Forum PCLab.pl: FAQ: Wszystko o Gigabyte MA78GM-S2H - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

FAQ: Wszystko o Gigabyte MA78GM-S2H czyli dane techniczne, spostrzeżenia użytkowników i wyniki podkręcania Oceń temat: ***-- 2 Głosów

#1 Użytkownik jest niedostępny   mihailov 

  • miejsce na Twoją reklamę.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7467
  • Dołączył: Pn, 02 Paź 06

Napisany 28 Maj 2008 - 17:40

Płytka Gigabyte jest ostatnio bardzo popularna, dużo osób na forum ją posiada, więc postanowiłem założyć wątek będący uzupełnieniem recenzji na labie
(link -> http://pclab.pl/art32241-6.html )



GIGABYTE MA78GM-S2H

Dodaj obrazek



NAJWAŻNIEJSZE DANE:

- Chipset RS780 + mostek południowy SB700
- Wbudowana karta graficzna Radeon HD3200 taktowana zegarem 500mhz, proces wykonania - 55nm (do 512mb współdzielonej) - wynik ok. 1500pkt w 3Dmark06
- 4 sloty na ram DDR2 (obsługa pamięci do 1066mhz)
- 5 złącz SATA (+1 złącze eSATA)
- Kontroler ATA (1 kanał - obsługa maksymalnie 2 urządzeń)
- Kontroler FDD
- 4x USB 2.0 z tyłu + wyprowadzenie na kolejnych 8 na płycie
- 1 złącze PCI-EX 16x 2.0
- 1 złącze PCI-EX 1x
- 2 złącza PCI
- 2 porty Firewire 1394a
- Ośmiokanałowa karta muzyczna z S/PDIF - Kodek Realtek ALC889A - jeden z najlepszych powszechnie montowanych
- Rozmiar mATX

_______________________________________________

ZAWARTOŚĆ PUDEŁKA:

- 2 kable SATA
- Kabel IDE i FDD
- Blaszka - maskownica na tył obudowy
- Instrukcja po angielsku
- Płyta CD z oprogramowaniem

_______________________________________________

REWIZJE:

- rev 1.0 posiada mniejszy radiator na chipsecie (bez charakterystycznego wybrzuszenia)
Dodaj obrazek

- rev 1.1 ma zmodyfikowany radiator:
Dodaj obrazek

_______________________________________________

PODKRĘCANIE:

Według zagranicznych źródeł układ graficzny jest bardzo podatny na podkręcanie. Aktualna WR'ka wynosi 1370mhz:
Dodaj obrazek

Maksymalne stabilne HTT to wg labowego testu wynosi 305mhz:
Dodaj obrazek

_______________________________________________


RANKING O/C UŻYTKOWNIKÓW LABA:


Proszę o umieszczanie w wątku swoich maksymalnych ustawień O/C wraz z potwierdzeniem stabilności:
- dla procesorów Orthos Beta minimum 1h + screen z CPU-Z,
- dla grafik 3Dmark05 + screen z GPU-Z

Sposób zapisywania wyników podkręcania kart graficznych:
HD3200 - nick z laba - wynik O/C - napięcie na SB - taktowanie ramu - timingi ramu - rewizja płyty - screen


Przykładowy wpis:

Cytuj

HD3200 - mihailov - 850mhz - 1.1V - 800mhz - 4-4-4-12 - rev 1.0 - screen


Sposób zapisywania wyników podkręcenia procesorów:
model procesora - nick z laba - max htt - napięcie procesora - rewizja procesora - napięcie na SB - taktowanie ramu - timingi ramu - rewizja płyty - screen


Przykładowy wpis:

Cytuj

X2 4000+ - mihailov - 230mhz - 1.25V - G1 - 1.1V - 800mhz - 4-4-4-12 - rev 1.0 - screen



_______________________________________________


RANK GPU:
1. HD3200 - mihailov - 850mhz - 1.1V - 800mhz - 4-4-4-12 - rev 1.0 - screen


_______________________________________________


RANK CPU:
2. X2 4000+ - mihailov - 230mhz - 1.25V - G1 - 1.1V - 800mhz - 4-4-4-12 - rev 1.0 - screen


Wątek będzie na bieżąco aktualizowany,
pozdrawiam

Ten post był edytowany przez mihailov dnia: 28 Maj 2008 - 21:00


#2 Użytkownik jest niedostępny   daisycutter 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 428
  • Dołączył: Wed, 08 Lis 06

Napisany 28 Maj 2008 - 20:40

Zobacz postmihailov, o 28 Maj 2008, 17:40, napisał(a):

Według zagranicznych źródeł układ graficzny jest bardzo podatny na podkręcanie. Aktualna WR'ka wynosi 1023mhz


Od dawna nieaktualne, WR wynosi 1370 MHz http://www.xfastest....amp;page=1#zoom i 2443 pkt w 3dMark06 (i to bez użycia sideportu)

Ten post był edytowany przez daisycutter dnia: 28 Maj 2008 - 20:48


#3 Użytkownik jest niedostępny   ałganow 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: So, 22 Mar 08

Napisany 30 Maj 2008 - 12:00

a ja podkręciłem GPU na 1000Mhz, ale 3dmark 2003 wywala się w połowie, stabilnie jest 950, płyta w rev1.0

#4 Użytkownik jest niedostępny   badman 

  • A for Anarchy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17444
  • Dołączył: So, 30 Lip 05

Napisany 30 Maj 2008 - 20:56

Dużo daje kręcenie tej grafiki?

#5 Użytkownik jest niedostępny   ałganow 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: So, 22 Mar 08

Napisany 30 Maj 2008 - 22:44

Zobacz postbadman, o 30 Maj 2008, 20:56, napisał(a):

Dużo daje kręcenie tej grafiki?

w moim przypadku przyrost ok. 20-25% w 3dmarku2003, w grach też różnica ale niewielka rfactor w 1024x768 wszystko na full, przed podkręceniem ok. 40fps po oc jest powyżej 50, gra się bardzo płynnie nie ma framedroopow, innych gier na razie nie testowałem. pzdr

#6 Użytkownik jest niedostępny   badman 

  • A for Anarchy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17444
  • Dołączył: So, 30 Lip 05

Napisany 30 Maj 2008 - 23:39

Czyli nawet widać przyrost wydajności - nice!

#7 Użytkownik jest niedostępny   mihailov 

  • miejsce na Twoją reklamę.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7467
  • Dołączył: Pn, 02 Paź 06

Napisany 31 Maj 2008 - 21:00

Na zestawie z sygnaturki grałem dzisiaj płynnie w demko Grida, 800x600, detale na low + 2xmsaa

Jak dla mnie ok ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   badman 

  • A for Anarchy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17444
  • Dołączył: So, 30 Lip 05

Napisany 31 Maj 2008 - 23:47

Ja też grałem w demko grida - okazało się słabe i nieciekawe... tylko ja grałem sobie na wyższych detalach i w wyższej rozdziałce... ale jak dla mnie wydajność tego HD3200 jest jak najbardziej OK!

#9 Użytkownik jest niedostępny   Prez7 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 718
  • Dołączył: Pt, 11 Kwi 08

Napisany 01 Czerwiec 2008 - 17:30

Zobacz postbadman, o 1 Czerwiec 2008, 00:47, napisał(a):

Ja też grałem w demko grida - okazało się słabe i nieciekawe... tylko ja grałem sobie na wyższych detalach i w wyższej rozdziałce... ale jak dla mnie wydajność tego HD3200 jest jak najbardziej OK!


Obecnie mam integrę puszczoną na 800Mhz , bez podbicia napięcia. Próbowałem 850Mhz ale 3dMarek06 sie wieszał, może jak bym miał lepszą obudowę z miejscem na jakiś duży wentyl z przodu, z tyłu mam już 2 wydmuchujące. Będę też kombinonwał jeszcze z radiatorem, dam lepsze sprężynki dociskające i pastę, podbicie napięcia to ostateczność.
Duży zysk w wydajności daje podbicie szyny HT polecam, szczegóły w moim sigu. Mój wynik 1560 smarków, natomiast wynik bazowy to 1170 smarków, różnica 33%. :)
Gram w Wiedźmina, w 800x600 bez anizo i AA reszta na MAX, Crysis Demo poszedł na 800x600 medium bez AA i Aanizo, i uważam było jeszcze ok, FarCray 1024x768 i detale wysoko AAx2 Anizox2 o ile dobrze pamiętam.

Generalnie płytka OK, wzorcowy produkt na tani komputer LOWENTRY, ale z możliwością rozbudowy w każdej chwili.

POzdrawiam

#10 Użytkownik jest niedostępny   ałganow 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: So, 22 Mar 08

Napisany 01 Czerwiec 2008 - 18:04

Zobacz postPrez7, o 1 Czerwiec 2008, 17:30, napisał(a):

Obecnie mam integrę puszczoną na 800Mhz , bez podbicia napięcia. Próbowałem 850Mhz ale 3dMarek06 sie wieszał, może jak bym miał lepszą obudowę z miejscem na jakiś duży wentyl z przodu, z tyłu mam już 2 wydmuchujące. Będę też kombinonwał jeszcze z radiatorem, dam lepsze sprężynki dociskające i pastę, podbicie napięcia to ostateczność.


Ja u siebie na dwóch gumkach :E :E przyczepiłem wentylator 80mm i podpiąłem go do molexa na 5v, pomogło

#11 Użytkownik jest niedostępny   mihailov 

  • miejsce na Twoją reklamę.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7467
  • Dołączył: Pn, 02 Paź 06

Napisany 01 Czerwiec 2008 - 20:51

@ałganow, a Ty jakie napięcie na mostek dałeś?

Wybaczcie za lamerskie pytanie, ale gdzie dokładnie znajduje się grafa? Na chłopski rozum będzie to między gniazdem procesora a złączem pod grafikę, ale poprawcie mnie jeśli się mylę :hmm:

#12 Użytkownik jest niedostępny   ałganow 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: So, 22 Mar 08

Napisany 01 Czerwiec 2008 - 21:16

Zobacz postmihailov, o 1 Czerwiec 2008, 21:51, napisał(a):

@ałganow, a Ty jakie napięcie na mostek dałeś?

Wybaczcie za lamerskie pytanie, ale gdzie dokładnie znajduje się grafa? Na chłopski rozum będzie to między gniazdem procesora a złączem pod grafikę, ale poprawcie mnie jeśli się mylę :hmm:

1.Napięcie podbiłem 0.2V
2.Nie mylisz się, ten większy radiator to mostek północny a zarazem GPU.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Prez7 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 718
  • Dołączył: Pt, 11 Kwi 08

Napisany 01 Czerwiec 2008 - 21:39

Zobacz postałganow, o 1 Czerwiec 2008, 19:04, napisał(a):

Ja u siebie na dwóch gumkach :E :E przyczepiłem wentylator 80mm i podpiąłem go do molexa na 5v, pomogło

Ciekawe rozwiązanie, mógłbyś jakieś foto zapodać?

#14 Użytkownik jest niedostępny   ałganow 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: So, 22 Mar 08

Napisany 01 Czerwiec 2008 - 22:02

Jutro zrobię zdjęcie to wrzucę, dzisiaj nie mam cyfrówki.
Tak z ciekawości zapytam jakie max htt udało się wam wycisnąć na tej płycie?

Ten post był edytowany przez ałganow dnia: 01 Czerwiec 2008 - 22:04


#15 Użytkownik jest niedostępny   P_M_ 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2484
  • Dołączył: Wt, 20 Sty 04

Napisany 02 Czerwiec 2008 - 11:42

Zaintrygowala mnie ta plyta.
Planuje zakup komputera, ktory bedzie sluzyl jako HTPC oraz do edycji i obrobki video z kamery HD oraz photoshopa. Do socketa chcialbym wlozyc phenoma 9750, ram 4GB, jakis dysk i nagrywarke. Calosc chcialbym zamknac w malej, zgrabnej skrzynce (widzieliscie jakas ciekawa ostatnio?).
Martwi mnie tylko kwestia zasilania tego procesora (chce zakupic 95W-owa wersje), wentylacji i o ile wspoldzielenie pamieci obnizy wydajnosc calej platformy, bo moze lepiej kupic osobna karte. To ostatnie jednak moze poczekac, bo slot pci-ex jest na plycie.
Zdecydowanie nie chce duzego blaszaka, a w malej obudowie moze byc problem z zainstalowaniem odpowiedniego zasilania.
Wybaczcie, zle w tej kwestii jestem ostatnio mocno nie na czasie (praca, slub, przeprowadzki etc.).

#16 Użytkownik jest niedostępny   xmaslakx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 849
  • Dołączył: So, 10 Maj 08

Napisany 02 Czerwiec 2008 - 13:28

Ja mam tą płytkę, procesor 4600+, ram geil 800mhz, grafa oczywiście integra. obecne taktowanie wszystkiego to standart. Zamierzam sie zabrać za podkręcenie procesora. Ale nie wiem od czego sie zabrać. Obecnie zegar to 2400mhz a chciał bym tak na 3000mhz wyciągnąć uda się? Co i jak myślicie na ten temat myślicie? Potem myślałem o ramach ludzie mówili coś o zmniejszeniu cl-5 do cl-4 (o co chodzi)? Macie może jakieś linki do opisów kręcenia.

#17 Użytkownik jest niedostępny   mihailov 

  • miejsce na Twoją reklamę.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7467
  • Dołączył: Pn, 02 Paź 06

Napisany 02 Czerwiec 2008 - 19:49

Tutaj masz ciekawy wątek: http://forum.pclab.pl/t298199.html

Co do podkręcania - zasada jest dość prosta, zmieniasz wartość HTT obniżając mnożnik HT, umiejętnie operując napięciami. No i moim zdaniem najpierw podkręcić procesor (czyli ustawiasz pamięci jak najwolniej się da), a dopiero potem kręcisz ram.

#18 Użytkownik jest niedostępny   ałganow 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: So, 22 Mar 08

Napisany 02 Czerwiec 2008 - 20:11

Zobacz postxmaslakx, o 2 Czerwiec 2008, 14:28, napisał(a):

Ja mam tą płytkę, procesor 4600+, ram geil 800mhz, grafa oczywiście integra. obecne taktowanie wszystkiego to standart. Zamierzam sie zabrać za podkręcenie procesora. Ale nie wiem od czego sie zabrać. Obecnie zegar to 2400mhz a chciał bym tak na 3000mhz wyciągnąć uda się? Co i jak myślicie na ten temat myślicie? Potem myślałem o ramach ludzie mówili coś o zmniejszeniu cl-5 do cl-4 (o co chodzi)? Macie może jakieś linki do opisów kręcenia.

wchodzisz do biosu, ustawiasz htt na 250, podbijasz napiecie procesora do 1.35V(pozniej w razie czego mozna obnizyc),napiecie ram 2.1V, wciskasz F10, zatwierdzasz zmiany, jak komp wystartuje masz procka na 3Ghz i pamieci 1000Mhz(twoje Geile powinny tyle pojsc z palcem w d...)testujesz np Orthosem, to tyle w razie czego pytaj na forum, pomożemy

Ten post był edytowany przez ałganow dnia: 02 Czerwiec 2008 - 20:15


#19 Użytkownik jest niedostępny   qsqa 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pt, 18 Lip 08

Napisany 18 Lipiec 2008 - 14:20

Zobacz postałganow, o 2 Czerwiec 2008, 20:11, napisał(a):

wchodzisz do biosu, ustawiasz htt na 250, podbijasz napiecie procesora do 1.35V(pozniej w razie czego mozna obnizyc),napiecie ram 2.1V, wciskasz F10, zatwierdzasz zmiany, jak komp wystartuje masz procka na 3Ghz i pamieci 1000Mhz(twoje Geile powinny tyle pojsc z palcem w d...)testujesz np Orthosem, to tyle w razie czego pytaj na forum, pomożemy


A czy możesz mi pomóc w takiej konfiguracji (swój OC zakończyłem na Athlonie XP 1700) :

MA78GM-S2H
Athlon 4450e
2x2Gb A-Data

Na ile można i jak można podkręcić taki zestaw

Thnx from mountains :-)

#20 Użytkownik jest niedostępny   Petru23 

  • 5`nizza
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30729
  • Dołączył: Cz, 15 Lis 07

Napisany 18 Lipiec 2008 - 14:25

sam zobacz ;)

Chyba oleję tego E5200 z prostej przyczyny - szkoda kasy. Musiałbym dołzyc troche (jakieś 150 do mobo + 50 chłodzenie.) tojuż lepiej sprzedać 96GT i kupić 88GT lub 4850 ;)

Mihailov, masz PW ;)

Czytałem o tej mobo gdzie tylko się da. Ogromne wrażenie na mnie wywarła. Jak tylko bedę miał dostęp do rev1.1 - biorę

Ten post był edytowany przez Petru23 dnia: 18 Lipiec 2008 - 14:35


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych