Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Quattro

Motoryzacyjna Blabla

Rekomendowane odpowiedzi

W kwestii samego stanu samochodów w małych miejscowościach...jako diagnosta z tylko 5 letnim stażem mógłbym już pokaźną książkę napisać o najciekawszych przypadkach... zamieszczając w niej fotki byłoby kilka tomów :lol2:

Najgorsze, że i tak gdzieś później to zawsze ktoś przyklepie.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, serwal4 napisał:

kamery na każdym kroku

Takie nad sygnalizacją? 

Jakiś czas temu miałem sytuacje że zapaliło się pomarańczowe, wiedziałem że wyhamuje więc zahamowałem. Niestety koleżka z tyłu zapewne był pewien że jeszcze przelecę i zaparkował mi na zderzaku. Od tego momentu mam uraz i "panicznie" boję się hamować na pomarańczowym. Już ze dwa razy myślę przejechałem na pomarańczowym, bo raz miałem deja vu jak zapaliło się pomarańczowe, a gościu białym Partnerem na zderzaku. Wyhamowałbym, ale przejechałem, on jednak zahamował. A tydzień temu jak byłem w Gdańsku to myślałem że zejdę na zawał - obce miasto, co skrzyżowanie to kamery, a kierowcy to chyba sami wariaci :E.  Wszyscy na centymetry, ostre słońce, a ja się tylko modliłem żebym nie wylosował pomarańczy :E.

Jak to wygląda prawnie; po ludzku; w rzeczywistości, zwał jak zwał? Te kamery łapią wszystko co przejedzie na pomarańczowym to już bandyta i pirat Czy jakoś regulują sygnalizacje, jest jakiś czas zwłoki? Sam nie wiem jak to opisać ale domyślam się że wiecie o co mi chodzi. 

Tak samo jakaś interpretacja policjanta, że zahamowałbym/ nie zahamowałbym, zależne od widzimisię? Jak nie zdążę w porę to przelecieć skrzyżowanie czy już hebel i auto staje dęba?

Dotychczas nie miałem z tym problemu, ale teraz jak już wiecie - uraz.

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Gonzo3211 napisał:

Jak to wygląda prawnie; po ludzku; w rzeczywistości, zwał jak zwał? Te kamery łapią wszystko co przejedzie na pomarańczowym to już bandyta i pirat Czy jakoś regulują sygnalizacje, jest jakiś czas zwłoki? Sam nie wiem jak to opisać ale domyślam się że wiecie o co mi chodzi. 

Mylisz zapewne zwykłe kamery monitoringu miejskiego z systemem Red Light.

Z tego pierwszego nie dostaniesz mandatu, z drugiego już owszem (jeżeli opuścisz skrzyżowanie na czerwonym).

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głównie myślałem o tych "tubach" wycelowanych 

csm_kamery_czerwone_swiatlo-1530x865_614

Ale wiadomo jak się jedzie - patrzysz ma drogę, a nie zastanawiać się czy i jaka kamera hm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Gonzo3211 napisał:

Takie nad sygnalizacją? 

Takie w formie, czasem oznaczone jako odcinkowy pomiar prędkości (dodatkowa tabliczka + info na jakiej długości):
https://www.youtube.com/watch?v=OpRbYV_ftos

System nie ma lampy błyskowej, a ogółem foci wszystko co wykryje, więc jak sobie podliczy że przekroczyłeś prędkość to śle od razu...
No nic, poczekamy do 2 tygodni :E 

Dodatkowo większość wjazdów / wyjazdów do miejscowości z progiem zwalniającym w formie nadlanej jezdni;
Póki wjeżdżało się na to z prędkością do ~50km/h to autu nic się nie stanie, próba wbicia z prędkością 90-120+ km/h mogłaby skończyć się micro-wersją Swifta "na rondzio prosto" :lol2:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, że te tuby to z reguły nie kamery, a inteligentne systemy sygnalizacji świetlnej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, spoko. Wyskoczyło mi a pro po Łodzi i red lighta. I właśnie to jest to - jadę i mam się zastanawiać czy to mi zrobi zdjęcie czy nie, a zagwozdkę miałem inną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z systemu 'red light' kiedyś dostałem serię fotek :E 
Przed skrzyżowaniem, na skrzyżowaniu i za skrzyżowaniem.

Lokalna skoda Octavia się zorientowała i spięła heble, ja zamiast spiąć heble (dwu-pasmówka) zrobiłem pseudo test łosia;
Co zresztą fotki wykazywały, bo było widać jak zamaszyście omijam lewym pasem stojące auto...

List celem wskazania kierującego (współwłaścicielem byłem) i gustownie ręcznie przekreślona kwota mandatu 500,00 zł i odręcznie napisana z rabatem 450,00 zł :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Codziennie wracając z pracy przejeżdżam przez Rondo Biłyka z tym cholernym systemem Red Light. Na szczęście bez żadnej fotki dotychczas, choć raz było już naprawdę blisko. Dobrze, że wtedy nikt za mną nie jechał, bo ostry test hamulcom zrobiłem.
Od tamtego momentu zaczęły mi piszczeć :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie skrzyżowanie jak jadę do pracy..  

Ale! Po prawej stronie jest sygnalizacja dla pieszych... Jak zaczyna mrugać to za chwilę pomarańczowe wskakuje. Więc jak masz zielone to patrzysz czy w oddali piesi też mają zielone ;)

Ja to nawet jestem za tym systemem, ale niech na tych swiatłach będę liczniki... 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Co jest skomplikowanego w zatrzymaniu się na pomarańczowym / czerwonym świetle? Zrozumiem jeszcze zbyt krótko ustawione pomarańczowe światło. Poza tym? 

Bo komentujecie, jakby to jakaś straszna pułapka była.

Edytowane przez marko125-91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie o to cały czas mi chodzi, światła są różne i różne sytuacje. Jak napisałem - teraz "boję" się hamować i czy jest jakaś interpretacja na "wczesne/ "późne" pomarańczowe czy po prostu przejazd na tym świetle przy obecnych mandatach/ taryfikatorach, to jestem pirat drogowy i nie mam nic do gadania?

Czasem światła są raz, dwa i już pomarańcz, a jedzie sznur aut i co wtedy? Po hamulcach i karambol? 

Zatrzymanie się nie jest skomplikowane. Ty z tego co mi gdzieś mignęło siedzisz w Niemczech? Tam pewnie kultura jazdy jest inna. Też jak byłem w Danii to byłem oniemiały jak oni jeżdżą. A potem powrót do naszej dżungli i stąd moje dywagacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, marko125-91 napisał:

Co jest skomplikowanego w zatrzymaniu się na pomarańczowym / czerwonym świetle? Zrozumiem jeszcze zbyt krótko ustawione pomarańczowe światło. Poza tym? 

Jeden przykład...Kraków, Opolska, hamujesz na żółtym/pomarańczowym (zwał jak zwał) i jesteś omijany, obtrąbiany albo przytrąbiony w dupę :E Później uraz zostaje :E 

Akurat już jakiś czas tamtędy nie jechałem, bo się nie składało...ale myślę że się to zapewne nie zmieniło.

edit

Czytaj...witamy w Polsce :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, krzysiak napisał:

Później uraz zostaje :E 

Wczoraj siedziałem na tarasie.  Obwodnica 2km po linii prostej. Godzina 20:00, słychać ścigacze trzymane do odcinki. Teściu do mnie, że min. 3 razy w tygodniu taki jazgot. Yhym...

Choć wczoraj jak jechałem jedną remontowaną drogą, to stwierdziłem, że muszę się tutaj pożalić. 

Goście mieli położyć nową nawierzchnię. Droga po długim łuku z kijową widocznością, dosyć wąska, ograniczenia do 30kmh. I tak, po prawej stronie zaparkowana ciężarówka, 10metrów dalej po lewej koparka, 2 metry za koparką po prawej stronie gościu wycina asfalt przy studzience. Oczywiście cały syf i kurz lata po całej drodze, bo po co dać ekran zabezpieczający? Stanąłem i czekam, aż skończy. Drugi mi macha ręką, żebym przecież jechał. No chyba cię łeb swędzi, żebym jechał pół metra od szlifierki z odrzutem skierowanym w moje auto. Wielce oburzony ... Tydzień objeżdżałem tę drogę. Wczoraj jadę wieczorem, myślę goście mają fajrant, można spokojnie jechać. No i droga pusta, ale... studzienek nawalone raz na lewym pasie, raz na prawym, wszystkie wystają po ok. 5cm. Jak asy to zabezpieczyły? Posprejowali KRAWĘDZIE studzienek na żółto... Kto by tam postawił pachołki, jeszcze ktoś ukradnie... Ja się pytam, czy i kto to kontroluje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś mnie złapało wahadło ze światłami...szkoda że nikt się nie zorientował, że światła nie działały z jednej strony i trzeba było jechać na wyczucie jak sznurek z przeciwka się skończył :E Gdy przystanąłem i powiedziałem o tym gościom podpierającym łopaty, to stwierdzili że to nie ich problem. Gdy wracałem za jakieś 5-6h nadal nie działało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam jak mam pomarańczowe to się zatrzymuje, nie raz mnie ktoś ztrąbił. 

Myślę że tu chodzi o ten stres jak pomarańczowe zapala się 3m przed autem a jedziesz zgodnie z przepisami 50km/h. I wtedy nie ma bata. Wjedziesz na pomarańczowym, bo inaczej zatrzymasz sie kilka metrów ale już za światłami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z reguły też się zatrzymuję, choć to uzależniam zawsze od tego czy ktoś siedzi mi blisko na zderzaku,  jeśli tak wolę przelecieć niż ryzykować jego parkowanie w moim bagażniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, krzysiak napisał:

Jeden przykład...Kraków, Opolska, hamujesz na żółtym/pomarańczowym (zwał jak zwał) i jesteś omijany, obtrąbiany albo przytrąbiony w dupę :E Później uraz zostaje :E 

Akurat już jakiś czas tamtędy nie jechałem, bo się nie składało...ale myślę że się to zapewne nie zmieniło.

edit

Czytaj...witamy w Polsce :E

Za kazdym razem jak przyjezdam to mam horror. NIe chodzi tylko o swiatla ale jak jade z Rzeszowa do Krakowa po A4 i zapierniczam 160 wymijam a nastepny za mna trzyma sie na dupie bo chce mnie wyminac. Albo wiechanie ciezarowek na lewa linie bo wymija i tak wyscig ciezarowek przez 2km+

20 godzin temu, marko125-91 napisał:

Zalezy od predkosci na pomaranczowym. Czasami zrobisz wiekszy bajzel z zatrzymaniem sie na pomaranczowym niz to warte wliczajac to ze ktos cie w dupe przypierniczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, MaxForces napisał:

Za kazdym razem jak przyjezdam to mam horror. NIe chodzi tylko o swiatla ale jak jade z Rzeszowa do Krakowa po A4 i zapierniczam 160 wymijam a nastepny za mna trzyma sie na dupie bo chce mnie wyminac. Albo wiechanie ciezarowek na lewa linie bo wymija i tak wyscig ciezarowek przez 2km+

Zalezy od predkosci na pomaranczowym. Czasami zrobisz wiekszy bajzel z zatrzymaniem sie na pomaranczowym niz to warte wliczajac to ze ktos cie w dupe przypierniczy.

Jeśli ktoś Cię wymija na autostradzie to oznacza, że któryś z was jedzie pod prąd. W Polsce na autostradach obowiązuje maksymalnie 140 km/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MaxForcestu to przynajmniej masz pobocza...wybierz się na zachodnią część a4 gdzie ich nie ma :E 

41 minut temu, domino1315 napisał:

W Polsce na autostradach obowiązuje maksymalnie 140 km/h.

Teoretycznie tak :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam jak dostałem pierwszą służbowe i szef mnie po 2mc pyta czy nie denerwuje mnie limit i czy mają zdjąć. A ja nie wiedziałem że mam limit bo nigdy do niego nie dobiłem.... limit jest na 130km/h ;)

Codziennie dojeżdżam 45km głównie S10 i A1. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie jaki jest sens jazdy szybciej niż te 130-140? Najczęściej i tak jest taki ruch na większości autostrad że trzeba co jakiś czas dawać po hamulcach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, krzysiak napisał:

@MaxForcestu to przynajmniej masz pobocza...wybierz się na zachodnią część a4 gdzie ich nie ma :E 

Teoretycznie tak :E 

Właśnie wracam do domu. Na zachodniej części na odcinkowym pomiarze wszyscy grzeczni, potem tak 120-130kmh. Między KRK, a KAT pierd*lnik. Prawy pas pusty, środkowy zabity, a na lewym wszyscy przyklejeni do zderzaków. No i byłem świadkiem, jak debil spychał poprawnie jadące auto. Mi póki co tylko jeden cymbał migał długimi z odległości 300metrów. I mrugał każdemu następnemu na lewym pasie. 

Jak to było w tym memie. Dzień 1: sentyment, wspomnienia, nostalgia. Dzień 2: przypominasz sobie, dlaczego wyjechałeś :E

@Gang co to za polityka z ogranicznikiem prędkości? Rozumiem czujnik przeciążeń (gwałtowne przyspieszanie, hamowanie czy jazda w zakrętach), ale kaganiec na liczniku? Bo co? Zużycie paliwa za duże?

15 minut temu, larry.bigl napisał:

W sumie jaki jest sens jazdy szybciej niż te 130-140? Najczęściej i tak jest taki ruch na większości autostrad że trzeba co jakiś czas dawać po hamulcach. 

Zależy od warunków, pory dnia, itd. W DE codziennie jeżdżę 160-180kmh, chyba że ruch gęsty. 

Edytowane przez marko125-91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, marko125-91 napisał:

Jak to było w tym memie. Dzień 1: sentyment, wspomnienia, nostalgia. Dzień 2: przypominasz sobie, dlaczego wyjechałeś :E

Brachol się ciągle nie może zdecydować, w DE (zachód, rzut beretem od granicy NL) ma robotę od kilku lat, mógłby mieć mieszkanie/dom dla rodziny...ale ciągle go ciągnie do PL i ani nie jest tu ani tam, kilka miesięcy tu z rodziną, kilka tam sam i tak w kółko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi