Forum PCLab.pl: F.A.Q.: O ile podkręce moje ramy, procesor itp. jaki wybrać system? Czego tak mało GHZ ma mój procesor? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

F.A.Q.: O ile podkręce moje ramy, procesor itp. jaki wybrać system? Czego tak mało GHZ ma mój procesor? I inne równie częste proste pytania. Update 24.05.08 r. Oceń temat: ****- 10 Głosów

#21 Użytkownik jest niedostępny   Kubuch 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5005
  • Dołączył: Pn, 31 Mar 08

Napisany 16 Kwiecień 2008 - 14:00

Zobacz postsonio, o 16 Kwiecień 2008, 14:32, napisał(a):

a w ogóle to ty mnie wyśmiewasz, a masz GF8600gt który nigdy nie był dobrym nabytkiem...chyba że go Ci dali za pół ceny :P


Za 180 zł. Nie wyśmiewam Ciebie tylko teorię kompa do gier na lata...

#22 Użytkownik jest niedostępny   sonio 

  • Wierny swoim ideałom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3932
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 16 Kwiecień 2008 - 14:09

Zobacz postKubuch, o 16 Kwiecień 2008, 15:00, napisał(a):

Za 180 zł. Nie wyśmiewam Ciebie tylko teorię kompa do gier na lata...

może masz trochę racji-ale jak ktoś mówi że lepiej za tyle samo co quada kupić dwurdzeniowca to mi się chce śmiać... bo w grach to nie ma wielkich różnic między sobą-a na pewno za rok czy dwa to quad lepiej wyjdzie....(oczywiście mówiąc w aspekcie gier). Tak samo jeszcze rok temu widziałem teksty że 2 giga ramu to przepłacanie, a dwa lata temu że dwurdzeniowce to pewnie w ogóle gry nie będą obsługiwać przez długi czas

#23 Użytkownik jest niedostępny   RoXall 

  • السماح للص
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1835
  • Dołączył: Pn, 21 Maj 07

Napisany 16 Kwiecień 2008 - 14:22

Zobacz postKubuch, o 15 Kwiecień 2008, 21:54, napisał(a):

Gratuluje. Z tym rozumowaniem to jeszcze spoko z 5 lat posiedzisz na tym klocku. Ciekawe do jakiej rozdzielczości zejdziesz? 320x240 w low? Powtarzam za kilka lat żaden z obecnych procków (2, 3 czy 4 rdzeniowych) nie nada się do sensownego grania...


Co masz na mysli pisząc kilka.
Uważasz ze za 5 lat nie da sie grac na np Q9450? a niby dlaczego. Sam miałem Venica 3000+@2800 w latach 2003-2007 i dało sie na nim grac i to w dobrych rozdziałakch na tamte czasy wiec nie wiem skąd te założenie. Grałbym na nim do dzisiaj gdbyby nie głupie gadanie jak to zwiększa sie wydajnośc na dwóch rdzeniach i jaki to niesamowity kopniak mocy przybywa.
W gruncie rzeczy nad przesiadką na dwa rdzenie to można sie sensownie dopiero teraz zastanawiac kiedy rzeczywiscie przyszła taka potrzeba.

Ludzie zastanówcie sie co piszecie nie dajcie sie zwariować i popaść w owczy pęd zmieniania sprzętu non stop. Producenci tylko czekaja na takie ogłupienie i zacierają rączki. Prawda jest taka ze wiekszosc z nas ma o wiele za mocne procesory i zasilacze do konfigów na jakich jadą. Na co komu E8200@4ghz do słabo wykreconego 7900 jesli wystarczyłby z palcem w nosie E2160@3ghz i to do kazdej karty prawie z zasilaczem 400-450W.

#24 Użytkownik jest niedostępny   RRobsonM 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1533
  • Dołączył: Wt, 15 Maj 07

Napisany 16 Kwiecień 2008 - 15:19

Procesory to nie karty graficzne ze trzeba co rok wymieniać. Ile % nalhelm moze byc szybszy od C2D zegar w zegar? A takty to moze nalhelm bedzie miał 5ghz? A do wyjscia nalhelma minie rok potem on bedzie na rynku pewnie ze 2 lata. Wypuszczą moze jakąs jego porawioną wersje jeszcze. Q6600 na 3.5ghz + karta odpowiednio nowa wystarczy na gry przez 4 lata w wysokich detalach dam sobie za to ucho obciąć.

#25 Użytkownik jest niedostępny   sonio 

  • Wierny swoim ideałom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3932
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 16 Kwiecień 2008 - 15:25

Zobacz postRRobsonM, o 16 Kwiecień 2008, 16:19, napisał(a):

Procesory to nie karty graficzne ze trzeba co rok wymieniać. Ile % nalhelm moze byc szybszy od C2D zegar w zegar? A takty to moze nalhelm bedzie miał 5ghz? A do wyjscia nalhelma minie rok potem on bedzie na rynku pewnie ze 2 lata. Wypuszczą moze jakąs jego porawioną wersje jeszcze. Q6600 na 3.5ghz + karta odpowiednio nowa wystarczy na gry przez 4 lata w wysokich detalach dam sobie za to ucho obciąć.

może i taki zestaw wystarczy(oczywiście że nie zawsze-pewnie Crysis 2 i Alan Wake itp. pozapychają taki sprzęt, ale przy okazji 90% nowych sprzętów :lol2: ), ale ja ucha bym nie ryzykował-z drugiej strony to zawsze jest drugie(na szczęście ucho nie ma nic wspólnego z męskością :E )

Ten post był edytowany przez sonio dnia: 16 Kwiecień 2008 - 15:26


#26 Użytkownik jest niedostępny   RRobsonM 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1533
  • Dołączył: Wt, 15 Maj 07

Napisany 16 Kwiecień 2008 - 15:33

no ale czy do crysisa potrzeba teraz 4 rdzenie 4ghz? Czy poprostu grafy sie na nim dławią. Chcialem poczatkowo napisac 5 lat ale potem zmienilem na 4 i dopisalem o uchu:P Swoją drogą to nie wiadomo czy za 5 lat konsole juz nie wyprą bardzo PC z rynku gier bo taki scenariusz rowniez jest mozliwy.

#27 Użytkownik jest niedostępny   kadajo 

  • Faster Than Light jump successful
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13602
  • Dołączył: Wed, 01 Mar 06

Napisany 16 Kwiecień 2008 - 15:47

B. dobry PC dzis starczy na 3 lata spokojnie (oczywiscie z wymiana grafy jesli chcemy miec detale zawsze na MAX).

#28 Użytkownik jest niedostępny   Fistach 

  • Nie ma w co grać na X-Bass'ie :( :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2672
  • Dołączył: Nd, 15 Paź 06

Napisany 17 Kwiecień 2008 - 10:50

Zobacz postOskaliber, o 15 Kwiecień 2008, 22:02, napisał(a):

Jak juz wymieniac, to wypadaloby wymienic wszystich (np. tak jak w temacie o zasilaczach).
Crucial, G.Skill, Mushkin, Team Group i cala reszte, o ktorej aktualnie nie pamietam ;)


Głupia odpowiedz, bardzo czesto sa pamieci podobne lub identyczne, a wydajnoscia sie roznica i nie zawsze im drożej tym lepiej.


Ale, ogolnie dobrze, ze w koncu ktos to zsumował do kupy (chociaz i tak codziennie bedzie mozna spokojnie naliczyc 20+ tematow typu "ile podkrece", "co wybrac" etc...)

Naniosłem poprawki, zawsze to o pare tematów mniej i więcej porządku na forum.

Przez worda przepuszcze jak wróce ze szkoły ;)

#29 Użytkownik jest niedostępny   krzysiak 

  • diesel musi dymić!
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 55409
  • Dołączył: Pn, 23 Lut 04

Napisany 17 Kwiecień 2008 - 12:35

Zobacz postwwwariat, o 15 Kwiecień 2008, 20:43, napisał(a):

Grasz w 800x600 .. gratuluje ... a raczej wspolczuje

Nie każdy musi grać w 1600x1200... :E

#30 Użytkownik jest niedostępny   Fistach 

  • Nie ma w co grać na X-Bass'ie :( :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2672
  • Dołączył: Nd, 15 Paź 06

Napisany 19 Kwiecień 2008 - 06:37

Zobacz postkrzysiak, o 17 Kwiecień 2008, 13:35, napisał(a):

Nie każdy musi grać w 1600x1200... :E

Ale w 1280x1024 trzeba jednak ;)

EDIT#1: Update.

#31 Użytkownik jest niedostępny   anubis01 

  • Wszystko należy upraszczać jak tylko można, ale nie bardziej.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3780
  • Dołączył: Cz, 25 Sty 07

Napisany 19 Kwiecień 2008 - 07:20

Zobacz postkrzysiak, o 17 Kwiecień 2008, 12:35, napisał(a):

Nie każdy musi grać w 1600x1200... :E


:thumbup:

Zobacz postFistach, o 19 Kwiecień 2008, 06:37, napisał(a):

Ale w 1280x1024 trzeba jednak ;)

EDIT#1: Update.

czy trzeba to akurat pojecie wzgledne do niedawna w wiekszosc gier gralem w 800x600 i dobrze sie gralo jeszcze teraz jak jestem u kumpla to na jego kompie gramy w 800x600 i bardzo przyjemnie sie gra...ja nie musze miec wysokiej rozdzielczosci zeby grac...zreszta na moim kompie gram w 1024x768 ;)

#32 Użytkownik jest niedostępny   Fistach 

  • Nie ma w co grać na X-Bass'ie :( :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2672
  • Dołączył: Nd, 15 Paź 06

Napisany 19 Kwiecień 2008 - 13:02

Ja osobiście jakbym miał grać w jakąś grę na którą się napaliłem to odpaliłbym ją. Ale co za sprzęt to jest, że na 800x600 gracie, nie lepiej obciąć detale i zwiększyć rozdzielczość?

@Down: Mogłeś edytować, to nie miejsce na rozmowy nie na temat ;)

Ten post był edytowany przez Fistach dnia: 19 Kwiecień 2008 - 14:21


#33 Użytkownik jest niedostępny   Krzysiek_N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2184
  • Dołączył: Pt, 07 Mar 08

Napisany 19 Kwiecień 2008 - 13:56

Zobacz postFistach, o 19 Kwiecień 2008, 13:02, napisał(a):

Ja osobiście jakbym miał grać w jakąś grę na którą się napaliłem to odpaliłbym ją. Ale co za sprzęt to jest, że na 800x600 gracie, nie lepiej obciąć detale i zwiększyć rozdzielczość?

Dla mnie to detale tworza dobra grafike, rozdzielczosc poprawia tylko ich ostrosc. Ja np ostatnio gram w assassin's creed wlasnie w 800x600 i wszystko full. Wczesniej mialem ustawione 1280x1024, detale niektore na low, niektore na min i uwierz mi - teraz wszystko wyglada zdecydowanie lepiej.

#34 Użytkownik jest niedostępny   Boro666 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44349
  • Dołączył: Wt, 08 Paź 02

Napisany 29 Kwiecień 2008 - 18:43

Zobacz postKubuch, o 15 Kwiecień 2008, 22:54, napisał(a):

Gratuluje. Z tym rozumowaniem to jeszcze spoko z 5 lat posiedzisz na tym klocku. Ciekawe do jakiej rozdzielczości zejdziesz? 320x240 w low? Powtarzam za kilka lat żaden z obecnych procków (2, 3 czy 4 rdzeniowych) nie nada się do sensownego grania...

Jesli dla ciebie sensowne granie rowna sie 1920x1200 i wszystko na maxa, to sie nie dziwie. Tak sie sklada, ze moje "marne" jaderko 2,4GHz radzi sobie elegancko we wszystkich grach, nawet nowych, w 1280x720, a czesto i 1680x1050. Oczywiscie dodatkowa moc zapewni wiecej klatek, ale do plynnego i przyjemnego grania nie sa wcale one az tak potrzebne. Bo wlasciwie co to za roznica czy masz 40 czy 50fps? :) W wiekszosci pozycji sie tego w zaden sposob nie odczuje.

#35 Użytkownik jest niedostępny   MArcin91 

  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 723
  • Dołączył: Pn, 17 Gru 07

Napisany 30 Kwiecień 2008 - 15:28

Zobacz postwwwariat, o 15 Kwiecień 2008, 21:43, napisał(a):

Grasz w 800x600 .. gratuluje ... a raczej wspolczuje


ja na moim sempronie 2500+ 1750mhz socket A i ati 9600 gram crysisa na 800x600 15fps ale da sie grać :)

#36 Użytkownik jest niedostępny   Fistach 

  • Nie ma w co grać na X-Bass'ie :( :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2672
  • Dołączył: Nd, 15 Paź 06

Napisany 01 Maj 2008 - 11:21

Zobacz postMArcin91, o 30 Kwiecień 2008, 15:28, napisał(a):

ja na moim sempronie 2500+ 1750mhz socket A i ati 9600 gram crysisa na 800x600 15fps ale da sie grać :)

Masz oczy kobry czy co? Przecież w strzelanine nie da się przy tym grać :E

#37 Użytkownik jest niedostępny   sonio 

  • Wierny swoim ideałom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3932
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 02 Maj 2008 - 11:02

@Fistach
Może jestem namolny... ale dam ci zajęcie: popraw babole (niewiele... ale np. "jakbysmy, megaherze, cieńką, jakiejść")



A tak w ogóle to raz napisałem że gram w 800x600 w jeden tytuł(bo teoretycznie nawet minimalne nie są spełnione i nie chciało mi się sprawdzać jak jest w wyższych rozdziałkach :P ), a tu zaraz taka odezwa.... :lol2:
Zresztą rozdzielczość nie musi oznaczać że nie będziemy się dobrze bawić-osobiście to zaraz po tym jak kupiłem kompa(i wtedy to była cud maszyna...........) to włączyłem Carmagedona... :E pikseloza straszna.... 320x240..... ale po 10 minutach frajda dla mnie większa niż przy 97% nowych gier.... :) (carmagedona lubię za rozbijanie się samochodami i klimat, nie za rozjeżdżanie przechodniów :P :lol2: )

#38 Użytkownik jest niedostępny   Ard'aenye 

  • Anty-fanboy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6138
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 06

Napisany 22 Maj 2008 - 12:50

Orientuje się ktoś ile można dać V Brisbane, żeby bylo bezpiercznie? Standardowo mam 1,3 czy 1,375V jest jeszcze bezpieczne?

#39 Użytkownik jest niedostępny   Fistach 

  • Nie ma w co grać na X-Bass'ie :( :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2672
  • Dołączył: Nd, 15 Paź 06

Napisany 23 Maj 2008 - 07:59

Oczywiście jest to bezpieczne, do 1.4V powinno być jeszcze dobrze, choć nie wiem czy będziesz potrzebował aż takiej mocy na Brisbane?

#40 Użytkownik jest niedostępny   Ard'aenye 

  • Anty-fanboy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6138
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 06

Napisany 23 Maj 2008 - 08:16

Na 1,35V mam 3GHz na 1,375V mam 3,12 GHz. Kupie pentagrama HP100 AlCu Lite i zobacze jakie temp będą jak za wysokie to wystarczy mi 2,9 - 3,0 jak będą w miare możliwe to moze pokusze się o 3,12 GHz

Znam osobę, która ma 1,575V na Brisbane ;)

Ten post był edytowany przez Trofix dnia: 23 Maj 2008 - 10:57


  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych