Skocz do zawartości
Quattro

Motoryzacyjna Blabla

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 27.08.2024 o 18:30, marko125-91 napisał:

Ja mam zagwostkę z ekspresem do kawy. Bo teraz mam kapsułki i w sumie jestem zadowolony. Kawę piję raz dziennie i to taką cieniznę, więc w sumie się sprawdza. Faktem jest jednak, że kawa z ekspresu, to inna liga smakowa. No i tak chodzi mi po głowie ekspres, powiedzmy żeby umiał i kawę zrobić i kilka innych kaw, jak ktoś wpadnie w odwiedziny. Z tym, że zasadniczo kawę piję tylko ja i tylko raz dziennie. I boję się, jak to będzie utrzymać to w higienie. Jak to wygląda w praktyce? Mleko wiadomo, że nie można zostawiać, a jak z resztą? 

Do czarnej kapsułki z Nespresso nie odbiegają od ekspresu. Do mlecznych już gorzej. Do sporadycznego można iść w podstawowe DeLonghi Magnifica (w PL około 1300 /Kaufland czasami w promo 1000/) plus spieniacz. Jeśli automat to:

1) omijać wynalazki (firmy niespecjalizujące się w ekspresach)

2) odpuścić sobie Krupsa (nikt tego nie naprawia), Nivonę oraz Siemensa (problemy z czyszczeniem - mają miejsca, gdzie nie da się dostać bez rozkręcania, a raczej nikt nie lubi pleśniowej kawy), "taniej" Jury (jakiś czas temu pojawiły się modele w "normalnych pieniądzach" /okolice 3k zł/ - awaryjne jak diabli).

3) Wybierać z: Melitta - rewelacyjna kawa czarna (blisko Jury (tej prawdziwej - drogiej), w białe też potrafią (tylko najlepiej obejrzeć "na żywo: bo tańsze modele "plastikowe" i nie każdy jest zaakceptować "tańszy wygląd" /technicznie w środku to samo co droższe modele/ - od około 3k "otoczka" już bardziej "premium", DeLonghi -  tylko pamiętać aby po gwarancji odwiedzić serwis na wymianę jednego z zaworów (od czasów "covidowych" zmienili dostawcę, jego awaria skutkuje zalaniem elektroniki - ekspres śmietnik).  JURA -- ale tylko "duże" modele 9w Pl od 5k zł, w DE niekiedy w promo równowartość 4k) - najlepsza kawa czarna, mleczne już tak niekoniecznie liderują.

Ewentualnie - i tutaj mam zagwozdkę czy polecać, ale do brzegu - Philips/Saeco (to ta sama firma: patent z Philipsa to najłlepszy system mleczny - najłatwiej utrzymać w higiienie. Kawy mleczne wychodzą super. ALE awaryjne - problemy z uszczelnieniami, zaworami, wysypkami młynka - tyle, że z drugiej strony:problemy z nimi zaczęły się od czasu covida /problemy z dostępnością wymusiły poszukiwanie innych dostawców, nie zawsze oferujących odpowiednią jakość/ i co generacja poprawiają, przy tak rzadkim korzystaniu coś padnie pewnie dopiero po pięciu, sześciu latach i najważniejsze: to są ekspresy "najbardziej  przyjazne" serwisowi. Da się to rozebrać i złożyć w godzinę, części bezproblemowo dostępne (np kpl oringów 35zł na cały ekspres). Z tego względu sam mam Philipsa z serii 5400 - wiem, że w razie czego sam go sobie naprawię, największa wada - głośny młynek (w 5500, które weszły w ostatnich miesiącach do sprzedaży już wyciszyli młynki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informacje 👍 Na tego philipsa 5400 patrzyłem, nawet miałem w koszyku na Amazonie, bo był za niecałe 500€. No ale rozum się odezwał, żebym najpierw się doinformował :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Update remontowy:

Na górze wleciały panele. Górna łazienka prawie gotowa, są płytki, kibel, wanna. Zostało pomalować. Na dole mam położone ok 20-22m z 60m kafli. Dziś naprawdę dobrze szło mimo, że w pojedynkę. 

Został mi tydzień urlopu z 3,5 jakie miałem. Jeden dzień tylko odpoczynku zrobiłem sobie w te niedzielę.

Na nowym osiedlu mam fanclub Skody, 5 sąsiadów ma Fabię, Octavię, Kamiq i 2x Kodiaq, wszystkie w takim samym kolorze niebieskim, jeden mieszka obok drugiego:E jak znów się ustawia pod domami to cykne fotkę :E

Edytowane przez larry.bigl
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie zaczął się czwarty miesiąc bycia w remoncie (oby ostatni :E ). Już po prostu bym wrócił do siebie do domu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wszystko przede mną  :) 

Szukałem większego mieszkania lub domu ok. 100m, skończyło się na zakupie działki budowlanej - będzie ciekawie :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jutro o 7 mam transport 3 ton piasku. i robię ostatni <przynajmniej w tym roku> chodnik! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Co do remontów. Byliśmy ostatnio ze znajomymi nad wodą. No i sobie tam gadam z kolegą:

- wiesz co? Bosch ma teraz promocję. No i kupiłem sobie wkrętarkę. Moja jeszcze nic nie wie... A pasuje poinformować...

- noo... wiem. wczoraj kupiłem sobie pilarkę. moja też jeszcze nic nie wie...

8:E

Ostatecznie kupilem wkrętarkę, komplet wierteł do metalu i taką piłkę ręczną z wymiennymi brzeszczotami :E

Edytowane przez marko125-91
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jutro ostatni dzień urlopu i od razu wyjazd służbowy do Mediolanu. Miło.

Teraz hit. Miesiąc temu byliśmy przepisać liczniki energii na nas. Minął miesiąc i co się okazało? Nasza umowa im sie gdzieś w systemie zawiesiła. Dzięki temu Enea operator nie może podłączyć naszej fotowoltaiki. A w konsekwencji ja nie mogę wniosku o dofinansowanie wysłać. Właśnie tracę 22k.  

Można ich jakoś nawet cywilnie zaskarżyć że przez ich opieszałość i błędy straciłem możliwość otrzymania dofinansowania? Już ponad 60% puli poszło a minęło raptem 5 dni...

Edytowane przez larry.bigl
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

urzędnicy są bezkarni. 
patologią naszego świata jest to, że bankowiec jest wynagradzany od zysków, ale nie musi oddawać jak są straty. Tracić jednak może: stanowisko, przywileje itd

Urzędnik nic nie traci, nic nie ryzykuje, nie ma żadnej odpowiedzialności. Ich decyzje mogą zmieniać życie, a mają mniejszą odpowiedzialność, niż Pani w dino, która nie ogarnie i mleko na półce się przeterminuje ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pracownik obslugi klienta, to nie urzednik panstwowy. Bankowiec, to tez nie jest urzednik. Do tego bankowiec nie robi z Twoimi pieniedzmi, co mu sie podoba. Musi miec od Ciebie pisemna zgode. A jak masz kijowego doradce w banku, to albo zmien bank, albo poszukaj prywatnego doradcy. 

Pozwac mozna, jesli gdzies jest jakikolwiek zapis, ile taka procedura przepisania moze maksymalnie trwac / termin koncowy. Jesli nie ma takiego zapisu, to po prostu wniosek nie zostal jeszcze rozpatrzony

Troche motoryzacyjnie. 

Spotkalem dzisiaj na drodze Dacie Logan Pickup... A na burcie miala napis "cyber Dacia" :E

Edytowane przez marko125-91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają 30 dni na to wg ich regulaminu. Czyli termin minął dziś. Sęk w tym, że inne osoby z mojego nowego osiedla zgłaszali zmianę liczników tydzień, dwa tygodnie po nas i już mają to zrobione, zgłoszenia na fotowoltaiki dofinansowania poszły. Nasza umowa wisi. Ten sam oddział Enea...

Pytałem kilku sąsiadów...na nas padł "pech kompetencji".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marko enea, energa itd. to państwowe molochy. moga wszytsko i nic im nie zrobisz. 

poszukaj info np. o prądzie budowlanym. enea to taki przykład, gdzie nie mozesz miec zwyklego prądu przed odbiorem budynku, nie mozesz bo tak zdecydowali i kasują od Ciebie jak od firm za stawkę x2 albo x3. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mogę cmoknac się w zadek bo mój prąd 6.0 przejdzie mi obok. Świetne zakończenie urlopu i tyrki przy wykończeniu...

Szkoda, że nic innego poza tym się nie pojawia, chyba że na niedoinformowany jestem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Warszawa, rosyjskojęzyczny mężczyzna pobił Polkę w biały dzień na ulicy. Miał przy sobie nóż. Kobieta ze złamanym nosem i uszkodzonym okiem trafiła na SOR. Policja wylegitymowała napastnika i go nie zatrzymała.

Napastnik był rowerzystą, który jechał na chodniku za dwiema pieszymi. Następnie przeklął, zszedł z roweru i pobił kobietę, warszawską wykładowczynię i przedsiębiorcę. Ofierze pomogła załoga 1 z restauracji, która obezwładniła sprawcę.

Polska Policja! Duma rozpiera << sarkazm >>

Chociaż urzędnicy z Niemiec też lubią tuszować i rozmywać niektóre sprawy: 

Cytat

Niemcy, za 78% przypadków zbiorowych gwałtów w Nadrenii Płn.-Westfalii w 2023 r. odpowiadały osoby ze środowisk migracyjnych, które stanowią 30% społeczeństwa.

Było 209 zbiorowych gwałtów, zatrzymano 155 podejrzanych, w tym 84 migrantów oraz 37 Niemców z pochodzeniem migracyjnym. Poprzednie lata:

• 74% w 2022 – 246 przypadków, 95 podejrzanych (56 obcokrajowców, 39 Niemców, 14 z korzeniami migracyjnymi).
  • 69% w 2021 – 171 przypadków, 108 podejrzanych (75 pochodzenia migracyjnego).

Dane ujawniono teraz pod naporem śledztwa medialnego, urzędnicy dotąd odmawiali ich podawania.

źródło: infopiguła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem jest, ale to nie jest tak, ze wszystkiemu winni migranci i kazdy imigrant jest zly.

W Polsce bylem 4 razy napadniety, w bialy dzien. Wieczornych zaczepek i bojek to nawet nie licze. Czlowiek szedl na impreze i zawsze zastanawial sie, kto sie tym razem przywali do czegos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

migranci to tez mój brat czy Ty.

mi tu bardziej chodzi o tuszowanie wielu rzeczy dla poprawności politycznej na siłe. 

btw. jednak wolałbym żony wieczorem samej, a nawet ze mna (bo realnie co ja zrobie na kilku) na spacer w DE nie puścił. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, marko125-91 napisał:

Problem jest, ale to nie jest tak, ze wszystkiemu winni migranci i kazdy imigrant jest zly.

W Polsce bylem 4 razy napadniety, w bialy dzien. Wieczornych zaczepek i bojek to nawet nie licze. Czlowiek szedl na impreze i zawsze zastanawial sie, kto sie tym razem przywali do czegos...

Pochwal się gdzie w Polsce jest tak fajnie .. Bo brzmi jak Radom .. 

W dniu 6.09.2024 o 21:59, larry.bigl napisał:

Jutro ostatni dzień urlopu i od razu wyjazd służbowy do Mediolanu. Miło.

Można ich jakoś nawet cywilnie zaskarżyć że przez ich opieszałość i błędy straciłem możliwość otrzymania dofinansowania? Już ponad 60% puli poszło a minęło raptem 5 dni...

Było urzędasów pilnować a nie na urlopy jeździć bogaczu :) A tak na serio patolka tego typu ma sie u nas doskonale .. Możesz ich zaskarżyć ale nie licz na to że wynik tego będzie szybki i oczywisty .. 

Edytowane przez Yedi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Yedi napisał:

Bo brzmi jak Radom

Albo Kraków Azory. Aczkolwiek nie ma maczet więc to może nie być Kraków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Yedi przecież ja nigdzie nie jechałem na urlop tylko wykanczalem bite 3,5 tygodnia chałupę :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To gdzie byłeś jak się wniosek nie wypełniał ?? :) Było ich cisnąć co kilka dni ..  Nie bede pisał że chodzić z czekoladkami czy czyms tam innym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na bank jak się plujesz to zrobią szybciej niż w ich regulaminie ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Yedi napisał:

Nie bede pisał że chodzić z czekoladkami czy czyms tam innym

Czekoladki czynią cuda!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Gang napisał:

btw. jednak wolałbym żony wieczorem samej, a nawet ze mna (bo realnie co ja zrobie na kilku) na spacer w DE nie puścił. 

Wiesz... Bez przesady. Wszędzie są miejsca, których się unika.

Jak popatrzysz na statystyki w Polsce, to też nie jest różowo. A statystyki w Polsce wydają się przekłamane. Bo nie każda kobieta zgłosi gwałt czy przemoc fizyczną czy psychiczną. A w przypadku tego drugiego to wcale daleko nie muszę szukać takich osób.

Ataku nożownika nie doświadczyłem, ale z rozbitą butelką już tak (w Polsce ). 

4 godziny temu, Yedi napisał:

Pochwal się gdzie w Polsce jest tak fajnie .. Bo brzmi jak Radom .. 

To nie specyfika miasta / regionu, tylko narodu. Narody wschodnioeuropejskie są agresywne i nerwowe. Zwróć uwagę na zachowanie ludzi, jak im coś nie wychodzi, jak agresywnie ludzie jeżdżą samochodami. Po alkoholu włącza się do tego małpi rozum. Większość zdarzeń jest właśnie z udziałem osób nietrzeźwych. 

Na oficjalnej stronie policji można szukać zgłoszeń z konkretnym tagiem. No i jest sporo akcji z nożem, czy to próba zabójstwa żony, kanara, atak na policjantów, itd. 

2 godziny temu, RimciRimci napisał:

Czekoladki czynią cuda!

Kurde, nigdy nie startowałem do "pani przy okienku" z czekoladkami. Zawsze wystarczyło być miłym i nienachalnym*

* z tym, że jak to kiedyś mój kolega stwierdził, mam jakiś naturalny talent do rozmawiania z kobietami :cool: :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, marko125-91 napisał:

Porównujesz zbiorowe gwałty do zaczepek przez dresów czy inną patologię po pijaku? Trochę inny kaliber jednak... 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi