Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Levuss

samsung SM 931BW

Rekomendowane odpowiedzi

Samsung SyncMaster 931BW

81960471tc3.jpg

version 1.0

Data zakupu monitora czerwiec 2007

Po wielu wyczerpujących godzinach myślenia, przeglądania testów wybór padł na LCD Samsunga.Po złożeniu zamówienia czekałem z niecierpliwością na jego realizację.Nie widziałem czego oczekiwać po LCD bo Samsung jest moim pierwszym monitorem wykonanym w tej technologii, ale wrażenie napiszę w dalszej części.

W skład paczki wchodzi:

-monitor ładnie i solidnie zapakowany przez co niemożliwe jest jego uszkodzenie podczas transportu

-podręczna instrukcja obsługi także z polskim językiem

-oprogramowanie na cd na którym miejsce znalazły drivery, instrukcja obsługi również w naszym ojczystym języku a także programy Natural Color, MagicTune

-szmatka do czyszczenia ramek monitora

-kabel DVI i D-Sub

obraz015ci0.th.jpgoprogramowanieaj7.th.jpgobraz010lh9.th.jpgobraz012av1.th.jpg

obraz013us4.th.jpg

Desing:

Po odtworzeniu kartonu z monitorem moim oczom ukazał się piękny czarny "ekranik".Niewątpliwie wielką zaletą tego modelu jest jego niepowtarzalny wygląd, jak dla mnie jest to najładniejszy LCD w tej klasie.Jakość wykonania jest bardzo dobra, nic nie skrzypi, a spasowanie materiałów wzorowe.Największą wadą tej konstrukcja jak dla mnie są błyszczące ramki, które działają jak lustro :D , ale cóż idzie się przyzwyczaić.

obraz002na7.th.jpgobraz005xo5.th.jpgobraz004nb2.th.jpgobraz006xt1.th.jpg

obraz006ee0.th.jpgobraz006adc2.th.jpgobraz020pz6.th.jpg

Praca, czyli to co tygryski lubią najbardziej:

Po podłączeniu do komputera moim oczom ukazuje się obraz wyświetlany przez matrycę SyncMastera w moim przypadku ma ona oznaczenie R .Przez kilka dobrych lat przyzwyczaiłem się do rozdzielczości 1024x768, którą ustawiłem na swoim monitorze.Obraz został dobrze zeskalowany przez koreański produkt, jednak czegoś mi tutaj brakowało.Po chwili namysłu pożegnałem się z moja ulubioną rozdzielczością i ustawiłem natywną rozdzielczość dla mojej panoramy czyli 1440x900 i wtedy dopiero moje "patrzałki" cieszyły się rewelacyjną jakością obrazu.Dla ludzi, którym to nie wystarcza z pomocą przychodzi panel OSD z którym bardzo się szybko zapoznałem.Daje on nam wielką możliwość jeśli chodzi o ustawienia-jest to doskonała opcja dla osób które widzą jaki obraz chcą uzyskać.Mniej doświadczonym lub leniuchom polecam bardzo prostą metodę a mianowicie wykorzystanie trybu Auto, wystarczy nacisnąć jeden malutki przycisk a monitor sam dobierze odpowiednie ustawienia dla wyświetlanego obrazu.Opcja ta naprawdę działa.Po prostu każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.Wielką zaletą jest również dołączone na cd oprogramowanie Natural Color i MagicTune za pomocą których możemy w łatwy i prosty sposób skalibrować monitor jednak ja tylko lekko zmodyfikowałem fabryczne ustawienia za pomocą wspomnianego panelu OSD.Jeśli chodzi o kolory to wyglądają bardzo dobrze i nie widać w tym polu różnicy po przesiadce z mojego poprzedniego AOC'a.Normalną rzeczą był test w grach.Po odpaleniu PES6 w rozdzielczości 1024x768 monitor sam skaluje obraz i nie będę ukrywał zrobił to bardzo dobrze.Gra na tej rozdzielczości wygląda "apetycznie" nie widać zniekształceń, przeplotów.W grze nie widać żadnego smużenia a to zasługa podawanego przez producenta czasu reakcji 2ms.Miałem lekkie obawy jak to będzie po przesiadce z CRT'ka, ale panorama zapewnia również uśmiech na twarzy i to się liczy. Oglądanie filmów to czysta rewelacja, do tego Widescreen został przecież stworzony, więc kinomani będą zadowoleni jeszcze dobre głośniki i będzie cud mailka.Dobra koniec plusów Pora na minusy a niewątpliwie największym jest bardzo słaby kąt widzenia w poziomie.Patrząc od góry jest bardzo dobrze jednak wystarczy popatrzeć na obraz od dołu i już widać duże "ciemnienie" obrazu.Takiej sytuacji nie ma z kątami w poziomej płaszczyźnie.Wysoki kontrast zapewnia dobre odwzorowanie tła jednak i tutaj jest problem z kolorem czarnym, szczególnie w nocy widać nierównomierne podświetlanie matrycy, jednak nie jest to aż taki mankament-idzie się przyzwyczaić.

obraz008fj6.th.jpgobraz009od0.th.jpgobraz010rk8.th.jpgobraz011arh4.th.jpg

b00eee51369a4f4cm.jpg2161711b7fe56ddbm.jpg9782ce8fa8864db6m.jpg4668bcc6bc66535fm.jpg

870c9eea3b5a7139m.jpg3889e25db1a94314m.jpg6d26ff9dad35a157m.jpgba265d71b46f02a3m.jpg

Panel OSD(zdjęcia poglądowe)

obraz024ix3.th.jpgobraz026cz5.th.jpgobraz027rj0.th.jpgobraz028wu4.th.jpg

obraz029yi6.th.jpg

obraz032rb1.th.jpg

Pobór energi

Wielką zaletą monitorów korzystających z technologii LCD jest pobór prądu potrzebnego do zasilania matrycy. Testowany przeze mnie Samsung według producenta pobiera odpowiednio 42W podczas normalnej pracy a w czasie spoczynku uaktywnia się Tryb Oszczędzania Energii zjadający poniżej 1W. Jak więc sami widzicie monitor ten nie sprawi, że Wasze rachunki za prąd wzrosną.

Ocena końcowa

Zważywszy na fakt, że jest to mój pierwszy LCD wrażenia są jak najbardziej pozytywne.Do wad monitora można się przyzwyczaić a w za mian odwdzięczy się on nam wygodą użytkowania.Być może przy zakupie zdecydował sentyment do marki? gdyż jego poprzednicy spisują sie naprawdę dobrze.Ogólnie polecam ten monitor i myślę, że ucieszy on nie jedną osobę a jednocześnie sprawi, że konkurencja będzie cierpieć na bezsenność.

obraz017ir4.th.jpgobraz001aum7.th.jpg

Jest to moja pierwsza recenzja, ale pracę nad jej ulepszeniem będą trwać aż do momentu jak stanie się dobra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam już drugi taki monitor :) Ostatni raz miałem go na kilka dni jakieś pół roku temu, teraz znów go zakupiłem dla kolejnego znajomego.

Monitor jak najbardziej godny polecenia, żadnych smużeń, kolory bardzo dobre, nie widzę,żadnych minusów.

W tym segmencie cenowym rewelacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...