Forum PCLab.pl: F.A.Q.: O ile podkręce moje ramy, procesor itp. jaki wybrać system? Czego tak mało GHZ ma mój procesor? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

F.A.Q.: O ile podkręce moje ramy, procesor itp. jaki wybrać system? Czego tak mało GHZ ma mój procesor? I inne równie częste proste pytania. Update 24.05.08 r. Oceń temat: ****- 10 Głosów

#41 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 23 Maj 2008 - 20:31

Jeśli chodzi o ogólne pytania do tego FAQa do mam swoje pytanie. Czy warto dokładać do lepszych płyt głownych? Jak chipsety przekładają się na wydajność czy działanie kompa? Bo akurat o płytach głownych nie wiem za dużo ;)

#42 Użytkownik jest niedostępny   Fistach 

  • Nie ma w co grać na X-Bass'ie :( :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2672
  • Dołączył: Nd, 15 Paź 06

Napisany 24 Maj 2008 - 16:53

No poszukam troche w necie, pomyślę i napiszę.

@DownDown

Ja coś pisałem o pisaniu bzdurnych postów, kłóćcie się na PM.

BTW. Może mi ktoś pomóc z F.A.Q.?

Ten post był edytowany przez Fistach dnia: 08 Czerwiec 2008 - 07:17


#43 Użytkownik jest niedostępny   Stjepan 

  • Hostis humani generis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12208
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 06

Napisany 25 Maj 2008 - 17:21

Spoko temacik dla mało zorientowanych newbies.

#44 Użytkownik jest niedostępny   jukojuko 

  • juko
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1479
  • Dołączył: Pt, 30 Maj 08

Napisany 07 Czerwiec 2008 - 22:58

Zobacz postKubuch, o 15 Kwiecień 2008, 20:13, napisał(a):

1. Nie ma czegoś takiego jak komputer do gier na lata.
2. W chwili obecnej gry nie wykorzystają 4 rdzeni a za klika lat Quad z 2008 roku i tak sobie nie poradzi z żadną grą...

Moja sugestia:
Komp do gier - mocne 2 rdzenie
Komp do grafiki, obróbki wideo itp - 4 rdzenie

bzdura .u mnie nawet gry z 2006 r wykorzystują 4 rdzenie.mam viste.

#45 Użytkownik jest niedostępny   DominiqueLV 

  • No Such Agency
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3062
  • Dołączył: Cz, 24 Sty 08

Napisany 15 Czerwiec 2008 - 20:38

Zobacz postjukojuko, o 7 Czerwiec 2008, 22:58, napisał(a):

bzdura .u mnie nawet gry z 2006 r wykorzystują 4 rdzenie.mam viste.


a które gry ci wykorzystują? bo z 2006 to nie pamiętam żeby były gry obsługujące i wykorzystujące quad core. mam wrażenie że chcesz flame rozpocząć.

#46 Użytkownik jest niedostępny   Pietrek 

  • Flash & Thunder!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2138
  • Dołączył: Wed, 07 Maj 08

Napisany 16 Czerwiec 2008 - 13:51

Zobacz postjukojuko, o 7 Czerwiec 2008, 22:58, napisał(a):

bzdura .u mnie nawet gry z 2006 r wykorzystują 4 rdzenie.mam viste.


WTF?

Wykorzystują, to według Ciebie, działają?

Chodzi tu oto, ze gra/program, jest w stanie wykorzystać cały potencjał, jaki daje czterojajeczny procesor, a nie czy gra/program w ogóle sie uruchomi.

#47 Użytkownik jest niedostępny   Fistach 

  • Nie ma w co grać na X-Bass'ie :( :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2672
  • Dołączył: Nd, 15 Paź 06

Napisany 19 Czerwiec 2008 - 07:40

Coś czuje, że zaraz zawołam moderatora - nie mogłeś tego napisać na PM? Tylko tutaj to pisać?!

#48 Użytkownik jest niedostępny   Jacek1991 

  • Rainbow Dash
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1931
  • Dołączył: Cz, 10 Lip 08

Napisany 17 Lipiec 2008 - 13:21

Zobacz postFistach, o 1 Maj 2008, 12:21, napisał(a):

Masz oczy kobry czy co? Przecież w strzelanine nie da się przy tym grać :E

ja w crisisa przy 10fps grałem i sie grało przyjemnie... dla mnie płynnie to jest powyżej 10fps:D a przy 30 już jest za dużo :/

ja gram cały czas na 1024/768 i wyżej nie trzeba wcale:D

Ten post był edytowany przez Jacek1991 dnia: 17 Lipiec 2008 - 13:24


#49 Użytkownik jest niedostępny   matrix0123456789 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 104
  • Dołączył: Wt, 12 Lut 08

Napisany 31 Lipiec 2008 - 18:35

1,5GB ram dla WWW, Office itp. pod XP to aż nadto. Ja mam tyle i przy normalnej pracy mam 1GB wolny, więc 1GB spokojnie wystarczy dla ww. zastosowań pod XP, a nawet będzie się miało zapas. Ja tyle ramu dokupiłem głównie ze względu na gry.

#50 Użytkownik jest niedostępny   asdasd111 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Pt, 08 Sie 08

Napisany 09 Sierpień 2008 - 21:26

Cześć mam kompa PENTIUM 4 2,4@2,8 ghz , 512 ram , radeona 9200 128mb.. i mam w ET stale 76 fps ale gra mi się tnie.. nie wiem zupełnie co mam zrobić? ludzie prosze pomóżcie..... tnie mi się ta gra strasznie po jakims 20 minutach gry... warpi gra mimo ze na lagometrze jest wszystko ok !

#51 Użytkownik jest niedostępny   Sad_MadMan 

  • Master of left leg shoot
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8652
  • Dołączył: Wt, 02 Sty 07

Napisany 28 Sierpień 2008 - 00:23

[quote] CO lepsze 2x1GB dobrej pamieci czy 2x2GB takiego goodrama w sensie co będzie lepsze do gier (jak nie chce podkręcać i jak chciałbym podkręcać) [quote]
w testach w grach różnica 2GB (2x1GB) a 4GB (2x2GB) w najlepszym wypadku wyniosłaby maksymalnie 15%. Więc lepiej 2x1Gb dobrej firmy i podkręcić to odpowiednio niż 2x2GB słabszej firmy.

#52 Użytkownik jest niedostępny   cdplayer 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 95
  • Dołączył: Cz, 07 Sie 08

Napisany 19 Wrzesień 2008 - 22:15

Jeszcze zalezy pod jaki windosc ale sądze że 2x1GB dobrej firmy.

#53 Użytkownik jest niedostępny   Ard'aenye 

  • Anty-fanboy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6138
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 06

Napisany 20 Wrzesień 2008 - 13:28

Ja mam 4gb i gry to potrafią wykorzystać ;P

#54 Użytkownik jest niedostępny   Rezo 

  • Użyszkodnik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1105
  • Dołączył: Wt, 27 Gru 05

Napisany 28 Wrzesień 2008 - 11:40

Moje pytanie - mam stareńkiego Athlona 2200+ (1,8 GHz, rated 2,2 GHz) i żadnego pomysłu, ile mogę z niego wyciągnąć. Dodam, że w podkręcaniu jestem totalnie, zupełnie zielony i nie mam pojęcia właściwie o niczym.

#55 Użytkownik jest niedostępny   Ard'aenye 

  • Anty-fanboy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6138
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 06

Napisany 28 Wrzesień 2008 - 16:13

poczytaj w necie,

podkręcanie AXP jest banalne, dobrze by było jakbyś miał nForce 2.

Po prostu podnosisz FSB i jedziesz, w razie czego podnosisz napięcie na procku i obniżasz taktowanie ramu jeśli nie wyrabia, ale bez Nforce 2 lepiej tego nie robić, nie wiem ja z chipsetami VIA

#56 Użytkownik jest niedostępny   Rezo 

  • Użyszkodnik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1105
  • Dołączył: Wt, 27 Gru 05

Napisany 28 Wrzesień 2008 - 16:44

Chodziło mi o odpowiedź "dla totalnego laika", bo, jak wspomniałem, nie wiem o overclockingu kompletnie nic. Zależy mi szczególnie na informacji, ile mogę z tego starocia wydusić i jak tego dokonać ;)

#57 Użytkownik jest niedostępny   nonda 

  • Wile_E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1735
  • Dołączył: Pn, 18 Cze 07

Napisany 28 Wrzesień 2008 - 20:06

Cytuj

Chodziło mi o odpowiedź "dla totalnego laika", bo, jak wspomniałem, nie wiem o overclockingu kompletnie nic. Zależy mi szczególnie na informacji, ile mogę z tego starocia wydusić i jak tego dokonać
Wchodzisz do biosu ( klikasz delete gdy startuje komputer ), wchodzisz w zakładkę gdzie są informacje o procesorze i pamięciach ( ile masz MHz, jakim mnożnik, jakie V ). Najeżdżasz na linijkę gdzie pisze FSB, po drugiej stronie jest jakaś liczba ( ta liczba razy mnożnik równa się ilości MHz twojego procesora ). Plusem na klawiaturze zwiększasz ta liczbę, ale musisz pamiętać, że trzeba także zwiększać napięcie w takim wypadku ( CPU voltage - tak jest podpisane w moim biosie ).
- uogólniając wygląda to tak.

Ale...
Nie znamy twoje płyty głównej, ani zasilacza, toteż dokładnie nie możemy Ci powiedzieć jak to wygląda, a co więcej nie wiemy cze istnieje możliwość minimum bezpiecznego podkręcenia.


A teraz ja się o coś zapytam.
Jakie znacie pogramy do testowania procesora po podkręceniu ?? Do tej pory używałem SP2004, OCCT, i Hot CPU Tester Pro, ale bardzo bym chciał przetestować czymś jeszcze.
Proszę o nazwy wszystkich programów tego typu jakie znacie.

SP2004 jak i Prime95 nie wywalają mi błędów ( po ponad 3 rundach ). Gdy używam OCCT to po kilku minutach komp się restartuje.
Zwiększyć napięcie na procesorze ?? mam E2140 3.2GHz 1.4V Neo2-FR

Ten post był edytowany przez nonda dnia: 28 Wrzesień 2008 - 22:14


#58 Użytkownik jest niedostępny   Lyffas 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 108
  • Dołączył: Wed, 27 Sie 08

Napisany 03 Październik 2008 - 12:28

Nie wiem czy to na temat ale mam pytanie. Zastanawiam się nad zmianą płyty głównej, ale zauważyłem że przy nowych modelach jest napisane że obsługują pamięci ram powyżej 667mhz. Niestety mam stare kingstony 533 i czy rzeczywiście nie będą one obsługiwane przez powiedzmy taką płytę http://www.agito.pl/...CFQFbtAod1kxQEQ

#59 Użytkownik jest niedostępny   Darek94 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 520
  • Dołączył: Nd, 28 Wrz 08

Napisany 04 Październik 2008 - 13:32

Podkręcam swojego procka, podkręciłem o 200 MHz i nie ma żadnych problemów bo mam dobre doprowadzenie powietrza z zewnątrz na procesor
ale zastanawiam się ile można podkręcić moje ramy Kingston i Goodram bo podkrecając FSB z 200 o 214 podkręcam również prędkość ramu ?
Ile taki ram można podkręcić bez obaw ?

#60 Użytkownik jest niedostępny   jarjar 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 07 Paź 08

Napisany 10 Październik 2008 - 16:23

Jaka jest szansa podkręcenia:
- AMD Sempron, 1750 MHz (10.5 x 167) 2500+
I Czy ma w ogóle Sens ?

  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych