Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Zimoch

Gateway FPD2485W

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż postanowiłem pojść w kierunku w którym wszycy mi odradzali - zakupiłem monitor Gateway FPD2485W z tzw sortu A - czyli niedoróbek producenta, które zostały wpuszczone na rynek. Ponieważ mialem możliwość obejrzenia tego monitora przez zakupem, skorzystałem z tej opcji. W sumie cieszę sie tym monitorem dopiero od niecałej godziny ale nie mogłem sie powstrzymać od zrecenzowania go na forum. Mam okazje porównać dwa monitory:mojego "starego" Samsunga 940BF i tego którego kupiłem :)

Na poczatek parę danych technicznych:

Gateway FPD2485W Specifications

Video Inputs Analog (VGA)

Digital (DVI with HDCP support)

(2) Component

Composite

S-Video

Panel Type LCD Active Matrix TFT

Pixel Pitch 0.270mm

Colors 16.7 million

Brightness 500 cd/m2

Contrast Ratio 1000:1

Response Time 6ms (gray to gray)

Viewable Size 24" diagonal

Resolution 1920x1200

Viewing Angle 178 vertical/horizontal

Power Consumption 125W

Power Savings 5W

Power Supply Built-in

Screen Treatment Antiglare

Height-Adjustable Yes

Tilt Yes

Rotation Yes

Auto-Rotation Yes

Swivel No

VESA Wall Mounting 100mmx100mm

Dimensions w/ Base (WxHxD) 22.25"x17.5"x10.5" (lowered)

22.25"x22.5"x10.5" (raised)

Weight w/ Stand 20 lbs

Dimensions w/o Base (WxHxD) 22.25"x15.25"x2.75"

Weight w/o Stand 15 lbs

Lamp Life 50000 Hrs

Mtbf (excluding lamp) 50000 Hrs

Approvals UL, cUL, FCC Class B, NOM,CE, TUV/GS, VCCI, TCO'99

Additional Features (4) USB 2.0 (USB connection to PC required)

Audio Optional Full-length Speaker Bar

(Integrated power connection to main panel)

Limited Warranty 1 year parts/labor

3 year parts/labor extended warranty available

Pixel Defect Policy 10 or more total stuck pixels

3 or more clustered (one inch circle)

Więcej informacji technicznych na

Recenzja na AnandTech

Parę słów od siebie:

Jak dla mnie monitorek rewelacja. Żywsze kolory od mojego poprzednika. Chyba najbardziej interesuje was wada tego monitorka. Szczerze powiedziawszy ja jej wogóle nie widze! Jest to podobno wycisk od kołka trzymającego matryce - dający się zauważyć tylko na szarym/siwym tle (na białym też ździebko) ale naprawdę trzeba się przyglądać, żeby to zobaczyć. Monitor ma pełna 3 letnią gwarancję od producenta w moim przypadku realizowaną w Łodzi.

Co mnie zawiodło jak dotąd to brak kabelka DVI (używam tego od Samsunga).

Więcej wniosków jak na 2 godzinne użytkowanie nie mam .

Pytajcie - mówcie co mam przetestować.

Aha montor dostępny w Łodzi jest tylko (narazie) w sklepie Neostar na ulicy Kopernika i Narutowicza. Na miejcu wybrałem sobie egzemplarz, ktory mi bardziej podpasował - miła osbsługa no i cena - 1250 zł - dla mnie jak za darmo za taki monitor.

Fotorelacja na picassa web

Mam jedną uwagę dotyczacą użytkowania tego monitora. Jak wyłączy się mu prąd to za każdym razem po włączeniu należy ustawić język domyślny - niby nic ale trochę wkurza jak sie całego kompa wyłącza z listwy.

Druga uwaga po tygodniu użytkowania. W kątach są widoczne na czarnym tle podświetlenia matycy. Nie jest to wada serii A. Ten typ tak ma. Nie przeszkadza mi to specjalnie, ale wole być obiektywny.

Dzisiaj grałem sobie w demo GRID'a wygląda bosko na takim ekranie. Moja karta o dziwo radziła sobie z wszystkimi detalami w 1920x1600. Gra wymiata.

EDIT:

Po dwóch miesiącach użytkowania zauważyłem jeszcze 2 wady.

Po czasie zauwazyłem miganie obrazu podczas oglądania stron www. Delikatne rozjaśnianie szczególnie szarych miejsc na obrazie przy najeżdżaniu na linki. Z początku nie przeszkadzało mi to tak bardzo ale teraz mnie już denerwuje. Mam zamiar oddać go na gwarancję z tego powodu.

Druga sprawa to trochę za ciemne filmy - muszę podnosić poziom jasności filmów - szczególnie tych w których jest ciemno ponieważ nic nie widać. Poziomy jasności w tym monitorze są stanowczo za niskie do oglądania filmów - na szczęście da się to załatwić w ustawieniach sterowników (ATI CCC -> Theatre Mode)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam też zakupiłem ten monitorek

kolory piękne ale do gier już troszke gorzej dużo gram w CS: Source i smuży w na ciemnym tle próbowałemw swzystkiego i nic nie moge ztym zrobić...

pomocy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupujcie tego! To są monitory ze zwrotów gwarancyjnych z US. W Polsce są naprawiane i... sprzedawane jako nowe. Jestem serwisantem, miałem możliwość zaglądania do środka. Firma Gateway oficjalnie nie istnieje w Polsce, tzn nie prowadzi sprzedaży AUTENTYCZNIE NOWEGO sprzętu.

Poza tym ten model daje ostro po oczach - regulacja jasności działa nędznie, obraz jest ZA JASNY na wieczór. Można go dodatkowo ściemnić tylko Kontrastem, ale to już nie to samo... Dodatkowo monitor jest energożerny, ciągnie dobre 80W. Energożerność oznacza przegrzewanie się i wyższą awaryjność niestety...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie kupujcie tego! To są monitory ze zwrotów gwarancyjnych z US. W Polsce są naprawiane i... sprzedawane jako nowe. Jestem serwisantem, miałem możliwość zaglądania do środka. Firma Gateway oficjalnie nie istnieje w Polsce, tzn nie prowadzi sprzedaży AUTENTYCZNIE NOWEGO sprzętu.

Poza tym ten model daje ostro po oczach - regulacja jasności działa nędznie, obraz jest ZA JASNY na wieczór. Można go dodatkowo ściemnić tylko Kontrastem, ale to już nie to samo... Dodatkowo monitor jest energożerny, ciągnie dobre 80W. Energożerność oznacza przegrzewanie się i wyższą awaryjność niestety...

Nie chciałbym być zbyt obiektywny, ale nie wiem dlaczego mi w cale po oczach wieczorem nie daje - mimo iż kożystam z niego głównie wieczorami i nocami bo w dzień jestem w pracy.

Poza tym mam 3 letnią gwarancję w sklepie - mam rozumieć żę jest lipna skoro nie istnieje producent w Polsce?

Co do energooszczędności to nie wiem - fakt czuć troszke ciepła od matrycy jak się ręke przyłoży - ale przy tak wielkim ekranie mysłałem, że to normalka

Muszę się spytać mojego znajomego jakie on ma odczucia. Ma ten sam model kupiony w łódzkim LuckyStarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam też zakupiłem ten monitorek

kolory piękne ale do gier już troszke gorzej dużo gram w CS: Source i smuży w na ciemnym tle próbowałemw swzystkiego i nic nie moge ztym zrobić...

pomocy....

Kontrast na max jasność na max powinno nieco pomóc, ten monit jest kiepski, Zimoch chwali ale pisze o wadach - tylko nie wie z czego one wynikają...za ciemne filmy ??? po prostu wycinanie dolnych kolorów przy skręcaniu jasności, dobry monitor ma regulację tak że na jasności 0 widać wszystko nawet najciemniejsze detale a ten ma paletę kolorów grubo poniżej 16.7 kolorów jak tylko ruszy się jasność poniżej 80% - stąd ten efekt. Czerń ? ten monitor nie ma czerni znanej z dobrej SPVA :)

Moje wrażenia były podobne do kolegi Zimocha :) pierwsze minuty rewelacja a później przekonałem się że to marny biurowy sprzęt nadający się może do tekstu.

Uwzględniając fakt że za 1250zł dostaje się monitor z uwaloną powgniataną matrycą to bardzo drogo, z ciekawości radzę zadzwonić i zapytać ile FUNTECH żąda za sprawną matrycę do tego modelu - tyle co za cały monitor 1200zł!.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja - szczerze troche żałuje tego zakupu - głównie ze względu na to miganie. Co do jasności to jakoś ujdzie w tłoku - jak mówiłem da rade to programowo wyredukować. Jakość kolorów stoi na wysokim poziomie w porównaniu do TNki - nie wiem jak wyglądają "prawdziwe" SPVA ale ja z kolorów jestem akurat zadowolony.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A macie tez cos takiego ze jak monitor sie troche nagrzeje to zaczyna tak... "brzeczec"? Troche tak jak telewizor kineskopowy po wlaczeniu. Wkurza mnie to i nie wiem czy po prostu jest juz na ukonczeniu ten monitor czy co...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi tam nic nie buczy , jak pisali poprzednicy medion i geteway to syf i należny się od nich trzymać z daleka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uwazam ze monitorek jest calkiem dobry i nie popadajmy w skrajnosc zeby mediona i gatewaya porownywac... pozatym nie wiem po co nabijasz posty skoro pytam o gatewaya a ty mi piszesz o samsungu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Melvin - Mi nie buczy także nie wiem co moze być z nim nie tak. Obecnie dałem monitor na gwarancje dopisze parę wniosków jak z niej wróci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ogolnie to Melvin a nie Melwin :P a pozatym to co ci sie przytrafilo ze musiales gnoja oddac do naprawy? :C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrz wyżej. Zaczał migać obraz - tzn zawsze delkatnie migał - ale po czasie zaczęło mnie to wkurzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie :P nie doczytalem. Poki co obraz jest sliczny wiec nie moge narzekac ale wkurza troche to brzeczenie. wprawdzie gdy cos sie dzieje - gra muzyka lub slychac tv to tego nei slychac, ale gdy sie skupiam, cos pisze itd to troche denerwuje :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor oddałem na gwarancje i serwis stwierdził, że pływanie obrazu w przejściach tonalnych koloru jest wadą fabryczną i mi tego nie naprawią. Otrzymałem pismo z informacją dla sklepu aby mi zwrócił gotówkę i sklep tak zrobił.

Koniec przygody z Gatewayem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Kupiłem ten monitor mimo przeczytania opnii o nim na tym forum i jak się okazało dobrze zrobiłem.

- Pierwszą zaletą tego monitora jest - CENA :);

- Kolejną zaltą są kąty widzenia w monitorze - w końcu matryca PVA;

- multum wejść - podłączyłem dekoder UPC pod Copmosite, kompa pod DVI;

- funkcja PIP - z dowolnego wejścia, skalowany rozmiar, przeźroczystość itp...;

- prawdą jest że od początku kiepsko oddawał szarości i w niektóych filmach w wielu scenach było ciemno.

Poradziłem sobie z tym ustawiając w opcjach nvidii odpowiedni kontrast i jasność obrazu dla odtwarzaczy - wideo;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam.

- Pierwszą zaletą tego monitora jest - CENA :);

Zależy ile zapłaciłeś, 1000zł jeszcze da się wytrzymać ale 1700 to już rozbój za taki słaby monitor

Na benchmark jest recka tego gatewaya która w większości potwierdza to co wcześniej pisałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość S3Bols

A nie lepiej FHD2400 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...