Skocz do zawartości
Quattro

Motoryzacyjna Blabla

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
17 minut temu, Gang napisał:

Wszytsko zależy jakie auto trafisz. W tym budżecie to jednak chyba jednak lepiej kupić auto z LPG i "nie spłacać" instalacji. 

Sam zawsze kupowałem bez i zakładałem w dobrym warsztacie, ale auta ciut droższe. 

Nie zamykaj się na auto z lub bez LPG, szukaj najlepszego możliwego stanu. 

Ps. Ogólnie w tym budżecie to szukaj najlepszego możliwego stanu, nie zamykaj się na daną markę, a już na pewno nie na droższą Skodę lub dużo droższą Skodę 

?

Ad ps. Ja zawsze się zamykałem na dane model ?

PS2. 

Ta sygnaturą to grzeszysz 

Fanem motoryzacji jestem giga ale kupno swojego auta to jest jakieś wyjście z dziwnej strefy komfortu. Do tej pory jeździłem mamy autem i jak coś było do zrobienia to mówiłem jej o tym i oddawanie auta do mechanika. Ze swoim autem coś czuje, że będzię to jeszcze bardziej pedantyczne, a przez co większe wydawanie kasy :E Dodatkowo strasznie wybrzydzam i już czasem odrzucam pewne marki czy modele a to z tego względu, że z niemieckimi autami miałem i mam do tej pory największą styczność i wiem co się po nich spodziewać. Kolejna sprawa, że większość aut w PL to niemce co też przekłada się na to, że mechanicy znają bardziej te auta więc możliwość ewentualnej naprawy takiego niemca jest wyższa (ale moge się z tym argumentem mylić więc biore go troche w cudzysłowie). 

A co do sygnaturki to Pastuszek zawsze w serduszku ❤️ 

Edytowane przez mlynos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, mlynos napisał:

Kolejna sprawa, że większość aut w PL to niemce co też przekłada się na to, że mechanicy znają bardziej te auta więc możliwość ewentualnej naprawy takiego niemca jest wyższa (ale moge się z tym argumentem mylić więc biore go troche w cudzysłowie). 

To nie są lata '90, teraz każda marka i model jest doskonale znana mechanikom. Druga sprawa, szukasz 20 letniego do bólu popularnego i nudnego chrupka, tam nie ma technologii NASA i nawet Mietek w stodole Ci to naprawi. Kup cokolwiek bez gazu co będzie w dobrym stanie technicznym i da radę przejść przegląd na stacji, później porób te wszystkie mało istotne rzeczy jak hamulce przód + tył, przewody hamulcowe sztywne i elastyczne, zawieszenie, ewentualne wycieki płynów ustrojowych i po wszystkim zamontuj gaz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opel wierny tradycjom: Insignia,- przerdzewiały tylny wahacz poprzeczny pękł sobie na pół. Kto się przesiadł z Vectry C będzie się czuł jak w domu ?

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, bergercs napisał:

Opel wierny tradycjom: Insignia,- przerdzewiały tylny wahacz poprzeczny pękł sobie na pół. Kto się przesiadł z Vectry C będzie się czuł jak w domu ?

Ja już po akcji serwisowej i dwa nowe wahacze + kompletna geometria zrobiona w Aso za pełną darmoszkę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Trepcia skończy się na tym, że do Camry już nie wsiądziesz ;)  
Fajna fura!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Trepcia napisał:

Ok, biorę tego ESa :)

Dzisiaj 3 godziny oglądałem. W świetle dziennym i przy spokojnym oglądaniu więcej skaz się udalo znaleźć. Generalnie wygląda to tak:

• głębsze rysy w dolnych częściach zderzaków, najczęściej od spodu, od dojeżdżania do krawęźników,
  • mniejsze pojedyncze ryski na lakierze, do wyciągnięcia polerką, brak zarysowań do podkładu na częściach metalowych,
  • większych skaz brak (oprócz 3 wgniotek na jednych drzwiach, o których wspominalem).

Cały samochód przeleciany miernikiem i wszędzie powłoka między 90 a 110. Wszystkie szyby orginalne, przednia szyba bez skaz od kamyków. Przednia maska bez odprysków. Środek zadbany, sporadycznie jakieś niewielkie zarysowania w miejscach gdzie można było butem zawadzić. Reszta świetnie utrzymana. Skóra na fotelach niesamowicie miękka! Łącznie z fotelem kierowcy. Kierownica nie wyświechtana od trzymania (drewno robi robotę).

Nawet poprosiłem aby udostępnili mi podnośnik nożycowy na serwisie i to zrobili :) Więc można było samochodem wjechać i pooglądać go wszędzie. Od spodu elegancja francja, tak jak to powinno wyglądać w 3 latku. Z resztą i tak pewnie samochód pójdzie na konserwacje bo japońcom ufać nie można :E 

Jazda próbna była, same pozytywy. Nagłośnienie Mark Levinson gra dobrze aczkolwiek wyobrażałem sobie więcej ;-) 

Felgi w dobrym stanie, z lokalnymi małymi przytarciami. Te felgi będą na zimę. Na lato już mam nagrane funkiel nówki z wersji Omotenashi na nowych oponach zimowych (które założe na obecne koła). Opony letnie jeszcze oryginalne, bieżnikowo mięsa mają na 2-3 sezony.

Wrzuć jakąś fotkę jak już będziesz miał chwilę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ależ to wygląda zajebiście  :red: Graty ! Ile ten krążownik ma długości ?

Znalazłem,   4,97m :-O

Edytowane przez katystopej
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 godziny temu, Pavoy napisał:

Ja już po akcji serwisowej i dwa nowe wahacze + kompletna geometria zrobiona w Aso za pełną darmoszkę ?

Jest na to akcja serwisowa? Daj znać jak to ogarnałeś to też bym spróbował w ten sposób ;)

@Trepcia niezły ten Lex, gratulacje. Przy okazji, dużo teraz problemów z leasingiem? Bo ostatnio miałem info, że teraz ciężej o leasing niż jeszcze z pół roku temu i banki bardzo się zabezpieczają.

Edytowane przez Arczevski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 minut temu, Arczevski napisał:

Jest na to akcja serwisowa? Daj znać jak to ogarnałeś to też bym spróbował w ten sposób ;)

Prześlij na PW nr VIN to Ci sprawdzę czy objęte masz akcją. Roczniki 2008-2012 ?

Edytowane przez Pavoy
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, katystopej napisał:

Ależ to wygląda zajebiście  :red: Graty ! Ile ten krążownik ma długości ?

Znalazłem,   4,97m :-O

Pierwsze zdjęcie, jeszcze w tym kolorze, to jak mazda 6, tylko z rozciągniętym przodem ;)

Gratki, że jakieś auto z miejscem na nogi z tyłu, ale design deski - czuć, że to toyota i to mocno. 

Ważne, że Tobie micha się cieszy ?

PS: może i salon Lexusa, ale wiedzą, że król jest tylko jeden...

...Passat B5 kombi!

Edytowane przez marko125-91
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma rozmach ?

"Kierowca cinquecento ze Śląska wiózł w bagażniku dziewięciometrowe drzewo ważące 1,5 tony"

Kierowca fiata cinquecento ze Śląska wiózł w bagażniku drzewo o długości dziewięciu metrów.

Kierowca fiata cinquecento ze Śląska wiózł w bagażniku drzewo o długości dziewięciu metrów.

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Trepcia napisał:

To wnętrze jak tak archaiczne, że ... aż ładne ? Gratulacje!

Sam tracę już nadzieję, że moja furmanka się wyprodukuje i rozglądam się za alternatywami. Jak się okaże, że nie alokuje się do produkcji w pierwszej połowie kwietnia to zamawiam coś innego. Na razie waham się pomiędzy VW Tiguan 1.5 TSI R-Line, Audi A3 Limousine 1.5 TSI SLine, a Skodą Karoq 2.0 TSI 4x4 SportLine.

Problem w tym, że A3 produkuje się dokładnie tak samo jak Leon, czyli wcale :kupa:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Trepcia napisał:

Dzisiaj wyslalem papiery. Ale raczej nie powinno byc problemow, wplata wlasna 40%, leasing na 4 lata. Rata wyjdzie pare stowek wiecej niz za Yarisa.

40%? Czemu aż tyle? W umowie leasingowej masz, że w razie szkody całkowitej możesz odzyskać wpłatę własną czy przepada? 

I czemu czekasz na decyzję? Idzie to przez zewnętrzny bank? Czy po prostu to tak trwa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dostałem dzisiaj łychę Proper Twelve, ta sygnowana nazwiskiem Conora McGregora, pił to ktoś ? Dobre to ? Nie wiem czy trzymać dla siebie czy dać komuś w prezencie 8:E cenowo wychodzi ok 90zł/0.7L więc jak Jack Daniels.

Edytowane przez katystopej
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Trepcia napisał:

@marko125-91

Leasing z wykupem, im wyzsza wplata tym nizszy koszt calkowity. W przypadku kradziezy/zlomowania zwracaja normalna wartosc rynkowa jak w przypadku jakby to byl Twoj samochod. Pozniej trzeba sie rozliczyc z bankiem od niezaplaconej czesci. 

No i tutaj jest problem. O ile teraz bierzesz używany samochód, to jest inaczej. W przypadku nowego auta utrata wartości w pierwszych dwóch latach jest ogromna. Przy małej wpłacie własnej zadziała Ci GAP, przy dużej GAP nie ma najmniejszego sensu, bo nic z niego nie odzyskasz. Każdy poradnik i każdy doradca leasingowy odradza duże wpłaty, bo przy szkodzie całkowitej w początkowej fazie umowy po prostu nie odzyskasz tych pieniędzy. Sam chciałem sporo wpłacić, żeby mieć niską ratę, to mi doradca zdecydowanie to odradził. Owszem, koszt całkowity będzie niższy, ale ryzyko utopienia jest też spore. Przy szkodzie całkowitej odszkodowanie dostanie leasingodawca, nie Ty. I w praktycznie każdej umowie (z kilkoma wyjątkami, jak np. w BMW) wpłata własna przepada. 

PS: ja na decyzję czekałem ok. 30sekund, dlatego się zdziwiłem, szczególnie że bankowość w Polsce jest na bardzo nowoczesnym poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jakbyś zrobił normalne finansowanie, to wtedy auto jest na ciebie i ty dostaniesz pieniądze. A tak auto jest własnością leasingodawcy i każde odszkodowanie idzie do niego. O reszcie decyduje umowa, ale praktycznie zawsze wpłata własna przepada. I jak wpompujesz np. 40tys. zł na dzień dobry, po 3 miesiącach rozbijesz auto, to jesteś te 40tys. + 3 raty w plecy. GAP pokrywa zawsze lukę między wartością startową auta, a wyceną w momencie zdarzenia. Dlatego przy niskiej wpłacie ratuje Ci tyłek, przy dużej wpłacie masz taką nadwyżkę, że GAP nie ma czego wyrównywać. Leasingodawca dostaje odszkodowanie, umowa zakończona. 

Poczytaj dokładnie swoją umowę, bo może w Twoim przypadku jest inaczej. Jak coś masz jeszcze czas ją zmienić ;)

BTW. Tak z ciekawości jakie oprocentowanie ma ten leasing?

Edytowane przez marko125-91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
21 godzin temu, Arczevski napisał:

@Trepcia niezły ten Lex, gratulacje. Przy okazji, dużo teraz problemów z leasingiem? Bo ostatnio miałem info, że teraz ciężej o leasing niż jeszcze z pół roku temu i banki bardzo się zabezpieczają.

ostatnio moto brany w leasing, 0 problemow, co prawda mam juz auto w tym samej firmie ale jest git, tylko % wiekszy ze wzgledu na wibor

@Trepciapiekne auto, dziadkowoz ale nadal mi sie podoba :E jeszcze w biedawersji czyli camry

Edytowane przez xede
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to potem tylko lecisz w VIP Style
Brak dostępnego opisu zdjęcia.

:E 

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, to był suchar;
Po E38 i obecnych gruzach nie chce niskich i/lub obniżanych aut z przepastnymi felgami.
To już nawet nie kwestia komfortu, tylko wygody - że nie muszę dumać jak przejechać daną drogą żeby czegoś nie urwać...

Gorzej jak wsiądę do G-Punto od Mamy i się zapomnę :lol2:

• Like 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-passat-volkswagen-passat-2-0-tdi-comfortline-salon-polska-ID6Fp4Vq.html

Co myślicie o takim Passacie, warto jechać oglądać? Rozglądam się właśnie za takim autem do 40-50k (ale czym taniej tym lepiej :E ) i jak najlepiej wyposażonym. Tutaj szału nie ma w wyposażeniu, ale jest niski przebieg i wydaje się być zadbany. 

Edytowane przez krzysiek14647
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi