Forum PCLab.pl: F.A.Q.: O ile podkręce moje ramy, procesor itp. jaki wybrać system? Czego tak mało GHZ ma mój procesor? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

F.A.Q.: O ile podkręce moje ramy, procesor itp. jaki wybrać system? Czego tak mało GHZ ma mój procesor? I inne równie częste proste pytania. Update 24.05.08 r. Oceń temat: ****- 10 Głosów

#1 Użytkownik jest niedostępny   Fistach 

  • Nie ma w co grać na X-Bass'ie :( :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2672
  • Dołączył: Nd, 15 Paź 06

Napisany 15 Kwiecień 2008 - 19:47

Z góry proszę o sensowne wypowiedzi i podpowiedzi!


Witam!

Chciałbym założyć taki jeden temat, by każdy kto tu zajrzy, mógł od razu wiedzieć "co i jak" oraz nie zadawać pytań, które były wałkowane tysiąc razy, no więc zaczynamy:

Twórcy: Twórca tematu ;) oraz Aaress


P: O ile podkręce mojego E2160?
O: Musisz sprawdzić na własnej skórze, kto trafi idealnie jak się podkręca procesor powinien mieć postawiony pomnik. Przy tym procesorze (jest on popularny) najczęsciej są to wartości oscylujące powyżej 3.0GHz. Innymi słowy, mogą się trafić padaki, które ledwo 2.7GHz wyciągają. Pamiętaj jednak, gdy procesor już na samym początku wywala się, mimo dodania voltów, nie podkręcaj go. Szkoda procesora.

P: Jakie Ramy wybrać?
O: Ramy do zwykłej pracy, czyli WORD, internet itp. wystarczą najtańsze GOODRAMY - odpowiednio około 1.5gb dla XP i 2 - 2.5gb dla Visty. Taka ilość pamięci daje duży komfort w użytkowywaniu naszego PC, programy szybko się ładują, dysk nie musi bardzo "buszować" i używać SWAP

P: A do o/c?
O: Tu również jest ruletka, ale zwykle poleca się produkty renomowanych producentów, jak A-Data (tylko wersja EE), OCZ, Crucial, Corsair, G.Skill, Mushkin, Team Group itp. cena zazwyczaj 170zł w wzwyż za moduły 2x1GB.

P: Troche dużo tych firm, więc które?
O: Te na które Cie stać (do o/c dobrze jest wziąć w/w), pamiętaj, że biorąć "starsze" procesory AMD z małą ilością cache przyda się niski Case Latency (tzw. CL) - najlepiej około 3 ze względu na zintegrowany kontroler pamięci w procesorze, zwiększa to prędkość przetwarzania danych. Zaś do intela CL4 już raczej są marketingiem, dobre pamieci które wyciągnął 1GHz przy CL5 są uznawane za udane, jak wiemy, ze względu braku zintegrowanego w procesorze kontrolera. Przecież 5-25mhz na ramach przy takiej częstotliwości w te czy we wte chyba nie robi róznicy prawda?

P: Chcę kupić 4GB ramu, jaki system wybrać?
O: Najlepiej system 64 bitowy - jak wiemy 32'bitowce wykrywają około 3,25GB maximum ramu. Myślę, że XP 64bit nie zbyt się opłaca, zaś najlepszy współczynnik cena/możliwości ma system windows Vista Home Premium - dlatego to właśnie jego bym w takim wypadku wybrał.


P: Czy 2GB ramu wystarczą do komfortowego użytkowania Visty?
O: Do internetu, worda itp. oczywiście, i nawet zostanie na jakiegoś Pasjansa ;) Zaś do tytułów nowszych gier, już przydały by się 2 moduły po 2GB każdy. Dlaczego tak dużo? Sam system pobiera dużo pamięci operacyjnej, zaś gry, zużywają ją, np. do załadowania tekstur budynków, ludzi, samochodów, a to zajmuję. Jeżeli brakuje nam ramu, komputer używa specjalnie wydzielone miejsce (które możemy zwiększyć, zmniejszyć, wyłączyć), tzw. SWAP gdzie przetrzymuje tam swoje tekstury.

P: A do XP ile wystarczy, do takiej normalnej pracy?
O: Spokojnie 1GB do normalnej pracy, do jakiejś gierki zapakujmy 2GB i spokój. Tutaj mam własnej roboty zrzut ekranu z mojego Windows XP Home Edition, czysty system, żadnych śmieci w tle - więcej do normalnej pracy nie potrzeba.
Dodaj obrazek



P: Och nie, mój procesor miał mieć 2GHz, a widze 800mhz, gdzie reszta?!
O: Bez obaw ;) Procesor ma swoje usprawnienia, które pomagają oszczędzać energie zmniejszająć napięcie i jednocześnie czestotliwość taktowania rdzeni. Dla AMD jest to Cool 'n' Quiet, dla INTEL - EIST. Chyba kazdy woli mieć rachunek 95zł zamiast 105zł prawda ;)?

P: Temperatura mojego procesora jest bardzo wysoka, co robić?
O: Sprawdź różnymi programami (najczęściej jest to Core TEMP oraz MBM). Jeżeli temperatura jest za wysoka, procesor sam się wyłączy (oczywiście jeśli nie wyłączymy tej opcji w BIOS'ie), jeżeli temperatura dalej Cię nie pokoi, uporządkuj kable, przeczyść wentylatory, załóż chłodzenie procesora jeszcze raz, nakładając pastę termoprzewodzącą równomiernie. Jeżeli to wszystko nie pomaga, a masz dobrze wentylowaną obudowę, twój czujnik temperatury jest prawdopodobnie uwalony, jest to powód by reklamować procesor i dostać nówkę ;) Ale pierw, dobrze jest się na 100% upewnić czy czujnik uwalony, najlepiej pożyczyć procesor od kolegi/koleżanki.

P: Czy trzeba użyć całej tubki pasty termoprzewodzącej?
O: Nie! Wystarczy "ziarnko ryżu". Pasta odpowiada za przepływ temperatury do radiatora, przez co ciepło możemy być odprowadzone do powietrza, a dalej drogą ruchu obiegowego wytworzonego przez wentylatory wylatuje z tyłu obudowy.
Samą pastę możemy sami rozsmarować (cienką warstwę!) lub zostawić i położyć ciężki cooler na procesorze z "ziarnkiem". Pod wpływem ciężaru pasta sama się równomiernie rozprowadzi.

P: Ile rdzeni brać do swojej maszyny?
O: Jeżeli twój komputer ma Ci służyć na lata do gier, weź dobry czterordzeniowiec. Jeżeli przez krótki okres czasu (mowa o okresie około max! 2 lat) to wybierz bardzo dobry dwurdzeniowiec.

Widzimy grę nowej generacji:
Dodaj obrazek


A tutaj, może nie starsza, ale gorzej zoptymalizowana:
Dodaj obrazek

P: A jeżeli zajmuję się "grafikowaniem" / WORD'em?
O: Tutaj tylko 4 rdzenie ;) / Tu wystarczą najtańsze dwurdzeniowce.

Jak widzimy na poniższym wykresie - cztery rdzenie to nie dwa ;)
Dodaj obrazek


P: Mój procesor miał mieć 2x3.0ghz czyli 6ghz, tak było napisane na aukcji, a ja dalej mam 3.0ghz, co teraz? Reklamować?
O: W żadnym wypadku, procesor twój ma 2 rdzenie taktowane 3.0ghz, a nie wolno sumować ich wartości, jest to raczej chwyt marketingowy. Oczywiście logicznie myśląć to tak jakbysmy mieli 2 procesory taktowane 3 ghz lecz ich wydajność nijak ma się do jednordzeniowca taktowanego 6ghz.

P: Włożyłem nowy moduł pamięci do płyty głównej, ale jak włączam to słysze tylko krótkie sygnały i od nowa, co robić?
O: Sprawdź inne sloty dla każdej z pamięci, jeżeli dalej nie działa, są dwa warianty:
- Idziemy do kolegi sprawdzić pamięć - jeżeli nie działa, RAMy na gwarancję.
- Sprawdzamy od kolegi inne RAMy - jeżeli nie działa, slot mobo uwalony, więc czeka nas gwarancja, lub pamięci się gryzą (czyli idziemy do drugiego kolegi) - jeżeli to nie działa, patrz wstecz.

P: Co to jest to mobo?
O: Jest to slang informatyków (lub pseudo :E ) na płytę główną - spójrz: MOther BOard


P: Kupiłem już zestaw komputerowy, jak go podkręcić?
O: Sprawdź pierw, czy masz dobry zasilacz, który nie jest na czarnej liście forum.pclab.pl działu zasilacze. Jeżeli nie jest to odsyłam do poradników, których w internecie jest mnóstwo lub do tematu na forum.pclab.pl którego twórcą jest sławny już JMKS
- http://forum.pclab.pl/t197951.html

P: Włączam program CPU-Z, a tutaj piszę, że pamięci DDR mają 400MHz! Czyżby mnie wrobili?
O: Nie, CPU-z pokazuje prawdziwe (tzw. NOMINALNE) taktowanie pamięci, ich efektywne taktowanie faktycznie wynosi 800MHz i nic tego nie zmieni (chyba, że sprzęt podkręcimy). Od taki mankament marketingu ;)


P: Na moim opakowaniu po Ramie pisze, że pamięci mają CL4, ale ja tutaj mam CL5, o co chodzi?
O: Wielu producentów sprzedaje takie pamięci z gwarancją, że one tyle się podkręcą, ale do tego trzeba dać (najczęściej) dodatkowy Volt, zwykle 0.05V do 0.10V. Jest to wciąż bezpieczne napięcie. Teraz możemy ustawić CL4 i śmigać ;)



F.A.Q. dotyczące płyt głównych

P: Mam kartę graficzną ATI, ale mój chipset to nforce od nvidii, czy to będzie działać?
O: Oczywiście, producent chipsetu ma tu mało do gadania.


P: Jak rozpoznać jaki mam chispet?
O: A to nie wiesz co kupujesz? Potrzebny nam do tego program, np. Everest domowa edycja (darmowa), CPU-Z.


P: A reszte sprzętu bez tego programu jak sprawdzić?
O: Otwieramy wiersz poleceń, wpisujemy DOKŁADNIE dxdiag (jak coś wklepiemy na głupiego można uszkodzić system). Wtedy może pokazać się nam okno czy sprawdzić WHQL sterowników - nie potrzeba tego używać, wtedy wyskoczy główne okno gdzie będzie zawarte większość interesujących nas wiadomości na temat naszego komputera. DXdiag nie pokazuje modelu chipsetu.


P: Dostałem kartę PCI-E, ale mam złącze AGP, można to jakoś połączyć?
O: Polecam młotek! A tak na poważnie, nie - nie ma takiej możliwości.


P: Mam 600zł, wziąć za całą sumę najdroższą płytę główną?
O: A podkręcasz sprzęt, że jest Ci do tego niezbędna? Jeżeli jesteś zwykłym Kowalskim (czyt. nie podkręcasz sprzętu) taka płyta jest Ci nie potrzebna, przeznacz to, np. na lepszy monitor/procesor/kartę graficzną.


P: A jaki chipset brać, np. gdy nie będę podkręcał sprzętu?
O: Kieruj się ilością slotów sata, umiejscowieniem różnych złącz, np. zasilania (by nie kolidowały z sprzętem). Kieruj się również ilością faz zasilania CPU (procesora) oraz chłodzeniem płyty głównej, a nie producentem czy modelem chipsetu.


F.A.Q. dotyczące naprawy komputera (tu mi potrzebna duża pomoc!)


P: Złożyłem komputer, ale "nie wstaje"! Co zrobić?
O: Mogło stać się wiele rzeczy, począwszy od tego, że coś może być zepsute, po złe podpięcie zasilania. Pierwsze co robimy, to odłączamy komputer od prądu, znajdujemy bateryjkę do resetu MOBO, wyjmujemy, czekamy, wkładamy. Włączamy komputer, jeżeli dalej nie działa, sprawdzamy kable zasilania (najlepiej z instrukcją! Nic po omacku!). Jeżeli to dalej nie pomaga, idziemy po kolege, stawiamy mu piwo, a on daje nam części byśmy sobie sprawdzili z innymi naszymi komponentami.


Jeżeli macie jakieś sugestie co do tego poradnika oraz do jego powiększania, piszcie!



ZABRANIAM KOPIOWANIA POWYŻSZEGO F.A.Q. NA INNE VORTALE.

Ten post był edytowany przez Fistach dnia: 25 Maj 2008 - 09:23


#2 Użytkownik jest niedostępny   wwwariat 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1277
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 07

Napisany 15 Kwiecień 2008 - 19:58

Dla Intela jest to EIST [Enhanced Intel Speedstep Technology]

#3 Użytkownik jest niedostępny   McDevil 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 598
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 07

Napisany 15 Kwiecień 2008 - 20:07

Świetny temat :thumbup: wielu osobom pomoże i może zlikwiduje zbędne pytania.

A co do pytań

pyt 3 ok ,ale Można by wymienić te ramy do OC ,bo ktoś kto sie nie zna będZie brał po d uwagę te ,które teraz napisałeś .

pyt4. Hmm , to można by ująć w tym pytaniu 3 ,tylko wypisać pamiątki .

pyt.7 dla intela jest EIST

pyt 8 . ok ,ale można by uwzględnić ,że np : jeżeli to i tamto i inne nie pomagają ,może to oznaczać ,że masz uwalony czujnik .

Jeżeli coś mi przyjdzie do głowy ,co można by ująć w tym temacie jeszcze napisze :)

Ten post był edytowany przez McDevil dnia: 15 Kwiecień 2008 - 20:08


#4 Użytkownik jest niedostępny   Kubuch 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5005
  • Dołączył: Pn, 31 Mar 08

Napisany 15 Kwiecień 2008 - 20:13

Zobacz postFistach, o 15 Kwiecień 2008, 20:47, napisał(a):

P: Ile rdzeni brać do swojej maszyny:
O: Jeżeli twój komputer ma Ci służyć na lata do gier, weź dobry czterordzeniowiec. Jeżeli przez krótki okres czasu (mowa o okresie około 2 lat) to wybierz dobry dwurdzeniowiec.


1. Nie ma czegoś takiego jak komputer do gier na lata.
2. W chwili obecnej gry nie wykorzystają 4 rdzeni a za klika lat Quad z 2008 roku i tak sobie nie poradzi z żadną grą...

Moja sugestia:
Komp do gier - mocne 2 rdzenie
Komp do grafiki, obróbki wideo itp - 4 rdzenie

#5 Użytkownik jest niedostępny   sonio 

  • Wierny swoim ideałom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3932
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 15 Kwiecień 2008 - 20:24

Zobacz postKubuch, o 15 Kwiecień 2008, 21:13, napisał(a):

2. W chwili obecnej gry nie wykorzystają 4 rdzeni a za klika lat Quad z 2008 roku i tak sobie nie poradzi z żadną grą...

I'm sorry.... :mad2: z żadną...dobry żart...poszukaj sobie kiedy pojawił się np. Athlon XP 3000+, nadal pozwala na uruchomienie wielu gier-oczywiście nie wszystkich...ale przecież popatrz że są nowości np. Call of duty 4 śmigają w niższej rozdzielczości. A ja na swoim wiekowym athlonie 64 gram w Gears of War w 800x600 w wysokich detalach (a przecież mój 64 nie jest szybszy niż A XP)-a przecież jak kupowałem mojego proca to już był nazywany słabizną...(3 lata temu)

Ten post był edytowany przez sonio dnia: 15 Kwiecień 2008 - 20:26


#6 Użytkownik jest niedostępny   Fistach 

  • Nie ma w co grać na X-Bass'ie :( :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2672
  • Dołączył: Nd, 15 Paź 06

Napisany 15 Kwiecień 2008 - 20:36

Dokładnie, ja sam używam Semprona 2.8+, oczywiście nie do gier, bo ostatnią grą jaką odpaliłem był chyba WoW :E
Naniosę zaraz poprawki.

Zobacz postMcDevil, o 15 Kwiecień 2008, 21:07, napisał(a):

Świetny temat :thumbup: wielu osobom pomoże i może zlikwiduje zbędne pytania.

A co do pytań

pyt 3 ok ,ale Można by wymienić te ramy do OC ,bo ktoś kto sie nie zna będZie brał po d uwagę te ,które teraz napisałeś .


Napisałem itp. od 170zł w wzwyż.

pyt4. Hmm , to można by ująć w tym pytaniu 3 ,tylko wypisać pamiątki .

Mniejsza o to ;)

pyt.7 dla intela jest EIST

Naniesione

pyt 8 . ok ,ale można by uwzględnić ,że np : jeżeli to i tamto i inne nie pomagają ,może to oznaczać ,że masz uwalony czujnik .

Naniesione
Jeżeli coś mi przyjdzie do głowy ,co można by ująć w tym temacie jeszcze napisze :)

Pisz ;)


#7 Użytkownik jest niedostępny   sonio 

  • Wierny swoim ideałom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3932
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 15 Kwiecień 2008 - 20:42

@Fistach
Przepuść teksta przez jakiś słownik ew.Worda bo w kilku miejscach brakuje polskich liter :P (a i są literówki)

Ten post był edytowany przez sonio dnia: 15 Kwiecień 2008 - 20:44


#8 Użytkownik jest niedostępny   wwwariat 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1277
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 07

Napisany 15 Kwiecień 2008 - 20:43

Zobacz postsonio, o 15 Kwiecień 2008, 20:24, napisał(a):

I'm sorry.... :mad2: z żadną...dobry żart...poszukaj sobie kiedy pojawił się np. Athlon XP 3000+, nadal pozwala na uruchomienie wielu gier-oczywiście nie wszystkich...ale przecież popatrz że są nowości np. Call of duty 4 śmigają w niższej rozdzielczości. A ja na swoim wiekowym athlonie 64 gram w Gears of War w 800x600 w wysokich detalach (a przecież mój 64 nie jest szybszy niż A XP)-a przecież jak kupowałem mojego proca to już był nazywany słabizną...(3 lata temu)


Grasz w 800x600 .. gratuluje ... a raczej wspolczuje

#9 Użytkownik jest niedostępny   sonio 

  • Wierny swoim ideałom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3932
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 15 Kwiecień 2008 - 20:50

Zobacz postwwwariat, o 15 Kwiecień 2008, 21:43, napisał(a):

Grasz w 800x600 .. gratuluje ... a raczej wspolczuje

i co z tego? mój "profesjonalny" CRT firmy sony ( :lol2: ) nie ma z tym żadnych problemów :P
zresztą ja Ci współczuje G5... :terefere: a i tej twojego starego GF z takim procem :lol2:

#10 Użytkownik jest niedostępny   wwwariat 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1277
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 07

Napisany 15 Kwiecień 2008 - 21:02

Do WoWa lepszy sprzet mi nie potrzebny ;)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Loofah 

  • Inkwizytor
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 9685
  • Dołączył: So, 05 Kwi 08

Napisany 15 Kwiecień 2008 - 21:02

Temat bardzo dobry - sam przypadkiem znalazłem kilka odpowiedzi ;]

No iteż gratuluje wwwariat takiego procka do takiej grafy...

No i cztery rdzenie na 3 lata powinny starczeć ;] bo pewnie za jakiś czas wyjdą gry które beda w pełni korzystać z możliwości 4-rdzeni a anrazie 2 z 4 starczą do dzisiejszych gier ;] (czyli dwa mozna narazie wylaczyć ;])

No i zadam też pytanie które mnie ciekawi
CO lepsze 2x1GB dobrej pamieci czy 2x2GB takiego goodrama w sensie co będzie lepsze do gier (jak nie chce podkręcać i jak chciałbym podkręcać)

Ten post był edytowany przez Loofah dnia: 15 Kwiecień 2008 - 21:04


#12 Użytkownik jest niedostępny   wwwariat 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1277
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 07

Napisany 15 Kwiecień 2008 - 21:04

Wam ludzie sie cos na leb ostro rzucilo. To ze mam takiego proca to znaczy ze musze wywalac kase na grafe mimo ze gram tylko w WoWa a takto zajmuje sie programowaniem ? LOL Jak jestescie malymi dziecmi i marketing na was dziala to gratuluje :) Ja nie musze grac na Very High wystarcza mi ustawienia HIGH i nie gram w 3D marki jak 90% ludzi wypowiadajacych sie tu I nie robcie off topow to ma byc poradnik. Wiec po co te durne komentarze. Dowartosciowac sie musicie ?:D

Ten post był edytowany przez wwwariat dnia: 15 Kwiecień 2008 - 21:10


#13 Użytkownik jest niedostępny   sonio 

  • Wierny swoim ideałom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3932
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 15 Kwiecień 2008 - 21:15

Zobacz postwwwariat, o 15 Kwiecień 2008, 22:02, napisał(a):

Do WoWa lepszy sprzet mi nie potrzebny ;)

...to by Ci i jakiś GF6 dobrze pociągnął :P dobra-pożartowałem, a tak w ogóle to gratuluje sprzętu-ja na lepszy konfig poczekam pewnie do wakacji lub do początku 2009...

Zobacz postLoofah, o 15 Kwiecień 2008, 22:02, napisał(a):

No i cztery rdzenie na 3 lata powinny starczeć ;] bo pewnie za jakiś czas wyjdą gry które beda w pełni korzystać z możliwości 4-rdzeni a anrazie 2 z 4 starczą do dzisiejszych gier ;] (czyli dwa mozna narazie wylaczyć ;])

albo może promocja: kupujesz proca czterordzeniowego za połowę ceny...ale w zamian blokują ci dwa rdzenie-a jak dopłacisz to ci dają kod aktywujący :lol2: :P

Zobacz postLoofah, o 15 Kwiecień 2008, 22:02, napisał(a):

No i zadam też pytanie które mnie ciekawi
CO lepsze 2x1GB dobrej pamieci czy 2x2GB takiego goodrama w sensie co będzie lepsze do gier (jak nie chce podkręcać i jak chciałbym podkręcać)

jak nie podkręcasz to lepiej 2x2GB, a jeśli podkręcasz to już zdania są podzielone... na pewno na dłuższy czas lepiej mieć więcej ramu niż szybszy... chyba że zmieniasz często sprzęt.

Zobacz postwwwariat, o 15 Kwiecień 2008, 22:04, napisał(a):

Dowartosciowac sie musicie ?:D

Ja tylko odpowiedziałem na zaczepkę :P :lol2:
aha: ja ostatnio gram w Zeusa... :lol2: toż by pewnie drugi pentium z zapasem uciągnął :P

#14 Użytkownik jest niedostępny   wwwariat 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1277
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 07

Napisany 15 Kwiecień 2008 - 21:17

Dobra juz chill out :) Pozdro all

#15 Użytkownik jest niedostępny   Saint82 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 561
  • Dołączył: Wt, 29 Sty 08

Napisany 15 Kwiecień 2008 - 21:43

Fajny poradnik, na pewno się przyda, teraz już wiem o ile podkręcę mojego przyszłego e2160 :)
A tak poza tym, to może ktoś byłbym łaskaw w tym miejscu wyjaśnić mi, czy jest sens wkładać do kompa, który ma chodzić pod XPkiem 3GB ramu? 2x1GB i 2x512 mb - jakoś nie widuję tutaj użytkowników z takim configiem, no a chyba jest to logiczne skoro 2gb to czasami mało (dla niektórych nowych gier), zaś 4gb nie jest obsługiwane przez XP.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Kubuch 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5005
  • Dołączył: Pn, 31 Mar 08

Napisany 15 Kwiecień 2008 - 21:54

Zobacz postsonio, o 15 Kwiecień 2008, 20:24, napisał(a):

I'm sorry.... :mad2: z żadną...dobry żart...poszukaj sobie kiedy pojawił się np. Athlon XP 3000+, nadal pozwala na uruchomienie wielu gier-oczywiście nie wszystkich...ale przecież popatrz że są nowości np. Call of duty 4 śmigają w niższej rozdzielczości. A ja na swoim wiekowym athlonie 64 gram w Gears of War w 800x600 w wysokich detalach (a przecież mój 64 nie jest szybszy niż A XP)-a przecież jak kupowałem mojego proca to już był nazywany słabizną...(3 lata temu)


Gratuluje. Z tym rozumowaniem to jeszcze spoko z 5 lat posiedzisz na tym klocku. Ciekawe do jakiej rozdzielczości zejdziesz? 320x240 w low? Powtarzam za kilka lat żaden z obecnych procków (2, 3 czy 4 rdzeniowych) nie nada się do sensownego grania...

#17 Użytkownik jest niedostępny   Oskaliber 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7213
  • Dołączył: Nd, 13 Mar 05

Napisany 15 Kwiecień 2008 - 22:02

Zobacz postFistach, o 15 Kwiecień 2008, 20:47, napisał(a):

P: A do o/c?
O: Tu również jest ruletka, ale zwykle poleca się produkty renomowanych producentów, jak A-Data (tylko wersja EE), OCZ, Crucial, Corsair itp. cena zazwyczaj 170zł w wzwyż za moduły 2x1GB.

Jak juz wymieniac, to wypadaloby wymienic wszystich (np. tak jak w temacie o zasilaczach).
Crucial, G.Skill, Mushkin, Team Group i cala reszte, o ktorej aktualnie nie pamietam ;)

Zobacz postFistach, o 15 Kwiecień 2008, 20:47, napisał(a):

P: Troche dużo tych firm, więc które?
O: Te na które Cie stać

Głupia odpowiedz, bardzo czesto sa pamieci podobne lub identyczne, a wydajnoscia sie roznica i nie zawsze im drożej tym lepiej.


Ale, ogolnie dobrze, ze w koncu ktos to zsumował do kupy (chociaz i tak codziennie bedzie mozna spokojnie naliczyc 20+ tematow typu "ile podkrece", "co wybrac" etc...)

#18 Użytkownik jest niedostępny   Arivald 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: Pn, 07 Sty 08

Napisany 16 Kwiecień 2008 - 06:51

Zobacz postFistach, o 15 Kwiecień 2008, 19:47, napisał(a):

P: Chcę kupić 4GB ramu, jaki system wybrać?
O: Najlepiej system 64 bitowi - jak wiemy 32'bitowce wykrywają około 3,25GB maximum ramu. Myślę, że XP 64bit nie zbyt się opłaca, zaś najlepszy współczynnik cena/możliwości ma system windows Vista Home Premium - dlatego to właśnie jego bym w takim wypadku wybrał.


32bitowy system będzie tylko używał 4GB pamięci operacyjnej i tylko tyle zaadresuje. w tym też inne podzespoły komputerowe. między innymi ram z karty graficznej oraz z dysku twardego( bufory pamięci) itp rzeczy.


od mojej strony do Windowsa xp z zupełności 2GB wystarczą, a do visty 32bit to 3gb( więcej nie włożysz z ograniczenia wymienionego wyżej)
64bity to 4GB bo przy viście pamięciożernej nigdy ramu nie za dużo.

temacik dobry tylko jeszcze popracować nad nim sporo trzeba, a co do tematu jak jest magiczne słowo podkręcanie to jest odpowiedni dział w tym forum ;)

pozdrawiam :) Ari

#19 Użytkownik jest niedostępny   luk1999 

  • Wasz ulubiony user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2448
  • Dołączył: Cz, 06 Maj 04

Napisany 16 Kwiecień 2008 - 08:58

Fistach napisał(a):

Przy tym procesorze (jest on popularny) najczęsciej są to wartości oscylujące powyżej 3.0GHz. Innymi słowy, mogą się trafić padaki, które ledwo 2.7GHz wyciągają.

Te dwa zdania są bez sensu - skoro oscyluje powyżej 3GHz to jak mają się trafiać padaki poniżej 3GHz? Jak już, to:

Cytuj

W przypadku tego procesora możliwości podkręcania zwykle oscylują w okolicach 3GHz, co nie znaczy, że nie można trafić na sztukę, która osiągnie ledwo 2,7GHz.


#20 Użytkownik jest niedostępny   sonio 

  • Wierny swoim ideałom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3932
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 16 Kwiecień 2008 - 13:32

Zobacz postKubuch, o 15 Kwiecień 2008, 22:54, napisał(a):

Gratuluje. Z tym rozumowaniem to jeszcze spoko z 5 lat posiedzisz na tym klocku. Ciekawe do jakiej rozdzielczości zejdziesz? 320x240 w low? Powtarzam za kilka lat żaden z obecnych procków (2, 3 czy 4 rdzeniowych) nie nada się do sensownego grania...

ja tylko stwierdziłem że moje stare padło: czytaj Athlon 64 nadal jeszcze czasami daje rade, a wymieniam go za 3-8miesięcy na 4 rdzenie...które znów dobrze pochodzą kolejne 3 lata... a w ogóle to ty mnie wyśmiewasz, a masz GF8600gt który nigdy nie był dobrym nabytkiem...chyba że go Ci dali za pół ceny :P
A jeśli chodzi o rozdzielczość to podałem że chodzi na full w 800x600, co nie znaczy że wyżej nie pójdzie... od razu ustawiłem taką rozdziałke bo mi proc nawet wymagań z pudełka nie spełnia :E więc jestem zapobiegawczy...

@Fistach
popraw literówki bo niektóre to po oczach biją :-P (mogę wszystko olać, ale jak widzę polskie litery gdzie być nie powinny to mi się w głowie przewraca :lol2: )

Ten post był edytowany przez sonio dnia: 16 Kwiecień 2008 - 13:35


  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych