Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

brzoza

HP LP2475w

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście masz dużo racji w swojej wypowiedzi shad2pl i Mario3

sam mam na to dowody po wydruku na najnowszej maszynie Xeroxa

do wydruków niskonakładowych kolory są jak na zdjęciu

ale nadal uważam, że to nie jest dobrze ponieważ

na wyduku ze starszsej maszyny też Xeroxa są już takie jakie być powinny

czyli samochód jest pomarańczowy - ale ten nowy Xerox właśnie tak przekałmuje

i właściciel wyżej wymienionej maszyny to przyznał, że to nie jest dobrze

i trzeba około 10% zjechać czerwony w czerwonym (jak cukier w cukrze)

żeby było z tym czerownym tak jak trzeba czyli pomarańczowo

swoja drogą zdjęcie było robione D300 Nikona a on ma tendencje do przekłamywania koloru

właśnie w zakresie czerwieni ale po odpaleniu na Eizo czy NECu 20WGX2 wszystko sie zgadza

co do kolorów tego HP to przejaskrawia na pewno też oprócz czerwieni zielenie

generalnie to sam już nie wiem co robić ale narazie oddam ten monitor i chyba zainwestuje w Della

tym bardziej ze Dell ma teraz promocje na 27" i jest do zabrania za 2449pln i 97% sRGB i AdobeRGB

a przy obróbce zawsze to większe powiększenie bezstratne się uzyskuje lub można dalej monitor odsunąć

w każdym bądź razie nie jest źle ale nie jest też idealnie z tym HP - dobry input lag więc do gier jest ok

ja nie miałem problemów z żadnym jego wyłączaniem, bzyczeniem czy czymś innym

i gdyby nie te żarówiaste klory nawet po ustawieniu jasności na 17 i kontrastu na 65

to pewnie było by wszystko ok, mogli po prostu w meny zrobić opcje wyłączenia podbicia kolorów

i pewnie by to wszytko załatwiło temat a zdjęcia oglądąłem na moim ATI 3850 i na GFX8800XT

więc na 2 różnych komputerach i zawsze było tak samo przesuniecie w stronę czerwieni z pomarańczu.

pozdrawima

bartek

ps. mam jeszcze "czarnego konia" - BenQ FP241W jesli to prawda co wypisują to lepszy nawet od NECa

a kasa raczej żadna na dzień dzisiejszy bo za 1400 da się wyjąć niecałe a, że nie taki ładny...

jak się będą kolory zgadzały to sobie sprayem ramkę na czarno przemaluje :cool: ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Się czepiacie. U mnie ten challenger jest pomarańczowo-czerwony z tym, że na starym crt był on bardziej pomarańczowy, choć niewiele. Musiałbym teraz postawić obok siebie tego hp i przytargać z balkonu LG F700P (bardzo dobry w swoich czasach) i porównać, ale narazie mi się nie chcę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chyba i tak wybiorę tego HP. Szukałem już sporo i nie mam alternatywy. Jeszcze niedawno chciałem kupić Della 2709W, nie wiem czy Bartek też o nim nie piszesz. Ale po ostatnich wpadkach złotówki sprowadzenie go nie jest takie opłacalne, jeszcze niedawno zakup w Niemczech zamykał się w okolicach 2000zł z rozszerzoną 5 letnią gwarancją. Obecnie to blisko 1000zł na korzyść HP kupując w Polsce. Druga kwestia, która powoduje dużą skazę na nim to astronomiczny input lag w okolicach 60ms. Najchętniej wybrałbym coś od NECa, ale polskie modele nie są zbyt piękne i mają niesamowicie ubogi zestaw interfejsów, a podłączyć chciałbym 3 urządzenia, nowości z wyższej półki to jednak sporo wyższa cena, a chcę zamknąć się do 2k. Aha ten Dell, ma również rozdzielczość 1920 x 1200, więc pole robocze pozostaje takie samo jak w przypadku 24", a plamka jest wieksza.

Prawdopodobnie zakupię tego HP 24", a w przyszłości lepiej będzie przeskoczyć na 30". Na razie cena Della 3008WFP jest dla mnie zaporowa, a monitor ponoć jest świetny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do grania zdecydowanie polam

do pracy z foto zdecydowanie nie polecam

gry wyglądają super - nic nie zrywa, input lag na poziomie 25ms

wysycenie kolorów to bajka - ale w grach

ja potrzebuej monitora głównie do pracy troche to relaksacji

weić dla mnie to małe przekąłamanie jest dosć istotne

poza tym to na prawde nie ma sie czego czepiać

dobry i szybko reagujacy serwis HP też jako plus

czekam teraz na BenQ FP241W - ma mieś prawdziwsze kolory

jak sie doczekam to coś napisze a cena też sporo tańsza

input lag większy za to mają być lepsze kolory... zobaczymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z kolorami nie będzie raczej problemów bo ten BenQ nie posiada rozszerzonej palety i nie trzeba się bawić z profilami. Ale oprócz tego ponoć nie posiada praktycznie żadnych ważniejszych regulacji wyświetlanego obrazu.

Nie wiem jak z kontrastem, bo wielu narzeka na niego, ze jest bardzo kiepsko na tym polu. Jeśli to prawda to drobne detale nie będą praktycznie widoczne na zdjęciach. BTW zamieść info na temat monitora jak już go przetestujesz i jakieś odniesienia do poprzedniego.

A propo HPka. Z testów wynika, że z fabrycznymi ustawieniami rzeczywiście ma bardzo doże przekłamania, w szczególności nadużywa zielonego, później niebieskiego. Ale po odpowiedniej kalibracji jest bardzo dobrze.

PS. kiedy spodziewasz się mieć tego BenQ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miał być jutro ale będzie w piątek

a co do menu to ma wszystko to co HP

jeśli chodzi o kolory ma być lepiej

a dokładnie prawdziwiej, niebawem zobaczymy...

HP ustawiałem na prawdę na różne sposoby i zawsze

przekłamywał i na prawdę nie dało się tego czerwonego

zdjąć mimo ustawienia RED na 0 (zero słownie) samochód

nadal był czerwony - to już kwestia podbicia kolorów

przez elektronikę strującą matrycą na szczęście

sklep w którym kupowałem nie stwarzał problemów

i wydana kasa niebawem zasili moje konto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o tym benku co piszesz, wiele krytycznych opini znalazłem w necie - no i jest to matryca PVA - jak już wcześniej pisałem - pracowałem na pva i było fajnie... - teraz ze zgrozą zobaczyłem, że nie pokazywała wszystkich kolorów jak należy (tam szary był w tym samym odcieniu - a jak się okazuje wcale nie był) - jak już mówiłem ustawiłem swojego HP bez kolorymetru i da się. Kolorki są git - pracuje dużo z fotografiami to mogę coś o tym powiedzieć. A wracając do tego twojego pomarańczowego samochodu, to widziałeś go na żywo, ze jest pomarańczowy??? wiesz, ze zdjęcie jest poprawnie zrobione... że aparat nic nie przekłamał? może jest możliwość zrobienia zdjęcia tego samochodu w przestrzeni kolorów adobeRGB?? jakie miałeś firmware w swoim HP?? - tylko że jak go oddałeś to już się tego nie dowiemy.

Co do tego pomarańczowego, to wychodzi na to ze monitor nei pokazuje pomarańczowego tyklko zamieenia go na czerwień - tylko że u mnie jest pomarańczowy, nawet w banerze co miga mi tu teraz u góry jest ognisto miedziano pomarańczowy :)

Jeszcze jedno - na jakiej przeglądarce oglądasz to swoje foto???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze raz ja

wpadł mi taki pomysł do głowy - ma ktoś może wzorniki kolorów - takie drukowane? - mógłby zobaczyć co pokazuje photoshop odnośnie koloru tego samochodu na dokładnie tym zdjęciu, które jest w internecie (można tam określić barwę wg palet kolorów) w ten sposób moglibyśmy wiedzieć dokładnie jaki jest kolor na tym zdjęciu bez udziału monitora - a każdy sobie porówna u siebie jak u niego wygląda np PANTONE 711c

musimy mieć jakiś punkt odniesienia, bo skończy się że trzeba będzie wysłać to zdjęcie do "pogromców mitów" niech badają :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie to może być też kwestia przeglądarki. Nie wiem czy zdjęcie otwierałeś tylko w przeglądarce, czy też w PSie. Czasem różnice może stworzyć włączenie opcji zarządzania kolorem w FF (about:config).

Polecam sprawdzić te dwa zdjęcia z zarządzaniem i bez:

http://img444.imageshack.us/img444/392/rdzaie2.jpg

http://img266.imageshack.us/img266/6939/rdzaadobejh0.jpg

Ja monitorek będę zamawiał najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu. Postaram się dodać swoje testy za jakiś czas.

Z wzornikiem będzie chyba ciężko ;)

A co do BenQ i jego ustawien, to z tego co czytałem posiada jedynie standardowe mozliwosci ustawienia, jak jasność, kontrast. Oprócz tego zdefiniowane profile przez producenta. A brakuje chocby niezaleznej regulacji kazdego kanalu. Ale napisz co i jak gdy dostaniesz monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

monitor HP oddałem i nie żałuję ponieważ... na biurku stoi teraz u mnie BenQ FP241W i pożyczone Eizo...

co na plus - samochód zawsze bez wątpienia jest pomarańczowy, kolory nie są takie nienaturalnie jaskrawe jak w HP

na minus jak narazie tylko jego jasność HP dało sie bardziej okiełznać pod tym względem

Monitor jest z Listopada 2007 - więc z tego co widziałem na sieci nie powinno już być z nim żadnych problemów.

Co do regulacji to według mnie ma nie mniejsze możliwości niz HP:

Jasność, Kontrast, Ostrość, nastawy fabryczne, i każdy kanał RGB jak potrzeba oddzielnie można "podkręcić"

Zainteresowanych zapraszam do pobrania instrukcji obsługi ze strony BenQ - jest po polsku.

Według mnie HP sciemniał bardziej obraz w rogach - coś jak winieta w fotografii.

Ilość wejść, wyjść dość podobna tylko nie ma DisplayPort'u ale mi na tym akurat nie zależy.

Brak jakichkolwiek bad pixeli czy subpikseli - HP miał jednego na dzień dobry.

no i cena na dzień dzisiejszy różnica rzedu 450pln według ceneo - i tak jest w rzeczywistości.

Co do matrycy to BenQ ma MVA a HP S-IPS (lub H-IPS różnie podają).

Ale na prawdę nie matryca tu decyduje sama ale też i elektronika, która ją obrabia.

Zdjęcie jeszcze raz powtórze jest moje, samochód mojego sąsiada i ja je robiłem.

Więc doskonale wiem jak wyglada w rzeczywistości i jak powinno wygladać na mionitorze czy też w druku.

Zdjecię w czym bym nie przeglądał wygląda tak samo czy to jest PS czy PSE czy XnView.

Konkluzja:

Ja wolę tańszy i lepiej reprodukujący kolory monitor niż drogą zabawkę z dynamicznymi bez pokrycia w naturze kolorami.

A akurat o tym jestem przekonany w 100%, że jest jak pisze - stawiając obok Eizo to BenQ ma prawie identyczne kolory.

Jednak jak bym był graczem i nie miał nic do czynienia z fotografią to raczej skłaniał bym się w stronę HP - mniejszy InputLag.

Nie ma idealnych monitorów do wszystkiego to juz za czasów CRT też zostało udowodnione i do dzisiaj nic się nie zmieniło.

Gdyby HP miał w menu jakieś ustawienie typu wyłączenie dynamiki kolorów to pewnie nie miałby konkurencji a tak...

Nic chyba więcej w tej kwestii nie dam rady dodać

Pozdrawiam

Bartek

Ps. co do zdjęcia to bardzo proszę o nie wykorzystywanie go w celach komercyjnych, w świetle ustawy o prawie autorskim

jest chronine takim właśnie prawem i bez mojej zgody nie może być wykorzystywane do celów komercyjnych.

Jeśli ktoś jest zainteresowany tym zdjeciem to widnieje na nim mój e-mail - proszę pisać na pewno się dogadamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak. Monitor już jest zainstalowany.

Co do kolorów, przejaskrawienia są przy domyślnych ustawieniach wyraźnie widoczne jak i to że matryca bardzo jasno świeci. Po kilkuminutowej zabawie, doszedłem chyba do właściwych ustawień, ale jeszcze będę prawdopodobnie sporo kombinował.

Martwią mnie jednak dwie rzeczy.

Pierwsza to niesamowite srebrzenie. Przynajmniej mam takie wrażenie, po odchyleniu głowy na ciemnym tle jest wyraźnie widoczne. Piszę to jako człowiek który wcześniej korzystał jedynie z monitora CRT. Ale uprzedzano mnie o tym, że taki efekt występuje na matrycach IPS więc nie narzekam.

Druga sprawa to podświetlenie. O ile cała matryca jest w miarę równo podświetlona, a przynajmniej tak że nie widać rozjaśnień. To w jednym punkcie pod górną listwą jest silne odstępstwo od tego. Wyraźnie widać jedno jaśniejsze pole. Po delikatnym dotknięciu tego miejsca, lub ramki monitora podświetlenie wraca do normy. Więc wg. mnie jest to jakaś wada fabryczna. O ile wadliwych pikseli nie zauważyłem, to ten szczegół z podświetleniem mnie denerwuje. Tym bardziej, że z tego co czytałem (bardzo dużo opinii) w żadnej nie stwierdzono takiego mankamentu. I skoro po lekkim muśnięciu palca wraca ono do normy, to wygląda na to że w tym miejscu matryca jest źle zamontowana lub inny szkopuł. Co o tym myślicie?

Aha, testy input laga jak i inne zamieszczę gdy dopadnę dobry aparat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Od około tygodnia jestem posiadaczem tego monitora. Po pierwszym uruchomieniu monitora i skalibrowaniu do wartości:

Brightness 17

Contrast 65

RGB 251 / 235 / 242

byłem wręcz oszołomiony tą niewiarygodną paletą barw jaką oferuje ten monitor.

Jak na monitor LCD, HP LP2475W oferuje bardzo dobrą czerń i kontrast, że o jasności już nie wspomne :D Kąty widzenia też są bardzo dobre,

menu OSD przemyślane, mnóstwo złącz no i jakość wykonania bdb. Poza tym design zdecydowanie przypadl mi do gustu.

No ale po pierwszych zachwytach, obejrzeniu kilku flmów HD, zdjęć i 3 dniach normalnego korzystania z komputera zaczęły mnie denerwować

te podrasowane kolory szczególnie w filmach. Pod długich bojach myśle że osiągnąłem wreszcie cel. Po pierwsze zainstalowałem profil kolorów

z dołączonej płyty HP_LP2475w.icm (ma to znaczenie), po drugie w Avivo Color zmniejszyłem nasycenie z 100 na 90, po trzecie monitor ustawilem tak:

Brightness 15

Contrast 80

RGB 250 / 235 / 232

Subiektywnie rzecz ujmując obraz wygląda teraz podobnie jak na zwykłym monitorze, jedynie odcienie barw są nieco głębsze.

Ale przede wszystkim kolory przestały denerwująco świecić i zachowywać się jak neony.

Dla dociekliwych tu znajduje się "patent" umożliwiający konwersję kolorów w filmach tak aby na monitorze "wide-gamut" osiągnąć kolory palety sRGB Link1 Link2

Podsumowująć monitor HP LP2475W zasługuje na najwyzsze noty, jestem w 100% usatysfakcjonowany jego zakupem.

Jedynym problemem może być "wide gamut" czyli rozszerzona paleta barwna z przestrzeni sRGB do AdobeRGB. Tutaj trzeba sobie poradzić samemu

bo poza nielicznymi aplikacjami wspierającymi zarządzanie kolorami producenci kart graficznych narazie tego nie uwzględniają no i również twórcy

systemów operacyjnych na dzień dzisiejszy też nie dają wsparcia w tym temacie.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

kilka dni temu stałem się posiadaczem tego monitora (po wymianie z LP2275w, który piszczał) Mam pytanie do posiadaczy modelu LP2475w, czy wasze wyświetlacze piszczą po zjechaniu z jasnością poniżej 50%. Mój niestety tak ma i zastanawiam się nad wymianą.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam tego problemu

u mnie pracuje na jasnosci cos kolo 10-15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie również cisza, monitorek pracuje narazie bez zarzutu. Co do jasnosci to tak jak mój przedmówca 10 - 15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podsumowująć monitor HP LP2475W zasługuje na najwyzsze noty, jestem w 100% usatysfakcjonowany jego zakupem.

Jedynym problemem może być "wide gamut" czyli rozszerzona paleta barwna z przestrzeni sRGB do AdobeRGB. Tutaj trzeba sobie poradzić samemu

bo poza nielicznymi aplikacjami wspierającymi zarządzanie kolorami producenci kart graficznych narazie tego nie uwzględniają no i również twórcy

systemów operacyjnych na dzień dzisiejszy też nie dają wsparcia w tym temacie.

Pozdrawiam.

Wide gamut to nie problem tylko udogodnienie. Problemem może być dla użytkowników korzystających z monitora jedynie w celach rozrywkowych.

Co do aplikacji, już nie wspominając o systemie operacyjnym. Wg. mnie nie masz racji. Jest bardzo wiele aplikacji korzystających z zarządzania kolorem.

Podstawowa sprawa to włączyć zarządzanie w przeglądarce internetowej, o czym wspominałem jakiś czas temu w tym temacie.

Druga sprawa, system. Osobiście korzystam z Visty i zarządzanie spisuje się w niej świetnie. Również systemowa przeglądarka zdjęć bardzo dobrze radzi sobie z profilami. Nie wiem jak na innych systemach ale nie spotkałem się z negatywnymi opiniami.

Mnie denerwowało to, że zarządzanie nie działa w przynajmniej niektórych aplikacjach do 3d. Wszędzie czerwono i zielono, oprócz tego, odtwarzacze filmów czy gry komputerowe. Oczywiście przesadzam i to nie jest jakiś duży problem :)

Podsumowując.

Monitor oddałem, podobnie jak postąpił Pan Bartłomiej.

Ustawienia monitora używałem do ustawienia punktu bieli kontrastu czy jasności (Btw. jasno świeci ten monitor. Powyżej poziomu 20 nie wychodziłem). Sprawę z kolorami najlepiej załatwić odpowiednim profilem. Ale nie tym który jest na płytce od HP, ja wygrzebałem gdzieś w internecie zmodyfikowane profile i z nich wybrałem. Zdjęcia Challengera chyba teraz wyglądały poprawnie z ładnym pomarańczowym kolorkiem.

Z zalet mogę wymienić. Bardzo dobre przechodzenie w gradientach, kolory (po aplikacji profili i kalibracji), bardzo dobry poziom czerni, niezły kontrast, bardzo dobrą interpolację do niższych rozdzielczości, liczba wejść, powłoka matrycy i ogólne wykonanie. Przez czas użytkowania nie zauważyłem żadnego uszkodzonego pixela.

Co do wad. Mój egzemplarz był nierówno podświetlony. Było to wyraźnie widoczne już przy minimalnym ustawieniu jasności. Ale serwis Hp odpowiedział, że to raczej nie podlega gwarancji więc wolałem zwrócić monitor. Przy wyświetleniu kontrastowych barw, np białego tekstu na czarnym tle. występują czasem w tym miejscu błyski, jakieś przebicia w momencie znikania napisu. Nie wiem jak to się nazywa, overdrive? Lewa strona ekranu jest lekko zabarwiona zielonym a prawa jakby różowieje, bardzo słabo widoczne ale jednak. Inni też zwracali na to uwagę. Niesamowite jak dla mnie srebrzenie tej matrycy, co tuż po nierównym podświetleniu było powodem zwrotu monitora. Siedząc na wprost monitora jeszcze ujdzie, ale wystarczy się troszkę wychylić i już z czarnego robi się srebrny. I na nic całkiem nieźle oddawana czerń.

Ostatecznie nie wiem jaki monitor teraz zakupić. Zależy mi na większej ilości wejść, chociaż HDMI bo monitor będzie raczej uniwersalny. Może wezmę coś na PVA bo u nich nie ma efektu srebrzenia, IPS bez tej wady są bardzo drogie niestety. Jakieś propozycje?

PS. Mój monitor też lekko skwierczał. Ale było to słyszalne dopiero po przyłożeniu ucha do obudowy. Normalnie nie było to słyszalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie profil z płyty CD nie jest zbyt dobry. Za to polecam ściągnąć z sieci profil HP LP2475w Datacolor-0.icm.

Po instalacji profilu nawet w systemowej przeglądarce kolory są OK i Chalenger wygląda na pomarańcz wpadający w czerwień (identycznie jak na Trynitronie IBM'a którego używałem do tej pory).

Poza tym kolory w Firefoksie są poprawne. Generalnie jeśli chodzi o gry 3D jest mi obojętne czy kolory są zgodne z oryginałem czy bardziej nasycone, natomiast jeśli chodzi o filmy czy TV to już ma dla mnie znaczenie.

Może w przyszłości w kodekach do filmów również pojawi się zarządzanie kolorami czego sobie i wszystkim użytkownikom monitorów "wide-gamut" życzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i challanger taki sie bardziej pomaranczowy zrobil ;)

wczesniej bez datacolor-0 byl bardziej czerwonawy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Profil HP_LP2475w_Datacolor-0.icm daje doskonale rezultaty wrzucilem go na rpida dla ulatwienia

LINK

Ale mam jeszcze jedno pytanie odnosnie adobeRGB bez kalibracji do sRGB. Mianowicie co jezeli zaczynamy tworzyc grafike w Photoshopie i zpisujac plik dajemy profil AdobeRGB zamiast sRGB to czy przy wydruku uzyskamy kolory takie jak sa na monitorku? W skrocie czy jestem w stanie zapisujac plik z profilem AdobeRGB uzyskac tak oczojeban czerwien jak na monitorze adobeRGB w druku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc,

Pytanie do posiadaczy tego monitora, czy macie jednolity kolor na calym ekranie? Np. jak wyswietlicie na caly ekran plansze koloru szarego lub jakiegos innego to jest on jednolity? Czy np. na tej stronie: http://www.hardforum.com/ macie jednolite kolory na elementach forum czy gradienty?

Zastanawiam sie nad przesiadka na ten monitor z uwagi na matryce, ale nie wiem czy jest sens, bo w sumie mam juz monitor 24" ale na S-PVA i drazni mnie strasznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no na tym forum jest jednolicie

nie spotkalem jeszcze przeskoku koloru zeby wystepowal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za szybka odpowiedz! Nie masz z lewej jasniej niz z prawej np? Nie wychodzi z tego gradient od srebnego do czarnego? Jesli nie, to juz +100 pkt do tego monitora u mnie :) Jeszcze tylko kwestia czerni - swieci mocno jak sie patrzy z przodu? Znalazlem jakis filmik na tubce i kurde w pewnym ustawieniu czarny ekran byl caly bialy - ale wiadomo, ze co kamera to nie oko, jak jest naprawde?

A jak z bialym? Jak mozesz to odpal pusta przegladarke, zrob fullscreen (F11) i popatrz na monitor z naprawde bliska, czy ktoras krawedz zmienia kolor? Np. zolknie albo cos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh w 1 poscie masz przeciez wszystko ladnie na zdjeciach

jedyna rzecz ktora mi sie rzuca w oczy przy bialym ekrnanie to martwy subpixel ale jakos z nim zyje bo na codzien go nei widze

dla mnie czarny jest czarny

na filmiku ktory krecilem (a ten pewnei wiedziales) wyglada jak by byl troche czerwonawy ogolnie moglbym powiedziec ze lekko widac na rogach podswietlenie ale jest w miare ok (niestety nie to co na CRT ale tego napewno sie nei osiagnie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na filmiku to czarny robi sie bialy ;) A niestety zdjecia, jak sam napisales, nie oddaja dobrze rzeczywistosci. Np. na fotkach masz wyraznie ciemniejsze brzegi, dlatego pytam czy to tak faktycznie wyglada czy zwyczajne przeklamanie aparatu :)

Sorki, ze tak wypytuje, ale poprostu szukam dla siebie jakiegos monitora, ktore nie bede musial wyrzucac po miesiacu. Dotychczas mialem jakiegos HP 22" na TN - sprzedalem po tygodniu. Teraz mam HP 24" na S-IPS od pol roku, pomijajac fakt ze to 7-my chyba egzemplarz z rzedu, prawdopodobnie go sprzedam albo oddam komus komu nie przeszkadza shifting. Teraz szykuje sie na S-IPS. Glowny powod: chce jednakowego koloru na calej szerokosci panelu i najchetniej tez na calej wysokosci, inaczej pracowac nie moge :( Najchetniej kupilbym A-TW-IPS ale na tej matrycy sa dwa-trzy monitory 24", z czego dwa kosztuja worek szmalu bo sa "pro", a jeden to NEC dostepny tylko u hamburgerow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie kolor jest jednolity na calej powierzchni. Co do czerni i srebrzenia to zalezy, siedzac na wprost czern jest bardzo dobra i gleboka na tym tescie LINK widac ladnie wszystkie kwadraty na czarnym tle, niestety pod katem wystepuje srebrzenie oczywiscie nie az tak mocne jak na filmiku ale jednak jest czego podobno na pva nie ma ale kazda matryca ma swoje mankamenty. Generalnie polecam ten monitor tylko oczywiscie trzeba sie wyposazyc w odpowieni profil kolorow :cool:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...