Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

brzoza

HP LP2475w

Rekomendowane odpowiedzi

hp-lp2475w-widescreen-lcd-monitor_400x400.jpg

Słowem wstepu

Po wielu latach użytkowania komputera na starym poczciwym monitorze CRT (na poczatku 15" potem 17") w końcu nastąpiła ta chwila, gdy stwierdziłem że czas na zmiany i postanowiłem zakupić LCD (chociaż początkowo miałem w planach poczekać na OLED'y ale chyba bym się nie doczekał) Wybór był ciężki gdyż zastanawiałem się miedzy NEC'iem, benQ i Samsungiem. Wtedy nagle pojawiła się wiadomość że wychodzi ten monitor więc postanowiłem poczekać zobaczyć jaka będzie cena.

Wyposażenie

Wraz z monitorem i podstawką dostałem wielkie pudło :P (myślałem że będzie mniejsze ;P) i:

Kable:

*dvi-dvi

*dvi-d-sub

*hdmi-hdmi

*display port-display port

*zasilający

*do podpięcia huba ubs w monitorze

Pozatym był quick setup, thank you for buying, warunki gwarancji, płyta ze sterownikami i innymi programami

Dane techniczne:

Bede leniwy i skopiuje z innej strony :P

Wielkość matrycy 24"

Matryca S-IPS

Plamka matrycy 0,270 mm

Czas reakcji matrycy 6 ms

Zalecana rozdzielczość 1920 x 1200 przy 60 Hz

Jasność 400 cd/m2

Kontrast 1000 : 1

Częstotliwość pozioma 30-94 kHz

Częstotliwość pionowa 48-85 Hz

Kąt widzenia poziom 178

Kąt widzenia pion 178

Ilość kolorów: 16,7 miliona kolorów

Sterowanie OSD

Wejścia DVI-I/VGA, DVI-D, DisplayPort, HDMI, USB (kable w zestawie)

Pobór mocy Maks. 120 W, typowo 75 W

Funkcja pivot Tak

Tuner telewizyjny Nie

Możliwość powieszenia na ścianie VESA: standardowy układ 4 otworów, 100 mm

Wbudowane głośniki Nie

Wymiary 556 x 362 x 83 mm

Kolor Czarny + srebrna podstawka

Ciężar 9,1 kg

Gwarancja 36 miesięcy - w serwisie producenta

Wrażenia zewnetrzne:

Monitor daje wrażenie solidnego, nic nie trzeszczało jak go w rekach trzymałem i probowałem trafic w podstawkę która się srednio na nogach trzyma bez niego :) ale już po wpięciu go w podstawkę co jest bardzo prostą operacją (i cały monitor sie swietnie trzyma) jest, mogłbym powiedzieć, super stabilna.

Na monitorze mamy 7 przycisków i malutka zielona diodkę od tego czy monitor jest włączony czy nie. Z przycisków mamy:

scan oraz quick select z opcji INPUT (chodzi o wybor zródła sygnału)

następnie enter/exit - + i PIP/POP (które możemy przypisac compsite s-video i component)

na tylniej ściance od dołu są dostępne porty

4x USB + podłaczenie huba z komputera

2x dvi

hdmi

display port

s-video

component

composite

Dodatkowo z lewej strony na obudowie mamy jeszcze 2 porty USB (w sumie 6)

Czas na zdjęcia :) (słabej jakości ale jak by ktoś chciał lepszej to niech da znac to na maila wyśle)

Wszystkie zdjęcia robione Fujifilm s6500fd

zostawiłem te co wg mnie oddają najlepiej kolory i zaznaczam że nie kalibrowałem monitora tak do końca bo niezbyt się na tym znam :) kontrast jest dany na 100 a jasność na 35 reszty nie ruszałem (oprocz ustawienia ciepłości kolorow na 9300K)

Pulpit od przodu

imga001gt6.th.jpg

Pulpit z boku

img026uc3.th.jpg

Pulpit z bliska

dscf2427ia4.th.jpg

dscf2428ix1.th.jpg

Teraz biały, czerwony, zielony, niebieski (nie widać mojego martwego subpixela na tych zdjeciach ;p)

img002pk0.th.jpg

(tak naprawde na calej powierzchni jest ten sam kolor i jest on naprawde biały)

img006rc4.th.jpg

img003rl0.th.jpg czerwony to samo (troche za krótkie naświetlanie zrobiłem)

img007oz2.th.jpg

img004ds1.th.jpg

img008jx0.th.jpg

img005ei8.th.jpg

img009sx6.th.jpg (tu jak wyżej nie ma różnicy w kolorach przód a bok)

oddanie rożnicy kolorów jesli chodzi o rożnice miedzy jasnością białych i czarnych kolorów

img010ud5.th.jpg

Kolor czarny w 2 odsłonach (z tego co ja czuje to ewentualnie leciutko rogi sa jasniejsze a tak jest bardzo ok)

img027zn0.th.jpg

img028gk3.th.jpg

Filmik w nocy z ciemnym ekranem http://pl.youtube.com/watch?v=-hOKgn_3iWs

Filmy i gry:

Terminator 2: (wersja 20gb bez kompresji)

img012qn1.th.jpg

Otwarcie olimpiaty 720p

img013ue9.th.jpg

img014bw9.th.jpg

Mass Effect

img015rk6.th.jpg

img016gy9.th.jpg

Half life 2 i przykład nierozciągania obrazu na cały monitor wczasie wczytywania gry(do ustawienia w sterownikach)

img017we7.th.jpg

img019az3.th.jpg

img021lz1.th.jpg

mniejsze rozdzielczosci

imga001gx7.th.jpgthpix.gif

imga002hr6.th.jpgthpix.gif

1440x900

imga003ml4.th.jpgthpix.gif

imga004tk7.th.jpgthpix.gif

1680x1050

WWW i tekst + pivot

img024kx3.th.jpg

Pivot

img025on4.th.jpg

No to tyle. Wszelkie propozycje dopisania coś tutaj w postach poniżej mile widziane.

zapomniałem dodać ze na razie jedyne smużenie jakie zauważyłem odbyło się w rFactorze jak mi prostopadle do mojego widoku przejechał bolid z predkoscia 82km/h to nick nad nim troszeczke się rozjeżdżał

Jeśli chodzi o moje odczucia co do tego monitora to jestem bardzo zadowolony z powodu dużo wiekszej przestrzeni niż na CRT duzo mniejszej wadze :) ale w sumie nie o to chodzi :)

Zauważyłem póki co że zielony jest bardziej zielony i czerwony jest bardziej czerwony w porownaniu do tego co mialem na starym monitorze ale myślę że da się to ustawić.

Ogólnie jestem zadowolony z zakupu. Jakos nigdy do LCD nie mogłem sie przekonać a w tym wypadku jest poprostu wspaniale jak dla mnie

/edit zdjecia w lepszej rozdzielczosci jesli chodzi o ostrość na niektorych to sproboje troche później je poprawić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak mi jakiejś własnej oceny produktu.

Nie da rady lepszych fotek :question:

Przydało by się choć 1-2 fotki z bliska.

O coś w tym stylu:

13.JPG

Foto robione znacznie gorszym aparatem niż Fujifilm s6500fd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrzucilem pare zdan odemnie pulpit z bliska i zdjecia w wyzszych rozdzielczosciach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowanie skalibruj sobie monitorek, bo fabryczne ustawienia są tragiczne.

BTW gratuluje zakupu ;) Monitorek prawdo podobnie będzie hiciorem.

np.

RED = 246

GREEN = 238

BLUE = 226

Brightness = 12 (This gives a black Luminance of 0.21 cd/m2. Perhaps 11 or 10 could also suit)

Contrast = 82 (Here the white luminance is very close to 120 cd/m2)

http://hardforum.com/showthread.php?t=1326971&page=42

Ewentualnie samemu http://www.tftcentral.co.uk/articles/calibrating.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem zainteresowany kupnem tego monitora

tylko sie obawiam troszke tego smużenia..

prośba - napisz po kilku dniach testowania (po weekendzie?) czy zauważyłeś żeby Ci smużył gdzieś jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś dodać też zdjęcie albo opis jak wygląda czerń pod kątem :)

Dzieki za fotorelacje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak bedzie wieczor/noc to zrobie filmik bo teraz tak srednio widze sens

zdjecie moge teraz zrobic ale sie tak zastanawiam czy ma jakis sens jak jest troche jasno za oknem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jak bedzie wieczor/noc to zrobie filmik bo teraz tak srednio widze sens

zdjecie moge teraz zrobic ale sie tak zastanawiam czy ma jakis sens jak jest troche jasno za oknem

ale ta fotka chyba nie jest robiona w całkowitej ciemności

http://img502.imageshack.us/my.php?image=img028gk3.jpg

mógłbyś w identycznych warunkach zamiast fotki nakręcić film z kadrowaniem na monitor ale pod rożnymi kątami lewo prawo góra dół ukos

albo fotki coś na wzór:

http://forums.overclockers.co.uk/showthrea...883&page=10

ustaw jasność na około 30%

czerń z boku

czerń ukośnie patrząc na ekran

czerń z góry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no prawda nie byl na wieczor robiony... dlatego dzis poczekam do nocy i zrobie filmik aparatem bo innej mozliwosci nie mam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodałem filmik z czarnym monitorem w nocy

co do widoku z boku nie robi sie czerwonawy ten monitor (nie wiem czmeu takie kolory ma na filmie) widac poprostu ze swieci i wg mnie tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poproszę o zdjęcia jakieś gry w rozdzielczości: 1440x900 i 1680x1050.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rociagniete czy poprostu mniejszy obraz na monitorze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozciągnięcie. Jak ogólnie skalują się mniejsze rozdzielczości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zastanawiających się nad nim tutaj druga recka.

A jak wygląda ta czerń w filmach (np ogląda z 2-3m kilka osób) widać ten glow efect? - powiedziałbym że na tym filmiku aż przeraża ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spojlerowe screeny z halflife'a (bo wg mnie tamto miejsce najlepiej wyglada wizualnie :D)

1440x900

imga001gx7.th.jpgthpix.gif

imga002hr6.th.jpgthpix.gif

1680x1050

imga003ml4.th.jpgthpix.gif

imga004tk7.th.jpgthpix.gif

co do roznych rozdzielczosci ...

gralem ze 2-3 mapy w team fortress 2 w 1024x768 cos mi caly czas nie pasowalo ale nie wiedzialem co az przypomnialem sobie ze rozdzielczosci nie zmienilem :)

ogolnie mozna ustawic ze ma sie wyswietlac mniejsza rozdzielczosc poprostu w centrum monitora jak sie chce zachowac jakosc kosztem obrazu ale czasem tego nie widac

tak nawiasem patrzac jak robilem to screeny to widac jak by AA nie bylo wogole (przeskaki pikselowe na linach wiszacych) ale w gruncie rzeczy mozna sie przyzwyczaic i brac to jako gorsza jakosciowo grafike ;)

wszystkie 4 screeny byly robione z 6x MSAA i 16x AA

co do filmow wczoraj z kumplem ogladalismy kompanie braci tak ze 2-3 metry od monitora i 2 metry od siebie czyli juz pod jakims kontem

czern byla bardzo dobra

musze przyznac ze na tym filmiku troche cuda powychodzily bo tak naprawde z boku widac ze ten monitor swieci i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm zastanawiajacy jest glow effect w tej 2 recenzji...z testu podanego gdzies wyzej input lag na poziomie 25 troche sporawo wydaje mi sie...jak sprawuja sie naprawde szypkie gry przy takim input lagu????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hmmm zastanawiajacy jest glow effect w tej 2 recenzji...z testu podanego gdzies wyzej input lag na poziomie 25 troche sporawo wydaje mi sie...jak sprawuja sie naprawde szypkie gry przy takim input lagu????

glow występuje na każdym LCD bez wyjątku w zależności od matrycy, najbardziej widoczny jest na TN-ach, a na tym HP-eku wygląda to całkiem ok. Input lag na poziomie 25ms to niemal świetny wynik, zresztą masz porównanie w recenzji na stronie TFT do innych monitorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.lagom.nl/lcd-test/response_time.php

tutaj na 3 tescie (input lag) jak na to patrze to dziesietne sa ok setne przy 128/255 jest bardziej wyraznie niz przy kazdej innej proporcji kolorow tzn bardziej piksele gasna po wczesniejszej liczbie niz na innych proporcjach kolorow

tysiecznych juz sie nie da rozroznic i wrecz czasem mam wrazenie ze sie powtarzaja po 2 razy te same cyfry bo nie nadarza monitor

na 1 tescie dal bym wszedzie 0 bo kazdy maly kwadracik jest bialy a nie czerwony/zielony

a w tym 2 tescie ewentualnie dal bym ze 1 prostokat odstaje od tego co sie przesuwa nie mniej jednak gubi mi tam klatki nie wiem czemu i moze dlatego tak mi sie zdaje

po pograniu w wyscigi (rfactor mod MMG f1 07), stalkera, team fortress 2, przegladanie www moge stwierdzic ze smuzenia nie ma (najbardziej mnie zawsze w lcd bolalo ze jak sie przewijalo strone to zanim sie odswiezylo to widac bylo taki konkretny przeskok tutaj tego nie zauwazam)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialbym prosbe jak bys mogl sprawdzic ile centymetrow jest od blatu biurka do najwyzszej krawedzi monitora w najnizszym ustawieniu monitora w pionie (nie pivot!)...

Bede zobowiazany :) no i gratuuje zakupu recenzja tez ok , byle takich wiecej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

~42,5cm

pivot da sie tylko na maksymalnym wyciagnieciu monitora zrobic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar sobie sprawić ten monitorek, prawdopodobnie jeszcze dzisiaj. Ale jak wygląda sprawa z HDPC bo nie mogę się nic o tym doczytać na głównej stronie HP, a planuje go podpiąć pod PS3 gdzie HDCP jest wymagane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...