Forum PCLab.pl: Asus P5N32 SLI PLUS - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Asus P5N32 SLI PLUS Intryguje i zadziwia jednocześnie. Test OC (CPU, MEM, GPU), SLI x16/16

#1 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Ikona postu  Napisany 12 Lipiec 2008 - 23:16

Witam wszystkich! Dziś zaprezentuję Wam płytę ze stajni ASUS'a. Płyta Asus 5PN32 SPI PLUS bo to o niej dziś będziemy mówić zaskakuje nas dwoma ważnymi rzeczami które przydadzą się na pewno przy rozbudowie komputera, a mianowicie SLI działa tu z pełną prędkością x16 na obu slotach PCI-E co z pewnością ucieszy fanatyków SLI.
Drugą ważną sprawą jest to iż płyta została oparta na chipsecie 650i SLI, a co za tym idzie powinna obsługiwać tryb SLI x8/8. Dlaczego tak nie jest? Okazało się realne dzięki pomysłowości inżynierów ASUSa. Po zainstalowaniu mostka Południowego 590SLI i Północnego 650i SLI otrzymali ten sam efekt co w płytach z mostkiem 680i SLI czyli dwa sloty PCI-E działające z prędkością x16/16 w trybie SLI a nie jak dotychczas x8/8 . Gratulacje pomysłowości dla ASUSA.

Struktura:

Dodaj obrazek


Everest - Mostek Północny i Południowy:

Dodaj obrazek Dodaj obrazek




Pudełko i jego zawartość jest już nam po części znana ale dla uświadomienia wszystkich wymienię wszystko co dostajemy przy zakupie:

- 4 kable SATA wraz z przejściówkami zasilania MOLEX-SATA
- Taśmę HDD i FDD
- QConnector (plastikowe adaptery ułatwiające podpięcie panelu przedniego i dodatkowych gniazd USB)
- Elastyczny mostek SLI
- Śledzia z dodatkowym gniazdem FireWire
- Śledzia z dwoma gniazdami USB2.0
- Płytę CD ze sterownikami i oprogramowaniem oraz angielskojęzyczną instrukcję obsługi
- Płytkę drukowaną nazwaną SUPREME-FX, na której umieszczono kodek audio wraz z kompletem wejść/wyjść


Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek



Dodatkowo można powiedzieć iż dźwiękówka jak na układ zintegrowany prezentuje się on dobrze i bez wątpienia jego obecność należy zaliczyć do plusów płyty P5N32-E SLI PLUS.


Wracając do samej płyty to co przypadło mi szczególnie do gustu to ułożenie gniazd SATA ponieważ są one ulokowane na krawędzi płyty równolegle do jej powierzchni (a nie prostopadle jak w przypadku większości płyt). Płyta udostępnia użytkownikowi trzy gniazda PCI-Ex16 (niebieskie pracują z pełną prędkością x16, podczas gdy środkowe w kolorze białym umożliwia pracę w trybie x8), jedno PCI-Ex1, dwa gniazda PCI oraz gniazdo AUDIO dedykowane zintegrowanej karcie dźwiękowej umieszczonej na osobnej płytce drukowanej.


Dodaj obrazek



Za chłodzenie płyty odpowiadają cztery radiatory połączone za pomocą dwóch rurek cieplnych. Pierwsza z nich łączy aluminiowy radiator umieszczony na mostku północnym wraz z radiatorem umieszczonym na regulatorach napięcia zasilania procesora umieszczonych obok podstawki LGA775. Druga łączy zaś niewielki radiator mostka południowego z radiatorem umieszczonym na regulatorach napięcia zasilania procesora ulokowanych nad podstawką CPU. Jeśli chcemy przeprowadzić OC niestety musimy zapatrzeć się w dodatkowe wentylatory aby zapewnić dobre odprowadzanie ciepla ponieważ te podzespoły strasznie się nagrzewają przy standardowych wartościach.



Platforma Testowa

Wszystkie testy przeprowadziłem na następującej konfiguracji:

CPU: Intel Core 2 Quad 6600 2,40Ghz@2,91Ghz+Thermaltake Big Water 745
MOB: ASUS P5N32-E SLI PLUS
RAM: Corsair Twin2X DDR2 4x 1GB 800MHz CL5-5-5-12@970Mhz CL5-4-4-8
GPU: 2 x GeForce 8800 GTS Asus 320MB 500Mhz/1188Mhz/1600Mhz@650Mhz/1566Mhz/1950Mhz
HDD:WD Raptor 150GB, 16MB SATA-II + WD Caviar 500GB, 16MB SATA-II
CD: DVD-RW LG + DVD-ROM LG
SOUND: Creative Extrime 7.1 + Logitech Z-2300 2.1
PSU: Thermaltake Toughpower 750W Modular
CASE: Gigabyte 3D Aurora
LCD: ASUS 20'' 2ms
KEY & MOUSE: Microsoft 4000 , Logitech MX 1000 Laser



Everest: Odczyt/Zapis/Czas oczekiwania pamięci

Dodaj obrazek

WinRar - Test wbudowany

Dodaj obrazek

Cinebench 2003 - czas renderowania sceny

Dodaj obrazek

SuperPI - różne próby

Dodaj obrazek

3Dmark 2006

Dodaj obrazek


Testy w grach:

COLIN DIRT - 71 FPS
(1400X1050, WSZYSTKO HIGH, AA x MAX)**

Dodaj obrazek

COLIN 2005 - 60 FPS
(1400X1050, MAX DETAL, AA MAX)*

Dodaj obrazek

NFS MOST WANTED - 60 FPS
(1280X1024, MAX DETAL, AA MAX)*

Dodaj obrazek

CRYSIS - 41 FPS
(1400X1050, MAX DETAL, ZERO AA)

Dodaj obrazek

CRYSIS - Test wbudowany
(1400X1050, ZERO AA)

Dodaj obrazek

DOOM 3 - 60 FPS
(1280X1024, MAX DETAL, AAx16)*

Dodaj obrazek

TOCA 3 - 260 FPS
(1400X1050, MAX DETAL, AA MAX)

Dodaj obrazek

NFS PROSTREET - 73 FPS
(1280X1024, MAX DETAL, AA MAX)

Dodaj obrazek

PAINKILLER OVERDOSE - 180 FPS
(1280X1024, MAX DETAL, AA MAX)

Dodaj obrazek

STALKER - 81 FPS
(1400X1050, MAX DETAL, AA MAX)

Dodaj obrazek

NFS Underground - 60 FPS
(1280x1024, MAX DETAL, AA MAX)*

Dodaj obrazek

Company of Heroes - Test wbudowany
(1400x1050, MAX DETAL, AA MAX) Min: 30,5 , Max: 89,0 , AVG: 56,6 FPS

Dodaj obrazek

Quake 4 - 60 FPS
(1280x1024, MAX DETAL, AAx8)*

Dodaj obrazek

Flat Out2 - 100FPS
(1400x1050, MAX DETAL, AA MAX)*

Dodaj obrazek


Przy wszystkich wynikach została podana średnia ilość klatek na sekundę.

* ilość klatek podczas gry nie ulega zmianie
** w ustawieniach ULTRA wywala grę do Windows i pokazuje błąd DIRT.exe




Podkręcanie

Opcje udostępnione w BIOSie płyty P5N32-E SLI PLUS okazują się być nie tylko zadowalające ale wręcz niebezpieczne.
Wystarczy tylko spojrzeć:

- TAKTOWANIE MAGISTRALI FSB (QPB): 133~750MHz (533~3000MHz)
- TAKTOWANIE PAMIĘCI (EFEKTYWNE): 400~2600MHz
- NAPIĘCIE CPU - VCORE: 0,83125~1,90000V
- NAPIĘCIE CPU VTT: 1,2~1,55V
- NAPIĘCIE PAMIĘCI: 1,85~3,45V
- NAPIĘCIE SPP: 1,2~2,75V
- NAPIĘCIE MCP: 1,5~1,85V
- NAPIĘCIE INTERFEJSU HT: 1,2~1,95V

Zakresy poszczególnych napięć, w szczególności napięcia VCORE, napięcia pamięci VMEM oraz napięcia mostka północnego SPP, okazują się bardzo duże a ich maksymalne wartości w wielu przypadkach mogą się po prostu okazać zabójcze dla sprzętu. Do ich zmiany należy więc podchodzić ostrożnie i co najważniejsze z umiarem.

Na tyle udało mi się stabilnie przetaktować poszczególne podzespoły, jedyny żal to CPU który przetaktowany został o jedyne 0,5Ghz ( bardzo słaba sztuka )

CPU: Intel Core 2 Quad 6600 2,40Ghz@2,91Ghz
RAM: Corsair Twin2X DDR2 4x 1GB 800MHz CL5-5-5-12@970Mhz CL5-4-4-8
GPU: 2 x GeForce 8800 GTS Asus 320MB 500Mhz/1188Mhz/1600Mhz@650Mhz/1566Mhz/1950Mhz



Podsumowanie

Plusy i minusy płyty Asus P5N32 SLI PLUS


Na plus można zaliczyć:

+ Świetna wydajność
+ Ergonomia i funkcjonalność
+ Dobre możliwości OC procesora
+ Bardzo dobre możliwości OC pamięci
+ Szeroki zakres napięć
+ Pasywne chłodzenie
+ SLI x16/x16
+ Dobrej jakości dźwięk zintegrowany
+ Atrakcyjna cena




Na minus można zaliczyć:

- Wysokie temperatury układów SPP i MCP


Czy warto zainwestować w tą płytę? hmm... myślę , że TAK lecz ogólną ocenę pozostawiam Wam.



P.S: Wnętrze obudowy wraz z płytą wygląda tak:

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez sobol199 dnia: 29 Lipiec 2008 - 23:17


#2 Użytkownik jest niedostępny   macvas 

  • ŚLI..mac..vas ;)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1222
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 07

Napisany 12 Lipiec 2008 - 23:27

:thumbup:

Tak naprawdę, to jest to jedna z nielicznych udanych konstrukcji od Asusa na chipsecie NV. Pod względem opłacalności zakupu bija Strikera, bo ma niemal identyczne osiągi, a pozbawiona jest tych wszystkich odpicowanych, a zbędnych bajerów tej "mocniejszej".

Ciekawa dla kogoś, kto szuka pełnego trybu SLi za rozsądną kasę. Mimo wszystko wybrałbym jednak..., co ja gadam wybrałem 750i od MSI na codzień oraz 680i od DFI do zabawy w oc.

#3 Użytkownik jest niedostępny   kad2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2427
  • Dołączył: Pn, 02 Lip 07

Napisany 13 Lipiec 2008 - 13:40

nice recka :thumbup:
Próbowałeś zmieniać pastę pod radiatorami?Z pewnością temperatura poszłaby w doł o kilka stopni...

Ten post był edytowany przez kad2 dnia: 13 Lipiec 2008 - 13:47


#4 Użytkownik jest niedostępny   Piter:) 

  • Obserwator
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2115
  • Dołączył: So, 19 Maj 07

Napisany 13 Lipiec 2008 - 13:51

Cytuj

Quaqe 4 - 60 FPS


QUAKE

recka fajna.... juz marze o takiej plycie :)

#5 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 13 Lipiec 2008 - 17:31

Zgadza się ta płyta im wyszła i myślę że za te pieniądze jest warta uwagi :P Pasty nie zmieniałem a mogłem to zrobić :E założyłem wentylatory na 3 główne radiatorki i problem znikną. Temperatura na mostku północnym trzyma się w granicach 42-45*C, a dochodziła nawet do 50*C w IDLE . Błąd z Quake już poprawiłem :P

#6 Użytkownik jest niedostępny   macvas 

  • ŚLI..mac..vas ;)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1222
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 07

Napisany 13 Lipiec 2008 - 18:05

No to całkiem znośne temperatury. Ja na 680i w DFI mam:

w idle (przy "downclock" CPU do 2GHz):
NB: 45'C
SB: 43'C
w stresie jest już kosmicznie bo odpowiednio 58'C i nawet 65'C na SB!! Doprawdy dziwna sprawa z tym DFI, ale w sierpniu "zatapiam"

natomiast na 750i w MSI P7N Platinum było:
36'C // max. 42'C

#7 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 13 Lipiec 2008 - 18:17

WOW jakie wielkie temperatury, czemu są takie wysokie?? Bo ja mam obecnie 48*C max w stresie i na pełnym OC ale jak zatapiasz no to problemu nie widzę :)

#8 Użytkownik jest niedostępny   macvas 

  • ŚLI..mac..vas ;)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1222
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 07

Napisany 13 Lipiec 2008 - 18:23

ciężko powiedzieć, czemu są tak wysokie.
Podejrzewam, że SLI wpływa na zaburzenie cyrkulacji w okolicach SB, stąd też grzeje się niemiłosiernie. Natomiast NB pomimo tego towera dołączonego przez DFI również jakoś nie zachwyca wydajnością, chociaż tam również jest stosunkowo niewielki prześwit między gpu a radiatorem NB no i nad tym wszystkim jeszcze Ninja :hmm:
Co zabawne naliczyłem się 15 wentylatorów w swojej obudowie :-O

Tak to wygląda z bliska:
Dodaj obrazekDodaj obrazek

Ten post był edytowany przez macvas dnia: 13 Lipiec 2008 - 18:33


#9 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 13 Lipiec 2008 - 19:00

:o to ty masz tam napchane jeszcze wiecej niż ja :D Prześwit mówisz :P to te 2 mm co ja tam widzę :P 15 wentyli hmm ja mam .... o kurcze też 15 :P

#10 Użytkownik jest niedostępny   macvas 

  • ŚLI..mac..vas ;)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1222
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 07

Napisany 13 Lipiec 2008 - 19:05

No z dwojga złego wolałem jednak, żeby ten mały, ale szybkoobrotowy wentyl na NB zabierał ciepło z grafy i pchał na Ninje niż odwrotnie.
To widzę że oprócz SLI mamy drugą wspólną pasję - wentyle :D

#11 Użytkownik jest niedostępny   kad2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2427
  • Dołączył: Pn, 02 Lip 07

Napisany 14 Lipiec 2008 - 15:59

Właśnie stałem się posiadaczem tej płytki.:D.Mam nadzieje,że się nie zawiode.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 14 Lipiec 2008 - 18:09

Myślę że nie ;] Po przeczytaniu tego co napisałęm już jakiś zarys masz :P Mniej więcej :E a może mniej jak więcej :P


P.S

MACVAS
To widzę że oprócz SLI mamy drugą wspólną pasję - wentyle

chyba na to wychodzi :D Ja lubię wszystko co się świaci :P Czerwony i niebieski to moje ulubione kolory w kompie ;]

#13 Użytkownik jest niedostępny   jak nie jak tak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 29 Cze 08

Napisany 28 Lipiec 2008 - 19:59

- NAPIĘCIE PAMIĘCI: 1,85~3,45V

Moge tylko pozazdrościć- na P5K-VM napięcie od 1,8 do 2,1V łał! hehehe!
ale w super pi -nie do wiary, mam lepszy wynik przy próbie 16M 7.59,75
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez jak nie jak tak dnia: 28 Lipiec 2008 - 20:06


#14 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 28 Lipiec 2008 - 20:37

hmmm tamten wynik byl robiony na nie krenconym procku :P później wstawie aktualkę ;)

#15 Użytkownik jest niedostępny   kad2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2427
  • Dołączył: Pn, 02 Lip 07

Napisany 29 Lipiec 2008 - 15:07

Narazie tak sobie- fsb 400mhz-3.2ghz dla e8200.Wymieniłem pastę na mx-2,lekko dovoltowałem mostki.Przy jednym mostku zamontowałem mały wentyl skręcony na 7V(mało słyszalny),na drugim będzie radiator.Nie poddaje sie,460mhz musi być! :D

#16 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 29 Lipiec 2008 - 20:59

Do ilu podniosłeś napięcie na mostkach??

#17 Użytkownik jest niedostępny   kad2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2427
  • Dołączył: Pn, 02 Lip 07

Napisany 29 Lipiec 2008 - 21:16

Po 0.5v na obu.Teraz na SB dołożyłem ZALMAN ZM-NBF47 i nawiew,jest w porządku.Zdecydowanie gorzej sprawa wygląda z NB,tutaj jest tylko mini wentylator i sobie nie radzi jedank,radiator parzy strasznie przy dotyku.
Nie moge narazie przekroczyć 400mhz,nie wiem dlaczego,sadze ze temp za wysoka.Przy dalszym voltowaniu mostków,komp sie zawieszał na post,po wystudzeniu płyty,nawet sie uruchamia windows,ale zaraz znowu zwiecha.Trzeba pokombinowac z chłodzeniem na nb..

Ten post był edytowany przez kad2 dnia: 29 Lipiec 2008 - 21:17


#18 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 29 Lipiec 2008 - 21:35

hmm... u mnie chłodzenie wygląda tak:

SB - standard nic nie zmieniane
NB - Wentylator 40x40 Asaka 5tys RPM

MAX temperatura to 52*C co udało mi się wycisnąć na starej obudowie ( mala ciasna ) oecnie problemu nie ma. Nawet do 50 nie dochodzi.

P.S: Podaj mi dokladne napięcia jakie masz ustawione bo ja mam

NB - 1,58V
SB - 1,55V


#19 Użytkownik jest niedostępny   kad2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2427
  • Dołączył: Pn, 02 Lip 07

Napisany 29 Lipiec 2008 - 21:53

Jeszcze do konca jej widocznie nie rozgryzłem,metodą prób i błędów:
NB-1.50v
SB-1.55v
Po mału zwiększałem fsb-1600 wstaje,dalej 1610-nie,1630-nie,1650-nie,....1700mhz zaskoczyło :) Muszę dokładnie posprawdzać wszystko.Resztę opcji v mam na auto,dobrze?
fsb 427.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 29 Lipiec 2008 - 23:00

ja mam tylko 3 ostatnie na auto resztę sam ustawiałem. Zaraz zrobię te super PI :P 16M

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych