Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

FPPfan

Samsung 32" FullHD LE32A551 jako monitor do PC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, sorrki ale to jest mój pierwszy post na tym forum !

Właśnie mi ręka drży przed kupnem, ale po przeczytaniu wszystkich wątków na różnych forach zdecydowałem się na zakup LE32B551 (jutro oddaję swojego Sama 226BW na ludzi).

Myślałem o LE32A551, ale zużycie energi przemawia za wyborem z literką B

Wobec tego mam trzy pytanka szczególnie do użytkownika "REX"

1. Czy bez problemu w menu serwisowym da sie odblokować PIP ?

2. Czy jakość obrazu z PC będzie taka sama jak na starszym bracie LE32A551

3. Czy w tym modelu matryca jest matowa ?

Prosze o odpowiedz, chciałbym jak najszybciej taki sprzęt zakupić, będę uzywał go do PC, do TV mam 52, ale słabo działa z PC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chciałem zapytać jeszcze dodatkowo jak podłączyć dźwięk do tego TV. Mam kabel Mini Jack -> 2x Chinch. Jack wpinam do karty dźwiękowej zamiast wieży która jest tam wpięta zazwyczaj, a chinche do tv do gniazd Audio IN. I dźwięku dalej nie ma. Co poradzicie? Próbowałem już na różne sposoby i ciągle nic. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do użytkowników tv le40b530. Jak wrażenia z podłączenia TV do PC-ta? Występuje smużenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam kabel Mini Jack -> 2x Chinch. Jack wpinam do karty dźwiękowej zamiast wieży która jest tam wpięta zazwyczaj, a chinche do tv do gniazd Audio IN. I dźwięku dalej nie ma. Co poradzicie? Próbowałem już na różne sposoby i ciągle nic. :(

Koło wejścia d-sub powinieneś mieć wejście audio na mini jack, podłączasz kartę dźwiękową kablem mini jack - mini jack.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podłączony komp. za pomocą właśnie takiego kabla jack->2xchinch... Są to 2 chinche obok wejścia HDMI2 (którym podłączyłem kompa...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wygląda to tak: Komputer -> Jack - 2x Chinch -> wieża -> 2x Chinch - Jack -> TV

Dopiero tam wyjściu z wieży się udało. Dziwi mnie natomiast, że nie ma dźwięku po podpięciu Komputer -> Jack - 2x Chinch -> TV

Ale skoro gra niech zostanie tak jak jest. Dzięki za odpowiedzi. :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za tak pozna reakcje.

1. Czy bez problemu w menu serwisowym da sie odblokować PIP ?

Tak bez problemu. Wystarczy w menu serwisowym zmienic model tv z 550 na 650 i PIP zostanie odblokowany.

2. Czy jakość obrazu z PC będzie taka sama jak na starszym bracie LE32A551

Na to pytanie nie moge precyzyjnie odpowiedziec, poniewaz nie mam mozliwosci bezposredniego porownania. Napisac moge jednak, ze obraz wyglada wysmienicie. Nie ma zadnego problemu ze skalowaniem i wykryciem telewizora przez komputer. Wystarczy ustawic wszystko tak jak zostalo to napisane w tym watku i TV dziala jako monitor idealnie.

3. Czy w tym modelu matryca jest matowa ?

Tak jest to matryca matowa (choc wydaje sie byc czyms pomiedzy) w kazdym razie jesli chodzi o odbijanie swiatla to nie ma z tym problemu. TV ustawiony frontem do okna ma na tyle dobry kontrast ze w ciagu dnia da sie z niego korzystac bez wiekszych problemow. Natomiast odwrocony tylem do okna nie odbija mojej mordy w najmniejszym stopniu. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po dlugich wyborach pomiedzy 530, 550 a 650 postawilem w koncu na model 550. Telewizor dziala swietnie, imput laga nie czuje (cs, q3) moze to kwestia przyzwyczajenia. Wybralem konkretnie model le32b551.

A jak jest ze smużeniem? Widać go bardzo? Teraz mam samsunga 960BF który według niektórych mocno smuży, a mi to nie przeszkadza szczerze mówiąc, więc ortodoksem w tych sprawach nie jestem. Jednak lepiej wiedzieć przed wydaniem pieniędzy co się kupuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specjalnie sprawdziłem osobiście to połączenie i u mnie dźwięk jest.

Podłączyłem kablem 2xchinch<->1xminijack, gdzie chinch'e poszły do gniazd

"DVI IN" na tylnej ściance TV a minijack do gniazda wyjścia dźwięku w karcie dźwiękowej PC.

Wszystko zadziałało "na dotyk" - nic nie trzeba ustawiać w TV :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Samsunga 46, ze 100Hz, jak to wymusić w ustawieniach karty graficznej? Bo póki co to widzę tam tylko 60.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz Samsunga 60Hz tylko z "chłytem" marketingowym że 100Hz :) Nawet te szumnie reklamowane 600Hz to dalej tylko 60Hz tylko z "interpolowanym" sztucznie podbijanym odświerzaniem w trybie TV :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jednak jak odpalę jakiś film i ustawię te 100Hz, to znacznie płynniej wszystko chodzi.

Jeszcze jedno, klatkuje mi obraz co parę sekund, czy to film HD, czy SD - laptop, z 2x1,8Ghz, 4GB Ram. Zasyfiony po prostu, czy jakieś złe kodeki [najnowsze Klite]?

EDIT: Zabawa z kodekami i już wszystko gra jak należy. Chyba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jak jest ze smużeniem? Widać go bardzo? Teraz mam samsunga 960BF który według niektórych mocno smuży, a mi to nie przeszkadza szczerze mówiąc, więc ortodoksem w tych sprawach nie jestem. Jednak lepiej wiedzieć przed wydaniem pieniędzy co się kupuje.

Narazie nie gralem w wiele gier, ale na cod4mw, toca grid, nfs shift, fallout 3, flatout uc, gta 4 i sbk09 nie zauwazylem najmniejszego smuzenia. Podczas ogladania filmow tym bardziej. Jedyna dziwna rzecz to jakby zielone obwodki na zawodnikach w pes09 przy szybiej akcji i szybko poruszajacej sie kamerze i to tez nie zawsze i nie bardzo przeszkadzajace. W pes10 demo czegos takiego nie zauwazylem.

edit: Wczesniej uzywalem crt wiec jestem na rzeczy typu smuzenie dosc uczulony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do okropnego kurzu to ja do walki z nim dysponuję potężną bronią:

http://allegro.pl/item766214270_go_duster_..._to_dziala.html

Może wygląda tandetnie jak z TV Market ale mam tego dustera i naprawde z TV i okolicznych sprzętów kurz sciaga za jednym pociagnieciem :) I nic nie trzeba odsuwać, zdejmować bo szczota wlezie w każdy zakamarek ;) Do tego samo się kreci więc wystarczy tylko przeciągnąć "pomponem" po zakurzonej powierzchni ;P Tylko szybko zżera baterie ta chińska pierdoła (więc mam do tego załadowane akumulatorki).

A tu nawet filmik jak to gówno działa hehe:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, Twoja recenzja przewróciła mój świat do góry nogami i zamiast normalnego monitora 22-24" napaliłem się na LCD najpierw 32" a potem 37" (nawet 40-42" mnie zastanawiały, ale to już mogłaby być przesada).

Największy problem z wyborem TV, teraz nieco inne niz rok temu są w sklepach (nie wiem właśnie czy lepiej/gorzej/bez różnicy), typów mam wiele, jednak moje pytanie do Ciebie jest proste, co się dzieje z oczyma po kilku h grania? Na tym samym forum w wątku tyczącym składaka ktoś zauważył że po godzinie grania przerwa, prawda to czy niczym się to nie różni od grania na normalnym monitorze?

Dodam że obecnie gram na leciwym 17" CRT Syncmaster i siedze nieraz bardzo blisko, czy taki 32 bardziej wali po oczach, czy jak siądziesz koło 70-100 cm to jest luzik i można godzinami przesiadywać?

Założyłem że większe literki i ikony bardziej dają odpocząć oczom ale może się mylę? Powiedz jak to jest, masz już taki monitor ponad rok, to już wiesz conieco, np dioptrie na nosie się pojawiły ? ;)

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak: teraz oczy mi się męczą jak patrzę na CRT :) Okularów nie nosiłem i nie noszę... Jak dla mnie obraz z tego TV nie odbiega od obrazu z monitorów LCD i podobnie w małym stopniu męczy oczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez USB film wygląda o wiele płynniej, niż jak odtwarzam z laptopa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung 46B650, a film? Serial, obojętnie jaki.

Mam inne pytanie, mam też 32LG3000, obraz przez HDMI-DVI jest rozmazany. Nie są to ostre literki takie jak na monitorze, tylko jakby z poczwórnym cleartypem... obrzydliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

ponownie ja z zapytaniem, masz 32 " i zawchwalasz od początku ale powiedz mi czy 37" będzie równie ok na Twój gust czy już przesada będzie?

Wole 37 bo jako TV też będzie pracować, ale głównie jako monitor i to z bliska coś podobnego jak u Ciebie (zawsze mogę oddalić/ przybić na ściane, ale wtedy mija się z sensem jako monitor moim zdaniem). 37 wziąłem po czyimś komentarzu do Twojej recenzji, że żałuje ze 37" nie kupił :)

Pozdrawiam i dzięki z góry za odpowiedź :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,

ponownie ja z zapytaniem, masz 32 " i zawchwalasz od początku ale powiedz mi czy 37" będzie równie ok na Twój gust czy już przesada będzie?

Wole 37 bo jako TV też będzie pracować, ale głównie jako monitor i to z bliska coś podobnego jak u Ciebie (zawsze mogę oddalić/ przybić na ściane, ale wtedy mija się z sensem jako monitor moim zdaniem). 37 wziąłem po czyimś komentarzu do Twojej recenzji, że żałuje ze 37" nie kupił :)

Tu masz porównanie wymiarów paneli. Zrób sobie z kartek A4 ekran o określonej wielkości i zobacz czy obejmiesz wzrokiem. Ja bawiłem się z 42 calami i z 1,5 metra nawet ciężko się grało, a co dopiero mówić o pracy.

Prz.(cal) Prz.(cm)	X (16:9)	Y (16:9)	Pow		 X (16:10)	Y (16:10)	Pow
20	50,80		44,28	24,91	1102,71		43,08	26,92	1159,84
22	55,88		48,70	27,40	1334,28		47,39	29,62	1403,40
24	60,96		53,13	29,89	1587,90		51,69	32,31	1670,17
26	66,04		57,56	32,38	1863,57		56,00	35,00	1960,13
32	81,28		70,84	39,85	2822,93		68,93	43,08	2969,19
37	93,98		81,91	46,07	3774,01		79,69	49,81	3969,55
40	101,60		88,55	49,81	4410,83		86,16	53,85	4639,35

16:9 to oczywiście rozdzielczość 1920x1080, a 16:10 to 1920x1200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja jeszcze zaproponuję świetne narzędzie do graficznego porównywania wielkości ekranów TV:

http://www.displaywars.com/32-inch-16x9-vs-37-inch-16x9

Mamy sekcje "Display 1" i "Display 2" gdzie wpisujemy rozmiary (w calach) porównywanych ekranów i po naciśnięciu przycisku "Compare" pokazuje nam się graficzna reprezentacja różnicy w rozmiarach TV :)

Z podanego przykładu wynika że różnica między 32" a 37" nie jest wielka...i to w sumie prawda bo kilka razy miałem okazje siedzieć na LE37A551 także podpiętym do kompa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie może jakie dokładnie mają być opcje ustawione w menu serwisowym w tv o którym jest to forum. Kupiłem takiego ale mam problem z tym - chciałem odblokować filmy przez usb ale jakoś nei mogę i do tego pozmieniałem przez nieuwagę kilka parametrów.

Wiecie może jakie dokładnie mają być opcje ustawione w menu serwisowym w tv o którym jest to forum. Kupiłem takiego ale mam problem z tym - chciałem odblokować filmy przez usb ale jakoś nei mogę i do tego pozmieniałem przez nieuwagę kilka parametrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Kupiłem tego samsunga i podłączyłem- oczywiście z wielkim trudem bo miałem trochę problem z kablami: na vga tv się nie uruchamiał z dopiero co złożonego kompa a z laptopa bez problemu.

No nic kupiłem kabel dvi - hdmi, podłączyłem i oczywiście kolejne problemy: obraz nie wyświetla się na całym ekranie. Od dołu i od góry jest jakieś 15 mm czarnego pola a po bokach po jakieś 30 mm. Próbowałem już wszystkiego i pomysły już mi się skończyły. Oczywiście przeczytałem prawie wszystko i tv mam ustawiony wedle wskazówek, drugie hdmi - w menu ustawione jako pc. Rozdzielczość mam ustawioną na f hd i odświeżanie próbowałem na 59 i 60 Hz. Co może być powodem tego że z 32 cali wykorzystywane są tylko jakieś 28?

Dodam że trochę grzebałem w menu serwisowym i może coś przestawiłem.

Telewizor to Samsung 32 LE 32A551

Komputer jest świeży, a jego parametry poniżej.

MS Windows Home Prem 7 32-bit Polish 1pk DVD OEM

PROCESOR AMD PHENOM II X4 945 QUAD CORE (AM3,95W)

GIGABYTE GA-MA770T-UD3P AMD 770 Socket AM3 (PCX/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3)

PATRIOT DDR3 4GB 1333MHZ 2X2048MB CL7 EP

ASUS ATI Radeon HD4890 1024MB DDR5/256bit DVI/HDMI PCI-E (850/3900)

DVD-REC SAMSUNG SH-S222L LS PATA (CZARNY/IVORY/SREBRNY) BOX ASAP (NERO)

OBUDOWA: CoolerMaster - DOMINATOR (RC-690-KKN1-GP)Czar (WYPRZEDAŻ)

Zasilacz: BeQuiet PurePower L7 530W

AEROCOOL COOLPANEL III (EN55215) LCD - 5,25" - CZARNY

Proszę o pomoc w sprawie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem ładny sprzęt :) Choć podawanie modelu obudowy, napędu DVD, zasilacza i panelu kontroli obrotów coolerów raczej w tym przypadku nie było wymagane :)

Oczywiście masz najnowsze Catalysty 9.10 ?

Z tego co pamiętam w sterownikach od ATI jest opcja procentowego wypełnienia ekranu obrazem i musi być ustawiona na 100% (sam nie mam Radka więc tego nie sprawdze dokładnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...