Forum PCLab.pl: Dell 2408WFP - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dell 2408WFP Fotorelacja?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Darkeners 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1076
  • Dołączył: Pn, 20 Lut 06

Napisany 02 Kwiecień 2008 - 15:08

Kupiłem ten monitor na holenderskim Ebayu. Jak na razie jestem w niebo wzięty.

Przez dłuższy czas nie chciałem przechodzić na monitory LCD z mojego starego CRT 17” Samsung SM 753DF. Przez dłuższy czas udawało mi się wymigiwać od tej przesiadki, ale niestety rozdzielczość na 17 calach była dla mnie nie wystarczająca w niektórych grach, jak EVE Online, czy Neverwinter Nights 2.

No więc czekałem sporo na paczkę, ale to wina Masterlinka, który miał ją prawie cały tydzień i nie zostawił mi awizo... nie mówiąc, że kurier ponoć u mnie był, ale nikogo nie było... o dziwo byłem cały dzień w domu. Nie od dziś mam z Masterlinkiem [aka DPD] na pieńku, raz dostarczyli mi całkowicie zniszczona książkę.

Karton nie jest duży, chyba większy był od tego samsunga. Wszystko upakowane jest na styk, ale zabezpieczone styropianem. Podstawka nie zamontowana, ale to nie problem. Na ekranie materiał zabezpieczający przed zarysowaniami. Kable jakie dostałem to: Zasilający Europejski, DisplayPort, DVI-D, Analog VGA - o dziwo podpięty do monitora, oraz kabel do USB, by działał śledź oraz czytnik kart pamięci. Była także płyta CD z opisem funkcji monitora, oraz instrukcja drukowana, kompletnie nie potrzebna. Chyba we wszystkich ważniejszych językach świata, zostały opisane niebezpieczeństwa, takie jak informacje o tym, że od zbyt długiego korzystania z monitora mogą boleć oczy, a od pisania na klawiaturze można nabawić się problemów ze stawami. Chyba jest to podręcznik dodawany do każdego produktu Dell'a.

Dodaj obrazekDodaj obrazek

Monitor prezentuje się świetnie, wygląda dobrze, nie tandetnie, choć zazwyczaj monitory ze srebrnymi dodatkami takie są. Noga monitora jest metalowa, prawdopodobnie z duraluminium, ale sama stopa jest już plastikowa. Wszystko robi wrażenie bardzo solidnego i wytrzymałego stojaka. I taki w sumie jest. Monitor chodzi do góry i na dół bez problemów, ale by przekręcić go o 90 stopni trzeba przechylić do tyłu, ponieważ róg ekranu zahaczy o nogę. Także nie można go tak jak na zdjęciach obniżyć w dół, by monitor prawie stykał sie ze stopką. Generalnie jest to możliwe, ale wyginają się sztywne kable, które podłączone są do monitora, więc generalnie nie pchałbym tego aż tak mocno w dół.

Dodaj obrazek

Pierwsze co robi wrażenie, to wielkość samego ekranu, aż nie wiem gdzie spoglądać. Niestety mało stron internetowych jest przystosowanych do takich rozdzielczości, PCLab nie jest. Trzeba zaznaczyć, że zaletą monitora jest to, że guzik "Power" nie świeci zbyt intensywnym światłem, lecz delikatnie, nieprzeszkadzająco. W moich głośnikach Genius 5000... muszę zasłaniać wieczorem diody zeszytem, jak chcę oglądać film normalnie.

Dodaj obrazek

Monitor jest na matrycy VA - cokolwiek to jest. Obraz moim zdaniem jest piękny... nie jest ani przesadnie cukierkowy, ani też wypłowiały. Wydaje się być po prostu normalny, naturalny. Kąty widzenia na boki są idealne, na moje oko jest to gdzieś ze 170 stopni, gdzie obraz zaczyna się psuć. Góra-dół wypada trochę gorzej, ale z każdej pozycji będziecie w stanie oglądać obraz. Obraz jest ostry, czego nie widać na moich zdjęciach, które się "strzępią", ale już teraz mogę powiedzieć, że nie zmieniłbym na nic innego tego monitora. Nie jestem ekspertem, więc trochę zdjęć, choć wierzcie mi, że w rzeczywistości wygląda to lepiej niż na zdjęciach.

Dodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazek

Oczywiście takich pasków nie ma w rzeczywistości. Mój aparat pewnie ma za wolną migawkę. Ogólnie na zdjęciach może być widoczne to, że jaśniejsza jest lewa strona, jest to wynik tego, że mam tam okno i jest ona rozjaśniona, ale tak na prawdę matryca wydaje mi się idealnie podświetlona.

Tutaj film HD ze strony Apple.com:

Dodaj obrazekDodaj obrazek

Tutaj filmy AVI:

Dodaj obrazekDodaj obrazek

Różnica między avi a HD na takim monitorze jest ogromna.

Warto jeszcze wspomnieć o menu monitora, nie jest ono złe, jest raczej dobre, nie mam porównania zbytniego z innymi monitorami, ale mój kolega na monitorze LG używa chyba 2 przycisków, czy jednego do zmiany trybu pracy monitora, gry, filmy itp... w Dellu trzeba przebrnąć do tego przy pomocy 3 guzików. Najpierw trzeba kilka razy kliknąć by przejść do Preset Modes potem znowu do Preset Modes, co zajmuje kilka kliknięć i w końcu teraz możemy to zmieniać. Choć ustawianie Jasności i Kontrastu jest już znacznie uproszczone. Tak samo jak opcja PiP jak i zmiana wejścia sygnału, przełączanie to nie problem.

Niektórzy skarżyli sie na jakąś czerwoną poświatę, która jest widoczna na białym tle. Ja osobiście nic takiego nie uświadczyłem. Jedyna wada jaką dostrzegłem póki co [nie licząc faktu z przeszkadzającymi kablami, gdy chce się ustawić monitor bardzo nisko], to mały odprysk na srebrnym pasku znajdującym się nad czarną ramką monitora, widoczną od przodu. Ogólnie są dwa takie paski, na dole i u góry, są one początkiem srebrnego tyłu monitora, ale te od przodu są tak jakby dodawane później i zgrzewane z resztą srebrnej obudowy. Te 2 paski mają gdzieś 2mm wysokości 2mm głębokości i są chyba najgorszą częścią całego monitora, ale jest to praktycznie nic nie znacząca pierdółka. Nie mam wystarczającego komputera na gry HD, chyba, że jakieś starsze. No z EVE Online jestem zadowolony póki co...

Na razie wyczerpał mi się akumulator w aparacie, ale dajcie propozycję, co można sfotografować, czy co chcecie wiedzieć. Nie znam się aż tak dobrze na monitorach. Zdjęcia czarnego i białego tła dam w nocy, jak nie będzie mi słońce wpadać do pokoju.

Btw. nie wiem jak zmniejszać obrazki... na razie nie chce mi się bawić w miniaturki.


Tutaj jest galeria ze zdjęciami w wyższej rozdzielczości: http://picasaweb.goo...izy/Dell2408WFP

Ten post był edytowany przez Darkeners dnia: 04 Kwiecień 2008 - 11:59


#2 Użytkownik jest niedostępny   Reanimacja 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Pn, 02 Kwi 07

Napisany 02 Kwiecień 2008 - 15:13

Wojujemy z Dell Polska żeby taki nabyć - w Polsce - troche ponad 2300 netto w Irlandii czy w Niemczech - w okolicach 550 euro ...
W Polsce - czas dostawy - ponad trzy tygodnie, w Irlandii/Niemczech - 5-7 dni ...
Szlag może trafić.

Dowiadywałes sie jak sytuacja wygląda z gwarancja tego monitora kupionego w innym kraju UE ? Powinna chyba obowiazywać na cała Unie ale ... Dell jest inny :D

Ten post był edytowany przez Reanimacja dnia: 02 Kwiecień 2008 - 15:13


#3 Użytkownik jest niedostępny   Darkeners 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1076
  • Dołączył: Pn, 20 Lut 06

Napisany 02 Kwiecień 2008 - 15:15

Z tego co mi mówił ktoś, kto dzwonił do Della obowiązuje ona normalnie w Polsce, o ile nie jest to amerykański, a Europejski Model Monitora.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Reanimacja 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Pn, 02 Kwi 07

Napisany 02 Kwiecień 2008 - 15:17

Czyli luzik :D

A jak wygląda sprawa z pixelami/subpixelami martwymi/świecącymi stale ? Orientowałeś sie w tym temacie ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Darkeners 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1076
  • Dołączył: Pn, 20 Lut 06

Napisany 02 Kwiecień 2008 - 15:18

Ponoć jest gwarancja na to... póki co nie miałem tego problemu i mam nadzieje, że mieć nie będę.

#6 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= 

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34434
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 02 Kwiecień 2008 - 15:25

Biednie ten samsung wygląda obok. :) Monitorek spoko, kupiłbym gdybym miał stacjonarkę a nie lapa. Chyba jeszcze doczekam się na lapach aż wyjdą monitory w technologii laserowej.

#7 Użytkownik jest niedostępny   TheDriver 

  • Apple
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1092
  • Dołączył: Pn, 19 Mar 07

Napisany 02 Kwiecień 2008 - 16:27

Bardzo ładny monitorek. Widzę, że do obsługi PC masz taki sam sprzęt jak ja. Klawa Apple i G7 wymiata :D

#8 Użytkownik jest niedostępny   byqu 

  • Naczelny trójboista.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4310
  • Dołączył: Pn, 26 Lut 07

Napisany 02 Kwiecień 2008 - 16:28

ile łącznie zapłaciłeś za monitor i przesyłkę? Jak wygląda sytuacja z transportem?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Darkeners 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1076
  • Dołączył: Pn, 20 Lut 06

Napisany 02 Kwiecień 2008 - 16:41

Klawiatura Apple czasem mi przycina guziki... w sensie naciskam, a nic się nie pojawia, ale powtorzenie często pomaga.

Za monitor coś około 630 euro, co było dla mnie korzystne, gdyż większość pieniędzy jakie mam jest w euro, więc nie musiałem bawić się w przewalutowywanie itp.

Małą upierdliwością jest także, że 2 porty do czytników kart są już widoczne w "Mój Komputer - Komputer" jako dyski wymienne, choć w nich nic nie ma.

Ten post był edytowany przez Darkeners dnia: 02 Kwiecień 2008 - 16:42


#10 Użytkownik jest niedostępny   Eclipse 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1213
  • Dołączył: Wt, 30 Gru 04

Napisany 02 Kwiecień 2008 - 17:20

Zobacz postReanimacja, o 2 Kwiecień 2008, 16:13, napisał(a):

Wojujemy z Dell Polska żeby taki nabyć - w Polsce - troche ponad 2300 netto w Irlandii czy w Niemczech - w okolicach 550 euro ...
W Polsce - czas dostawy - ponad trzy tygodnie, w Irlandii/Niemczech - 5-7 dni ...
Szlag może trafić.

Dowiadywałes sie jak sytuacja wygląda z gwarancja tego monitora kupionego w innym kraju UE ? Powinna chyba obowiazywać na cała Unie ale ... Dell jest inny :D


Jesli jestes osoba fizyczna to cene masz taka.
Razem, bez podatku VAT Stawka podatku VAT Razem, z podatkiem VAT
Suma częściowa 2,349.00 PLN 22,00% 2,865.78 PLN
Opłaty transportowe razem 85.00 PLN 22,00% 103.70 PLN
Łączna cena 2,434.00 PLN 2,969.48 PLN

Pogielo ich 3 k. W stanach obecnie jest promocja 550$ Europa to trzeci swiat. Polska to miejsce o ktorym nikt w USA nie slyszal.

#11 Użytkownik jest niedostępny   =Grzegorz= 

  • LCDmaniak
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4824
  • Dołączył: Wt, 27 Gru 05

Napisany 04 Kwiecień 2008 - 14:01

Widzę że masz CRT i LCD, bardzo przydatny byłby pomiar INPUTLAG: włączasz oba wyświetlacze w klonie, uruchamiasz stoper:

http://tft.vanity.dk/inputlag.html

i pstrykasz kilka zdjęć (szybka migawka) tak żeby dało się odczytać różnicę w czasie...

#12 Użytkownik jest niedostępny   Sniper10000 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 519
  • Dołączył: Nd, 04 Mar 07

Napisany 04 Kwiecień 2008 - 15:18

Zobacz post=Grzegorz=, o 4 Kwiecień 2008, 15:01, napisał(a):

Widzę że masz CRT i LCD, bardzo przydatny byłby pomiar INPUTLAG: włączasz oba wyświetlacze w klonie, uruchamiasz stoper:

http://tft.vanity.dk/inputlag.html

i pstrykasz kilka zdjęć (szybka migawka) tak żeby dało się odczytać różnicę w czasie...


Zajmuję się trochę fotografię i mnie temat zaciekawił: jakim sposobem chcesz coś tu zmierzyć robiąc fotki? Co dla ciebie oznacza "szybka migawka"? Masz ma myśli czas naświetlania czy szybkostrzelność aparatu? Co z pomiarami, jeśli jedna osoba dysponuje aparatem w stylu Nikon D3, a inna zwykłą komórką? Przecież tutaj nie da się nic zmierzyć żadnym, nawet najbardziej zaawansowanym aparatem. Jedynie kamera, która rejestruje 1000 kl./s mogłaby pomóc w jakichkolwiek wyliczeniach. A zabawę z aparatem można między bajki włożyć.

Ten post był edytowany przez Sniper10000 dnia: 04 Kwiecień 2008 - 15:24


#13 Użytkownik jest niedostępny   Denek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4326
  • Dołączył: Nd, 24 Cze 07

Napisany 04 Kwiecień 2008 - 19:47

Fajny monitorek. Sam chciałem kupić, ale właśnie problemy z zamówieniami zmusiły mnie do zakupu 22", Asus MW221U :(

#14 Użytkownik jest niedostępny   Darkeners 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1076
  • Dołączył: Pn, 20 Lut 06

Napisany 05 Kwiecień 2008 - 16:51

http://picasaweb.goo...izy/Dell2408WFP

Umieściłem zdjęcia z gier. Nie wiem czemu z fleszem te zdjęcia lepiej wychodza, bo bez tracą wiele na kolorach.

Monitor jest używany przez mojego dziadka, nie będę teraz odłączał, szczególnie, że na necie pewnie jest wiele testów input laga... ja jako okazyjny gracz, nie jestem jakimś maniakiem, który spadek 1fpsa traktuje jako laga, moge powiedzieć, że gra mi się na nim całkiem dobrze, ale muszę się jeszcze przyzwyczaić.

Można grać na trybie 1:1, żeby obraz się nie rozciągał na boki, co jest dla mnie bardzo miłe...

#15 Użytkownik jest niedostępny   =Grzegorz= 

  • LCDmaniak
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4824
  • Dołączył: Wt, 27 Gru 05

Napisany 08 Kwiecień 2008 - 16:26

Zobacz postSniper10000, o 4 Kwiecień 2008, 15:18, napisał(a):

Zajmuję się trochę fotografię i mnie temat zaciekawił: jakim sposobem chcesz coś tu zmierzyć robiąc fotki? Co dla ciebie oznacza "szybka migawka"? Masz ma myśli czas naświetlania czy szybkostrzelność aparatu? Co z pomiarami, jeśli jedna osoba dysponuje aparatem w stylu Nikon D3, a inna zwykłą komórką? Przecież tutaj nie da się nic zmierzyć żadnym, nawet najbardziej zaawansowanym aparatem. Jedynie kamera, która rejestruje 1000 kl./s mogłaby pomóc w jakichkolwiek wyliczeniach. A zabawę z aparatem można między bajki włożyć.


jeżeli zrobisz fotkę dwóch stojących obok siebie wyświetlaczy (CRT i LCD) wyświetlających jednocześnie ten sam obraz (licznik/stoper ze strony www którą podałem), to w zależności od tego ile czasu zajmuje obu wyświetlaczom obróbka sygnału z karty graficznej będą rożne wskazania stopera na fotce

szybka migawka taka żeby uchwyciła setne sek 1/100 na stoperze a nie zlewała cyfr w jedną plamę ;) (krótki czas naświetlania)

klasa aparatu nie maja znaczenia, nawet komórką wartość pomiaru jest taka sama jak super hiper lustrzanką...

przykład:
http://i30.tinypic.com/vgmy53.jpg

Ten post był edytowany przez =Grzegorz= dnia: 08 Kwiecień 2008 - 16:40


#16 Użytkownik jest niedostępny   Sniper10000 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 519
  • Dołączył: Nd, 04 Mar 07

Napisany 15 Kwiecień 2008 - 11:09

Zobacz post=Grzegorz=, o 8 Kwiecień 2008, 17:26, napisał(a):

jeżeli zrobisz fotkę dwóch stojących obok siebie wyświetlaczy (CRT i LCD) wyświetlających jednocześnie ten sam obraz (licznik/stoper ze strony www którą podałem), to w zależności od tego ile czasu zajmuje obu wyświetlaczom obróbka sygnału z karty graficznej będą rożne wskazania stopera na fotce

Heh, zabawne. :) I chcesz powiedzieć, że robicie takie testy w domu, na zwykłych kartach graficznych, nie znając ich specyfikacji (np. opóźnień sygnałów na ścieżkach, trybów pracy RAMDAC), dysponując tanimi kablami, tanimi aparatami cyfrowymi i zerową wiedzą nt. pomiarów laboratoryjnych? I czego to ma niby dowodzić? Że ktoś wymyślił sposób na dobrą zabawę, a naiwni traktują to jako wyrocznię?

Cytuj

klasa aparatu nie maja znaczenia, nawet komórką wartość pomiaru jest taka sama jak super hiper lustrzanką...

I tu właśnie mylisz się najbardziej. Każdy tani aparat cyfrowy dysponuje migawką elektroniczną, w której matryca jest odsłonięta przez cały czas i gromadzą się na niej ładunki. W momencie naciśnięcia spustu migawki, elektronika aparatu czyści matrycę z ładunków i rozpoczyna się od nowa proces ich gromadzenia, zgodny z czasem naświetlania. Po upływie określonego czasu, ładunki są przenoszone do drugiej matrycy, która służy tylko jako bufor i jest zasłonięta przed światłem. To z niej dane zostaną odczytane i przetworzone przez elektronikę. I tu tkwi sedno tej operacji, bo procedura skopiowania z jednej matrycy do drugiej polega na przenoszeniu danych piksel po pikselu (np. rzędami, wierszami, segmentami). W czasie tej operacji pierwotna matryca cały czas jest naświetlana, co dla matrycy np. 6 Mpix może wnosić takie same zniekształcenia w czasie rejestrowania poszczególnych fragmentów obrazu, jak opóźnienia elektroniki monitora. Dopiero droższe hybrydy posiadają dodatkową migawkę mechaniczną, która zamyka dopływ światła do matrycy w momencie zakończenia rejestracji obrazu. Nie jest to ciągle idealna metoda, ale wyniki są o wiele lepsze niż przy zastosowaniu tanich małpek. Jedynie superprofesjonalne lustrzanki mogą zminimalizować błędy pomiarowe, choć moim zdaniem do takich testów i tak trzeba przygotować sprzęt laboratoryjny.

Podsumowując: baw się w takie testy, tylko litości... nie publikuj wyników, żeby młodzież potem bzdur na forach nie pisała.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Darkeners 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1076
  • Dołączył: Pn, 20 Lut 06

Napisany 15 Kwiecień 2008 - 12:00

Hmm... rozumiem, że każdy aparat ma określoną sekwencje czytania? Teoretycznie.... Robiąc w takim razie zdjęcia z 4 pozycji aparatu, w sensie obracanie go do góry nogami i na boki kiedy jest idealnie wyśrodkowany, a potem uśrednienie tych wyników powinno być bardziej miarodajne, ale też nie idealne...

Poza tym jakby było dokładnie tak jak mowisz... to dałoby się zauważyć na przykłąd ucięte liczby etc. od czasu do czasu... wiec mimo braku takiej dokladnosci do tego licznika starcza.


Co do Input laga... gram od wczoraj w Quake Wars... i nie moge powiedzieć, żebym cierpial na jakiekolwiek smużenie, input lagi etc. Wszystko wydaje się być tak szybkie jak na CRT... jak szczelam w glowe to trafia w głowe...

#18 Użytkownik jest niedostępny   Sniper10000 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 519
  • Dołączył: Nd, 04 Mar 07

Napisany 15 Kwiecień 2008 - 14:50

Zobacz postDarkeners, o 15 Kwiecień 2008, 12:00, napisał(a):

Robiąc w takim razie zdjęcia z 4 pozycji aparatu, w sensie obracanie go do góry nogami i na boki kiedy jest idealnie wyśrodkowany, a potem uśrednienie tych wyników powinno być bardziej miarodajne, ale też nie idealne...

Trzeba znać dokładny sposób rejestracji i przetwarzania obrazu przez konkretny aparat, żeby wiedzieć jak podejść do tematu. Później poznać dogłębnie budowę karty graficznej, dobrać okablowanie, opracować algorytmy do obliczeń uwzględniające opóźnienia sygnału na poszczególnych ścieżkach/kablach i dopiero można się bawić. W skrócie: laboratorium.

Cytuj

Poza tym jakby było dokładnie tak jak mowisz... to dałoby się zauważyć na przykłąd ucięte liczby etc. od czasu do czasu... wiec mimo braku takiej dokladnosci do tego licznika starcza.

Jeśli aparat czyta piksele kolumnami z góry na dół, to najpierw odczyta cały obraz dla np. lewej powierzchni obrazu (monitora po lewej stronie) a dopiero później dojdzie do prawej i w takiej sytuacji nic się nie powinno uciąć, bo odczyt kilkudziesięciu kolumn obrazu na pewno trwa pioruńsko szybko. W domowych warunkach takie testy można porównać do wróżenia z fusów.

#19 Użytkownik jest niedostępny   =Grzegorz= 

  • LCDmaniak
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4824
  • Dołączył: Wt, 27 Gru 05

Napisany 22 Kwiecień 2008 - 17:36

Zobacz postSniper10000, o 15 Kwiecień 2008, 11:09, napisał(a):

Heh, zabawne. :) I chcesz powiedzieć, że robicie takie testy w domu, na zwykłych kartach graficznych, nie znając ich specyfikacji (np. opóźnień sygnałów na
CIACH!
Podsumowując: baw się w takie testy, tylko litości... nie publikuj wyników, żeby młodzież potem bzdur na forach nie pisała.


dawno nie odwiedzałem tego tematu, SNIPER za duzo tu teorii, za bardzo wgłębiasz w szczegóły cos musiałeś przeoczyć - pomyśl jeszcze raz i wyjaśnij zanim będziesz pisał o jakimś skanowaniu linii w matrycy które to nie ma żadnego wpływu na taki pomiar przynajmniej w czasach o których tu piszemy, to są "ns" a nie "ms" - pomyliłeś się o rząd wielkości

metodę nie ja wymyśliłem i stosuje ją wielu testujących, na hardware.fr, prad.de i innych, na czeskim serwisie zastosowali pomiar z czujnikiem światła i pomiarami sygnałów na oscyloskopie (wejscie monitora vs reakcja bezpośrednio na matrycy) - to jakaś metoda "laboratoryjna" szczegółów nie znam ale dokładnie potwierdzają się wyniki z prostego testu aparatem

nie będę się zagłębiał w teorie bo bardziej ze mnie praktyk i zapewniam ze LAG jest odczuwalny w grze tam gdzie wychodzą pomiary >32ms

podsumowując to co napisałeś: gdyby jakieś opóźnienia na sygnałach ramdacach kablach i itd miały znaczenie to dlaczego jak postawie dwa CRTki obok siebie w klonie i zrobię zdjęcie (aparatem komórką) to różnicy NIE MA?

Ten post był edytowany przez =Grzegorz= dnia: 22 Kwiecień 2008 - 20:09


#20 Użytkownik jest niedostępny   de99ial 

  • Prorok Svaroga
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14806
  • Dołączył: Pn, 06 Lut 06

Napisany 28 Kwiecień 2008 - 11:09

Fotki powinieneś robić z odległości na zoomie optycznym - nie byłoby efektu "beczkowania" obrazu.

Co do samego monitorka - prezentuje sie ładnie ale nie zamieniłbym mojego LG ;)

Recka fajna.

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych