Forum PCLab.pl: Luźne fotografów rozmowy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (917 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 915
  • 916
  • 917
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Luźne fotografów rozmowy Oceń temat: ****- 21 Głosów

#18321 Użytkownik jest niedostępny   witmann 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10943
  • Dołączył: Wed, 28 Lip 04

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 10:38

Zobacz postHitmaNeK, o 06 Wrzesień 2019 - 16:44, napisał(a):

Jak tam asortyment fotograficzny, zmalał, urósł?

Trochę zmian było w ostatnich latach. Miałem przelotny romans z m4/3. Był Olympus E-M10, ale mi go skradziono na Malcie. Potem Lumix GX8, ale go nie czułem, więc po pół roku go sprzedałem i zamieniłem na Sony A7 II (nareszcie upragniony full-frame). Po tej zmianie znowu złapałem bakcyla i mnie stale trzyma. Po roku zmieniłem główny korpus na A7 III i jeszcze w międzyczasie dokupiłem A6300 jako drugie body. Szklarnię mam w zasadzie kompletną. 16-35/4, 28-75/2.8, 85/1.8, 70-300/4.5-5.6, 100/2.8 macro i jeszcze canonowa L-ka 135/2 przez adapter (cudowne szkło a AF działa bardzo dobrze). Więcej zakupów póki co nie planuję.

W tym roku wszedłem w ślubniaki :E Kroi mi się na przyszły rok stała współpraca z fotografem, który robił zdjęcia na moim własnym ślubie. Plan jest taki, że odda mi połowę swoich ślubów, będę robił na nich zdjęcia i dawał mu rawy do obróbki. Pasuje mi to, bo obróbka to najmniej ciekawa część pracy. Dzięki temu w łatwy sposób zwróci mi się sprzęt ;)
Gdybyście mieli ochotę zobaczyć, to tu mam najświeższy reportaż: https://witoldlitwin...oycowa-zagroda/

#18322 Użytkownik jest niedostępny   HitmaNeK 

  • .
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8186
  • Dołączył: Cz, 19 Sty 06

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 11:39

Ja śluby z doskoku robiłem, fajna zabawa gdy młodzi też są zaangażowani, z drugiej strony ciężka (fizycznie) praca i dosyć stresująca.

@witmann: Polajkowane Dodaj obrazek

Co sądzicie natomiast o systemie Canon R?

#18323 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35062
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 12:04

Piękne szkła, z piękną wagą, pięknymi cenami, szkła którymi Canon się pięknie popisuje.
Jeszcze tylko Canon zbuduje jakieś używalne korpusy do tego i będzie miód.

Wydaje mi się że częściowo już niektórzy przeszli na ten system, zazwyczaj chyba (moja teoria, nie podparta danymi!) ten typ entuzjasty, który ciągle uważa, że jak kupi najlepszy sprzęt, to będzie robić najlepsze zdjęcia. Wnoszę to po wysypie użyeek takich np. 85L. Być może częściowo takie Sony przetrzebiło zastępy Canonierów, więc teoria może być bardzo błędna :)

#18324 Użytkownik jest niedostępny   ciastolina35 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 630
  • Dołączył: So, 22 Kwi 17

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 00:25

Korzysta ktoś z was z Capture One Pro na Windows ?

#18325 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35062
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 01:04

Tak.

#18326 Użytkownik jest niedostępny   ciastolina35 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 630
  • Dołączył: So, 22 Kwi 17

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 06:28

Mam problem, ponieważ jaką wersje zainstaluje to zawsze podczas uruchomienia program przestał działać. Usuwanie folderów ukrytych i ponowne instalacje nic nie dają, albo milczy albo wyskakuje błąd, czy jest jakis problem po stronie aktualizacji W10, czy problem leży gdzieś indziej ?

Ten post był edytowany przez ciastolina35 dnia: 19 Wrzesień 2019 - 06:30


#18327 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35062
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 07:28

Nigdy nie miałem problemu z uruchamianiem C1, zarówno pod win10, jak i np. osx.
Może potrzebuje jakichś dodatkowych bibliotek. Nie pamiętam co tam się instaluje razem z nim.
Paczka że strony P1 powinna zawierać wszystko.

#18328 Użytkownik jest niedostępny   ciastolina35 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 630
  • Dołączył: So, 22 Kwi 17

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 10:38

Mogę podać dane błędu które wyskakują, o ile coś to da ?

Biblioteki są zaintalowane c+++ i stare i nowe z różnego roku chyba 5 ich jest.

#18329 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35062
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 11:29

Nic nie da, bo ani żadnych błędów u siebie nie widziałem, ani nie mam dostępu do żadnego kompa do końca miesiąca.
Spróbuj pousuwać to, co poinstalowałeś, zainstalować od nowa. Jeżeli cokolwiek konkretnego dostajesz na ekranie, to może w Google znajdziesz rozwiązanie.
Jak się nie uda, jeżeli kupiłeś ten soft, dawaj do supportu p1.
Jak ściągnąłeś triala, również.

#18330 Użytkownik jest niedostępny   ciastolina35 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 630
  • Dołączył: So, 22 Kwi 17

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 07:21

Udało mi się samemu ustalić co jest problemem, okazalo się, że Capture nie mógł działać przez Rivatuner Statistics Server po wyłączeniu działa normalnie wystarczyło zaktualizować Riva i jest ok.

Ten post był edytowany przez ciastolina35 dnia: 02 Październik 2019 - 21:24


#18331 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35062
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 01 Listopad 2019 - 10:46

Czy ktokolwiek używa do Photoshopa/LR nowych Ryzenów 3XXXx?
Idealnie tak mocniej, czyli np. 5-10GB pliki w PS z kilkudziesięcioma warstwami, czy powiedzmy z 1000 fot w LR.

Ten post był edytowany przez jagular dnia: 01 Listopad 2019 - 10:46


#18332 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35062
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 04 Listopad 2019 - 10:10

Ważne info dla tych, którzy dłubią w LR na prockach z HT...czyli prawdopodobnie zdecydowanie większość z dłubiących w LR.
Okazuje się, że Lightroom bardzo, ale to bardzo nie lubi się z HT (oraz odpowiednikiem u AMD). Wyłączenie HT daje do 180-190% przyspieszenia na niektórych prockach i przy niektórych plikach. Tak, przyspieszenie o 190%.
Źrodło razem z opisem co zrobić.

#18333 Użytkownik jest niedostępny   witmann 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10943
  • Dołączył: Wed, 28 Lip 04

Napisany 06 Listopad 2019 - 16:45

Mam od niedawna komputer z Ryzenem 3900X, ale jeszcze nie odpalałem na nim LR. Według testów na Puget Systems powinno być dobrze.

Ten post był edytowany przez witmann dnia: 06 Listopad 2019 - 16:48


#18334 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35062
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 06 Listopad 2019 - 17:27

Według testów powinieneś mieć maszynę brutalnie pokazującą miejsce HEDT Intela w szeregu :)
Jutro przychodzi do mnie i9 9900K, upgrade wymuszony awarią dotychczasowego sprzętu. Według Puget jest wolniejszy w obliczeniach, ale bardziej responsywny z pędzlami. Bałem się nowości AMD i związanej z tym ilości błędów, niedociągnięć, itp.

#18335 Użytkownik jest niedostępny   Begrin 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8966
  • Dołączył: Nd, 25 Lut 07

Napisany 08 Listopad 2019 - 10:24

Zaczynam budować stronę na wordpresie, gdzie polecacie wykupić domenę i hosting? I czemu właśnie tam? :D

#18336 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35062
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 08 Listopad 2019 - 12:09

Smallservers.pl
Dziewczyna ma 2 domeny od ładnych paru lat. Przez jakiś czas naprawiali jej problemy z Wordpressem za darmo. Obecnie chcą chyba jakiejś kwoty za serwis, ale chyba dalej są spoko - prędkość, czas odpowiedzi serwisu, bez downtime, wszystko ok.

Osobiście wyrosłem z Wordpressa ładnych parę lat temu. Między innymi patrząc na jej doświadczenia: ze dwa poważne włamy - dziury w skórce oraz w jakimś skrypcie spowodowały naprawdę ostre problemy. To trzeba pilnować na okrągło i ciągle monitorować dziury, updejty. Obecnie przynajmniej część skórek przeszła chyba na model abonamentowy, więc papa darmowe updejty. A te, jak widać wyżej, trzeba mieć, koniecznie. No chyba że nie masz problemu, że klient pisze maila o tym, że ogląda na twojej stronie porno zoooo ;)

#18337 Użytkownik jest niedostępny   witmann 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10943
  • Dołączył: Wed, 28 Lip 04

Napisany 14 Listopad 2019 - 16:57

Domenę w OVH. Duża solidna firma i niemal najtaniej na rynku. Hostingów dużo jest niezłych. Zenbox, Dhosting. Sam korzystam z serwer.io, ale to specyficzny hosting do specyficznych potrzeb :) Drogi, ale ultraszybki. Unikaj home.pl.

  • (917 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 915
  • 916
  • 917
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych