Skocz do zawartości
Quattro

Motoryzacyjna Blabla

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Nic nie porównuję. Co do kalibru. Jak zgubisz zęby czy zostanie Ci blizna (mój przypadek), to chyba to też nie jest taki lekki kaliber. Mojemu koledze przeleciała siekiera koło głowy. Ot, pijane dresy ...

Kiedyś byłem u kolegi na grillu. Niedaleko był mecz okręgówki. Człowiek myśli, a pójdziemy zobaczyć. Kolega do mnie, że nigdy nie było żadnej afery. I co wyszło? W trakcie meczu jedynie przekleństwa, a w trakcie drugiej połowy zbiorowa bójka... I spróbuj zabrać dziecko na takie coś...

Już wolę iść na mecz w tych zdziczałych Niemczech, gdzie co wieczór gwałcą wszystko co się rusza. 

BTW. w weekend w Monachium policja zatrzymała osobę z mieczem samurajskim, która spacerowała sobie po starówce ;)

Edytowane przez marko125-91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się kupić coś fajnego w okolicach 150 tys zł? Nowe, max roczne. Rodzinne ale nie SUV.  Automat i 150 KM. Aktualnie mam 4 letnią Octavię 4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.09.2024 o 21:59, larry.bigl napisał:

Jutro ostatni dzień urlopu i od razu wyjazd służbowy do Mediolanu. Miło.

Teraz hit. Miesiąc temu byliśmy przepisać liczniki energii na nas. Minął miesiąc i co się okazało? Nasza umowa im sie gdzieś w systemie zawiesiła. Dzięki temu Enea operator nie może podłączyć naszej fotowoltaiki. A w konsekwencji ja nie mogę wniosku o dofinansowanie wysłać. Właśnie tracę 22k.  

Można ich jakoś nawet cywilnie zaskarżyć że przez ich opieszałość i błędy straciłem możliwość otrzymania dofinansowania? Już ponad 60% puli poszło a minęło raptem 5 dni...

Założyłeś PV na "nowych zasadach"? :hmm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w rankingu bezpieczeństwa kobiet na 100k mieszkańców Polska jest druga za Japonia. 

Niemcy nie sa nawet w pierwszej 15. 

Marko ja mam troche inne priorytety, ale wolałbym ją dostać kose, siekiere, stracić zęby, mieć połamane ręce czy nos niż ktokolwiek miałby tknąć moją żonę. 

nie jestem pewny sam siebie, ale nawet za obcą kobietę wolałbym przyjąć to co wyżej. 

dla mnie gwałt to jest najgorsze co istnieje, ja bym pedofilów i gwałcicieli to oznaczał dodatkowo tatuażem na twarzy w przypadku bezsprzecznych aktów gwałtu. 

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Kubuch napisał:

Da się kupić coś fajnego w okolicach 150 tys zł? Nowe, max roczne. Rodzinne ale nie SUV.  Automat i 150 KM. Aktualnie mam 4 letnią Octavię 4.

Nie wiem czy jeszcze są jakieś sztuki dostępne, ale na schodzące z rynku Audi A4 są/były solidne rabaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, DannyKay napisał:

Założyłeś PV na "nowych zasadach"? :hmm:

Tak, co w tym dziwnego? Z bankiem energii mimo wtopy Enei na trybie off grid w sumie nic z gniazdka nie pobrałem (z sieci) a zarazem sporo zużyłem z PV. Wiem, zaraz się zacznie że toć to nie opłacalne teraz itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Gang napisał:

w rankingu bezpieczeństwa kobiet na 100k mieszkańców Polska jest druga za Japonia. 

Niemcy nie sa nawet w pierwszej 15. 

Marko ja mam troche inne priorytety, 

Wiesz jak jest z rankingami. Wpisałem teraz w google ranking bezpieczeństwa na świecie... i na jaką kategorię bym nie spojrzał, to w żadnej nie ma Polski w TOP20. Masz rację, że w Niemczech jest problem z migrantami, że zaczepiają kobiety, itd. Z tym, że to nie jest tak, że ogólnie strach wieczorem wyjść na ulicę. Miasta w nocy tętnią życiem, ale są miejsca (jak wszędzie), gdzie się nie zagląda. Tak samo są miasta bardzo zawyżające statystyki i tam faktycznie strach mieszkać. Z tym, że np. jeśli byłem w Hiszpanii i przechadzając się wieczorem, dosłownie potykałem się o dilerów próbujących wciskać towar, jak cygan na straganie, to mam przyjąć, że Hiszpania, to kraj narkomanów i strach puścić nastolatka wieczorem, bo to wszystko ćpa, a policja nie funktionuje?

Wybacz. W Polsce przeżyłem 25lat, swoje widziałem i doświadczyłem. W ciągu 9 lat w Niemczech, gdzie były i napływy migrantów, i zamachy, itd., nie spotkało mnie nic złego. A nie mieszkam na wiosce. Nie uważam Niemcy za bezpieczny kraj, ale tak samo nie będę uważał, że w Polsce jest bezpieczniej. Bo to bzdura totalna. Są tylko inne problemy: wariaci na drogach, alkohol, agresja domowa, itd. Świeży temat, mecz Polska-Chorwacja, i co? I bójki kibiców. Spoko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, larry.bigl napisał:

Tak, co w tym dziwnego? Z bankiem energii mimo wtopy Enei na trybie off grid w sumie nic z gniazdka nie pobrałem (z sieci) a zarazem sporo zużyłem z PV. Wiem, zaraz się zacznie że toć to nie opłacalne teraz itd...

No bo jest. Czym grzejesz? Jaki bank?

Edytowane przez DannyKay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry, dawno mnie nie było, coś mnie ominęło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.09.2024 o 15:56, marko125-91 napisał:

Nic nie porównuję. Co do kalibru. Jak zgubisz zęby czy zostanie Ci blizna (mój przypadek), to chyba to też nie jest taki lekki kaliber. Mojemu koledze przeleciała siekiera koło głowy. Ot, pijane dresy ...

Kiedyś byłem u kolegi na grillu. Niedaleko był mecz okręgówki. Człowiek myśli, a pójdziemy zobaczyć. Kolega do mnie, że nigdy nie było żadnej afery. I co wyszło? W trakcie meczu jedynie przekleństwa, a w trakcie drugiej połowy zbiorowa bójka... I spróbuj zabrać dziecko na takie coś...

Już wolę iść na mecz w tych zdziczałych Niemczech, gdzie co wieczór gwałcą wszystko co się rusza. 

BTW. w weekend w Monachium policja zatrzymała osobę z mieczem samurajskim, która spacerowała sobie po starówce ;)

Podtrzymuje, że zgubienie zębów czy blizna nie jest nawet bliska zbiorowemu gwałtowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A wiesz ile zbiorowych gwałtów jest w Polsce? Czy masz jakąś liczbę do porównania? 

Bo ja żadnych danych nie widzę, oprócz tego, że ilość zgłoszeń gwałtów (nie ma jakiegoś podziału) szacowana jest na jakieś 20%, z czego 50% zgłoszeń jest umarzanych, a kolejne 25% kończy się wyrokiem w zawiasach. 

Edytowane przez marko125-91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marko w Szwecji juz od dawna masz no go zone.

no nie oszukujmy sie, migranci którzy sie nie asymilują to nie jest wartość dodana dla społeczeństwa. 

w iranie czy innym arabskim kraju zastanawiają się czy kobiety powinny sie uczyć. 

ja na prawdę uważam Polske za bezpieczniejszy kraj niz Niemcy. nie mowie ze Niemcy to dzicz. Ale ba prawdę Polska idzie mocno do przodu pod wieloma względami. 

może to problem jest we mnie, ale ja nie uważam ze w Polsce jest pod tyloma względami gorzej niz w DE. np. często wspominana kultura na drodze. wg mnie poprawa jest ogromna. coraz wiecej osob jeździ poniżej ograniczeń, a nawet Ci szybsi nie poganiają tych wolniejszych. no chyba ze to tylko na A1 pod Toruniem gdzie śmigam codziennie. 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z problemem migracyjnym masz absolutną rację. Tylko to nie jest głównie problem na zasadzie "bo przede wszystkim atakują kobiety". Rzucając szybko okiem na te statystyki widzę, że za 20% tych zbiorowych gwałtów odpowiadają nastolatkowie w wieku 14-18lat, na domówkach. Dla mnie pytaniem jest, co prowadzi do takiego zezwierzęcenia? Bo te 20% to bardzo dużo i raczej nie jest problem kultury ze wschodu.

Jak byliśmy na Ibizie, godzina 22. Gość przy plaży do nas startuje, czy chcemy "coś" kupić. Zignorowaliśmy to i poszliśmy dalej. I wtedy gość do mojej żony ze zboczonymi tekstami. I wiesz, że nie możesz nic zrobić, bo typ raz może być uzbrojony, dwa w ciągu kilkudziesięciu sekund zbiegną się jego koledzy. 

Co do Polski nie zaprzeczam, że jest lepiej, ale nie powiem, że jest dobrze. Wielokrotnie o tym pisałem, że dostrzegam poprawę. Tylko, że procent debili jest nadal duży. Dam Ci bardzo prosty przykład. Jestem u teściów, droga jakieś 2,5metra szerokości, po lekkim łuku, prowadząca do nikąd. Zgaduj z jaką prędkością jeżdżą tam auta? Raz, że sam wyjeżdżasz z nożem na gardle, żeby nikt Ci nie wydzwonił, bo będzie Twoja wina, dwa że na naprawdę obrzeżach miasta strach puścić dziecko na rowerku przed własnym domem.

Rok temu, parking podziemny pod galerią. Co robi jakiś matoł w swojej hondzie? Raz łututu, dwa pełna dzida, bo trzeba wydechu posłuchać. W parkingu podziemnym między ludźmi. Ciekawe co by zrobił, jakby mu ktoś wyszedł zza samochodów.

Jak tak sobie ostatnio pojeździłem po Śląsku czy Rzeszowie, to ludzie jeżdżą spokojniej, ale na osiedlach 30kmh, to nadal jest sugestia, a nie obowiązujące ograniczenie prędkości. Praktycznie każdy 50kmh i zlewka.

Skoro w Polsce jest tak super, to dlaczego praktycznie wszędzie montują monitoring? Nie mówię tutaj wyłącznie o dosłownie każdym sklepie, co miasta obwieszone kamerami, nieważne czy to rynek, czy jakaś alejka, czy park. Dla poprawy bezpieczeństwa? No spoko, ale widocznie coś nie gra, skoro miasto musi każdy zaułek monitorować.  

To coś na zasadzie, że w Polsce nie było takiego problemu z koronawirusem. Ale tam na tym zachodzie to tyle poumierało, szczególnie przez te szczepionki! Sęk w tym, że dla przykładu po niemieckiej stronie nie słyszałem o żadnym przypadku śmierci w moim otoczeniu. Za to w Polsce zmarło 5 dobrze mi znanych osób i nie byli to emeryci. No ale to statystyki z zagranicy były takie złe, nie to co "u nas". Zresztą było pełno artykułów, jak w Polsce były prowadzone "statystyki". 

I tak jak wspomniałem wcześniej, swoje widziałem i swoje przeżyłem. Na pewno coś się zmieniło, ale 10-15lat to jest za mało, by powiedzieć, że wreszcie jest normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem, że też mam trochę uczulenie, nie raz z bratem dyskutowałem bo mnie irytuję określenie "polaczki". I pewnie ja przeginam w drugą stronę, jak słyszę, że wszędzie jest lepiej niż w PL. 

Debili na drodze jest full, ja sam wczoraj w mojej małe miejscowości słyszę jak jakiś debil na 40 jedzie pełnym ogniem, miał do mnie z 200 metrów. Wszedłem na pasy i go wyhamowałem. Nim jestem starszy i więcej czasu spędzam za kółkiem, tym uważam że fotoradary a najlepiej odcinkowe pomiary prędkości to lepsze rozwiązanie. np. Na autostradach, gdzie i tak są bramki powinno się to sprawdzać. (oczywiście są MOPy i stacje) ale full osób by to wyhamowało. 

Wracając do imigrantów. To, że 20% to nastolatkowie jest straszne, ale mamy jeszcze 80% już nie nastolatków. 

Mam świadomość, że jestem cienki w uszach, jednak wydaje mi się, że polityka otwartych drzwi to jest błąd, Milczenie nad problemami to jest jeszcze większy błąd. 
U mnie w domu się zdejmuję buty, zapraszam, ale buty musisz zdjąć, ja nie będę się dostosowywał. bo jak ja idę do kogoś to szanuję jego dom. 

W USA przestali gdzieś tam pokazywać zdjęcia zatrzymanych, bo się burzyli, że większość zdjęć to nie biali. 
Albo to z czego się na szczęście coraz firm rezygnuję, czyli stanowiska wg rasy, mniejszości, upodobań itd.
Dlaczego nie wybieramy najlepszej opcji, tylko kolor skóry albo preferencje łóżkowe? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.09.2024 o 08:15, DannyKay napisał:

No bo jest. Czym grzejesz? Jaki bank?

Podbijam temat.

W przyszłym roku będę wybierał ogrzewanie dla nowego domu, moje dotychczasowe doświadczenie w tej materii ograniczało się do używania CO z sieci miejskiej :) 

Im więcej szczegółów, porad, tym lepiej :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Gang napisał:

Dlaczego nie wybieramy najlepszej opcji, tylko kolor skóry albo preferencje łóżkowe? 

Bo z walki o równouprawnienie zrobiła się choroba psychiczna. A że forsują to największe gospodarki świata, to inni muszą współcierpieć. 

Choć nie bez winy są też rodzice, bo wychowują dzieci albo w szklanej kuli i wszyscy są źli, tylko Brajanek jest dobry, albo w ogóle się nimi nie interesują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pada u Was? mieszkacie w rejonach gdzie woda może narobić strat? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pada, ale jestem w rejonie gdzie deszcz szkód nie narobi (Tarnowskie Góry, woj. Śląskie);
Najgorzej ma woj. Opolskie, Głuchołazy już podtopiło i część mieszkańców była ewakuowana.

Najnowsza mapka za profilem https://www.facebook.com/LowcyBurzPoludnie
Może być zdjęciem przedstawiającym mapa i tekst

Oby najmniej optymistyczne scenariusze się nie sprawdziły ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w sumie też nastawiałem się na trzecią powódź w tym roku, ale na szczęście pokręciło pokręciło i poszło dalej. I jak czytam prognozy, to następna doba w Polsce ma być jeszcze gorsza. Najgorzej, że idzie w stronę jesieni. Sprzątanie to jedno, ale żeby to wszystko osuszyć, to będzie masakra. No i oczywiście kolejna wojna polityczna, a ludzie będą stać i zastanawiać się co dalej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szwecja chce płacić 31tys euro za dobrowolny powrót imigrantów do ich krajów.

przeciez oni im fundują wakacje ;E wezmą kase i za 2 tygodnie są spowrotem. 

zaczynam brzmieć jak konfederacja...

ale socjal powinien byc dla pracujących, kończy sie praca konczy sie socjal (zeby nie było ze będzie udawal ze pracuje 28dni i potem niet) 

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby fajnie ale funkcjonalność sedana jest tragiczna a kombi nie chce.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi