Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Patryksuper9

Benq G2400W

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnego nudnego poranka postanowiłem sprzedać swój telewizor LG 26LC2R (LCD 26, 1368x768) za 900zł. W zamian za niewiele większą kwotę, 968 + 25zł kurier kupiłem Benq G2400W ze strony tre.pl. Co do sklepu: sprzęt zamówiłem w niedzielę o godzinie 21, paczka została nadana w poniedziałek o 14, przesyłkę odebrałem dziś tj wtorek o 13:30. Całkiem szybko, a do tego profesjonalny i miły kontakt telefoniczny. Wróćmy jednak do tematu, oto trochę suchych danych:

Monitor

- Rozmiar ekranu: 24"

- Rozdzielczość poziomo: 1920 pikseli

- Rozdzielczość pionowo: 1200 pikseli

- Czas reakcji: 5 ms

- Kontrast: 1000:1

- Jasność: 250 cd/m2

- Kąt widzenia poziomo: 160°

- Kąt widzenia pionowo: 160°

- Złącza: 15 pin D-SUB wejście, DVI-D, wejście HDMI

- Kolor: czarny,srebrny

- Szerokość z stojak: 55,8 cm

- Wysokość z stojak: 44,2 cm

- Głębokość z stojak: 17 cm

- Waga: 6,15 kg

OPAKOWANIE

Jako małą ciekawostkę, prezentuję Wam wielkość paczki (psp służy za porównanie):

Zdjęcie usunięte, nie zauważyłem swoich danych osobowych.

W paczce znajdziemy: Instrukcję, płytę z instrukcją :D, kabel DVI, kabel VGA, kabel zasilający, podstawka no i oczywiście monitor. Wszystko na szczęście odpowiednio zabezpieczone (na szczęście, ponieważ paczkę doręczył mi UPS :( )

dscn1191yb8.jpg

w2592.png

WYKONANIE\WYGLĄD MONITORA

dscn1193jq2.jpg

w2592.png

Obudowa wykonana jest z dobrej jakości materiałów, przyjemnej w dotyku. Nic nie skrzeczy ani nie skrzypi przy jakimkolwiek naduszeniu. Utrzymana jest w stonowanym, czarnym, matowym kolorze i z zaledwie jednym przyciskiem power na środku panelu (uwielbiam minimalizm). Do dyspozycji mamy gniazda: d-sub, hdmi i dvi. W monitorze za takie pieniądze to ewenement. Miłym akcentem jest gniazdo na słuchawki, przy użyciu EP630 dźwięk nie pozostawia wiele do życzenia, jest odpowiednio głośno i nie słychać żadnych trzasków. (testem był film z platformy N przez HDMI) Nie ma możliwości regulacji wysokości a tym samym funkcji pivot, jednak najpoważniejszą wadą w wykonaniu jest niestabilna podstawka. Przy jakiejkolwiek regulacji ekranu, bardzo nieprzyjemnie się ?giba?. Czasami wręcz boje się, że ekran wyłamie się z podstawki. Lekko denerwujący jest również podczas uruchamiania różowy obraz z napisem benq, przed wyświetleniem docelowego źródła obrazu.

JAKOŚĆ OBRAZU

Czyli to co najważniejsze. ;) Jako posiadacz ThinPada T61p z ekranem tej samej rozdzielczości (z tym że w 15 calach ;) ) obawiałem się wielkości plamki. Jednak niepotrzebnie, wszystko jest ok, piksele są odpowiednio małe. Czytając specyfikacje, może zniechęcić nas jasność ekranu, lecz w rzeczywistości wszystko jest OK. Reprodukcja kolorów jest dobra, chociaż w porównaniu z Benq VL3735 (pojawi się na fotce) kolory wyglądają na lekko wypłowiałe. Kąty ? poziomo i pionowo 160 przy większych kątach, obraz zaczyna żółknąć (poziomo) i robi się zbyt jasny (góra) lub zbyt ciemny (dół) ? standard wśród matryc TN. Podświetlenie jest równomierne (jak na monitor tej klasy), na ciemnym tle nie dostrzeżemy żadnych przebarwień. Co do samej czerni ? tutaj naprawdę chylę czoło, że w monitorze 24 cale za niecałe tysiąc złoty dostaje taką piękną czerń. Jest ona... po prostu czarna. ;) Do tej pory przetestowałem jedynie gniazdo dvi i hdmi, nie widzę pomiędzy nimi większych różnic, także wszystko jest ok. ;) Nie ma żadnych problemów z zabezpieczonym źródłem obrazu ? platforma N działa bez problemu. W przyszłości sprawdzę jeszcze gniazdo vga, jak znajdę kabel do swojego xboxa 360.

PODSUMOWANIE

Jeżeli mam ocenić monitor w kategorii jakości ? dostałby ode mnie 4\6 ? zadowalającej jakości obraz, hdmi z dhcp, skalowaniem 1:1 brzmi nieźle, ale jak jeszcze dołożyć do tego cenę ok 1000zł to już brzmi rewelacyjnie. Dlatego otrzymuje ode mnie ocenę końcową -5.

Teraz najważniejsze :P reszta fotek:

miły akcent ;)

dscn1212sg6.jpg

w2592.png

dscn1195fm4.jpg

w2592.png

dscn1195fm4.jpg

w2592.png

dscn1202nk8.jpg

w2592.png

dscn1216fh8.jpg

w2592.png

dscn1197kx2.jpg

w2592.png

dscn1224bl6.jpg

w2592.png

dscn1233wf1.jpg

w2592.png

dscn1205kd1.jpg

w2592.png

PS. Proszę wybaczyć za moją gramatykę, polskiego nie miałem już 5mcy ;) (maturzysta) Proszę również o wszelkie uwagi co do mojego testu, co dodać, co poprawić itp. Pozdrawiam, Patryk :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna recka, przyjemnie sie czytało.

Fotki wreszcie godne tego monitora, nie to co w mojej recenzji :E

Gratuluje dobrego wyboru.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wypas recka i wypas monitorek. ;)

Jak za takie pieniądze to w pełni się zgadzam, jest super. ;) Po 1,5 miesiącu użytkowania wiem, że wybór był w 100% trafny. Granie w full hd uzależnia. ;) Chociaż powoli ostrzę sobie zęby na xHD (2560x1600). Cóż apetyt rośnie w miarę jedzenia. Aha dodam jeszcze, że obraz na x360 ssie, ale to raczej z powodu słabego kabla, wypowiem się dokładniej na ten temat dopiero jak zapoluję na org. kabel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...