Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, DarkeVo napisał:

Problem w tym że w O11 są tylko dwie 140 więc nie ma co dosłać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, ju-rek napisał:

Takie?

Takie 

1101b1474212aa2974bdb89b6785

Kolejna lipa wyszła z tym arcticiem p14. To wentyl chyba z jakiegoś chłodzenia CPU bo kabelek krótki. Dobrze, że zostawiłem sobie dwie przedłużki i miałem go jak podłączyć.

Cytat

Ten arctic ma 27 mm grubości i nie wiem czy mi wejdzie bo może haczyć o maskownico-podpórkę GPU

Wszedł bez problemu bo ktoś projektując budę dał więcej niż 25 mm przestrzeni.

sb5bd2Y.jpg

n4cHhi6.jpg

Airflow przy 500 rpm

Edit:

Można uznać, że ogarnięte. Maks 74*C po ponad 30 minutach Furmarka. Można by lekko jeszcze podkręcić wentyle bo 610 - 690 rpm to dość mało.

420zDfS.jpeg

Edytowane przez Pentium D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wybaczcie, że przerwę bieżącą dyskusję o wentylatorach, ale naszły mnie takie weekendowe przemyślenia... Przyznam bez bicia, że zaglądam na to forum raz na kilka lat, kiedy wymieniam/modernizuję komputer i jedna rzecz rzuciła mi się w oczy. Pamiętam, jak wiele lat temu ludzie składali niesamowite zestawy w wyjątkowych obudowach, które przyprawiały o szybsze bicie serca. Przypominam sobie takie modele, jak SilverStone Temjin TJ07, Silverstone SST-FT02B Fortress, różne "bestie" od Lian Li (czy legendarny "ślimak") - sam składałem na tym forum komputer w Lian Li PC-X2000FB TYR. Czy te czasy już bezpowrotnie minęły? To se ne vrati? Są jeszcze niby jakieś full-towery typu Corsair Obsidian 1000D, Phanteks Enthoo Elite czy Lian Li V3000 Plus, są chyba jakieś współczesne wcielenia Cosmosa od Cooler Mastera, ale z tego, co widzę, większość pakuje sprzęt do obudów typu mid-tower. Albo przerzuca się na konsole. Kurczę, brakuje mi tamtych uniesień i westchnień... Za 4 lata kończę okrągłe 50 lat i marzy mi się wtedy jeszcze jeden, może ostatni taki "potwór" z najwyższej półki, który ledwo zmieści się pod biurkiem 😈

Edytowane przez Chattab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal są dostępne duże budy jak np. Phanteks Enthoo 719, ale czasy się zmieniają i teraz moda na dwukomorowe akwaria.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Chattab

Jeśli nie składasz custom chłodzenia wodnego to Full Tower jest całkowicie zbędny.
To samo, jeśli nie budujesz stacji roboczej z ilomaś HDD na surówkę i inne materiały.

Większość ludzi używa PC rozrywkowo, do neta. Do tego siedzi na dyskach SSD a część tylko na dyskach NVME, wpiętych bezpośrednio w mobo.
Także nie potrzeba kloca wielkiego a midi tower wystarczy. Ważne aby był przewiewny, mieścił AIO na topie, najlepiej 360mm i 3 slotową kartę graficzną na 30-34cm.

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, MarcoSimone napisał:

@Chattab

Jeśli nie składasz custom chłodzenia wodnego to Full Tower jest całkowicie zbędny.
To samo, jeśli nie budujesz stacji roboczej z ilomaś HDD na surówkę i inne materiały.

Większość ludzi używa PC rozrywkowo, do neta. Do tego siedzi na dyskach SSD a część tylko na dyskach NVME, wpiętych bezpośrednio w mobo.
Także nie potrzeba kloca wielkiego a midi tower wystarczy. Ważne aby był przewiewny, mieścił AIO na topie, najlepiej 360mm i 3 slotową kartę graficzną na 30-34cm.

To wszystko prawda. A jednak kiedyś ludzie podchodzili do tego mniej praktycznie, a bardziej z ułańską fantazją. Co chwilę powstawały tutaj nowe tematyczne buildy, ludzie wycinali okna. logotypy, frezowali, malowali proszkowo,. zamawiali customowe backplate'y na grafikę. Coś się działo, było jakoś więcej funu.

No nic, takie tam boomerskie smęty... ;-)

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Chattab

Po co mają robić te wszystkie rzeczy jak teraz mają wszystko na tacy podane? ;-)

A custom obudowy projektowane od zera, malowanie proszkowe itd. to ma obecnie taki poziom kosztów, że tylko majętni ludzie mogli by się w to bawić.

Natomiast czasy chałupniczego moddingu, odeszły w raz z osobami które lubiły takie dłubanie.

Dziś wybierasz obudowę, graty pod kolor, wentyle argb, składasz i masz to co kiedyś kosztowało wiele godzi pracy ;-)

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zgadzam sie - wybór jest dziś ogromny , nie tylko samych bud ale w końcu są inne kolory niż czarny i srebrny .. Do tego te budy często już mają sens i nie ma po prostu po co w nich dłubać..

Jak sami piszecie - kiedyś szczytem fantazji było okno z tg .. A teraz? Szczytem fantazji jest Full mesh ..

Zauważcie ze dłubanie clc się powoli kończyło wraz z plombami na gpu .. I kosmicznymi tdp na cpu ..

Większość furtek na fajne buildy otworzyły.. risery..

Edytowane przez Yedi
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny update, tym razem chłodnica umieszczona i przymocowana do stelaża biurka

isoF00T.jpeg 9OOtqlv.jpeg aTaAflx.jpeg

• Like 8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Chattab napisał:

A jednak kiedyś ludzie podchodzili do tego mniej praktycznie, a bardziej z ułańską fantazją. Co chwilę powstawały tutaj nowe tematyczne buildy, ludzie wycinali okna.

Tak jak Marco pisał, kiedys ciężko było kupić budę z fabrycznym oknem (o ile w ogóle była taka możliwość) a jak powstała moda w necie na widok środka to ludzie wycinali, sam tak, zrobiłem :E wujek załatwił mi z zakładu kawałek plexi która od nowości była porysowana od samego patrzenia (normalka) wyciąłem prostokąt w bocznej blasze i na śrubki przykręciłem okno a żeby obramowanie lepiej wyglądało uszczelkę zrobiłem z izolacji kabla ze starej lampy 🤣

0523727889dd4.jpg

• Like 6
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez uszczelki typu H o czerokosci 2cm to to nie mod :E

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Widziałem już recenzję tej obudowy, a jestem fanem pionowych konstrukcji. Niestety Fractal nie wyciągnął wniosków z błędów NZXT i tylko je powielił. Bo tak - wentylowane są tam tylko 2 panele: przód i tył (nie liczę tego dla AiO), a całość przepływu powietrza ukierunkowana jest na zasysanie go przez panele boczne i wyrzucanie górą. O ile wentylator na górze to bardzo dobry pomysł (a nie jak u NZXT, pseudo wentylator na tyle i to tylko w wersji V2), o tyle zamknięte panele boczne to porażka. 

I teraz tak: u siebie zrobiłem mod panelu szklanego, tj. wywaliłem go i zastąpiłem panelem wentylowanym. Drastycznie poprawiło to wentylację obudowy i to bez żadnego dodatkowego wentylatora. To pokazuje, jak ważna jest wentylacja boczna w takiej konstrukcji.

Fractal powinien zrobić wszystkie 4 strony wentylowane, co spowodowałoby zasysanie chłodnego powietrza z zewnątrz ze wszystkich stron i wyrzucanie go górą. Mało tego - wówczas karta graficzna byłaby znacznie chłodniejsza, bo część ciepłego powietrza uciekłaby bokami (jak u mnie) a nie kumulowała się we wnętrzu obudowy.

Mielibyśmy wówczas najlepsza pionowa obudowę na rynku, a tak - mamy kolejny średni produkt za nieadekwatna kasę.

Edytowane przez Crypt
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.08.2024 o 23:33, Chattab napisał:

marzy mi się wtedy jeszcze jeden, może ostatni taki "potwór" z najwyższej półki, który ledwo zmieści się pod biurkiem 😈

To ja z biegiem lat mam odwrotnie. Te wszystkie wielkie obudowy E-ATX wydają mi się paskudne i niepraktyczne. Nawet po otworzeniu jakoś to wszystko dziadowsko wyglada jak płyta główna i karta zajmują w niej raptem 1/3 albo 1/2 miejsca, a reszta to pusta przestrzeń. Sam się od jakiegoś czasu przesiadłem na obudowę, która nie przekracza 40cm wysokości i na płytki micro-ATX, bo i tak nigdy nie korzystałem z większej ilości złączy i portów w zwykłych ATXach.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam podobnie jak miałem 13900K to było AIO w push-pull w Shadow Base 800DX, kupiłem dwa tygodnie temu Ryzena 7800X3D i stwierdziłem że push-pull nie ma już sensu, kolejne przemyślenie to po co mi wtedy tak wielka obudowa, sprzedałem ją i kupiłem Asusa GT502, ciekawa konstrukcja mniejsza o 10cm na głębokość i wysokość od 800DX. Akurat ja co do płyty chcę pełnego ATX ze względu na 4 M.2 i kartę dźwiękową.

Edytowane przez ShaDow_Pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Duncan_ mam to samo. Kryzys wieku średniego chyba się na to mówi :E

@ShaDow_Pro znaczy już się pozbyłeś "gorącego" towaru i przesiadłeś się na AMD? :E

@Send1N e tam, duże to to :D

KLIK

• Haha 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@CryptDokładnie tak, po mimo że nie miałem z i9 żadnych problemów, to po co trzymać coś co za chwilę może okazać się trefne.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze zastanawiałem się przy tego typu dziwacznych konstrukcjach jak to jest z kurzem - albo właściciele mają manię na tle czystości albo mieszkają w laboratoriach. :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie się kurzy mocno bo komp przy oknie i obok las. Doszły kilka dni temu filtry z nylonu, ale to dość mocno zredukuje i tak już słaby przepływ powietrza. Zamówiłem sobie z Chin duże płaty filtrów do akwarium z dużymi oczkami i się zobaczy co będzie lepsze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś korzysta z oczyszczacza? Coś pomagają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siadam do kompa i świecę latarką do wnętrza i na piwnicy już mocno nakurzone i stwierdziłem, że trzeba coś z tym zrobić. Wszystkie dziury na tyle zaklejone (to na zielono wcześniej zrobiłem) i już miałem brać się za front a tu przyszły powiadomienia, że jutro gąbki z Chin powinny być dostarczone do automatu. Zrezygnowałem więc z grzebania na froncie i być może już jutro podejmie się decyzję co dać na front, nylon czy gąbki. Założyłem szybę, odpalam kompa, zaglądam do środka a na piwnicy już drobinki kurzu. Dramat z tym kurzem. W miejsce zielonego dam pewnie kawałek gąbki i jeszcze te szczeliny miedzy śledziami zakleję.

EV6w3BK.jpg

Bh12yK1.jpg

hxK2wlR.jpg

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi