Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

po25

LG L227WT

Rekomendowane odpowiedzi

Od zawsze byłem zażyłym przeciwnikiem monitorów LCD. Dla mnie zawsze kolory i smużenie obrazu przy szybkich scenach było czymś co nigdy chyba się nie zmieni i zawsze będzie do bani w porównaniu ze standardowymi monitorami CRT. Jesli chodzi o format panoramiczny to byłem jemu jeszcze bardziej przeciwny. Po co mi coś co jest nienaturalnie rozciągnięte, stare gry, które nie obsługują rozdzielczości panoramicznych wyglądają jak idź stąd i nie wracaj.

A więc co mnie skłoniło do zmiany zdania? A więc przypadkiem szwagier miał remont i przyniósł mi na przechowanie TV lcd LG 26''. Telewizor ten tak stał ze 3 tygodnie i kiedy szwagier zakończył remont stwierdziłem, że zobaczę jak wygląda na nim obraz z komputera. Skoro tv jest przystosowany do full HD więc myślałem, że nie bedzie problemu z rozdzielczością 1920/1080. Niestety ale tv podłączony przez złącze analogowe nie obsługiwał tej rozdzielczości. Maksymalną rozdzielczością było 1366 x 768. Przy tej rozdzielczości pulpit był brzydki (nienatywna rozdzielczość tv), tv dość znacznie mrugał i ogólnie obraz bez rewelacji. Ale obszar pracy dużo większy, wygodniejszy. Po uruchomieniu Medal of Honor Airborne (jedyna gra jaka była przypadkiem w komputerze) przysłowiowa "kopara" opadła mi...

Rozmiar obrazu, perspektywa patrzenia była powalająca. Podczas przycelowania czułem się jakbym w rzeczywistości trzymał w rękach ten karabin. Ogólnie pomimo defektów obrazu byłem bardzo zaskoczony tym co zobaczyłem. Więc postanowiłem rozpocząć lekturę na temat monitorów LCD panoramicznych. Mnogość tematów jakie przeglądnąłem oraz Wasze opinie skłoniły mnie do zakupu właśnie LG L227WT-PF. NO i nadszedł czas na właściwą recenzję.

Na wstępie przepraszam za marną jakość zdjęć, po pierwsze zdjęcia robiłem komórką (3,2MP), a po drugie z boku i z tyłu mam duże okna, które nawet po opuszczeniu żaluzji niestety stwarzają duże refleksy świetlne.

Pomijam specyfikację techniczną, bo to każdy może sobie sprawdzić na stronie producenta.

Odebrałem monitor, przywiozłem i zabieram się do rozpakowania. Karton nieciekawy, czerń i szarości i niewielki czerwony pasek wokół. Poza tym dość mały mi się wydawał jak na 22'' monitor. Otworzyłem karton i moim oczom ukazał się styropian, który szczelnie wszystko otaczał. Pod górną warstwą znajdował się monitor panelem na zewnątrz, owinięty w miękką folię. Po wyjęciu go i podniesieniu drugiej warstwy styropianu zobaczyłem skróconą instrukcję montażu, jakieś 2 plastiki, szmatkę i okrągłą podstawkę (wszystko też w folli).

A więc biorę się do składania. Po bliższym obejrzeniu plastików i zajrzeniu do instrukcji montaż był już jasny. Lecz plastiki użyte do zrobienia nóżki monitora nie grzeszyły jakością i na pierwszy rzut oka nie sprawiały wrażenia solidnych, wręcz pachniały tandetą, a więc zacząłem się obawiać czy to utrzyma panel...

Zmontowałem nóżkę, włożyłem ją do gniazda podstawki i monitor stanął na "własnej nodze" i o dziwo stabilnie :D

A więc postawiłem go obok starego neca aby porównać, zdjęcia poniżej:

03porownaniezneckiemfilym5.jpg

04porownaniezneckiemfilbv2.jpg

Niestety okazało się, że wymiary podawane w opisach nijak mają się do rzeczywistości. Nad biurkiem mam szafkę i jej półka jest na wysokości 425mm, w opisach wyczytałem, że monitor z podstawką ma 424mm, a w rzeczywistości jest to o około 5mm więcej.

Podstawka posiada mechanizm, czy jak to nazwać umożliwiający obracanie monitora wokół nie szorując podstawką po powierzchni. Właściwa podstawa stoi stabilnie, a górna cześć podstawki, do której przytwierdzany jest monitor obraca się dookoła lekko, jakgdyby na łożyskowanym trzpieniu lub czymś podobnym. Podłączyłem i odpaliłem komputer. Z dalszej odległości prezentuje się tak:

01oglnefilteredtf6.jpg

Jego design jaknajbardziej mi odpowiada. Trafił dokładnie w moje gusta. Ale to jest subiektywna opinia, każdy ma inny gust. "Fortepianowy" lakier obudowy może trochę razić, a dokładniej niedogodności związane z jego zastosowaniem, które na niektórych zdjęciach będą widoczne. Ogólnie dodaje mu godności ale powoduje też, że każde dotknięcie go, maźnięcie pozostawia bardzo widoczne ślady. Poza tym kurz również uwielbia się na nim osadzać i jest również bardzo widoczny. Oto zdjęcie tyłu monitora:

21tyfilteredwt0.jpg

Jak widać zastosowano osłonkę na kable, która choć na biurku zmniejsza zamieszanie z nimi związane:

22kablefilteredhs4.jpg

Jak widać na tabliczce (a raczej naklejce) mój egzemplarz jest stosunkowo świeży i wyprodukowany został w Korei:

23tabliczkafilteredlw8.jpg

Dość oglądania tyłów, wróćmy na awers monitora. Moim zdaniem bardzo ciekawie rozwiązano włącznik, jego podświetlenie nie jest aż tak mocno jaskrawe i jasne jak w Samsungu 226BW, poza tym można je bez problemu wyłączyć w menu monitora. Osobiście barwa bardzo mi odpowiada, bo dokładnie tego samego koloru diody są na subwooferze oraz wyświetlacz obudowy komputera również ma zbliżoną barwę. Po przejściu w stan czuwania podświetlenie zmienia się na bursztynowo-pomarańczowe:

20naczuwaniufiltereden7.jpg

Przyciski regulacji:

24przyciskifilteredso3.jpg

Menu w języku polskim, standardowo ustawione jest angielskie należy je zmienić, o tu:

25menufilteredhg1.jpg

Temperaturę barw oraz składowe możemy ustawić tu:

26menuiu4.jpg

A tu mamy szybki dostęp do predefiniowanych trybów ustawień monitora, oraz możemy wprowadzić jedno własne ustawienie i mieć do niego szybki dostęp kiedy coś nagrzebiemy :D

27szybkitrybbw2.jpg

Akurat miałem zainstalowanego na komputerze Crysisa, a więc załączam 2 fotki z gry (pierwsza z fleszem niezbyt udana):

02zgryfilteredxj3.jpg

28zgryfilteredeh5.jpg

Największą bolączką paneli TN jak wiadomo są kąty patrzenia. Na podstawie dotychczasowych obserwacji na innych panelach muszę stwierdzić, że ten monitor pod tym względem wypada bardzo dobrze. Boki i góra wypada naprawdę jak dla mnie rewelacyjnie, niestety dół na tle pozostałych wypada blado, a raczej ciemno, widać wyraźnie zaciemnienie obrazu, zwiększające się ze zwiększaniem kąta patrzenia:

lewa strona:

05katylewyfilteredec8.jpg

prawa strona:

06katyprawyfilteredom6.jpg

góra:

07katagorafilteredlx0.jpg

dół (niestety zdjęcie z gry było nieczytelne więc ponowiłem na pulpicie):

08katydolfiltereduc7.jpg

Muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony z tego monitora. Jak dla mnie kolory są wyraziste, ostre, czasem trochę przerysowane, ale do przyjęcia, smużenia w grach FPS nie zaobserwowałem, natomiast grając w snookera na www.gryonline.wp.pl widać dość wyraźnie, że bile nie do końca płynnie się poruszają. Nie wiem czy jest to smużenie czy ghosting, ale można się do tego przyzwyczaić i nie zwracać na to uwagi.

Ogólna ocena według mnie bardzo pozytywna, kolory na odpowiednim poziomie, biel jest bielą, czerń również bardzo wyrazista, podświetlenie jak na tn równomierne (tylko dolna krawędź i to dosłownie krawędź, jest widocznie jaśniejsza od reszty ekranu), kąty widzenia również zaskakująco dobre.

Jestem zadowolony z zakupu :)

Teraz na prośbę użytkowników zdjęcia z Nokia Tester, bez mojego komentarza. Zapraszam do komentarzy recenzji, na dodatkowe pytania chętnie odpowiem, jeśli również macie jakieś określone prośby co do zdjęć czy testów to również postaram się je wykonać.

Dzięki wszystkim, którzy dobrneli do końca :D

09nokiatestub5.jpg

10nokiatestfilteredzq0.jpg

11nokiatestjp3.jpg

12nokiatestfilteredzj4.jpg

13nokiatestfilteredde7.jpg

14nokiatestfilteredju8.jpg

biel jest tak wyraźna, że żadne ustawienia aparatu nie dały możliwości jej uchwycenia, aparat uchwycił ją jako szarość a nie biel, ale cóż chcieć od komórki (pozostałe kolory aż dziwne odwzorował prawidłowo, czerń tylko też jest bardziej blada niż w rzeczywistości)

15nokiatestfilteredqf4.jpg

16nokiatestfilteredin9.jpg

17nokiatestfilteredto9.jpg

18nokiatestfilteredrc4.jpg

19nokiatestil7.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrnalem do konca :)

Fajna recenzja - dosc przejrzysta i wazne, ze piszesz o swoich odczuciach,

a nie techniczo-marketingowy belkot.

Najwazniejsze, ze jestes zadowolony z zakupu, bo o to chodzi :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podaj plusy i minudy od -

recka fajna, monitor tez i go kupie se :P

daj czern ale taka zeby bylo widac wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

minusy to ta mało przekonywująca nóżka (chodź jest naprawdę stabilnie) i można za minus uznać ten "fortepianowy" lakier

reszta to same plusy, mam porównanie do samsunga 226bw i moim subiektywnym zdaniem lepiej się prezentuje i lepiej świeci

podaj dokładnie o co chodzi Ci z tą czernią, bo nie rozumiem do końca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale 'piano' to masakra - na niektorych fotkach widac ostro pomazany od paluchow jest :P

Dla mnie to zdecydowany minus, choc monitor fajny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i przekonales mnie do tego monitorka :) ale...

Pojawil sie Samsung T220... Bede dokonywal zakupu zaraz po weekendzie majowym więc mam nadzieje, ze do tego czasu pojawi sie recka Samsunga i będzie szeroko dostępny w Polsce, ale poki co ten LG GÓRĄ.

Super recka :) Jesli kupie tego LG, lub Sama, to w pierwszym przypadku zamieszcze moje fotki i opisze wrazenia oraz porownam TNke do PVA, w drugim napisze recenzje Sama i rowniez porownam do PVA :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale 'piano' to masakra - na niektorych fotkach widac ostro pomazany od paluchow jest :P

Dla mnie to zdecydowany minus, choc monitor fajny.

dokładnie to paluchy od przestawiania monitora do zdjęć

na szczęście dali mieciutką szmatkę, która sprawdza się wyśmienicie w usuwaniu tego mankamentu

pomimo, że z jednej strony to wielki minus, to wygląda naprawdę dostojnie i poważnie, conajmniej jakby sprzęt o kilka klas wyżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mamy problem...http://www.pixmania.com/pl/pl/950823/art/samsung/ekran-tft-22-wide-syncmas.html?srcid=7128&&Partenaire=ceneo&&CodePromo=oui

i co teraz? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakoś LG wydaje mi się bardziej stonowany, ten samsung to taki jakiś wypaśny i nabity, ale muszę poczytać o nim

pozatym jak znowu okaże się, że matryce różne dają?

druga sprawa pixmania to towar z Francji i tam też reklamacje wysyłają, więc w razie w może być problem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tutaj porownanie mniejszego brata z tym LG:

http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...ma2=35&ph=1

Wychodzi, że dobry sprzęt... Tylko nie pixmania :D

Mysle ze na poczatku beda dawac Samsunga matryce ;)

jeśli miałbym patrzeć na to porównanie to w zyciu nie wziąłbym tego LG, zróbcie sobie porównanie do samsungów, w większości zakładek tego porównania 227 dostaje baty od prawie każdego samsunga :D

a ja na własne oczy przekonałem się, że jednak LGik lepiej świeci od szajsunga - ale to też może być subiektywne odczucie

mój LGik biega na ati-m a samsunga testowałem na q6600 i 8800gt, ponoć skalibrowanym, bo to wystawka była ale jednak ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest ciekawe, że samsungi generalnie na papierze wyglądaja lepiej ale jak sie toto właczy i porówna.... LG wygrywa. No i 30 dni na bady.

Jak juz miałbym szukac alternatywy dla LG szukałbym w iiyamie - podobnie 30 dni gwara na bady ;)

a recka fajna ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W esc.pl kosztuje 999zł. Też zastanawiam się nad tym monitorem. :)

ja odbieram osobiscie u mnie w miescie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałoby sie go powiesić na uchwycie przykręconym do płyty o grubości 1,5 cm? Bo mam za moją 19 na biurku taką płytę o szerokości 20cm bo nad monitorem mam nadstawke i nie wlezie mi stojący na stojaku gdyż wysokośc od biurka to nadstawki to 40cm a ten ma pewnie z 44cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dałoby sie go powiesić na uchwycie przykręconym do płyty o grubości 1,5 cm? Bo mam za moją 19 na biurku taką płytę o szerokości 20cm bo nad monitorem mam nadstawke i nie wlezie mi stojący na stojaku gdyż wysokośc od biurka to nadstawki to 40cm a ten ma pewnie z 44cm

jest wyższy niż 44cm :D (też mam nadstawkę i niestety stoi na samym przodzie biurka, bo źle podaja wymiary w sieci)

co do zamocowania, to albo zakupisz sobie gotowy uchwyt albo dorobisz

z tyłu są 4 otwory montażowe, więc spokojnie można coś zmajstrować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja robilem biel aparatem i tez lipa, a normalnie to az daje po oczach, kolory duzo lepsze od samsunga 226bw na matrycy samsnuga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej monitor doszedł i mam problem.

Nic sie nie dzieje jak klikam przycisk EZ Zooming. Czy to znaczy że monitor ma wade?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ej monitor doszedł i mam problem.

Nic sie nie dzieje jak klikam przycisk EZ Zooming. Czy to znaczy że monitor ma wade?

To znaczy ze gdybys zagladnal do instrukcji to zainstalował bys program dostarczony z monitorem dzieki któremu przycisk zadziala. Zreszta po co Ci to? Tak czesto bedziesz zmienial rozdzielczosc na 1440x900?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a co zrobic jak chce grac w nie wide? bo mi colina 2 rozciaga :E

Przestawic w tryb 4:3? W LG W2252TQ ta funkcja nazywa się ARC 4:3 in wide. Poszukaj w OSD, bedziesz mial czarne pasy po bokach ale proporcje odpowiednie. Choc najlepiej poszukaj mozliwosci wlaczenia colina w trybie 16:10, jest taka stronka nie pamietam adresu ale ma cos w nazwie z games oraz wide i sa tam rozne sposoby opisane jak zmusic starsze tytuly do dzialania w trybie wide

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tego nec/mitsubishi co stoi na pierwszym zdjęciu. Monitor kolos 22" (widoczne 20), ale jest malutki w porównaniu z panelem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mnie dzisiaj dotarł i niestety pojawił się jeden wypalony subpiksel :( Na białym świeci na czerwono:

p1010812dx3.th.jpg

Co prawda pojawił się na pasku zadań i nie jest zbytnio widoczny, ale pewnie go zareklamuję, bo chyba subpiksele też można reklamować? A jest jakaś gwarancja że wymieniony monitor będzie bez badów?

Gdzieś wyczytałem też że subpiksele można delikatnie "wymasować" i zniakają :E Słyszał ktoś o takiej metodzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...