Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Takie podziurkowane miejsca po bokach na przednim panelu to i tak jest lipa względem normalnie otwartego frontu, podziwiam że ci się chciało tyle bawić :] 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo usilnych poszukiwań, nie znalazłem kompaktowej skrzynki, która ogarnirowałaby mobo ATX i AiO 280 więc wróciłem do starego sprawdzonego bencha(po drobnych modyfikacjach) ;)

IMG20240731220118.jpg

IMG20240731220137.jpg

• Like 7
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Prorokk wyglada zacnie. Nie czas pomyslec o MORA? :> 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, MarcoSimone napisał:

@Prorokk

Kozak pecet. Open case zawsze na proposie :D

Dzięki

3 minuty temu, amsztel napisał:

@Prorokk wyglada zacnie. Nie czas pomyslec o MORA? :> 

Dzięki, chwilowo wyleczyłem się z custom LC :boink:

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja ostatnio popełniłem coś takiego.

81dd0300a86ef.jpg

Edytowane przez m@rcinpl
  • Like 1
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Send1N napisał:

Takie podziurkowane miejsca po bokach na przednim panelu to i tak jest lipa względem normalnie otwartego frontu, podziwiam że ci się chciało tyle bawić :] 

Dlaczego lipa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pentium D"lipa względem normalnie otwartego frontu". Czego tu nie rozumiesz? :D Laikowi bym się nie dziwił...ale myślałem że jesteś na tyle ogarniętym userem, że takiego pytania nie zadasz :D

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co za różnica z której strony zaciąga powietrze? 

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam akurat pod ręką same panoramy...ale powiedzmy 400x140mm vs 2 paski po 400x20mm. Naprawdę nie widzisz różnicy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, m@rcinpl napisał:

Ja ostatnio popełniłem coś takiego.

81dd0300a86ef.jpg

Streacom BC1, to lubie! :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Pentium D napisał:

Co za różnica z której strony zaciąga powietrze? 

Niestety spora ;) z pełni otwartym frontem uzyskasz o wiele lepszy przepływ powietrza niż z takimi bocznymi otworami znany temat od lat.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie...sam kilka lat temu miałem budę spc ze szkłem z przodu a obok tego szłka 2 pionowe paski przez które wciągało powietrze, domówiłem przód mesh i po jego podmianie była potężna różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba zależy od tego gdzie te wentyle są. Czy na obudowie czy wewnątrz. Jak na obudowie to faktycznie powietrze musi się przeciskać a jak wewnątrz to jest więcej miejsca pod panelem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma to znaczenia, przy otwartym froncie masz znacznie lepszą wentylację z przodu, nie raz już były tematy jak ktoś miał lipne temperatury kupując obudowę tego typu i takie są fakty :] 

spc-armis-ar5x-tg-rgb-01.jpg

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie ma co za wiele dyskutować na ten temat bo każdy wie jak wyglada sprawa z takim frontem. A jak jemu to odpowiada to git i koniec tematu🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat trafiłem na taki film (chyba google szpieguje bo to nie pierwszy raz taki zbieg okoliczności) i tu wychodzi, że różnica jest dość mała.

W dniu 1.08.2024 o 21:09, krzysiak napisał:

Mam akurat pod ręką same panoramy...ale powiedzmy 400x140mm vs 2 paski po 400x20mm. Naprawdę nie widzisz różnicy?

Widzę, ale przepływ powietrza wcale nie musi być mniejszy bo prędkość zasysanego powietrza przez te paski będzie większa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze ale to zawsze zabudowany front pogarsza przepływ powietrza względem otwartego.

A ta obudowa na filmiku nie ma typowo zabudowanego frontu bo szyba jest przesunięta do przodu.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Pentium D napisał:

Widzę, ale przepływ powietrza wcale nie musi być mniejszy bo prędkość zasysanego powietrza przez te paski będzie większa.

Rób jak chcesz, nikt nie zmusza :) Z doświadczenia wiem że wtedy msi 5700xt mech przy szkle chciał oderwać budę od biurka, gdy z otwartym frontem wcale nie był kulturalniejszy ale choć hotspot nie walił w  110* :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijając na chwilę dyskusję o przepływie powietrze.

Znalazłem we wtorek ofertę na Lokalnie na wentyle lian li, nowe wyjęte z obudowy 15 zeta sztuka i 3 w ofercie więc było by na front. Fajne bo z gumkami antywibracyjnymi i pwm. Pytam sprzedającego czy wszystkie 3 to 14 cm. Brak odpowiedzi, ale kupiłem bo dobra cena. Mija wtorek i niewysłane a kupione przed 11. Pytam w środę kiedy wyśle, odpisał że dziś lub czwartek. Nadał w czwartek po 15 i dopiero w piątek kurier podjął paczkę i dzisiaj doszło. Otwieram paczkę i pierwsze co widzę to charakterystyczne śmigła arctica serii P.

Myślę sobie

542a8923.jpg.e0daeac965d7bbcb3bbcd85215f13855.jpg

może dał 3 P14. Wyciągam resztę a tam lian li. No krew mnie zaleje bo chciałem mieć unifikację na froncie i wszystko podpięte rozdzielaczem pod jedno gniazdo. Ten arctic ma 27 mm grubości i nie wiem czy mi wejdzie bo może haczyć o maskownico-podpórkę GPU bo jeszcze trzeba by było dać kołek silikonowy skoro brak gumek. 

Napisałem już do sprzedawcy i odpisał, że jak nie pasuje to mogę zwrócić i odda kasę. Pomylił się bo leżały na jednej kupce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No... to zwroc. Przeciez widac, ze nie chcial Cie gosc oszukac czy cos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie się zastanawiam, tylko że wysyłka to dodatkowy koszt i nie wiem czy jest sens. Widać, że wentyle nowe i gdzie ja dostanę nowe markowe czternastki po 15 zł sztuka. Szkoda, że lian li są do 1200 rpm a p14 do 1700 rpm. Od biedy mogę założyć stare 8-letnie sigmy pro 140.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niech Ci wystawi tego kolejnego wentyla za 15 zeta i git czy to już za duże sumy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi