Forum PCLab.pl: Samsung 32" FullHD LE32A551 jako monitor do PC - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (45 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Samsung 32" FullHD LE32A551 jako monitor do PC Obszerna fotorecenzja

#21 Użytkownik jest niedostępny   K.I.L.L.E.R. 

  • <><><><><><>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6412
  • Dołączył: Cz, 31 Maj 07

Napisany 22 Czerwiec 2008 - 22:09

:o:o:o
jak mozna siedziec tak blisko monitora :o
ja mam 22 cale i do czytania siedze ze 70cm od monitora a do grania ponad metr :o

#22 Użytkownik jest niedostępny   Zimoch 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 590
  • Dołączył: Pn, 31 Lip 06

Napisany 25 Czerwiec 2008 - 15:28

Ja przy 24" siedze tak jak przy 19" :) i nie przeszkadza mi to

#23 Użytkownik jest niedostępny   FPPfan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 264
  • Dołączył: Wt, 24 Gru 02

Napisany 25 Czerwiec 2008 - 21:26

Przy LCD to już nie ma takiego znaczenia jak przy kineskopach. Gdy patrzę na zwykły TV z takiej odległości to oczy męczą się błyskawicznie (zresztą szybko zaczyna głowa boleć od takiego obrazu z bliska). Patrzenie na takiego LCDeka (jak zresztą już napisałem) nie różni się od patrzenia na monitor 22" - ani troche większego zmęczenia oczu :)

#24 Użytkownik jest niedostępny   sonio 

  • Wierny swoim ideałom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3932
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 26 Czerwiec 2008 - 19:55

miałem zamiar kupić po wakacjach LCD TV 24" i potem kompa do tego (i frytki to tego :E )... ale przekonałeś mnie ;) kupie 32" fullHD... porobi za TV przez 3-5 miechów, a potem kompa i będzie zabawa :) (będzie robić za TV/monitor - w zależności co będę robił/oglądał :P )

#25 Użytkownik jest niedostępny   Wojtula 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Wt, 27 Cze 06

Napisany 01 Lipiec 2008 - 14:44

A ja proponuję, wstaw sobie człowieku 40'' na biurko, albo jeszcze lepiej plazmę 52. Dobry pomysł?

PS. I zacznij zbierać na (klimatyzator i) elektrownię, jeśli zamierzasz dużo przy tym siedzieć...

Ten post był edytowany przez Wojtula dnia: 01 Lipiec 2008 - 14:50


#26 Użytkownik jest niedostępny   demerzel 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Nd, 06 Lip 03

Napisany 01 Lipiec 2008 - 15:12

Zobacz postWojtula, o 1 Lipiec 2008, 14:44, napisał(a):

A ja proponuję, wstaw sobie człowieku 40'' na biurko, albo jeszcze lepiej plazmę 52. Dobry pomysł?

PS. I zacznij zbierać na (klimatyzator i) elektrownię, jeśli zamierzasz dużo przy tym siedzieć...


Klimatyzator bardziej przydałby sie Tobie - niższa temperatura pozwoliłaby obniżyć napięcie i może stałbyś się mniej krytyczny... Dobry pomysł? ;)

#27 Użytkownik jest niedostępny   Cappa84 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Wed, 09 Lip 08

Napisany 09 Lipiec 2008 - 12:33

Witam
Dzięki bardzo za świetną recenzję tego TV, byłem pod takim wrażeniem, że się na niego zdecydowałem.
Właśnie kupiłem ten model TV i podłączyłem tez jako monitor do PC.
Posiadam kartę graficzną AGP Radeon 9600PRO.
Radeony mają o wiele lepiej zorganizowane opcje ustawień monitorów w porównaniu z kartami GEForce, niestety już zauważyłem pewien problem... TV gubi co kilkadziesiąt sekund obraz na moment, by na nowo go odzyskać. TV działa prawidłowo tylko, gdy ma zmniejszoną rozdzielczość lub gdy jest włączony podgląd PIP. Użyłem kabla DVI - HDMI (port 2). Problem leży po stronie TV, tylko gdzie? Czy może ktoś mi pomóc? Dzięki

#28 Użytkownik jest niedostępny   sonio 

  • Wierny swoim ideałom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3932
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 09 Lipiec 2008 - 12:45

Zobacz postWojtula, o 1 Lipiec 2008, 15:44, napisał(a):

A ja proponuję, wstaw sobie człowieku 40'' na biurko, albo jeszcze lepiej plazmę 52. Dobry pomysł?

PS. I zacznij zbierać na (klimatyzator i) elektrownię, jeśli zamierzasz dużo przy tym siedzieć...

kto "człowieku" mówi o tym że będzie stał na biurku...? :mad: chyba nie znasz pojęcia "Media Center PC"? granie na kanapie... fotelu.......... nawet gdy masz zamiar siedzieć przy biurku to przecież TV nie musi na nim stać.... można go przecież oddalić na 1,5-2metry (przy tej wielkości...)... z takim podejściem to będę gratulował jak utrzymasz się ze 100 postów bez kary.....

P.S. w lato w pokoju docelowym jest ok. 20 stopni...(gdy za oknem 20-35stopni....), a w zimie siedzę z 1600W za plecami.... więc się możesz czepić :P

edit:
@Cappa84
to chyba nie TV, wszystko zależy od platfomy sprzętowej, sterowników itp. niestety jeśli chcesz pomocy to musisz założyć temat w innym(odpowiednim) dziale (albo się spytać w jakimś innym wątku) - ale na pewno nie tu.... (tutaj nikt nie będzie miał zamiaru Ci pomóc)

Ten post był edytowany przez sonio dnia: 09 Lipiec 2008 - 12:50


#29 Użytkownik jest niedostępny   FPPfan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 264
  • Dołączył: Wt, 24 Gru 02

Napisany 09 Lipiec 2008 - 13:01

Cappa84 -> To najprawdopodobniej wina karty graficznej lub jej sterowników. Ten Radeonik był na swoje czasy potężną kartą ale teraz to już staruszek...W czasach gdy powstawała takie pojęcia jak HDMI i FullHD były w świecie komputerów mało znane i zapewne nie jest zoptymalizowana pod tym kątem. Najlepsze wyjście: podpiąć TV do kompa z dzisiejszą generacją kart graficznych natywnie obsługujących FullHD (Radki od serii 3xxx i GeForce od serii 8xxx) i sprawdzić jak teraz zachowuje się TV. Jeśli problem powtarza się to coś nie tak z TV. W ustawieniach tego Samsunga raczej nie ma funkcji wpływającej na gubienie sygnału...Można wybrać źródło sygnału (Antena, D-Sub, AV1,2, HDMI 1,2,3) i ewentulanie nadać mu nazwę.

Ten post był edytowany przez FPPfan dnia: 09 Lipiec 2008 - 13:02


#30 Użytkownik jest niedostępny   Micosi 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 08

Napisany 10 Lipiec 2008 - 19:14

Świetna recka. Jak odwzorowanie kolorów na tym TV?

#31 Użytkownik jest niedostępny   FPPfan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 264
  • Dołączył: Wt, 24 Gru 02

Napisany 13 Lipiec 2008 - 10:34

Odwzorowanie kolorów w porównaniu z matrycą TN mojego poprzedniego monitora o wiele lepsze. Kontrst i jasność także.

#32 Użytkownik jest niedostępny   .:Max:. 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 329
  • Dołączył: Pt, 25 Sie 06

Napisany 13 Lipiec 2008 - 11:24

Zobacz postFPPfan, o 13 Lipiec 2008, 11:34, napisał(a):

Odwzorowanie kolorów w porównaniu z matrycą TN mojego poprzedniego monitora o wiele lepsze. Kontrst i jasność także.

Jaka jest różnica w jakości czcionki (przeglądanie stron www. praca w office Wordzie) między tym telewizorem, a monitorem np. na dobrej matrycy S-PVA?
Jaka ocena czcionki twoim zdaniem od 0 do 10?
No i oczywiście jak sprawuje się ten telewizorek w grach? jak oceniasz w skali od 0 do 10?

Ten post był edytowany przez .:Max:. dnia: 13 Lipiec 2008 - 13:34


#33 Użytkownik jest niedostępny   acerek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 46
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 07

Napisany 13 Lipiec 2008 - 12:43

gratki za świetną recke, a mało takich jest, no i Samsung powinien zapłacić za reklamę (co najmniej 1 zakup po przeczytaniu już został dokonany)
takie podejście do kompa jest również moim celem, może nawet obraz z projektora, ale na to potrzebne są o wiele większe nakłady

#34 Użytkownik jest niedostępny   mi33 

  • Problem?
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 616
  • Dołączył: Pt, 02 Lis 07

Napisany 13 Lipiec 2008 - 13:34

Ja również jestem szczęśliwym posiadaczem takiego TV na biurku (inny model, parametry te same - różnią się obudową i liczbą wejść HDMI bodajże) i muszę przyznać, że granie na nim jest utrudnione siedząc bliżej niż 2m ponieważ trzeba nieźle kręcić głową żeby spojrzeć na HUD czy radar w rogu ekranu :) Bezprzewodowa klawiatury + mysz i można usiąść wygodnie w kanapie kilka metrów od kompa. Supreme Commander wygląda NIESAMOWICIE, tak samo CoD4 czy Crysis. Jak dla mnie era monitorów komputerowych już mineła, teraz opłaca się brać tylko wielkie TV i podłączać do mocnej karty graficznej ;)

#35 Użytkownik jest niedostępny   .:Max:. 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 329
  • Dołączył: Pt, 25 Sie 06

Napisany 13 Lipiec 2008 - 13:39

Zobacz postmi33, o 13 Lipiec 2008, 14:34, napisał(a):

Ja również jestem szczęśliwym posiadaczem takiego TV na biurku (inny model, parametry te same - różnią się obudową i liczbą wejść HDMI bodajże) i muszę przyznać, że granie na nim jest utrudnione siedząc bliżej niż 2m ponieważ trzeba nieźle kręcić głową żeby spojrzeć na HUD czy radar w rogu ekranu :) Bezprzewodowa klawiatury + mysz i można usiąść wygodnie w kanapie kilka metrów od kompa. Supreme Commander wygląda NIESAMOWICIE, tak samo CoD4 czy Crysis. Jak dla mnie era monitorów komputerowych już mineła, teraz opłaca się brać tylko wielkie TV i podłączać do mocnej karty graficznej ;)

napisz jaki model posiadasz :hmm:
no i od 0 do 10 jak oceniasz czcionki w programach takich jak word, czy na stronach www.
jak też się zachowuje w grach, czy przycina, albo jakieś rozmycia, czy spóźnienia ruchu i też od 0 do 10 ile dajesz?

Ten post był edytowany przez .:Max:. dnia: 13 Lipiec 2008 - 13:40


#36 Użytkownik jest niedostępny   mi33 

  • Problem?
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 616
  • Dołączył: Pt, 02 Lis 07

Napisany 13 Lipiec 2008 - 18:14

Zobacz post.:Max:., o 13 Lipiec 2008, 14:39, napisał(a):

napisz jaki model posiadasz :hmm:
no i od 0 do 10 jak oceniasz czcionki w programach takich jak word, czy na stronach www.
jak też się zachowuje w grach, czy przycina, albo jakieś rozmycia, czy spóźnienia ruchu i też od 0 do 10 ile dajesz?

Jeśli chodzi o model to samsung LE32R81B. Znalazłem teraz w Google i nie jest on FullHD tylko HD Ready, jednak jest nieco jaśniejszy (550cd/m2).

Nt. czcionki, to wygląda lepiej niż na moim Asusie VW192S (19" widescreen) ! Byłem zaskoczony, bo miał mi tylko służyć do oglądania filmów w HD i telewizji a po włączeniu pulpitu już nie chciałem wracać do mojego LCDka :o :) W grach nie widać całkowicie żadnego smużenia, po włączeniu clone-display input lag był mniejszy (!) niż na moim monitorze. Jedyną wadą jest jak wspomniałem - nie da się siedzieć w takiej odległości jak przy mniejszych wyświetlaczach. Po pierwsze ekran jest za duży żeby objąć go wzrokiem a po drugie jasność wypala oczy :E , które zaczynają szybko łzawić. Postaram się dzisiaj nagrać film z jakiejś gry w której dużo się dzieje i będziesz mógł zobaczyć na własne oczy ;)

#37 Użytkownik jest niedostępny   silverserver 

  • Almighty
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2808
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 08

Napisany 14 Lipiec 2008 - 16:36

mam podobny tylko 37 cali jesli masz dobrą kartę i masz odblokowaną tą funkcje to bedzie jeszcze lepiej :D

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez silverserver dnia: 14 Lipiec 2008 - 17:29


#38 Użytkownik jest niedostępny   .:Max:. 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 329
  • Dołączył: Pt, 25 Sie 06

Napisany 14 Lipiec 2008 - 18:42

Zobacz postsilverserver, o 14 Lipiec 2008, 17:36, napisał(a):

mam podobny tylko 37 cali jesli masz dobrą kartę i masz odblokowaną tą funkcje to bedzie jeszcze lepiej :D

Dodaj obrazek

Co ta funkcja daje?

#39 Użytkownik jest niedostępny   silverserver 

  • Almighty
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2808
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 08

Napisany 14 Lipiec 2008 - 19:47

zwieksza ilosc szczegółów po jej regulacji smiało moge policzyć włosy na nosie hasselhoffa (inny wymiar hd)

#40 Użytkownik jest niedostępny   WingMan 

  • Synowie neostrady...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6775
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 07

Napisany 14 Lipiec 2008 - 20:35

uruchom jakas gre na 1280 na 720

mam LE26S81B i ten tryb mi nie dziala

poprosze :)

  • (45 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych