Forum PCLab.pl: Gigabyte GA-P35 DS3 + Pentium Dual Core E2160 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Gigabyte GA-P35 DS3 + Pentium Dual Core E2160 zarys ogólny

#21 Użytkownik jest niedostępny   SMAKOSZ 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1131
  • Dołączył: Nd, 07 Paź 07

Napisany 13 Sierpień 2008 - 22:58

kto narzeka ? :)

#22 Użytkownik jest niedostępny   badman 

  • A for Anarchy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17444
  • Dołączył: So, 30 Lip 05

Napisany 14 Sierpień 2008 - 07:05

(chyba) Ja...

#23 Użytkownik jest niedostępny   smiglo83 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 403
  • Dołączył: Nd, 13 Kwi 08

Napisany 25 Sierpień 2008 - 20:38

Niezłą recka mojej byłej płyty. Adomin gratuluje ręcznej roboty chłodzenia. NIe każdemu sie to udaję a żeby jeszcze działało?? Z ostatnich informacji wiem że procek lata 3.5 GHz na napięciu 1.45V na Pentaku Karakorum

#24 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 25 Sierpień 2008 - 22:47

A nawet ładuje system na 3.6GHz ale brakuje mu voltów już i pojawia się BS - a napięcia 1.8 z biosiu mu nie dam.

#25 Użytkownik jest niedostępny   smiglo83 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 403
  • Dołączył: Nd, 13 Kwi 08

Napisany 26 Sierpień 2008 - 18:01

to lutownica i opornik i do dzieła!!!

#26 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 26 Sierpień 2008 - 18:22

jasne ..... :-D

#27 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 18 Wrzesień 2008 - 16:34

Zobacz postadonim, o 13 Sierpień 2008, 12:24, napisał(a):

Gigabyte GA-P35 DS3
autorska fotorecenzja.



PIERWSZE WRAŻENIA
Witam - po tym jak zaprezentowałem niedawno kartę graficzną EVGA 8800GS czas przedstawić kolejnego bohatera [choć nie ostatniego z mojej strony :cool: ]. Płyta zakupiona była po bardzo atrakcyjnej cenie dlatego brat zdecydował się na zmianę platformy z AMD na Intela. Płyta posiada gwarancję do 4 Marca 2009 roku. Powiedzmy na wstępie od razu - płyta jest produktem używanym a nie nowym - przez poprzedniego właściciela zakupiona była dnia 4 marca 2008 roku.


SPECYFIKACJA MODELU;
Przedstawiany model to Gigabyte GA-P35 DS3

Dodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazek
płyta zapakowane jest w pudło o jasnej tonacji kolorystycznej - zawarte sa na nim wszystkie podstawowe dane techniczne ale dość wyraźne przez Gigabyte zaznaczone jest to iż powyższy model obsługuje słynną technologię Ultra Durable 2 a takźe inne pomniejsze fakty takie jak np. obsługa procesorów 45nm.
Dodaj obrazekDodaj obrazek
Garść danych techniczych opisywanej płyty głównej >
> Obsługa 45nm procesorów Intel [na szynie 1333MHz a w trybie OC na szynie 1600MHz]
> Obsługuje pamięci DDR2 max 1066MHz [w trybie OC - DDR2 1200MHz] - pojemność do 8GB
> Obsługa trybów SATA 3GB/s RAID, SATA 3GB/s RAIDz
> Gigabitowy kontroler LAN 10/100/1000
> Port Port IEEE1394 Firewire [SPID/F]
> Audio kontroler ALC889A wspierający technologię Blu-Ray and HD-DVD
> Chipset Intel ICH9R [obsługa technologii Raid]
Dodaj obrazekDodaj obrazek


1 >>>
P35 - i co z tego wynika ???

Dodaj obrazek

Testowana płyta oparta została właśnie o chipset P35;
Zaprezentowany w maju chipset P35 to kolejny krok w stronę zwiększania częstotliwości taktowania magistrali systemowej FSB, w tym wypadku oficjalnie wspierana jest 1333 MHz szyna, choć wielu producentów chwali się obsługą magistrali na poziomie nawet 1600 MHz. P35 promowany był swego czasu z myślą o nadchodzących 45-nanometrowych procesorach Penryn, które zdążyły zadebiutować już w listopadzie zeszłego roku. Samo wsparcie dla najnowszych procesorów nie wystarczy, aby przekonać klienta do swoich produktów. Intel musiał mieć na uwadze bardzo udany chipset P965, który postawił poprzeczkę naprawdę wysoko, z drugiej strony pojawiła się natomiast NVIDIA, która raz po raz poszerzała ofertę chipsetową o układy nForce 680i, a następnie nieco bardziej ekonomicznego nForce 650i.
Dodaj obrazek
Patrząc na płyty główne oparte o P35, zauważyły sporą ilość podobieństw, ale również nowości. Najlepiej w tym wypadku zacząć od wsparcia dla nowych modułów pamięci DDR3, które są już dostępne w oficjalnej sprzedaży detalicznej. Nie wiemy, jednakże, czy należy traktować to jako zaletę, czy wadę ? moduły DDR3 są ndal za drogie, a różnica w wydajności niewiele wyższa porównując je do modułów DDR2. Zasadnicza zmiana to wsparcie dla nowych czterordzeniowych procesorów. Oczywiście znajdziemy szereg płyt obsługujących wiele rdzeni, jednak należy mieć również na uwadze pewien problem z sekcją zasilania, która musi być nieco bardziej rozbudowana, aby płyta główna poradziła sobie ze stabilną pracą z procesorem Intel Core2 Quad. Dzięki zastosowaniu nowej magistrali 1333 MHz, zwiększyła się przepustowość danych pomiędzy samym procesorem, a chipsetem. Nowością jest wprowadzenie funkcji Intel Turbo Memory, która to jest pamięcią opcjonalną typu NAND, montowaną w komputerze w porcie PCI Express x1. Ma ona w połączeniu z funkcją ReadyBoost systemu Windows Vista poprawić wydajność. Jeśli chodzi o pamięć to nie możemy również zapomnieć o funkcji Intel Fast Memory Access, która wprowadzona była jeszcze za czasów P965 ? poprawia ona przepustowość pamięci, jednocześnie zmniejszając cykle dostępu do pamięci.

Dodaj obrazek
Dodaj obrazekDodaj obrazek

2 >>>
technologia Ultra Durable 2 - o co w tym chodzi?

Literka D oznacza w tym modelu to iż jest to model o wzmocnionych podzespołach. Chodzi mianowicie o 3 rzeczy:
- Aluminiowo polimerowe kondensatory renomowanych, japońskich producentów
- Wysokie możliwości podkręcania
- Płyta główna o podwyższonej trwałości Ultra Durable 2
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

GIGABYTE Ultra Durable 2

W celu zapewnienia jeszcze większej niezawodności oraz stabilności płyt głównych, zarówno w normalnym codziennym użytku jak również podczas ich ekstremalnego wykorzystania np. podczas podkręcania, firma GIGABYTE stosuje na płytach wyłącznie aluminiowo-polimerowe kondensatory o podwyższonej trwałości , które w znacznym stopniu wpływają na trwałość i niezawodność całego zestawu komputerowego. Dodatkowo na płytach znajdują się nowoczesne tranzystory MOSTET o niskiej emisji ciepła oraz cewki z rdzeniem ferrytowym, które umożliwiają obniżenie temperatury pracy układów zasilających znajdujących się na płytach głównych.
Dodaj obrazek
Na płytacie Gigabyte DS3 zastosowano dość sporych rozmiarów chłodzenie chipsetu i małe, standardowe do chłodzenie mostka południowego.
Przykuwa uwagę sporych rozmiarów chłodzenie chipsetu - przynajmniej mamy pewność że sprosta ona OC procesora.
Dodaj obrazek
Natomiast chłodzenie mostka północnego jest standardowych rozmiarów - z racji tego że ten element nie nagrzewa się zbytnio to też powinień dać radę sobie spokojnie po OC. Ale o tym przekonamy sie po serii prób OC.
Dodaj obrazek

3 >>>
Pudełko i jego zawartość:

Dodaj obrazek

W pudełku otrzymujemy:
- 2 kable SATA
- 2 taśmy IDE-ATA
- 1 taśma FDD
- zaślepkę tylną
- instrukcję obsługi
- płytę z niezbędnymi sterownikami
Dodaj obrazekDodaj obrazek

jezeli chodzi o zawartość płyty cd ze sterownikami od GA-P35 DS3 to prezentuję się ona tak;
Dodaj obrazek
nic szczególnego tu nie zobaczymy - na biednym tle można by rzec mamy do wyboru jakie sterowniki mamy wgrać i praktycznie po sprawie - nic więcej szczególnego w oczy się nie rzuca.

podsumowujac wyposażenie można powiedzieć że prezentuje się ono dość skromnie - jest wszystko to co tylko potrzebne i ani więcej. Oceniając zawartość pudła skalą szkolną wystawiam jej 3+.

4 >>>
kwestia zasilania procesora, a co za tym idzie -wytrzymałości płyty;

przedstawiany model płyty wyposażony jest w solidne 6 fazowe zasilanie procesora o wzmocnionej wytrzymałości.
Dlatego nie bedzie żadnych problemów z obsługą procesorów Core2Quad [65 i 45nm], zresztą nawet płyty 4 fazowe sobie z tym radzą :-) i np. dalszym ich podkręcaniem - płyta główna zapewne podoła temu zadaniu :-).

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek


5>>>
Jakość zintegrowanego dźwięku;
Płyta wyposażona została w zintegrowany kodek muzyczny typu ALC 889A. Wyróżnia się on tym że posiada możliwość odtwarzania dźwięku w formacie 8-kanałowym. Za to należy się duży plus ponieważ mamy możliwosć podłączenia np. zestawu grającego 7.1 i tym samym doznamy większej głębi słuchanej muzyki w zaciszu domowym.Kodek ponadto wspiera technologię Blu-ray and HD-DVDPłyty z serii Ultra Durable 2 wyposażone zostały w układ dźwiękowy ALC889A oferujący pełne wsparcie dla formatów Blu-ray oraz HD DVD. Płyty główne wyposażone w ten układ dźwiękowy są idealną podstawą bo budowy domowych centrów rozrywki.

Chwile własne "sam na sam" ze zintegrowanym kodekiem ALC889A :-)
Teraz pora na bliższe przybliżenie jakości oferowanego przez 889A dźwięku. Jak narazie zastrzeżen nie mam aczkolwiek nie jestem melomanem więc nie będe tu wchodził w szczegóły ale mogę na wstępie powiedzieć że dźwięk wydobywający się ze słuchawek jest czysty, soczysty - nie doznalem podczas sluchania muzyki żadnych trzasków, przerywań, pisków czy zaników dźwięku - choć nie jest to idealna jakość dżwięku też, ale w stosunku do tych kodeków które miałem na poprzednich swoich płytach głównych totu jakość tego kodeka jest wręcz fantastyczna :-) i dlatego w mojej skali ocena 5-. A prawde mówiąc jestem na jakość dźwięku dość uczulony ponieważ słucham muzyki praktycznie na okrągło i przeważnie jest to grane na słuchawkach więc te elementy szybko bym wykrył. Aczkolwiek robiłem też próby jakości dźwięku przy podłączonej domowej wieży Hi-Fi i musze powiedzieć iz jakość przesyłanego dźwięku jest relatywnie wysoka aczkolwiek nie aż tak wysoka jak na głośnikach komputerowych czy własnie słuchawkach ale jest powyżej dobrej - i stąd moja ocena za ten element to 4+. Natomiast w teście ciszy nie usłyszałem żadnych zakłóceń pochodzących od płyty [i jej elementów], a test odsłuchu wykazał bardzo dobrą jakość również przy mocniejszym basie oraz z efektami 3D, tu mogę jedynie przyczepić się do jakości odsłuchu dźwięku z wieży Hi-Fi podłączonej do kompa gdzie w tle słychać jednak wyraźnie buczenie [dość dobitnie to słychać w przerwach między granymi utworami].
Podsumowanie;
Moja ocena ogólna jakości dźwięku na ALC889A to zatem 5- i mówiąc tu o ocenie bardzo dobrej - rozpatruję oczywiście zintegrowane kodeki, bo oczywistym faktem będzie wyższość zewnętrznych kart muzycznych [np. Creative SB]. W mojej opinii jak już wcześniej wyżej zaznaczyłem ocena za efektywność i poziom dźwięku to 5-.

EDIT >
WAŻNE;

trzeba odpowiednio umiejętnie wgrać sterowniki od dźwieku z dołączonej do mobo płyty bo inaczej będa problemy z dźwiękiem podczas pracy z systemem - choc może to tylko mój odosobniony przypadek ;-).

6>>>
BIOS

płyta wyposażona została w bios firmy Phoenix. Jest on m.in. rozbudowany w sekcji odpowiedzialnej za ustawienia OC - znajduje sie tam masa ustawień różnego typu [m.in procesor, ram], Napięcia możemy zmieniać dowolnie wedle własnego uznania. To samo tyczy się timingów pamięci, i tu natomiast mozna przyczepić się do dziwnego oznaczenia dzielników pamięci w płytach Gigabyte. Nie jest to standardowy typ np. 1;2 2.3 czy 4;5. W Gigabyte wygląda to na zasadzie:
Gigabyte - Normal
2.00 - 1;1
2.40 - 5;6
2.50 - 4;5
3.00 - 2;3
3.33 - 3;5
4.0+ - 1;2
Dziwne to trochę oznaczenia dzielników więc dla początkującego albo nie obeznanego w takim systemie dzielników overclokera może to przysporzyć drobnych problemów podczas OC.

Dodaj obrazekDodaj obrazek
Dodaj obrazekDodaj obrazek
Dodaj obrazekDodaj obrazek
Dodaj obrazekDodaj obrazek
***[powyższe screeny biosu zapożyczone zostały z pewnego polskiego portalu komputerowego - mianowicie z FrazPC.pl]

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

po przedstawieniu płyty głównej pora na drugiego naszego bohatera czyli:


Intel Pentium Dual Core E2160 1.8GHz [rewizja MO];

Wstęp;
Kiedy pojawiła się rodzina procesorów Intel Core 2 Duo, byliśmy niemalże przekonani, że marka Pentium została odłożona do historycznego archiwum Intela i już nie trafi do naszych komputerów, tym bardziej, że ostatnie modele z tej linii nie zyskały sobie najlepszych notowań.

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

procesor korzysta z 800-megahercowej szyny FSB, podobnie jak układy Core2Duo z serii E4x00. Jaka jest więc pomiędzy nimi różnica? Pentium DualCore ma tylko 1MB pamięci cache drugiego poziomu L2, podczas gdy układy z serii E4x00 mają 2-megabajtową pamięć cache L2.
W niektórych grach ze względu na tylko 1MB pamięci L2 widać więc przewagę procesorów E4x00 nad E2xxx [dobitnie to widać w grze Doom 3] i tu E21xx będzie zawsze wolniejszy nawet przy równym zegarze.


TESTY;


PLATFORMA TESTOWA >>>
Gigabyte GA-P35 DS3
Intel Pentium Dual Core E2160 1.8GHz
2 x 1GB DDR2 Patriot LLK 800 EPP CL4 5.5.5.16
EVGA e-GeForce 8800GS [OC]
Seagate 7200.9 SATA - 160GB
Pentagram Silent Force 370 Wat


Super PI mod 1.5 - próbka 1MB -> procesor bez OC
33.467 sek
Dodaj obrazek
tu dla porównania >
Athlon 64 X2 4400+ @ 3.122MHz
Dodaj obrazek

nawiasem mówiąc jest to niewiele gorszy wynik od najlepszego wyniku uzyskanego na procesorze AMD Athlon 64 X2 4400+ 2.3GHz Brisbane G2 podkręconym do poziomu 3.122MHz gdzie wynik jaki uzyskałem to 29.797 sek. Widać tu jaka róznica dzieli te procesory w wydajności w aplikacjach tego typu. A po OC wynik E2160 powinnień zejść gładko poniżej 20 sekund

RightMark Memory Stability Test > procesor bez OC;
Dodaj obrazek

Cinebench 2003 [bez OC]
Dodaj obrazek


Lavalys Everst Cache;
@ memory benchmark
Dodaj obrazek

program do testowania dysków twardych HD Tune>
Dodaj obrazek

następnie pora na pare wykresów z programu SANDRA - Sisoft

Testy SANDRA
1 - Processor Arithmetic
Dodaj obrazek

2 - Multi-Core Efficiency
Dodaj obrazek

3 - Cache @ Memory
Dodaj obrazek

4 - Power Management Efficienty
Dodaj obrazek

Próby OC;
Narazie moje maksymalne OC [próby w toku]
Dodaj obrazek
nawet nawet - nie powiem :Up_to_s:

dalsze testy w 2 części recenzji.

PODSUMOWANIE;

Płyta główna >>>>

ZALETY:
obsługa wszystkich dostępnych na rynku procesorów Intela w tym także 45nm
obsługa procesorów na szynie 1333MHz [OC 1600MHz] i pamięci DDR2 1066MHz [OC 1200MHz]
6 złącz SATA II
8 kanałowy dźwięk w formacie HD AZALIA
3 złącza PCIexpress x1
8 portów USB 2.0/1.1 na tylnym panelu + 4 na płycie do podłączenia = 12USB 2.0/1.1 razem
szeroki zakres zmiany ustawień i napięć w biosie
technologia Ultra Durable 2
obsługa RAID
niskie temperatury pracy chipsetu i MP
port S/PDIF
wysoka jakość zintegrowanego dźwięku [najlepsza integra na rynku]
wysokie możliwości OC [FSB na poziomie ponad 500]

WADY:
fatalne umiejscowienie złącza IDE1 - PATA
źle oznaczone dzielniki pamięci [nie standardowo jak w innych płytach]
dośc nieforturnie umiejscowiona wtyczka podłączenia dodatkowego zasilana 4pin
na upartego można też wymienić brak portu rownoległego i szeregowego
dośc mała ilość na płycie dodatkowych wtyczek do wentylatorów
radiator chipsetu może lekko utrudniać montaż większego [nieboxowego] chłodzenia procesora [np. Pentagram Karakorum, itp]

procesor >>>>

ZALETY:
- architektura oparta na natywnych 2 rdzeniowych Core
- niska cena zakupu
- niewiele odbiega wydajnością od modeli Core2Duo E4 i E6
- niskie zapotrzebowanie na prąd
- słabe zdolności do grzania się
- potężne możliwosci OC :thumbup:

WADY:
- tylko 1MB cache L2
- stosunkowo niski standardowy zegar pracy
- stosunkowo niewielka przewaga wydajnościowa nad procesorami Athlon X2 przy standardowym zegarze 1.8GHz
- swoją pełną możliwość wydajnościową pokazuje dopiero po OC


#28 Użytkownik jest niedostępny   GIGABYTE_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 981
  • Dołączył: Wed, 30 Sty 08

Napisany 20 Październik 2008 - 15:17

Jeśli chodzi o możliwości OC to nie oczekiwałbym zbyt wiele. Niezła recka chociaż mnie osobiście interesują tylko zady i walety :D

#29 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 20 Październik 2008 - 15:37

Zobacz postGIGABYTE_PL, o 20 Październik 2008, 15:17, napisał(a):

Jeśli chodzi o możliwości OC to nie oczekiwałbym zbyt wiele. Niezła recka chociaż mnie osobiście interesują tylko zady i walety :D

Ze wzgledu na mobo czy proca :>

#30 Użytkownik jest niedostępny   GIGABYTE_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 981
  • Dołączył: Wed, 30 Sty 08

Napisany 22 Październik 2008 - 14:46

i to i to, w końcu to recenzja a nie reklama, z samą płyta nic nie zrobię :Up_to_s:

#31 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 22 Październik 2008 - 15:52

Zobacz postGIGABYTE_PL, o 20 Październik 2008, 15:17, napisał(a):

Jeśli chodzi o możliwości OC to nie oczekiwałbym zbyt wiele. Niezła recka chociaż mnie osobiście interesują tylko zady i walety :D

Własnie że możłiwości OC na tej płycie są spore :Up_to_s:
FSB na poziomie 500^ - sprawdzałem na moim E6850 i tak jest faktycznie. Jedynie V-Droop jest wysoki :kwasny: - 0.04v zawyza płyta napięcie względem cpu-z.

#32 Użytkownik jest niedostępny   GIGABYTE_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 981
  • Dołączył: Wed, 30 Sty 08

Napisany 23 Październik 2008 - 12:02

:lol2: nie ma to jak niespodzianki. Więcej nie pociągnie?

#33 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 23 Październik 2008 - 20:07

gdybym mógl zmieniac napiecia w zakresie 1.6-1.7v co 0.025v to zapewne tak ale niestety od razu mam przeskok z 1.6 na 1.8v w biosie i dupa zimna.

#34 Użytkownik jest niedostępny   GIGABYTE_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 981
  • Dołączył: Wed, 30 Sty 08

Napisany 24 Październik 2008 - 10:59

No tak, ale gratulacje naprawdę świetny wynik zupełnie jestem zaskoczony. Ale to musiałeś trafić na super sztukę :E

#35 Użytkownik jest niedostępny   wegi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Wt, 02 Gru 08

Napisany 19 Grudzień 2008 - 17:12

Jak wgrać te sterowniki od dźwięku? Bo po auto_instalacji driverów z płytki, dźwięku jak nie było tak nie ma [xp pro]

pozdrawiam

#36 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 19 Grudzień 2008 - 18:56

witaj w klubie - robiłem dziśrano format i mam ten sam problem - nie mam dżwięku i nic nie daje skutku, już mnie wnerwia to, i to chyba wina tego że mam SP3.

#37 Użytkownik jest niedostępny   wegi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Wt, 02 Gru 08

Napisany 19 Grudzień 2008 - 19:07

Zobacz postadonim, o 19 Grudzień 2008, 18:56, napisał(a):

witaj w klubie - robiłem dziśrano format i mam ten sam problem - nie mam dżwięku i nic nie daje skutku, już mnie wnerwia to, i to chyba wina tego że mam SP3.


A za pierwszym razem jak instalowałeś?

#38 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 26 Grudzień 2008 - 11:44

problem nie tyczy sie sterów tylko bardziej windowsa - moja to wersja MX7 od Malcolma z SP3 a ta ma problemy z kodekami HD Realtek. No to sie trafiło. Musze wgrać inny XP albo z SP2 albo inna wersję z SP3 [ ale nie MX7]

#39 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 26 Grudzień 2008 - 11:44

problem nie tyczy sie sterów tylko bardziej windowsa - moja to wersja MX7 od Malcolma z SP3 a ta ma problemy z kodekami HD Realtek. No to sie trafiło. Musze wgrać inny XP albo z SP2 albo inna wersję z SP3 [ ale nie MX7]

#40 Użytkownik jest niedostępny   dr Bliss 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1545
  • Dołączył: Pn, 23 Cze 08

Napisany 05 Luty 2009 - 14:26

Ze starymi sterownikami do dźwięku czasami bywały jajca - szczególnie po podłączeniu głośników i dodatkowo słuchawek do Front Panela. Z nowymi ze strony gigabyte'a już tego motywu nie ma - także wszystkim radzę pobrać najnowsze sterowniki ze stronki.

Co do AHCI - ja nie mam z tym żadnych problemów... Podejrzewam, że to kwestia ustawień systemu lub w BIOSie.

Port równoległy jest na płycie! Nie jest tylko wyprowadzony na tylny panel :P Można kupić śledzia z nim jak ktoś potrzebuje (za 10zł w komputroniku był).

Nie wiem czemu ktoś się czepiał lutowanego BIOSu - na płycie jest DUAL BIOS więc w czym problem??

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych