Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

scrooge

HP w2207h - fotorecenzja

Rekomendowane odpowiedzi

Ja niedawno stałem przed wyborem monitora LCD 22", wybrał bym HP ale niestety posiada "szybę". Wystarczy że szybę mam w laptopie, normalnie porażka. Kiedyś pewny użytkownik napisał na forum (nie pamiętam nicku) że nie po to zmienia monitor z CRT na LCD aby znów się pakować w szybę!

Wybrałem Samsunga 2232BW i jeszcze okazało sie że trafiła mi się matryca Samsunga:) Obraz jest świetny, kolory super. Matryca jest równomiernie podświetlona. Inputlaga praktrycznie niema, możecie sprawadzić porobiłem kilka fotek w tym temacie(było dużo plotek że wersja 2232BW ma większy inputlag od 226BW)

http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=320731&st=120

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Przymierzam się do kupna tego monitora, ale mam dylemat czy mój GeForce 7600 GS go uciągnie. Chodzi mi głównie o WWW i filmy, rzadziej o gry ( i to absolutnie nie te najnowsze).

Druga sprawa: byłem dziś w Saturnie i patrzałem chyba z 30 min na ten monitor i przeraziło mnie to, że po bokach jest o wiele jasniejszy. Obsługa powiedziała mi, że każdy egzemlarz będzie miał to mocniejsze podświetlenie, bo to wynika z tego że sa mocniejsze lampy. Dla porównania obok stał HP 20 cali i był podświetlony równomiernie.

Sprawdziłem ten 22 '' i był on on zrobiony w Czechach i miałpodobne numery jak ww kolegi....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam pytanie. Przymierzam się do kupna tego monitora, ale mam dylemat czy mój GeForce 7600 GS go uciągnie. Chodzi mi głównie o WWW i filmy, rzadziej o gry ( i to absolutnie nie te najnowsze).

Druga sprawa: byłem dziś w Saturnie i patrzałem chyba z 30 min na ten monitor i przeraziło mnie to, że po bokach jest o wiele jasniejszy. Obsługa powiedziała mi, że każdy egzemlarz będzie miał to mocniejsze podświetlenie, bo to wynika z tego że sa mocniejsze lampy. Dla porównania obok stał HP 20 cali i był podświetlony równomiernie.

Sprawdziłem ten 22 '' i był on on zrobiony w Czechach i miałpodobne numery jak ww kolegi....

Ja mam 7600GS i np. w carbonie w natywnej śmiga ładnie. A jesli chodzi o www czy filmy to nawet na FX5500 chodzi :E

Co do tego podświetlenia to jakaś trefna seria. Matryce najlepiej sprawdzić przez OSD

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha jeszcze jendo pytanko z mojej strony za jakiś czas kiedy gry nie będą śmigać już tak dobrze to czy będzie się dobrze grało w rozdziałce 1024,kiedy komp nie pozwoli na więcej,mówiąć krótko pytam jak wygląda skalowanie i to nawet nie tylko w tym monitorku ale w innych topowych 22 TN(Samsung 2232,LG227)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Aha jeszcze jendo pytanko z mojej strony za jakiś czas kiedy gry nie będą śmigać już tak dobrze to czy będzie się dobrze grało w rozdziałce 1024,kiedy komp nie pozwoli na więcej,mówiąć krótko pytam jak wygląda skalowanie i to nawet nie tylko w tym monitorku ale w innych topowych 22 TN(Samsung 2232,LG227)

Skalowanie nie jest jeszcze takie złe. Traci sie na jakości ale nie jest to bardzo widoczne. Ważne żeby ustawić rodziałkę panoramiczną, bo na takim rozciągnietym to :kupa:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do tego podświetlenia to jakaś trefna seria. Matryce najlepiej sprawdzić przez OSD ;)

Mhm, ok, mam menu serwisowe, ale gdzie tam to znalezc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mhm, ok, mam menu serwisowe, ale gdzie tam to znalezc?

Wicko witam na labiku jak tam na myapple? :E

dokładnie to:

1. wyłączyć monitor

2. nacisnąć i przytrzymać "menu"

3.cały czas trzymając menu włączyć monitor

4 gdy już zaskoczy można puścić menu

5.teraz jescze raz naciskamy menu i powinno zmienić nieco kolor i pokazać nowe opcje, min serwisowe.

Prosz bardz. :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w końcu mam ten monitorek :)

Odblaski występują tylko przy bardzo silnym świetle przy jednym kolorze np. na całym czarnym ekranie. Ten monitor w benchmarkach ma dokładnie 16 ms (czyli ok [samsung ma ok 17-18]) Ja mam drugi egz. ponieważ w pierwszym był zielony sub :( Ale po sprawdzeni 16 egz. (hihihi ale miny mieli jak co 40min chodziłem wymieniać na inny egz) Ale teraz też mam 1 suba (niebieskiego) :( Ale za to kupiłem go za 1000 zeta i do tego ten sub jest w prawym dolnym rogu w kącie. Ogólnie jestem zadowolony tylko teraz muszę kupić przejściówkę HDMI-->DVI bo jadę na d-sub.

P.S. Może każdy by wrzucił na stronkę swoje ustawienia tego monitor. Bo nie każdy umie dobrze skalibrować albo mu się nie chce. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja w końcu mam ten monitorek :)

Odblaski występują tylko przy bardzo silnym świetle przy jednym kolorze np. na całym czarnym ekranie. Ten monitor w benchmarkach ma dokładnie 16 ms (czyli ok [samsung ma ok 17-18]) Ja mam drugi egz. ponieważ w pierwszym był zielony sub :( Ale po sprawdzeni 16 egz. (hihihi ale miny mieli jak co 40min chodziłem wymieniać na inny egz) Ale teraz też mam 1 suba (niebieskiego) :( Ale za to kupiłem go za 1000 zeta i do tego ten sub jest w prawym dolnym rogu w kącie. Ogólnie jestem zadowolony tylko teraz muszę kupić przejściówkę HDMI-->DVI bo jadę na d-sub.

P.S. Może każdy by wrzucił na stronkę swoje ustawienia tego monitor. Bo nie każdy umie dobrze skalibrować albo mu się nie chce. :D

Jak tylko będe go miał to odrazu wrzucę fotki i maxustawienia jakie mi pasują. Oddajesz monitorek z tym subem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Traju gdzie kupowałeś, że aż tyle egzemplarzy miało walnięte piksele?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1.Wicko witam na labiku jak tam na myapple? :E

2.Prosz bardz. :E

Ad 1. Jak zawsze :)

Ad 2. Przecież pisałem, że jestem już w menu serwisowym, ale nie mam pojęcia gdzie znaleźć dane, które pomogą mi namierzyć matrycę :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Traju gdzie kupowałeś, że aż tyle egzemplarzy miało walnięte piksele?

Saturn w Katowicach (Silesia City Center). Szczerze mówiąc to się z tego cieszę mam matrcę LG, kupiłem go za 1000zł (150zł mniej) i do tego suba wcale nie widać bo jest obok daty po prawej stronie.

Jak tylko będe go miał to odrazu wrzucę fotki i maxustawienia jakie mi pasują. Oddajesz monitorek z tym subem ?

Nie. Patrz odpowiedź wyżej. Pozatym to nie przeszkadza. A tak nawiasem to pierwszy wziąłem do domu bo zapomniałem lapka :D i odpakowałem go całkowicie tzn. wszystkie kable itp. były wyjęte z folii, i za co mam szacunek dla ludzi tam pracujących bez problemu mi wymienili, bez słowa. A tak serio tym subem się nie przejmuję tak jak mówiłem, głośniczki są całkiem spoko (jak na "monitorowe"). Polecam korzystających z neta ustawić jasność 50 na tym monitorze w trybie text po 8H NON STOP PATRZENIA OCZY NIE BOLĄ!!! Wiecie co wielki ten monitor :D Super się filmy ogląda szczególnie HD, ale uwaga filmy słabej jakości mogą nam zepsuć humor wyglądają fatalnie przy skalowaniu z divx-a. Jeśli ktoś będzie miał podobną sytuację z subami targujcie się ja jescze gratis (bo jak powiedzieli przed nowym rokiem trzeba robić dobre uczynki :) dali mi 100 ściereczek Fellowes doczyszczenie monitorka) Pivot jest super!!! A i trzeba uważać z podstawką, ponieważ podobno szybko się rysuje.

Ad 1. Jak zawsze :)

Ad 2. Przecież pisałem, że jestem już w menu serwisowym, ale nie mam pojęcia gdzie znaleźć dane, które pomogą mi namierzyć matrycę :E

Wchodzisz w pozycję service na dole na szaro jest symbol matrycy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety będę musiał zaopatrzyć się w przejściówkę DVI-HDMI. Po podłączeniu monitora analogowo do 7600GS obraz lekko skacze ;/. Co ciekawe na FX5500 nie było tego problemu :E.

Orientuje się ktoś czy do 8800GT dodają taką przejściówkę??

edit: znalazłem ;)

http://allegro.pl/item289372324_palit_8800...800_gt_gra.html

Tyko to dziadostwo ma plombę :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No niestety będę musiał zaopatrzyć się w przejściówkę DVI-HDMI. Po podłączeniu monitora analogowo do 7600GS obraz lekko skacze ;/. Co ciekawe na FX5500 nie było tego problemu :E.

Orientuje się ktoś czy do 8800GT dodają taką przejściówkę??

edit: znalazłem ;)

http://allegro.pl/item289372324_palit_8800...800_gt_gra.html

Tyko to dziadostwo ma plombę :E

Jak to skacze??? Sprawdź jaki masz tryb włącznony bo na innym niż text na szarym kolorze są paski :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak to skacze??? Sprawdź jaki masz tryb włącznony bo na innym niż text na szarym kolorze są paski :E

Mam na TEXT. Na innych jest tak samo. Tylko jasność i kontrast sie lekko zmienia. Ale obraz dalej lekko drży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam na TEXT. Na innych jest tak samo. Tylko jasność i kontrast sie lekko zmienia. Ale obraz dalej lekko drży.

Dziwne, albo masz coś z monitorem albo grafika. U mnie na przykład przy połączeniu przez d-sub w laptopie pivot automatycznie nie przerzucał obrazu a na biurkowym jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziwne, albo masz coś z monitorem albo grafika. U mnie na przykład przy połączeniu przez d-sub w laptopie pivot automatycznie nie przerzucał obrazu a na biurkowym jest ok.

To wina karty na 100%. Już niedługo zmieniam więc się tym nie przejmuje. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wchodzisz w pozycję service na dole na szaro jest symbol matrycy.

ITMD2. 2

MT220WW01 - V1

Jaka to matryca? :hmm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ITMD2. 2

MT220WW01 - V1

Jaka to matryca? :hmm:

To jest matryca firmy Innolux.

A i wersja w2207h różni się od w2207 tym, że ta z h ma zamiast dvi hdmi (były problemy z tym złączem i monitor na jakieś 2-3 miesiące został wycofany z produkcji) oraz został dodany kontrast dynamiczny DFC 3000:1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Traju a jak tam podświetlenie tego monitora. Bo ja byłem w Saturnie w Katowicach parę dni temu i ten monitor z ich wystawy po bokach miał 5-centymetrowe jaśniejsze pasy. Powiedzieli mi, że wszystkie tak mają. A twój?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To jest matryca firmy Innolux.

Czyli taka raczej dupna?

Na jakość obrazu jako takiego nie narzekam, ale czerń nie wygląda u mnie chyba tak fajnie jak na zdjęciach autora tematu (dla przykładu). Muszę fotki porobić..

Edit: Myliłem się; Wygląda to tak samo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Te kupiem sobie ten monitorek (w PCWorld w Anglii - 980zl:)). Jestem raczej zadowolony. Choc na poczatku byla euforia, bo lokorki to sa po prostu nie do opisania... ech ta glebia... - jakies 1,25 dioprii mi odlecialy:P.

Jednak poza opisanymi przez was zaletami, ktore sa powalajace jak na ta cene, ma on rowniezdenerwujace wady:

przede wzystkim- podswietlenie matrycy! Zupelnie nie denerwujace (tzn idealne) w nowych grach. Jednak sprobujcie sobie zalaczyc jakas starsza - np PESa 5. Trawa na gorze ekranu jest jasno-zgnilo zielona, na dole ciemno seledynowa. I nie da rady zmienic tego, ebym nie wiem pod jakim katem ustawial

poza tym- wszystkie ustawienia sa troche za jasne, a na gaming, czy movie po prostu wypalaja galki oczne. Dlatego od razu radze ustawic custom z niskim kontrastem do uzytkowania codzienneo tj. net itp

Ogolnie ocena 9/10

No i juz sie nie moge doczekac na podlaczenie Xboxa 360 (kupuje za miesiac) :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Traju a jak tam podświetlenie tego monitora. Bo ja byłem w Saturnie w Katowicach parę dni temu i ten monitor z ich wystawy po bokach miał 5-centymetrowe jaśniejsze pasy. Powiedzieli mi, że wszystkie tak mają. A twój?

Mój ok jasne pasy mają max 1.5-2cm. A i tam są fatalnie skalibrowane. Podświetlenie jest oki włącz tryb movie lub sam ściemnij na custom bo na gaming czy jest cholernie jasno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
bo na gaming czy jest cholernie jasno.

Panowie z HP chyba nie testowali tych trybów przed sprzedażą. Przeciez jak w grach włączy się "gaming" to porażka. Ja w grach używam custom(FIFA) lub TEXT :E (TDU)

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czyli taka raczej dupna?

Na jakość obrazu jako takiego nie narzekam, ale czerń nie wygląda u mnie chyba tak fajnie jak na zdjęciach autora tematu (dla przykładu). Muszę fotki porobić..

Edit: Myliłem się; Wygląda to tak samo :)

Eee... tam czytałem, że Innolux jest dobrą firmą i mniej znaną, dlatego że działa głównie w Azji. Pozatym to dość duża firma choć nie tak jak LG czy Samsung.

Panowie z HP chyba nie testowali tych trybów przed sprzedażą. Przeciez jak w grach włączy się "gaming" to porażka. Ja w grach używam custom(FIFA) lub TEXT :E (TDU)

;)

W niektórych grach np. Medieval 2 super się gra na movie :D Polecam sprawdzić i potem przełączyć na inne :E

P.S. A ten tryb text masz standardowy czy "podrasowany"?

Dlaczego nikt nie wrzuca ustawień?? :hmm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...