Forum PCLab.pl: Mini Recenzja - DFI P35 Blood Iron ,CPU E2160 + Ultima 90 ! - Pierwszy wynik OC - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Mini Recenzja - DFI P35 Blood Iron ,CPU E2160 + Ultima 90 ! - Pierwszy wynik OC Przenieście temat do działu "Recenzje użytkowników"

#1 Użytkownik jest niedostępny   marc1551 

  • Stały bywalec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4575
  • Dołączył: Cz, 08 Lut 07

Napisany 26 Marzec 2008 - 20:42

Witam. Zaczynamy mini recenzję na temat b.dobrej płyty , a także troszkę o CPU E2160 + Chłodzeniu Thermalright Ultima 90

DFI P35 Blood Iron - najpierw zastanawiałem się nad "MSI P35 Neo2" i "Foxconn-em P35A-S" no i nad DFI - wybór padł początkowo padł w 70% na MSI - ponieważ czytałem opinie , dużo użytkowników polecało - uzyskiwało duże wyniki OC - co mnie b.cieszyło :) Później poczytałem recenzje MSI vs. Foxconn i Foxconn wypadał lepiej !


Za MSI bym zapłaciłbym - 295zł + koszty wysyłki

Za Foxconn-a zapłaciłbym - 302zł + koszty wysyłki

Za DFI natomiast zapłaciłbym - 330zł i odbieram u siebie w mieście


A więc widać ,że różnice w cenie były minimalne :) tam 10zł w tą a w tą..


Dlaczego nie pisałem nic o DFI ? Dlatego ,że 50% nie wiedziało jak to jest z DFI bo nie miało nigdy doczynienia z tymi płytami , 20% natomiast odradzało od DFI - słaby serwis itd. podobno..A 30% było zadowolonymi posiadaczami i polecali płytę DFI


Wszedłem na google :E poszukałem - i wybór padł na "DFI P35 Blood Iron" - właśnie tak...Przekonały mnie bardzo dobre testy ,jak i co dla mnie było ważne...Umieszczenie Gniazd na PCB i mocna 4-fazowa sekcja zasilania !

Dobra przejdźmy do sedna bo pewnie znudziło sie wam czytanie tej książki :E


Oto zdjęcia :


Pudełeczko - ładny wygląd :E Ma fajną rączkę ,żeby nosić mobo :

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Co tam w środku zastaniemy : (dużo ogólnie przedmiotów , kable sata , instrukcje ,CD a nawet Dyskietkę z Raid Sata itd.)

Dodaj obrazek

Sam mobas :

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

I zbliżenie na gniazda ,które są według mnie b.dobrze umieszczone (według producenta Banki DDR2 - to dwa z nich podobno to DDR3 :E - ale o tym dalej )

Dodaj obrazek

Tylni panel , brakuje mi tutaj jedynie portu FireWare - ale na szczęście mam je w innym miejscu

Dodaj obrazek

Tutaj mobo + Thermalright Ultima 90

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek


A oto ten taki dowcip od producenta :E W książeczce od mobo pisze ,że dwa banki to DDR2 a następne dwa to DDR3 :E :E :E :E :E

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek


No i wszystko w Piecu schowane :)

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek


----

Na razie na tyle : Tak wiem..Mało jak na razie , ale jak tylko podkręcę CPU wezmę sie za temperatury i testy CPU i dam tutaj wykresy :)

Jak na razie no to co ja wam mogę powiedzieć...

Teraz mam takie temp. :

Core 0 : 27*C

Core 1 : 21*C

W stresie nie będę robił i sprawdzał bo po co to komu :E I tak OC zrobię :)

Jakieś opinie itd. proszę pisać i to co jeszcze wam potrzeba :) Oczywiście dodam w najbliższym czasie wszystko o mobo itd. :) To tak wstępnie - zdjęcia itd.




----------------------------------------------------------

Podkręcony CPU na 3GHz + temperatury

Siemka ponownie :E

Teraz trochę od niechcenia :E Zrobiłem mini test CPU , z częstotliwością 3GHz


Temperatury w IDLE :

Core 0 = 25*C

Core 1 = 21*C

---

W stresie :

Core 0 = 39*C

Core 1 = 39*C

---

Uważam to za b.dobry wynik ,lecz mam wrażenie ,że źle mierzy temperatury . Oto wynik z Orthosa po 45 min. - jak na razie wystarczy musiałem sprawdzić tylko stabilność 3GHz - później wezmę się za 3,40GHz i więcej :)

Dodaj obrazek

Oczywiście cała jazda CPU odbywa się na paście "Zalman STG"

Ten post był edytowany przez marc1551 dnia: 31 Marzec 2008 - 16:01


#2 Użytkownik jest niedostępny   jawor121 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1507
  • Dołączył: Pn, 20 Sie 07

Napisany 26 Marzec 2008 - 20:48

Trochę ubogo i zdjęcia marnej jakości.Czekam na wyniki oc :)

Ten post był edytowany przez jawor121 dnia: 26 Marzec 2008 - 20:48


#3 Użytkownik jest niedostępny   marc1551 

  • Stały bywalec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4575
  • Dołączył: Cz, 08 Lut 07

Napisany 26 Marzec 2008 - 20:50

Wiem i przepraszam za nie równe zdjęcia , ale taki aparat :kwasny: OC powinny dzisiaj być :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   krzysiak 

  • diesel musi dymić!
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 55435
  • Dołączył: Pn, 23 Lut 04

Napisany 26 Marzec 2008 - 20:50

Jedna rzecz to mi się podoba na tym DFI!!3 gniazda PCI (zdało by mi się tyle), a w dodatku żadnego nie przysłoni grafa ;)

Ten post był edytowany przez krzysiak dnia: 26 Marzec 2008 - 20:50


#5 Użytkownik jest niedostępny   Cybul26 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2544
  • Dołączył: Wed, 22 Sie 07

Napisany 26 Marzec 2008 - 20:53

Jak to nie zrobisz w stresie? ;/ Zrobisz, zrobisz tylko sie z nami tak przekamażasz, prawda? ;) Ogólnie ok ;) czekam na wyniki OC

#6 Użytkownik jest niedostępny   Asturas 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 242
  • Dołączył: Wt, 08 Sty 08

Napisany 26 Marzec 2008 - 20:56

ech kocham płyty DFI :) Mam już dwie, co prawda pod AMD, ale DFI to DFI :D :D

#7 Użytkownik jest niedostępny   krzysiak 

  • diesel musi dymić!
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 55435
  • Dołączył: Pn, 23 Lut 04

Napisany 26 Marzec 2008 - 21:06

Zobacz postAsturas, o 26 Marzec 2008, 20:56, napisał(a):

ech kocham płyty DFI :) Mam już dwie, co prawda pod AMD, ale DFI to DFI :D :D

Choć kolorystyka Lanparty mi się lepiej podoba :D

#8 Użytkownik jest niedostępny   marc1551 

  • Stały bywalec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4575
  • Dołączył: Cz, 08 Lut 07

Napisany 26 Marzec 2008 - 21:30

Mam problemy z podkręceniem..Nie wiem jak ustawić napięcie na samo CPU :kwasny: nie mam dzisiaj siły..jutro pokręcę OC :)

#9 Użytkownik jest niedostępny   yellowww21 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7633
  • Dołączył: Wt, 05 Kwi 05

Napisany 27 Marzec 2008 - 04:23

Napisz cos wiecej o opcjach OC, bo ponoc BIOS jest z T2R. I zdjecia bys poobracał, bo mi głowa lata jak je oglądam :)

#10 Użytkownik jest niedostępny   MILANS 

  • stary wyjadacz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2117
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 05

Napisany 27 Marzec 2008 - 06:28

Do twojego proca kazda płyta byłbaby dobra bo pewnie ma walla na FSB 420 MHz ;)

DFI Blood Iron to mimo tego bardzo fajna płyta z tym że:
1) standardowo nie ma wgranego biosu z obsługą 45 nm (płyta nie uruchomi sie z takim prockiem)
2) czasem występują problemy z dyskiem master podłączonym przez IDE
3) posiada plombe na chłodzeniu
4) słabo kreci pamięci (na P5K PRO mamy lepsze wyniki przy niższych napięciach)

Z kolei do zalet mozna zaliczyć:
1) niezła sekcja zasilania (chociaż i tę da się wykończyć ;) )
2) spore zakresy napięć
3) mnogość opcji
4) FSB 550 z palcem w.. miękkim zakonczeniu kręgosłupa ;) (pod warunkiem ze procek nie ma wcześniej walla)

@yellowww21
problemy ze snem? :)

Ten post był edytowany przez MILANS dnia: 27 Marzec 2008 - 06:29


#11 Użytkownik jest niedostępny   Laba 

  • W124 fan
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4702
  • Dołączył: Pt, 03 Sie 07

Napisany 27 Marzec 2008 - 07:14

Zobacz postyellowww21, o 27 Marzec 2008, 04:23, napisał(a):

... bo ponoc BIOS jest z T2R. .


Biosy od DK i LT nie pasują do BI.

Ten post był edytowany przez Laba dnia: 27 Marzec 2008 - 07:16


#12 Użytkownik jest niedostępny   marc1551 

  • Stały bywalec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4575
  • Dołączył: Cz, 08 Lut 07

Napisany 27 Marzec 2008 - 17:29

Dodałem nowy wynik OC :) Zapraszam do czytania , wszystko w 1poście

#13 Użytkownik jest niedostępny   krzysiak 

  • diesel musi dymić!
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 55435
  • Dołączył: Pn, 23 Lut 04

Napisany 30 Marzec 2008 - 08:24

Poproś moda o przeniesienie tematu do działu Recenzje czytelników ;) Tam przynajmniej nie zaginie w gąszczu tematów...
Co do tego DDR3 to producent wcale się nie pomylił :E Widocznie instrukcja jest napisana do wszystkich mobasów z tej serii :) Tylko na P35-T23L i P35-T23RL masz obsługę DDR3, przy P35-T2RL są 4 sloty DDR2...

Ten post był edytowany przez krzysiak dnia: 30 Marzec 2008 - 08:28


#14 Użytkownik jest niedostępny   TDU OWNER 

  • :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4327
  • Dołączył: So, 24 Lut 07

Napisany 17 Kwiecień 2008 - 12:25

Co do temperatur - ja tyle samo mam na takiej samej czestotliwosci tylko ze na Scythe Katanie - proc ten sam :E

#15 Użytkownik jest niedostępny   Damiane 

  • hyhyhy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1506
  • Dołączył: Wt, 24 Lip 07

Napisany 17 Kwiecień 2008 - 13:51

Zobacz postTDU OWNER, o 17 Kwiecień 2008, 12:25, napisał(a):

Co do temperatur - ja tyle samo mam na takiej samej czestotliwosci tylko ze na Scythe Katanie - proc ten sam :E


Ty 'chyba' masz E8200?

Ładna recka mam tą Ultimę, ale jeszcze nie zamontowaną, bo jeszcze nie wszystkie części mam, chociaż już testowałem u kolegi. ;)

#16 Użytkownik jest niedostępny   Ananas 

  • uzależniony od muzyki
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6155
  • Dołączył: Nd, 22 Paź 06

Napisany 20 Kwiecień 2008 - 15:16

ja tez się zastanawiałem nad tą płytą w nowym kompie i chyba się zdecyduję ;) też mam sentyment do DFI ;)
szkoda że lanparty takie drogie ;)

#17 Użytkownik jest niedostępny   K.I.L.L.E.R. 

  • <><><><><><>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6412
  • Dołączył: Cz, 31 Maj 07

Napisany 21 Kwiecień 2008 - 12:58

moboas okropny ale moze i dobry, nie mialem wiec nie powiem


mozesz teraz wyprowadzac mobo na spacer za raczke :lol2:

#18 Użytkownik jest niedostępny   silverserver 

  • Almighty
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2808
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 08

Napisany 22 Kwiecień 2008 - 10:55

niezłe temp ładne pudełko na mobo

#19 Użytkownik jest niedostępny   krzysiak 

  • diesel musi dymić!
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 55435
  • Dołączył: Pn, 23 Lut 04

Napisany 26 Kwiecień 2008 - 10:27

Zobacz postsilverserver, o 22 Kwiecień 2008, 10:55, napisał(a):

niezłe temp ładne pudełko na mobo

Pudełko tak, bo już samo mobo średnio ładne :P

#20 Użytkownik jest niedostępny   marc1551 

  • Stały bywalec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4575
  • Dołączył: Cz, 08 Lut 07

Napisany 26 Kwiecień 2008 - 14:40

Mnie się podoba mobo :) to nie chłodzenie od CPU ,że się rzuca w oczy..mobo właściwie schowane :E

Mniejsza z tym..

Pudełko ładne za to :D i b.dużo dodatków..MSI ubogo daje coś...

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych