Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Quattro

Motoryzacyjna Blabla

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś zrobiłem test przy okazji zmiany opon na letnie. Wyjeżdżając spod bloku z rozgrzanym silnikiem, na zimowych oponach (Matador Sibir Snow 245/45/17) do wulkanizatora na trasie 15km średnie spalanie wyszło 9,2L/100km. Po zmianie na letnie (Bridgestone Turanza 245/45/17) w drugą stronę ta samą trasa, identyczny ruch na drodze i spalanie wyszło 8L/100km. Różnica 1,2L. W dodatku w drodze powrotnej spory odcinek jadę pod wzniesienie gdzie w stronę wulkanizatora jechałem z górki.
Opony zimowe mają indeks E, letnie B. Różnica zauważalna. Gdyby pominąć sam fakt innej gumy (zima vs lato) to pewnie różnica na samym indeksie to 0,5L (strzelam).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 dni w Polsce i cudem nie skasowałem auta. Babie zachciało się wyprzedzać na skrzyżowaniu i przejściu, bo ona nie będzie stać w korku. Poza tym cudem nie rozwalona felga, bo drogowcom nie chciało się zabezpieczyć studzienki o głębokości 10cm. W końcu wdupi w to jakaś osobówka i urwie całe koło z wahaczem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marko ja bym na Twoim miejscu wypożyczał jakieś auto jak na taką dzicz jeździsz. Szkoda auta rozpieszczonego w Niemczech dla Polskiej patologii drogowej.

• Thanks 1
  • Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To działa na zasadzie "wjedź do centrum włoskiego miasta". Stoisz, patrzysz i niedowierzasz. Problem jedynie taki, że we Włoszech kończy się to stłuczkami, w Polsce wypadkami. Jeśli na ograniczeniu do 40kmh, żadne auto nie jedzie tych 40kmh, co gorsza każde jedzie z odczuwalnie inną prędkością, to ciężko wyczuć, kiedy płynnie włączyć się do ruchu, nie powodując zagrożenia. Jak jesteś przyzwyczajony, to nie widzisz problemu, jedynie się wk*rwiasz. 

Ale za omijanie aut na skrzyżowaniu tuż przed przejściem, to sorry - dyskwalifikacja z drogi i psychotesty

Edytowane przez marko125-91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli samochody na prawym pasie nie zatrzymały się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu to tak, omijam. 

Edytowane przez domino1315

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, domino1315 napisał:

Jeśli samochody na prawym pasie nie zatrzymały się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu to tak, omijam. 

Ty chyba nie rozumiesz... Omijasz auta stojące na przed i na skrzyżowaniu (w tym auta skręcające w lewo), jadąc w ten sposób pod prąd bezpośrednio przez skrzyżowanie i przed przejściem dla pieszych znajdującym się tuż za skrzyżowaniem. 

Jeśli wszystko się zgadza, a Ty dalej uważasz, że to jest ok, to jestem przerażony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, marko125-91 napisał:

Ty chyba nie rozumiesz... Omijasz auta stojące na przed i na skrzyżowaniu (w tym auta skręcające w lewo), jadąc w ten sposób pod prąd bezpośrednio przez skrzyżowanie i przed przejściem dla pieszych znajdującym się tuż za skrzyżowaniem. 

Jeśli wszystko się zgadza, a Ty dalej uważasz, że to jest ok, to jestem przerażony.

Nie napisałeś tego w pierwszym poście. Wiadomo, trzeba się domyślać co miałeś na myśli. Nie pierwszy raz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej Ty nie potrafisz zrozumieć prostego zdania, tylko tworzysz do tego alternatywną rzeczywistość. 

Ja nie wydzwoniłem, to sąsiad pozbył się zderzaka, lampy i grilla. To samo miejsce, to samo zachowanie. Nie minęły 24godziny. 

Jeszcze jeden hit. Drogowcy w październiku wyfrezowali jakieś 800metrów asfaltu biegnącego przez 3 zakręty 90stopni, zostawiając kratery głębokości 5-10cm. Jest połowa kwietnia, nic nie tknięte, jedynie pachołki przy wystających studzienkach (to i tak dobrze, bo na innym odcinku nawet tyle nie zrobili). No kurde nie wiem co ich zaskoczyło, zima czy covid?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oponki zmienione.

W 2014 jak kupowalem civica to nie kupowałem drugich felg bo myślałem że się nie opłaca... [Nigdy nie miałem auta dłużej jak 2 lata] mamy 2022... I własnie zapłaciłem 120zl za wymianę 15"....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, marko125-91 napisał:

Raczej Ty nie potrafisz zrozumieć prostego zdania, tylko tworzysz do tego alternatywną rzeczywistość. 

Ja nie wydzwoniłem, to sąsiad pozbył się zderzaka, lampy i grilla. To samo miejsce, to samo zachowanie. Nie minęły 24godziny. 

Jeszcze jeden hit. Drogowcy w październiku wyfrezowali jakieś 800metrów asfaltu biegnącego przez 3 zakręty 90stopni, zostawiając kratery głębokości 5-10cm. Jest połowa kwietnia, nic nie tknięte, jedynie pachołki przy wystających studzienkach (to i tak dobrze, bo na innym odcinku nawet tyle nie zrobili). No kurde nie wiem co ich zaskoczyło, zima czy covid?

W którym miejscu napisałeś, że omijał je pod prąd? Napisałeś, że je omijał, oczywiście mamy się domyśleć, że było to nieprzepisowe i pod prąd. Po co to od razu napisać, zawsze to można rozpocząć gównoburzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby nie było nieprzepisowe, to bym chyba się nie robił o to problemu. Prawka w chipsach nie znalazłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marko możesz będziesz mógł coś powiedzieć na ten temat. Rozmawiałem wczoraj z jednym gościem i mówi mi, że jego żona handluje samochodami. Robi to w taki sposób, że kupuje w Polsce nówki i wysyła do Niemczech. Skupuje od Dacii po Mercedesy za 600k zł. Miesięcznie opycha tam 50-70 sztuk. Kupuje je jeden gościu co ma salon samochodowy i sprzedaję się podobno od ręki do prywatnych ludzi za kwotę niższą niż cena w salonie danej marki w Niemczech o_O

Naprawdę tak jest, że kupując samochód 1:1 wyposażony w Polsce będzie on tańszy niż taki sam w Niemczech? I to o tyle tańszy, że bardziej opłaca się go kupić u nas i sprzedać tam? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie tak, ale nie przy każdej marce. Chociaż teraz przy obecnym kryzysie może być i w przypadku każdej marki.

Jak sam szukałem, to np. Talismana miałem już kupować w Polsce, ale w DE nie miałem żadnej możliwości przetestować auta, a w ciemno jechać do Polski nie uśmiechało mi się.

Szukaj w niemieckich ogłoszeniach ofert "EU Fahrzeug". W niektórych krajach, chyba np. Belgii dealer uruchamia gwarancję przez co teoretycznie auto jest sprzedane, ale po zakupie takiego auta i rejestracji w docelowym kraju pierwszym właścicielem jesteś Ty, bo Ty dokonujesz pierwszej rejestracji. Oszczędność przy takim manewrze do 20-25% ceny

Same wyposażenie nie zawsze się zgadza. Ba, niektórych pakietów nie ma, albo są inaczej skonfigurowane. Tak samo nie każdy Niemiec kupi EU Fahrzeug. Sprawdzają to w dowodzie rejestracyjnym. Bierze się to z tego, że kiedyś kiedyś auta niemieckie miały po prostu lepsze wyposażenie. Teraz różnice są marginalne, ale przyzwyczajenie zostało.

Nawet jak sprzedawałem passata, to gość zwracał uwagę czy niemiecki czy import. Auto za 3k €. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Gang napisał:

Oponki zmienione.

W 2014 jak kupowalem civica to nie kupowałem drugich felg bo myślałem że się nie opłaca... [Nigdy nie miałem auta dłużej jak 2 lata] mamy 2022... I własnie zapłaciłem 120zl za wymianę 15"....

To jak pytałem ostatnio w Wawie - 160 za 18 w tym kontekście to wcale dużo nie jest... A najpierw popukałem się w czoło :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up i to nawet nie w Toruniu tylko w małym miasteczku pod gniewkowem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała wieś pod małym miasteczkiem na Śląsku podobnie;
Za montaż 15" opon na stalówki, wyważenie + założenie na auto (w tym nowe wentyle i opłata za utylizację starych kół) płaciłem 140zł;
No ale Accord zgnije / wybuchnie / zaleje się olejem na tych kołach więc koszt jednorazowy (opony wielosezon).

W ogóle w końcu czuję, że kupiłem prawdziwą Hondę, 800km i z 200ml oleju wypite :lol2:
I sugestywnie puszcza dymka powyżej 5k rpm :E 

Civic przy licznikowych ~220 tys. km był popsuty, bo nie kopcił :E 

Edytowane przez serwal4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie a premio za 17  wymiana opon z wyważaniem 80 zł, zbieżność 120 zł  z rabatem zapłaciłem 190.

Edytowane przez wincek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rok temu płaciłem 120 zł netto za 19", w tym pojechałem do innego gościa i zapłaciłem 80 zł netto :D Za 20" tak samo liczył. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, lycone napisał:

Rok temu płaciłem 120 zł netto za 19", w tym pojechałem do innego gościa i zapłaciłem 80 zł netto :D Za 20" tak samo liczył. 

Z ciekawości, gdzie pojechałeś? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Kowal napisał:

Z ciekawości, gdzie pojechałeś? 

https://goo.gl/maps/7hyDBAcreX2vSNP17

Rok temu byłem na Mikulach w CENTROGUM 2 na Pyskowickiej, ale mocno podnieśli ceny. Zdarza mi się też robić busy u Damiana przy zjeździe z DK88 i obok warsztatu w Euromasterze.

Z wszystkim jestem zadowolony, tak naprawdę kwestia ceny i dostępności.

Edytowane przez lycone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pany pomuszcie :E w końcu muszę zmienić telefon - czy kupno circa 2 letniego używanego Mate 30 Pro to dobry pomysł? Swojego flagowca używam już prawie 5 lat i w sumie działa ale jednak człowiek coraz częściej się wkurza na tego zloma, a przed upływem gwarancji wymieniłem mu baterię. Teraz jak tak patrzę to ceny telefonów tak poszły w górę, że 2k to cena średniaka, gdzie ja dałem 1600 tych 5 lat temu prawie za flagowca... I jak czytam to w każdym coś mi nie pasi - jedynie realme gt lub oneplus nord 2 by mi podeszły ale raz że jakoś nie ufam, dwa że kurde drogie dla mnie teraz są. I tak ten mate kusi bo za ~1500 już idzie dorwać coś jeszcze na gwarancji. Mogę jeszcze A52s ale samsungi w ogóle mi nie podchodzą, nie lubię i tyle. 

Edytowane przez lesiu155

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.04.2022 o 08:46, lycone napisał:

Przekładka kół, czy opon?

Ja rok temu zostawiłem 260 za przekładkę 18’ runflat i przechowanie :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, baQus napisał:

Przekładka kół, czy opon?

Ja rok temu zostawiłem 260 za przekładkę 18’ runflat i przechowanie :P 

Wyważanie kół + założenie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi