Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

maxredaktor

Zapiekanka z ziemniakami i czosnkiem

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to potrawa prosta, szybka w przygotowaniu i moim zdaniem bardzo apetyczna (ale ja w ogóle uwielbiam ziemniaki i czosnek ;) )

 

Składniki:

Ziemniaki

Czosnek

Odrobina masła

Kiełbasa

½ szklanki mleka

Sól/pieprz

 

(Nie podaję dokładnych proporcji, bo zależą one od wielkości naczynia, liczby warstw i preferencji osobistych gotującego – głównie chodzi tu o czosnek :E )

 

Ziemniaki należy obrać i pokroić w plasterki grubości dwóch, trzech milimetrów. W plasterki kroimy też kiełbasę oraz ząbki czosnku. Następnie żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy naprzemiennie warstwami ziemniaki, czosnek i kiełbasę. Każdą warstwę solimy i pieprzymy. Po wyczerpaniu składników całość zalewamy odrobiną mleka (tak mniej więcej pół szklanki lub ciut więcej jeśli naczynie jest ogromne). Można na wierzch dać jeszcze odrobinę parmezanu lub grana padano.

I wstawiamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika, na około godzinę.

 

Do tego najlepiej podać piwo.

 

Buon appetito

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

z czosnkiem nigdy nie probowalam za to ja robie z cebula boczkiem i kielbaska tez paluchy lizac wiadomo :E :E :E

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

narobiles mi smaka i biore sie za robienie zaraz zmixuje swoja zapiekanke z czosnkiem :E :E :E

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Znałem wersję bez mleka, za to ze śmietaną, którą rozrabia się z przyprawami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aaale mi narobiliście ochoty na to. :glodny:

Jeżeli jutro będę wolny, to sobie zrobię, mmmmm. :glodny:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oprócz czosnku daję dużo cebuli i papryki.

Czasem szeroko pokrojone liście kapusty, ale już bez mleka, tylko sam olej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja dzis robiilam :glodny: :glodny: :glodny: tylko po swojemu z dodatkiem czosnku zeby nie bylo ale u mnie byl tez boczek cebula i na oleju i masa sera :E :E :E

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja w końcu nie zrobiłem tej potrawy, bo zobaczyłem w sklepie piękną dynię. I ugotowałem z niej zupę-krem :) A ziemniaki poczekają do następnego tygodnia. I chyba tylko wzbogacę ten przepis o kilka składników proponowanych przez was.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja troszke inna wersje znam:

pieczarki

pyrki

kielbasa

smietana wymieszana z keczupem (pol na pol) +przyprawy

cebula

masa sera na wierzchu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
ja troszke inna wersje znam:

pieczarki

pyrki

kielbasa

smietana wymieszana z keczupem (pol na pol) +przyprawy

cebula

masa sera na wierzchu

od pyr wolę kartofle :lol2: , ale jak już robimy upgrade zapiekanki to można dodać papryki pokrojone w kostki. A dla tych co nie trawią cebuli, albo jej nie lubią, można dać porę.

Dla pełnych hardkorowców: podsmażyć cebulkę (do szklistości) i boczek na smalcu i to dać miast kiełbasy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Posypać jeszcze ziemniaki majerankiem..... i oczywiście dać warstwę cienkich plastrów cebuli ......pychaaaaaaaaa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wszamałem dziś na kolację, tyle że z cebulą. Wciągnąłem z żaro-naczynia prosto z piekarnika. :glodny::P

 

Następnym razem trzeba będzie pokombinować ze składnikami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...