Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

FPPfan

Samsung 32" FullHD LE32A551 jako monitor do PC

Rekomendowane odpowiedzi

Mam małe pytanko do użytkowników bo zastanawiam się nad kupnem TV (32A551) do komputera.

Tylko szczerze :E

Czy użytkownicy 32" TV nie mają czasem ochoty powrócić do normalnego monitora (20-24") ?

Czy jest coś - cokolwiek - co mimo upływu czasu nadal denerwuje przy pracy z takim TV?

Czy jest jakaś różnica w jakości czcionek na pulpicie w porównaniu z CRT?

Czy model A551 nie ma wbudowanego tunera DVB-T+ (MPEG4)? Co na tym trace?

Czy 1 w oznaczeniu 551 oznacza czerwone wykończenie obudowy?

Pozdro GW ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego że nie mam tego TV to mogę ci odpowiedzieć tylko na 4. pytanie. A551 nie ma wbudowaniego tunera a tracisz na tym to, że nie będziesz mógł odbierać cyfrowego obrazu (będziesz musiał kupić osobno tuner) a za parę lat Polska ma być prawie cała pokryta tym sygnałem (MPEG4). A656 posiada już tuner ale tylko MPEG2 i w Polsce będzie on raczej bezużyteczny. Najlepiej byłoby gdybyś kupił B550 bo ten już posiada wbudowany tuner MPEG4 a jest za około 1900zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dodatkowe pytanie. Czym od A551 różni się A/B530 który chyba ma tuner MPEG4 ? Będzie on dobrze współpracował z PC ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam małe pytanko do użytkowników bo zastanawiam się nad kupnem TV (32A551) do komputera.

Tylko szczerze :E

Czy użytkownicy 32" TV nie mają czasem ochoty powrócić do normalnego monitora (20-24") ?

Czy jest coś - cokolwiek - co mimo upływu czasu nadal denerwuje przy pracy z takim TV?

Pozdro GW ;)

Miałem przed 32" monitor 24" i absolutnie nie chciałbym powrócić. Dużo oglądam filmów i dość często gram i w zasadzie to po czasie chciało by się więcej, ale w sytuacji kiedy ja używam go również jako normalny monitor do surfowania itd. 32" jest takim maksymalnym optimum.

Jedna rzecz - jak wyłączę komputer trzeba go wyłączać na pilocie/przycisku. To samo z sytuacją kiedy mam ustawione wyłączanie monitora po 20 minutowym czasie bezczynności przy komputerze bo inaczej się wyświetla kwadracik "sprawdź kabel sygnałowy"

Przesiadłem się z LCD 24" na TN i raczej bez różnicy.

Nie, obudowa jest czarna.

Odnośnie tunera się nie wypowiadam bo używam go tylko jako monitora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK ktoś wie coś o A530? To jest starszy model czy tylko oznaczenie tak sugeruje? Nie będzie problemów z podłączeniem do komputera? Wyczytałem, że jest 6cm węższy a skoro ma również 32" oznacza to cieńszą obudowę po bokach co wizualnie mi pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy w życiu :) A powiem więcej: 32" to dla mnie już stanowczo za mało i powoli rozglądam się za 46" ^^

1. Brak normalnego wyłącznika ON/OFF na przodzie obudowy (jest mały z boku ale ja mam go zastawionego sprzętem). Co w rezultacie skutkuje koniecznością włączania i wyłączania TV tylko za pomocą pilota...

2. Brak funkcji automatycznego uśpienia TV w przypadku zaniku sygnału video (tak jak w przypadku zwykłego monitora PC) - ekran będzie się świecił aż się go wyłączy.

3. Skomplikowana czynność włączenia trybu PIP i dźwięku w trybie PIP (wymaga kilkunastu kliknięć na pilocie)

Jest. Obraz nie męczy oczu, jest bardzo ostry a do tego nie ma smużenia i falowania. Nigdy już nie powrócę do CRT...to na 100% :) Czcionki wyglądają chyba tak samo - jak jest pixel-w-pixel to jakby miały inaczej wyglądać ?

Do oglądania takiego materiału będzie potrzebny zewnętrzny dekoder podpinany do HDMI.

Hmm ? Obudowa modelu LE32A551 jest w całosci czarna (z przeźroczystym paskiem na dole) - nie ma wstawek kolorystycznych. Modele LEx656 mają zabarwione na bordowo krawędzie obudowy (w sumie wiele nowych modeli Samsunga tak ma).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem więc 32B530.

Mam kartę graficzną Radeon x1950Pro.

Podłączyłem TV kablem HDMI -> HDMI + adapter na DVI.

Czy moja karta graficzna może ograniczać jakość? Siedzę trochę ponad ok 1m od TV, ale obraz wydaje mi się odrobine nie ostry. Czytałem również polecenia ustawienia opcji skalowania na 0% w celu wyeliminowania czarnych pasków na krawędziach, u mnie znikają na pulpicie przy prawie połowie między 0 a 15% za to w grach wyświetlają się ponownie. W catalystach ustawiłem 1920 x 1080 @ 50Hz. Dlaczego u innych obraz wyświetlany jest na całym ekranie przy skalowaniu 0% a u mnie jest inaczej?

Postaram się pożyczyć od kolegi HD4850 żeby zobaczyć jak to będzie wyglądało. Mam nadzieje na polepszenie obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zakupiłem więc 32B530.

Mam kartę graficzną Radeon x1950Pro.

Podłączyłem TV kablem HDMI -> HDMI + adapter na DVI.

Czy moja karta graficzna może ograniczać jakość? Siedzę trochę ponad ok 1m od TV, ale obraz wydaje mi się odrobine nie ostry. Czytałem również polecenia ustawienia opcji skalowania na 0% w celu wyeliminowania czarnych pasków na krawędziach, u mnie znikają na pulpicie przy prawie połowie między 0 a 15% za to w grach wyświetlają się ponownie. W catalystach ustawiłem 1920 x 1080 @ 50Hz. Dlaczego u innych obraz wyświetlany jest na całym ekranie przy skalowaniu 0% a u mnie jest inaczej?

Postaram się pożyczyć od kolegi HD4850 żeby zobaczyć jak to będzie wyglądało. Mam nadzieje na polepszenie obrazu.

Poczytaj uważnie kilka postów wyżej

Miałem te same problemy co ty z ustawieniami (też radeon)

zastosuj się do wskazówek i będziesz miał super obraz

nie kombinuj z inna kartą graficzną, szkoda czasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzalem sie do kupna 32a551, ale w koncu nic z tego nie wyszlo. W tym tygodniu musze wybrac cos do 2tys. Mam 2 kandydatow

Samsung LE32b551 za 1879 lub nieco tanszy b530. Nie bardzo wiem czym roznia sie te dwa telewizory, ale blizej mi do tego 551. Tv bedzie w 99% wyswietlac obraz z komputera (ten 1% pewnie przeznacze na sprawdzenie czy telewizja na nim w ogole dziala ;) ) wiec wiekszosc usprawnien obrazu dotyczacych telewizji nie jest mi potrzebna. Jesli wiec 530 rozni sie tylko usprawnieniami telewizyjnymi to moze warto zaoszczedzic te 100zl na browar? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie wielkim minusem jest to że ani LE32B551 ani LE32B530 nie mają PIP (mój LE32A551 ma tą funkcję a ja lubie oglądać TV w okienku jak pracuje na kompie). Drugą różnicą jest ilość wejść HDMI (B530 ma ich 3 a B551 już 4). W porównaniu do mojego obydwa z serii B nie mają złącza USB co bardzo utrudnia upgrade firmware i zawęża dostępne funkcje (brak funkcji WiseLink). Plusem serii B jest wbudowany dekoder DVB-T MPEG4 gdzie mój ma tylko MPEG2 ale to oczywiście nie ma znaczenia w przypadku uzytkowania jak monitora. Na plus obydwu modeli serii B można zaliczyć także optyczne złącze audio którego mój A551 nie posiada. LE32B551 ma godne pochwalenia zużycie energii które wynosi 80W (w praktyce bedzie około 70W bo nikt nie ogląda na 100% jasności) co jest wartością naprawdę niską jak na 32" panel LCD. Gdyby nie brak PIP i USB byłyby to naprawdę dobre telewizorki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem w tym ze seria a jest prawie niedostepna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie interesującym modelem z serii B jest "650"-tka gdyż ma już wszystkie funkcje i bajerki łącznie ze złączem RJ-45 (LAN) i obsługą Internet@TV :) Niestety jest około 4 stówki droższy od modelu B551...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dla mnie wielkim minusem jest to że ani LE32B551 ani LE32B530 nie mają PIP (mój LE32A551 ma tą funkcję a ja lubie oglądać TV w okienku jak pracuje na kompie). Drugą różnicą jest ilość wejść HDMI (B530 ma ich 3 a B551 już 4). W porównaniu do mojego obydwa z serii B nie mają złącza USB co bardzo utrudnia upgrade firmware i zawęża dostępne funkcje (brak funkcji WiseLink). Plusem serii B jest wbudowany dekoder DVB-T MPEG4 gdzie mój ma tylko MPEG2 ale to oczywiście nie ma znaczenia w przypadku uzytkowania jak monitora. Na plus obydwu modeli serii B można zaliczyć także optyczne złącze audio którego mój A551 nie posiada. LE32B551 ma godne pochwalenia zużycie energii które wynosi 80W (w praktyce bedzie około 70W bo nikt nie ogląda na 100% jasności) co jest wartością naprawdę niską jak na 32" panel LCD. Gdyby nie brak PIP i USB byłyby to naprawdę dobre telewizorki :)

Samsungi serii b55x mają złącze USB i można przez nie aktualizować oprogramowanie, dodatkowo w trybie serwisowym można włączyć odtwarzanie filmów MKV z pendrive'a :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie usb jest a pip w rzeszowie pod dostatkiem ;) (zapewne i tak nie bede miec telewizji podpietej pod niego). Jeszcze dam sobie ze 2 dni na zastanowienie czy warto dolozyc do 650. Jedno mnie tylko zastanawia. W a551 ma matowa matryce, a jak to wyglada w b551?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście USB jest - w błąd wprowadziła mnie strona Samsunga gdzie napisali w sekcji Wejścia & Wyjścia: USB: Nie. A niestety nie popatrzyłem że jest druga sekcja Wejścia & Wyjścia (bok): i tam jest USB: Tak (2.0). Ale to nie zmienia faktu że nie ma PIP'a co mnie bardzo przeszkadza (a byłem bardzo zdecydowany na LE46B551 jako następcę mojego LE32A551...teraz już go nie chcę).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ten LE46B551 jest gloss czy matowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a ten LE46B551 jest gloss czy matowy?

z tego co wyczytałem w internecie to ma matrycę matową

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam , zamierzam kupić telewizor lcd i korzystać z niego jak z monitora. Okolo 50% czasu przy kompie spędzam przegladając strony www ,40 ogladając filmy SD i HD.po 5% ogladając telewizje online(sopcast-mecze) i uzywając programy typu WORD/Excel.Prosze o rade w sprawie wyboru telewizora.Myślałem o samsungu B550/B650. Jaka przekątna będzie odpowiednia ? Miedzy telewizorem a mną będzie okolo 1m-1.2m .Filmy będę oglądał z odleglości okolo 3.5m .Czy za różnice między B550 a B650 warto dopłacać?Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć o jakości obrazu podczas wyświetlania meczów online np. przez sopcast ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu uporałem się z problemem słabej jakości obrazu na 32B530.

Problem tkwił w tym, że w Catalystach nie mam do wyboru opcji 1920x1080 @ 60Hz. A to okazuje się być bardzo ważnym ustawieniem. Dodaje mała instrukcje postępowania dla Windows7.

1. Klik na pulpit prawym przyciskiem myszy.

2. Rozdzielczość ekranu.

3. Ustawienia zaawansowane.

4. W okienku wybieramy zakładkę "Monitor".

5. Częstotliwość odświeżania ekranu wybieramy 60Hz lub 59Hz. U mnie po wybraniu tej pierwszej i tak wskakuje ta druga. Obraz jest o niebo lepszy.

W końcu zaczynam być zadowolony :thumbup:

I obrazek.

instru.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc,

Chcialbym zwrocic Wasza uwage na bardzo wazny element ukladanki ktory nie jest podawany w specyfikacjach technicznych tv, a ktory powoduje chocby to ze obecne serie lcd nie nadaja sie do grania i uzuwania przy kompie. Mowie tutaj o input lagu. Wiele serwisow w fachowy sposob porusza ten temat przykladowo: http://www.hdtvtest.co.uk/news/index.php?s=input+lag Chodzi o opoznienia reakcji matrycy na to co robimy na ekranie ( nie mylic z czasem reakcji czy czestotliwoscia odswierzania) Przykladowo input lag w Samsungach B650 zmierzono w wielkisci przeszlo 100ms. Kazdy kto kiedylwiek gral w cokolwiek po necie bedzie wiedzial jak duzym opoznieniem jest 100ms. Nie chce nawet myslec jak wyglada sprawa po podlaczeniu tego do kompa i uzywaniu myszki - musi byc prze komicznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przykladowo input lag w Samsungach B650 zmierzono w wielkisci przeszlo 100ms. Kazdy kto kiedylwiek gral w cokolwiek po necie bedzie wiedzial jak duzym opoznieniem jest 100ms. Nie chce nawet myslec jak wyglada sprawa po podlaczeniu tego do kompa i uzywaniu myszki - musi byc prze komicznie.

A czytałeś to co pisze poniżej?

"Na szczęście, możemy zmniejszyć opóźnienia wejścia na Samsung LE40B650 się między 17ms a 34ms albo poprzez angażowanie [Game Mode] lub za pomocą złącza VGA (nie realną opcją dla PS3, wiemy). While this amount of input lag is still higher than recent offerings from Sony and Sharp, whether or not you will be affected depends on your individual sensitivity, and the reflexes demanded by the particular game. Chociaż kwota opóźnienia wejścia jest nadal wyższe niż ostatnie ofiary z Sony i Sharp, czy nie będzie mieć wpływu zależy od indywidualnej wrażliwości i refleks wymagane przez poszczególne gry."

Koślawe tłumaczenie z google. Oryginał tutaj:

http://www.tinyurl.pl?gEc8sVzk

Nie mam tego telewizora, ale wydaje mi się, że po włączeniu specjalnego trybu do gier z menu telewizora opóźnienie spada do 17-34ms. To już chyba nie tak dużo? Nie wiem czy to koliduje z trybem PC i innymi kombinacjami ale wydaje mi się że nie.

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Edit

Jeszcze jedno. Powyżej jest jeszcze napisane:

"Imponujący przetwarzania Samsung LE40B650 wideo ma swoją cenę, niestety, i to nie jest dobra wiadomość dla zapalonych graczy."

Czyli te "przetwarzanie" to najprawdopodobniej nic innego jak wszystkie wodotryski poprawiające jakość obrazu z TV, które tu na forum radzą wyłączyć. Możliwe, że w trybie PC z odwzorowaniem punkt to punkt, opóźnienie spadnie jeszcze niżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dlugich wyborach pomiedzy 530, 550 a 650 postawilem w koncu na model 550. Telewizor dziala swietnie, imput laga nie czuje (cs, q3) moze to kwestia przyzwyczajenia. Wybralem konkretnie model le32b551. Na poczatku troche sie balem ze okaze sie za duzy. Po dwoch tygodniach chetnie wymienilbym go na 37'' ;). 530 w sumie byla brana pod uwage jako ostatnia, a glowna walka toczyla sie pomiedzy 550 a 650 jako ze ten ostatni ma PIP i mozliwosc odtwarzania filmow z usb i lan. Okazuje sie jednak ze po malej zmianie w menu serwisowym PIP i filmy da sie rowniez wlaczyc w modelu 550. Wiec tym bardziej sie ciesze ze zaoszczedzilem 4 stowki na browary ;) a mam prawie wszystko co 650.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po dlugich wyborach pomiedzy 530, 550 a 650 postawilem w koncu na model 550. Telewizor dziala swietnie, imput laga nie czuje (cs, q3) moze to kwestia przyzwyczajenia. Wybralem konkretnie model le32b551. Na poczatku troche sie balem ze okaze sie za duzy. Po dwoch tygodniach chetnie wymienilbym go na 37'' ;). 530 w sumie byla brana pod uwage jako ostatnia, a glowna walka toczyla sie pomiedzy 550 a 650 jako ze ten ostatni ma PIP i mozliwosc odtwarzania filmow z usb i lan. Okazuje sie jednak ze po malej zmianie w menu serwisowym PIP i filmy da sie rowniez wlaczyc w modelu 550. Wiec tym bardziej sie ciesze ze zaoszczedzilem 4 stowki na browary ;) a mam prawie wszystko co 650.

prawie --> robi wielką różnicę

nie masz ultra clear panelu dzięki któremu kolory są lepsze ( nie każdemu to odpowiada, ale porównując do 530 widać znaczną różnice), w 550 jest mniejszy kontrast, brak 100 Hz, które jest widoczne gołym okiem i znacznie poprawia odbiór obrazu, może nie na maxymalnym ustawieniu bo wtedy to trochę nienaturalnie wygląda ale istnieje możliwość dowolnej regulacji, Twój tv nie posiada Internet@TV, brak również DLNA dzieki czemu możemy oglądać filmy przez sieci z dysku sieciowego, brak BluRay Disc Wise oraz obsługi sieci przez WiFi, moim zdaniem to nie sa minimalne różnice i nie zapominajmy że tak naprawde nie możliwości odtwarzania multimedii w 550, jedyna możliwość żeby to uruchomić to grzebanie w menu serwisowym, co może wiązać się z anulowaniem gwarancji--> może gdyż o ile TV całkiem Ci nie padnie to przed oddaniem do serwisu możesz wrócić do ustawień fabrycznych, aczkolwiek nie wiadomo czy nie można sprawdzić tego czy było coś grzebane w firmware, jeśli tak to ... Nie mówie że b550 to zły TV, jest świetny jak za cenę w której występuję, ale róznice są duże w stosunku do b650

PS. z tego co czytałem na forach to po aktualizacji oprogramowania w b550 nie można oglądać filmów pzez USB i takowa opcja zniknęła z menu serwisowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was wie jak skutecznie radzić sobie z kurzem, który jest bardzo uciążliwy?

Tak wygląda podstawka po niecałych 24h od umycia:

IMGP7619.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
prawie --> robi wielką różnicę

nie masz ultra clear panelu dzięki któremu kolory są lepsze ( nie każdemu to odpowiada, ale porównując do 530 widać znaczną różnice), w 550 jest mniejszy kontrast, brak 100 Hz, które jest widoczne gołym okiem i znacznie poprawia odbiór obrazu, może nie na maxymalnym ustawieniu bo wtedy to trochę nienaturalnie wygląda ale istnieje możliwość dowolnej regulacji, Twój tv nie posiada Internet@TV, brak również DLNA dzieki czemu możemy oglądać filmy przez sieci z dysku sieciowego, brak BluRay Disc Wise oraz obsługi sieci przez WiFi, moim zdaniem to nie sa minimalne różnice i nie zapominajmy że tak naprawde nie możliwości odtwarzania multimedii w 550, jedyna możliwość żeby to uruchomić to grzebanie w menu serwisowym, co może wiązać się z anulowaniem gwarancji--> może gdyż o ile TV całkiem Ci nie padnie to przed oddaniem do serwisu możesz wrócić do ustawień fabrycznych, aczkolwiek nie wiadomo czy nie można sprawdzić tego czy było coś grzebane w firmware, jeśli tak to ... Nie mówie że b550 to zły TV, jest świetny jak za cenę w której występuję, ale róznice są duże w stosunku do b650

PS. z tego co czytałem na forach to po aktualizacji oprogramowania w b550 nie można oglądać filmów pzez USB i takowa opcja zniknęła z menu serwisowego

Nie twierdze ze b650 jest tylko troche lepszy dla tego napisalem "prawie" ;). Natomiast to na czym mi zalezalo jest. Jesli chodzi o aktualizacje oprogramowania to faktycznie opcja ta jest "wygaszona", w mojej wersji juz tak jest, ale da sie to wlaczyc w inny sposob nawet w najnowszym firmware.

PS ten kurz to faktycznie masakra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...