Forum PCLab.pl: SuperPi 16M PCLab.pl - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

SuperPi 16M PCLab.pl wyniki robić i dodawać...! ;)

#41 Użytkownik jest niedostępny   johny_94 

  • Semper Fidelis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2545
  • Dołączył: Pn, 24 Wrz 07

Napisany 01 Kwiecień 2009 - 14:29

będzie jeszcze kiedyś update super pi16m? bo mam jeszcze lepszy wynik.

#42 Użytkownik jest niedostępny   JMKS 

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5045
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 01 Kwiecień 2009 - 15:03

Dla "całych" 5 wyników nie widzę jakiegoś wielkiego sensu aktualizować.

Ale kiedyś będzie, owszem.

#43 Użytkownik jest niedostępny   _bartx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 988
  • Dołączył: Wt, 29 Mar 05

Napisany 01 Kwiecień 2009 - 21:16

Duże szanse są, ze ranking będzie aktywowany tutaj http://utpoland.pl/ - superpi.zenfist.pl padło, tutaj jest za mało użytkowników, na purepc zresztą tez bieda straszna. To będzie polski ranking, bo nie ma sensu tego rozdrabniać na poszczególne fora, a na hwbocie 16M nie ma.

#44 Użytkownik jest niedostępny   JMKS 

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5045
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 02 Kwiecień 2009 - 00:53

Nie wiem czy o to chodzi w gruncie rzeczy - rankingi "od zawsze" były oddzielne [chociaż niekoniecznie były to zbiory rozłączne ;)] i nie było mowy o jakimś wspólnym rankingu. I też "od zawsze" na Labie była garstka, na pjur nieco więcej [chwilami więcej, chwilami mniej] aktywnych
A jeśli liczysz na to, że z kilku forów gdzie się nic specjalnego nie dzieje powstanie jedno na którym będzie aż kipiało od chęci, pomysłów i działań, to obawiam się że niestety się mylisz - z tego też powodu aktualnie nie ma(m) pewności że cała strona UTP "wypali".
Wg mnie trzeba się zastanowić jak ogólnie "lud poderwać", a nie "przerzucać z kąta w kąt" garstkę ludzi którym zależy. Nie twierdzę że inicjatywa jest zła, tylko po prostu widzę że aktualnie jest posucha straszna i ciężko liczyć na spektakularne efekty bez zaangażowania większej liczby osób.

Myślę że jeśli naprawdę chcemy żeby było śmiesznie [fajnie] to lepiej spróbować przepchać na HWBocie "głównym" ranking 16M, bez punktów raczej ale jednak "ogólny"; nawet się kiedyś prawie udało z tego co pamiętam ale jakoś pomysł padł.

Ten post był edytowany przez JMKS dnia: 02 Kwiecień 2009 - 00:57


#45 Użytkownik jest niedostępny   mbrzostek 

  • PCLab.pl team
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 427
  • Dołączył: Pn, 29 Wrz 08

Napisany 02 Kwiecień 2009 - 06:44

16M na HWbocie nie jest optymalnym rozwiązaniem. Dziś 32M trwa tyle czasu co rok temu 16M; zresztą dodanie nowej dyscypliny na bocie zrobiłoby spore zamieszanie w punktach i rankingach. Ludzie, którzy mają setki wyników z 16M wskoczyli by nagle na dużo wyższe miejsca.
Najbradziej optymalny byłby jakiś konkurs, który by przyciągnął ludzi do tej pory nie benchujących - czyli musiałby być low clock i z nagrodami, choćby drobnymi, za odległe miejsca, np. aż do 10.

#46 Użytkownik jest niedostępny   JMKS 

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5045
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 02 Kwiecień 2009 - 10:15

Ehh, po pierwsze team zmień (sugestia, nie żądanie rzecz jasna, ale myślę że dość sensowna), bo sponsoring masz Labowy a nie XS.
Proponowałem bez punktów - oczywiste jest że jeśli to nie przeszło jakiś czas temu (jakaśtam dyskusja na forum HWB była) to punktów nie będzie, ale np. PCMark V itd bez punktów są - nie jest to nic niemożliwego do zrobienia, a problemów technicznych właściwie by w ogóle nie sprawiło, ot przekleić kawałek kodu z Pi32 i to tyle.
Low Clock hmm, powiedz jakiego rodzaju konkurs widzisz, bo osobiście nie wiem jak by to miało wyglądać żeby zainteresować szerszą publikę. Niektórzy mają odpowiedni sprzęt, a reszta nie ma - albo zrobi się bardzo dużo podkategorii, żeby "wszyscy" mieli szanse, albo to jednak będzie dla okrojonego i to dość znacznie grona osób.
Jak już to wg mnie konkurs typu "kto zrobi większy skok punktowy w xx dni", takie bezpośrednie ale myślę skuteczniejsze ;); można by nawet pierwszą dziesiątkę z obecnego rankingu wykluczyć, w ramach "wyrównywania szans" (w końcu chodzi o zainteresowanie nowych!), chociaż niekoniecznie. Wtedy by się aż tak nie liczyło kto ma i7 + 295GTX itd, tylko kto się trochę w to pobawi.

Ten post był edytowany przez JMKS dnia: 02 Kwiecień 2009 - 10:30


#47 Użytkownik jest niedostępny   mbrzostek 

  • PCLab.pl team
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 427
  • Dołączył: Pn, 29 Wrz 08

Napisany 03 Kwiecień 2009 - 16:03

Teamu nie zmienię, bo wszystkiego, co wiem nauczyło mnie XtremeSystems, a nie PCLab, PurePC, czy co tam jeszcze wchodzi w skład United Team of Poland.

Low clock challenge w 16M: brali by udział ludzie z E8x00, gdyby się znalazło wystarczająco dużo ludzi z innym rdzeniem/wielkością cache to dodawało by się odpowiednie kategorie.
Konkurs na skok punktowy tez jest dobry, ale tak samo ludzie z lepszym sprzetem będą mieli lepszy start, bo przeciętny wynik np. w 3dm06 z topowych grafik już jest warty kilkanaście punktów. To jest niestety dość drogie hobby, nic się na to nie poradzi.

#48 Użytkownik jest niedostępny   JMKS 

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5045
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 03 Kwiecień 2009 - 17:28

Zobacz postmbrzostek, o 3 Kwiecień 2009, 16:03, napisał(a):

Teamu nie zmienię, bo wszystkiego, co wiem nauczyło mnie XtremeSystems, a nie PCLab, PurePC, czy co tam jeszcze wchodzi w skład United Team of Poland.
Nie przyjmuję argumentacji, ale Tobą nie jestem i zmusić Cię nie mogę ani nie zamierzam.

Zobacz postmbrzostek, o 3 Kwiecień 2009, 16:03, napisał(a):

Low clock challenge w 16M: brali by udział ludzie z E8x00, gdyby się znalazło wystarczająco dużo ludzi z innym rdzeniem/wielkością cache to dodawało by się odpowiednie kategorie.
E8x to jest spoooore zawężenie - zauważ że ani to najnowsze, ani tanie. Realnie patrząc jest to bardzo trudne do zorganizowania aby spora część osób "miała po co startować"; tj. zrobić na tyle dużo kategorii żeby się dużo osób załapało, ale jednocześnie na tyle mało nagród żeby zupełnie "efektywność" tego przedsięwzięcia w łeb nie wzięła.

Zobacz postmbrzostek, o 3 Kwiecień 2009, 16:03, napisał(a):

Konkurs na skok punktowy tez jest dobry, ale tak samo ludzie z lepszym sprzetem będą mieli lepszy start, bo przeciętny wynik np. w 3dm06 z topowych grafik już jest warty kilkanaście punktów. To jest niestety dość drogie hobby, nic się na to nie poradzi.
O tym proponuję porozmawiać z użytkownikiem RemiKo, 240pkt [sporo więcej niż mamy Ty i ja wspólnie] nabił w dość krótkim czasie, na powietrzu, w przeważającej większości na sprzęcie ze złączem Slot1 ;). To też odnośnie do argumentu że skok można samym faktem posiadania drogiego sprzętu zrobić - można, ale jeśli powiedzmy 50pkt za ten sprzęt będzie [za same globale; nie wiem czy dużo więcej się da bez specjalnego wysiłku czymś nie-kosmicznie-drogim bez problemu nabić], to tak czy inaczej jest to spokojnie do przebicia.

Aha, sprostowanie - gdyby "odkreślać" jakąś czołówkę, to by jednak trzeba sporo więcej niż 10 najlepszych od takiego konkursu odsunąć [spojrzałem na tabelę dopiero], powiedzmy 20.

#49 Użytkownik jest niedostępny   mbrzostek 

  • PCLab.pl team
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 427
  • Dołączył: Pn, 29 Wrz 08

Napisany 03 Kwiecień 2009 - 17:43

Zobacz postJMKS, o 3 Kwiecień 2009, 18:28, napisał(a):

Nie przyjmuję argumentacji, ale Tobą nie jestem i zmusić Cię nie mogę ani nie zamierzam.

A ja chętnie posłucham Twojej argumentacji - czemu powinienem zmienić team?

Faktycznie lepszy wydaje się konkurs na skok punktowy. Ja byłbym chętny do pomocy w organizacji takiego konkursu tu na PCLabie.

Jest jeszcze inna możliwość, co prawda może nie tak przystepna dla mas - konkurs w 3dm01 i/lub 3dm03 z ograniczeniem do jednej bardzo taniej karty graficznej. Na przykład HD3450 - kosztuje ~100 zł i można go potem odsprzedać za ~75 zł. Ktoś kto nie ma takiej karty będzie gotów wydać te 25 zł, a słaby procek nie będzie go ograniczał. Potrzebne były by dwie kategorie: chłodzenie powietrzem oraz chłodzenie czym-kto-chce.

#50 Użytkownik jest niedostępny   JMKS 

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5045
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 03 Kwiecień 2009 - 18:24

Zobacz postmbrzostek, o 3 Kwiecień 2009, 17:43, napisał(a):

A ja chętnie posłucham Twojej argumentacji - czemu powinienem zmienić team?
Skoro istnieje team związany z Labem, a z Laba dostajesz sprzęt na którym robisz niektóre wyniki - dla mnie jest zupełnie oczywiste że punkty za to powinny iść do UToP. Jeśli masz swój prywatny sprzęt, to możesz z nim robić niewątpliwie co zechcesz, co do tego obiekcji nie mam żadnych.

Zobacz postmbrzostek, o 3 Kwiecień 2009, 17:43, napisał(a):

Jest jeszcze inna możliwość, co prawda może nie tak przystepna dla mas - konkurs w 3dm01 i/lub 3dm03 z ograniczeniem do jednej bardzo taniej karty graficznej. Na przykład HD3450 - kosztuje ~100 zł i można go potem odsprzedać za ~75 zł. Ktoś kto nie ma takiej karty będzie gotów wydać te 25 zł, a słaby procek nie będzie go ograniczał. Potrzebne były by dwie kategorie: chłodzenie powietrzem oraz chłodzenie czym-kto-chce.
3D03 tylko i wyłącznie, wiesz przecież że 3D01 jest BARDZO od proca {w szczególności cache} zależny [na choćby głupim {w sensie - na pewno mniej wydajnym od Radeona z serii 3000} 76GS którego ostatnio męczyłem]. To wg mnie jest sporo lepszy pomysł [niż Low Clock na Wolfdale'u; bo "skok punktowy" jako oddzielna kategoria konkursu też nie jest zły].

#51 Użytkownik jest niedostępny   mbrzostek 

  • PCLab.pl team
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 427
  • Dołączył: Pn, 29 Wrz 08

Napisany 03 Kwiecień 2009 - 19:50

W '01 nie będzie aż tak dużych różnic, z HD3450 zręczny tweaker z E6300/E7200/E5200 łatwo dogoni gościa z E8400. HD3450 jest o połowę wolniejszy od najsłabszego 7600 GS. Dodatkowo na karcie za 100 zł więcej osób będzie chętnych zrobić nawet najbardziej ekstremalne mody.

@ HWBot: Większość moich wyników z 3D jest zrobiona na moich prywatnych kartach, a większość wyników CPU jest zrobiona na prockach udostępnionych przez AMD, nie przez PCLaba. Zresztą dostęp do nie zakupionego sprzętu ma dużo ludzi pracujących w sklepach, serwisach, handlujących na Allegro itp. - a wiedzę i chęć do benchowania już nie każdy.


Zobacz postJMKS, o 3 Kwiecień 2009, 17:28, napisał(a):

240pkt [sporo więcej niż mamy Ty i ja wspólnie]

Wspólnie mamy jednak więcej :)

Ten post był edytowany przez mbrzostek dnia: 03 Kwiecień 2009 - 20:37


#52 Użytkownik jest niedostępny   johny_94 

  • Semper Fidelis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2545
  • Dołączył: Pn, 24 Wrz 07

Napisany 09 Kwiecień 2009 - 16:00

Nowy wynik w 16m.
Tym razem jeszcze szybciej ;)
No to jestem na labie 1st w grupie E2180

Johny_94 07m 23.882s
CPU: Pentium Dual Core E2180 @ 3230MHz ram 592MHz 5-5-5-15 2t Dual http://img18.imagesh...mage=piknie.png

Ten post był edytowany przez johny_94 dnia: 09 Kwiecień 2009 - 16:10


#53 Użytkownik jest niedostępny   JMKS 

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5045
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 10 Kwiecień 2009 - 10:53

Zobacz postjohny_94, o 9 Kwiecień 2009, 17:00, napisał(a):

Nowy wynik w 16m.
Tym razem jeszcze szybciej ;)

Tutaj również znalazłem wynik "poglądowy" ze zdecydowanie gorszego proca [512KB cache L2, a to SPORA różnica] i na sporo niższym taktowaniu.
Celeron 420 @ 3GHz :E, raptem o sekundy gorzej niż ten "pikny" [jak z nazwy screena wyczytałem :E] wynik na 3,23GHz E2180...
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez JMKS dnia: 10 Kwiecień 2009 - 10:54


#54 Użytkownik jest niedostępny   _bartx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 988
  • Dołączył: Wt, 29 Mar 05

Napisany 10 Kwiecień 2009 - 14:27

Taki konkurs na konkretnej grafie nie byłby zły, myślę, że można by w to zaangażować wszystkie większe portale w Polsce - bo z samego pclabu, czy pure będzie nas po prostu mało.

Kilka sugestii:
- karta nie przekracza 10k-12k w 3d marku 2005 na hwbocie, gdyż przy tego rodzaju wynikach wystarczy nawet e2xxx puszczony na 3,4-3,6ghz.
- rywalizacja w 3d markach 2003/2005/2006 (przy tej mocy karty, użyty procesor nie ma większego znaczenia, nawet jeśli będzie to quad, myślę, że dwa 3d marki to optimum)
- jeśli chodzi o model karty to np. 7300 GT DDR2/3, 7600 GS DDR2/3, 7600GT lub coś z radeonów hd2400xt/hd2600pro
- najlepiej, żeby był to nowy sprzęt, każdy będzie miał to samo, można by wtedy wytargować jakiś rabat ze sprzedającym jakby było np. 20-30 kart - tutaj jest problem dostępności kart (starsze modele)
- cena <100 zł i tutaj może być problem

Podam jeszcze linki jak do konkursów na overclock.net:

http://www.overclock...-challenge.html
http://www.overclock...ompetition.html

#55 Użytkownik jest niedostępny   johny_94 

  • Semper Fidelis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2545
  • Dołączył: Pn, 24 Wrz 07

Napisany 13 Kwiecień 2009 - 09:43

Zobacz postJMKS, o 10 Kwiecień 2009, 11:53, napisał(a):

Tutaj również znalazłem wynik "poglądowy" ze zdecydowanie gorszego proca [512KB cache L2, a to SPORA różnica] i na sporo niższym taktowaniu.
Celeron 420 @ 3GHz :E, raptem o sekundy gorzej niż ten "pikny" [jak z nazwy screena wyczytałem :E] wynik na 3,23GHz E2180...


ale na zdecydowanie lepszych pamięciach ;)
Zobaczymy jak dostane cruciale od XA na d9gmh dwu stronne i proc dostanie ponad 1.6v może na 3.4ghz da rade albo 3.5 .
Postaram się dostać poniżej 7minut.
edit.
a i tak poprawiłem wynik bo mój 1wszy to był czas prawie 10minut.
Kwestia ustawień pamiątek ;)
I moje pytanie. Motywujesz mnie tym wynikiem celerona? Czy coś innego masz na myśli? :>

Ten post był edytowany przez johny_94 dnia: 13 Kwiecień 2009 - 10:05


#56 Użytkownik jest niedostępny   bucu1984 

  • Mówią, że nie mamy szans, tak jak oni, ale mylą się
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2470
  • Dołączył: Wed, 05 Lis 08

Napisany 13 Kwiecień 2009 - 09:51

Dodaj obrazek

bucu1984 6m 36.937s
cpu:C2D E6420 3703MHz ram:462MHz 5-5-5-15 2T dual screen

Ten post był edytowany przez bucu1984 dnia: 15 Kwiecień 2009 - 20:46


#57 Użytkownik jest niedostępny   groszek_ziom 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 682
  • Dołączył: So, 26 Kwi 08

Napisany 12 Maj 2009 - 17:43

groszek_ziom 9m 03 172 s
cpu:Intel Celeron Dual Core e1200 3008.4 ram:470MHZ 5.6.6.15 single screen

Ten post był edytowany przez groszek_ziom dnia: 12 Maj 2009 - 17:49


#58 Użytkownik jest niedostępny   Windforce 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 56
  • Dołączył: Pn, 19 Paź 09

Napisany 09 Listopad 2009 - 12:38

Może czas na nową platformę?:) Otarłem się o 1 miejsce.;)

Windforce 04m 21.282s
cpu:intel core i5 4000.0MHz ram:1000.0MHz 9-9-9-27 1T dual screen

Tego konfiga używam do codziennej pracy i jest stabilny 24/7.

Ten post był edytowany przez Windforce dnia: 09 Listopad 2009 - 14:57


#59 Użytkownik jest niedostępny   Johny_B 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1983
  • Dołączył: Wt, 10 Lip 07

Napisany 12 Listopad 2009 - 19:48

a to moj wynik na powietrzu, pokazany juz na tym forum gdzie indziej, i innych forach, nic nadzwyczajnego bo to powietrze i brak cw...

Dodaj obrazek

03m 32.562s

#60 Użytkownik jest niedostępny   szemtaj 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 257
  • Dołączył: Wt, 27 Paź 09

Napisany 26 Listopad 2009 - 00:42

Witam,

i5 - 2.66GHz@4.10GHz - wynik: 4m 14.900s

screen - i5

Pozdro Szem

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych