :./


Pen musi byś sformatowany na FAT lepiej użyć dyskietki.

Ten post był edytowany przez NOBI_ONE dnia: 24 Listopad 2008 - 08:37


#24 Użytkownik jest niedostępny   boban81 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 589
  • Dołączył: Cz, 05 Cze 08

Napisany 24 Listopad 2008 - 08:52

Temat spoko więc skorzystam i zapytam się...mianowicie
Jak zaktualizować bios na płycie Gigabyte MA78GM - S2H rev.1.0

#25 Użytkownik jest niedostępny   GIGABYTE_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 981
  • Dołączył: Wed, 30 Sty 08

Napisany 27 Listopad 2008 - 16:21

Ja polecam funkcję Q-flash z poziomu BIOS'u (F8). Ściągamy odpowiedni BIOS, rozpakować i skopiować na pendrive/dysk (katalog główny). Po wejściu do Q-flash wybieramy tylko pliczek i ewentualnie jest opcja do wyboru "keep DATA DMI". I wsio

#26 Użytkownik jest niedostępny   plewin 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 861
  • Dołączył: Nd, 29 Cze 08

Napisany 27 Listopad 2008 - 22:08

Otóż ja miałem MSI K9N neo i tak update biosu zrobi najlepiej za pomocą programu live update, którego ściągamy na stronie MSI następnie ściągamy update naszego biosu i live update sam go zainstaluje, należy nie wyłącza przy tym komputera ponieważ uszkodzi nam płytę główną po update uruchomi się ponownie komputer i wszystko jest ok. Przynajmniej ja tak robiłem na MSI, bo tak jest najprościej i najbezpieczniej.

#27 Użytkownik jest niedostępny   GIGABYTE_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 981
  • Dołączył: Wed, 30 Sty 08

Napisany 28 Listopad 2008 - 13:46

Podobnie jest w płytach Gigabyte - @BIOS lecz zawsze istnieje ryzyko że program błędnie coś odczyta lub nastąpi błąd podczas ściągania archiwum a program tak czy inaczej będzie próbował flashować BIOS. Zawsze twierdze, że tego typu operacje powinny być robione manualnie, bo automat nie pomyśli zanim zrobi :Up_to_s:

#28 Użytkownik jest niedostępny   Petru23 

  • 5`nizza
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30545
  • Dołączył: Cz, 15 Lis 07

Napisany 28 Listopad 2008 - 14:35

odnośnie Asusa

pozwolę sobie przytoczyć mój temat, gdzie ładnie mi wytłumaczyliście jak mam zaktualizować bios oraz podaliście mi kilka bardzo pomocnych linków
http://forum.pclab.p...opic=383069&hl=

oraz wspomnieć o bardzo fajnym i pomocnym programie amibcp 3.13, dzięki któremu możemy sprawdzić zawartoś biosu spod windowsa, bez konieczności wgrywania go.

Ten post był edytowany przez Petru23 dnia: 28 Listopad 2008 - 14:40


#29 Użytkownik jest niedostępny   xtremesystems 

  • >xtreme pc user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4081
  • Dołączył: Pt, 25 Kwi 08

Napisany 28 Listopad 2008 - 14:46

Zobacz postGIGABYTE_PL, o 27 Listopad 2008, 16:21, napisał(a):

Ja polecam funkcję Q-flash z poziomu BIOS'u (F8). Ściągamy odpowiedni BIOS, rozpakować i skopiować na pendrive/dysk (katalog główny). Po wejściu do Q-flash wybieramy tylko pliczek i ewentualnie jest opcja do wyboru "keep DATA DMI". I wsio

ten q-flash tylko do gigusi dziala ??czy na dfi tez da rade?

#30 Użytkownik jest niedostępny   GIGABYTE_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 981
  • Dołączył: Wed, 30 Sty 08

Napisany 28 Listopad 2008 - 14:50

Obecnie w każdym "gigusiu" jest obecny Q-flash i to tylko u nas.

#31 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32280
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 28 Listopad 2008 - 14:53

Każdy producent płyt głównych inaczej nazywa moduł wbudowany w bios, a pozwalający na flaszowanie go.
Asus - EZ-Flash
Gigabyte Q-Flash
To z tych, z którymi miałem do czynienia.
xtremesystems, sprawdź w instrukcji do płyty, czy taki moduł istnieje oraz jak się nim posługiwać.


Dodałem w 1 poście procedurę dla EZ-Flash i podobnego doń - Q-Flash (Gigabyte)

Ten post był edytowany przez Alejajca dnia: 28 Listopad 2008 - 15:06


#32 Użytkownik jest niedostępny   plewin 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 861
  • Dołączył: Nd, 29 Cze 08

Napisany 29 Listopad 2008 - 12:57

Alejajca pochwalam za bardzo dobry temat, bo na pewno się komuś przyda...

#33 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32280
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 29 Listopad 2008 - 13:26

Zobacz postplewin, o 29 Listopad 2008, 12:57, napisał(a):

Alejajca pochwalam za bardzo dobry temat, bo na pewno się komuś przyda...

Skoro nie wnosisz nic do wątku, odpuść sobie takie posty, bo dostaniesz warna. (regulamin)

#34 Użytkownik jest niedostępny   Pawell_17 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Wed, 31 Gru 09

Napisany 31 Grudzień 2008 - 16:25

Siemka , ja mam zamiar zrobić aktualizację biosu. Będę to robił z poziomu windows i tu mam pytanie jakim programem to zrobić jeśli mam płytę gł. Intel® Desktop Board D102GGC2

#35 Użytkownik jest niedostępny   devon89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 400
  • Dołączył: Pn, 12 Sty 09

Napisany 13 Styczeń 2009 - 17:57

A ja mam pytanie jak krok po kroku uaktualnić BIOS AsRock-a K2NF2-RAID ?

#36 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32280
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 13 Styczeń 2009 - 18:02

Zobacz postdevon89, o 13 Styczeń 2009, 17:57, napisał(a):

A ja mam pytanie jak krok po kroku uaktualnić BIOS AsRock-a K2NF2-RAID ?

A co masz w pierwszym poście?

#37 Użytkownik jest niedostępny   devon89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 400
  • Dołączył: Pn, 12 Sty 09

Napisany 13 Styczeń 2009 - 18:14

Który bios wybrac? http://www.asrock.co...e...-RAID&s=462

#38 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32280
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 13 Styczeń 2009 - 18:23

Link się nie otwiera.
Do swojej płyty, rewizji i jak najnowszy.

#39 Użytkownik jest niedostępny   devon89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 400
  • Dołączył: Pn, 12 Sty 09

Napisany 13 Styczeń 2009 - 18:31

Ok juz pobieram i postaram się jakoś to zrobić mam nadzieje, że nic nie zepsuje :)

#40 Użytkownik jest niedostępny   Rufik_ 

  • Przybysz z Krypty (FZS)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2004
  • Dołączył: So, 05 Sty 08

Napisany 13 Styczeń 2009 - 18:52

Cytuj

A ja mam pytanie jak krok po kroku uaktualnić BIOS AsRock-a K2NF2-RAID ?


Najłatwiej aktualizuje się BIOS w płytach ASrocka :D Ściągamy ze strony ASrocka odpowiedni obraz BIOSu wraz z specjalnym Flash-erem w zestawie, który śmiga pod Windows. Rozpakowujemy to na pulpit lub dowolne inne miejsce uznane przez nas za stosowne :) Wyłączamy wszystkie programy pracujące w tle, ja polecam robić to w trybie awaryjnym (przy bootowaniu Windowsa wciskamy F8). Klikamy na Flash-er dwa razy. Potwierdzamy, że chcemy dokonać aktualizacji. Czekamy około 10s. Po aktualizacji komputer się resetuje i wszystko śmiga. Robiłem to wiele razy na wielu różnych płytach i zero problemów. Raczej nie jestem zwolennikiem aktualizacji BIOSu przez Windows, ale akurat ASrock jest wyjątkiem. Operacja przebiega łatwo i każdy jest w stanie sobie poradzić. Nowsze płyty daje radę aktualizować w Windowsie, ale można też aktualizować spod DOSa (np. starsze płyty), w tym celu nagrywamy Flasha i obraz BIOSu na jakiś nośnik i z dyskietki rozruchowej (http://www.bootdisk.com/) odpalamy komputer. Następnie postępujemy zgodnie z mega skomplikowaną instrukcją w pliku readme.txt :)

Ten post był edytowany przez Rufik_ dnia: 13 Styczeń 2009 - 18:56


  • (17 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych